x

Szef kuchni i restaurator Alon Than z tytułem Japanese Cuisine Goodwill Ambassador

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    04.11.2021

Alon Than - znany restaurator i szef kuchni - otrzymał od rządu Japonii tytuł Japanese Cuisine Goodwill Ambassador, czyli ambasadora dobrej woli kuchni japońskiej. Wyróżnienie zostało mu przyznane za zasługi w szerzeniu japońskiej sztuki kulinarnej w Polsce.

Alon Than z dyplomem Japanese Cuisine Goodwill Ambassador. Zdjęcie: Monika Jankowska-Kapica
Alon Than z dyplomem Japanese Cuisine Goodwill Ambassador. Zdjęcie: Monika Jankowska-Kapica
To pierwsza osoba z takim tytułem w naszym kraju. Uroczystość nadania wyróżnienia odbyła się dziś w rezydencji ambasadora Japonii w Warszawie. Odbierając pamiątkowy dyplom z rąk ambasadora, Alon Than podkreślił, że mieszka i gotuje w Polsce od 16 lat i był to okres ogromnego wzrostu zainteresowania kuchnią japońską w naszym kraju. – Będę nadal robił wszystko, co w mojej mocy, by przybliżać Polakom naszą kulturę kulinarną – powiedział.

Sushi z restauracji AlonaThana. Zdjęcie: Monika Jankowska-Kapica
Sushi z restauracji AlonaThana. Zdjęcie: Monika Jankowska-Kapica
Podczas uroczystości podano m. in. zestawy sushi z restauracji Alona Thana oraz czarnego dorsza marynowanego w miso (przygotowanego przez kucharza rezydencji ambasadora) i smażoną marynowaną makrelę, a na deser – pudding z matchy i ciasto z sake.

Wyróżnienie Japanese Cuisine Goodwill Ambassador dla Alona Thana. Zdjęcie: Monika Jankowska-Kapica
Wyróżnienie Japanese Cuisine Goodwill Ambassador dla Alona Thana. Zdjęcie: Monika Jankowska-Kapica
Alon Than to szef kuchni i restaurator, który wraz z żoną Alicją stworzył sieć restauracji Izumi Sushi i Kago Sushi oraz herbaciarnio-cukiernię Matcha Bistro & Bar.  W tym roku uruchomili nowe lokale - Kiseki by Alon w centrum Warszawy oraz Omakase przy ul. Woronicza, koncept działający tylko trzy wieczory w tygodniu, a specjalizujący się w serwowaniu sushi w stylu omakase.

Than jest mistrzem sushi z ponad 20-letnim doświadczeniem. Posiada 2 DAN czarnego pasa kuroobi w sushi, potwierdzony japońskim egzaminem rządowym. W 2015 r. wygrał World Sushi Cup w Tokio i od tej pory współpracuje ze stowarzyszeniem All Japonese Sushi Association, organizując szkolenia, oraz Poland Sushi Cup. Pełni też rolę Ambasadora World Sushi Skills Institute.  



Autor tekstu: Monika Jankowska-Kapica
O AUTORZE
Monika-Jankowska-Kapica
Od ponad 10 lat pisze i redaguje teksty o jedzeniu - najpierw w magazynie "Kuchnia", teraz w "Food Service" i na stronie Ouichef.pl. Z wykształcenia polonistka. Karierę zawodową zaczynała jako reporterka i prezenterka Polskiego Radia Szczecin. Była redaktorką "Gazety Wyborczej" w Szczecinie, "Gazety Stołecznej" i "Co jest Grane". Pasjonatka tanga argentyńskiego i jogi.

Zobacz także

Whisky Live Warsaw 2022 przeszedł do historii

Rekordowa liczba wystawców oraz frekwencja. Nowa przestrzeń, która udźwignęła presję wydarzenia, mnóstwo sesji Masterclass oraz kolekcjonerski kącik. Tegoroczna edycja festiwalu przechodzi do historii jako najlepsza z dotychczasowych.

Anna i Robert Lewandowscy stworzyli zdrowe przekąski dla kibiców

Nawet 65 proc. kibiców sięga po niezdrowe przegryzki podczas oglądania meczów. Dzięki nowym przekąskom Anny i Roberta Lewandowskich można teraz kibicować zdrowo. Trwający mundial to także okazja do udziału w konkursie i wymyślenia "cieszynki", którą wykona najlepszy napastnik świata.

Rekordy na Restaurant Week. Ruszyły rezerwacje na 2023 rok

Festiwal pod hasłem #FoodLooksGood zgromadził w najlepszych restauracjach rekordowe ponad 135 tysięcy gości. Polska edycja Restaurant Week jest siódmym największym wydarzeniem kulinarnym spośród wszystkich na świecie i drugim największym biletowanym eventem w kraju.

Tydzień Kuchni Polskiej - podsumowanie kulinarnego świętowania niepodległości

Blisko 400 restauracji z 224 miast wzięło udział w akcji Tydzień Kuchni Polskiej związanej z obchodami Święta Niepodległości. W menu pojawiło się kilkaset dań kuchni regionów, jak chociażby warmińskie dzyndzałki, podhalańska jagnięcina czy zupa z brukwi, zapomniany specjał kuchni Pomorza.

Festiwal hiszpański w gdańskiej Stacji Food Hall

Od 24 do 27 listopada Stacja Food Hall w gdańskiej galerii Metropolia zaprasza na kulinarną podróż do Hiszpanii. Podczas czterodniowego festiwalu będą serwowane dania inspirowane Andaluzją, Galicją czy też Katalonią.

Druga odsłona kolacji Grand Dinners za nami!

W Restauracji Belvedere odbyły się kolacje z cyklu Grand Dinners. Gwiazdami obu wieczorów - 7 i 8 listopada - byli francuscy szefowie kuchni Christophe Bacquié i Emmanuel Renaut, którzy przylecieli do Warszawy specjalnie na tę okazję. Kroku dorównywał im gospodarz miejsca Tomasz Łagowski.

Inne kategorie

Podcasty

Nowe kierunki rozwoju i nowe kategorie roślinnych produktów [PODCAST]

Jak zmienia się rynek roślinnych zamienników produktów odzwierzęcych? Czego możemy się spodziewać na wegańskich talerzach w niedalekiej przyszłości? Rozmawiamy o tym z Katarzyną Sałatą, przedstawicielką kampanii RoślinnieJemy.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej