x

Szef kuchni i restaurator Alon Than z tytułem Japanese Cuisine Goodwill Ambassador

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    04.11.2021

Alon Than - znany restaurator i szef kuchni - otrzymał od rządu Japonii tytuł Japanese Cuisine Goodwill Ambassador, czyli ambasadora dobrej woli kuchni japońskiej. Wyróżnienie zostało mu przyznane za zasługi w szerzeniu japońskiej sztuki kulinarnej w Polsce.

Alon Than z dyplomem Japanese Cuisine Goodwill Ambassador. Zdjęcie: Monika Jankowska-Kapica
Alon Than z dyplomem Japanese Cuisine Goodwill Ambassador. Zdjęcie: Monika Jankowska-Kapica
To pierwsza osoba z takim tytułem w naszym kraju. Uroczystość nadania wyróżnienia odbyła się dziś w rezydencji ambasadora Japonii w Warszawie. Odbierając pamiątkowy dyplom z rąk ambasadora, Alon Than podkreślił, że mieszka i gotuje w Polsce od 16 lat i był to okres ogromnego wzrostu zainteresowania kuchnią japońską w naszym kraju. – Będę nadal robił wszystko, co w mojej mocy, by przybliżać Polakom naszą kulturę kulinarną – powiedział.

Sushi z restauracji AlonaThana. Zdjęcie: Monika Jankowska-Kapica
Sushi z restauracji AlonaThana. Zdjęcie: Monika Jankowska-Kapica
Podczas uroczystości podano m. in. zestawy sushi z restauracji Alona Thana oraz czarnego dorsza marynowanego w miso (przygotowanego przez kucharza rezydencji ambasadora) i smażoną marynowaną makrelę, a na deser – pudding z matchy i ciasto z sake.

Wyróżnienie Japanese Cuisine Goodwill Ambassador dla Alona Thana. Zdjęcie: Monika Jankowska-Kapica
Wyróżnienie Japanese Cuisine Goodwill Ambassador dla Alona Thana. Zdjęcie: Monika Jankowska-Kapica
Alon Than to szef kuchni i restaurator, który wraz z żoną Alicją stworzył sieć restauracji Izumi Sushi i Kago Sushi oraz herbaciarnio-cukiernię Matcha Bistro & Bar.  W tym roku uruchomili nowe lokale - Kiseki by Alon w centrum Warszawy oraz Omakase przy ul. Woronicza, koncept działający tylko trzy wieczory w tygodniu, a specjalizujący się w serwowaniu sushi w stylu omakase.

Than jest mistrzem sushi z ponad 20-letnim doświadczeniem. Posiada 2 DAN czarnego pasa kuroobi w sushi, potwierdzony japońskim egzaminem rządowym. W 2015 r. wygrał World Sushi Cup w Tokio i od tej pory współpracuje ze stowarzyszeniem All Japonese Sushi Association, organizując szkolenia, oraz Poland Sushi Cup. Pełni też rolę Ambasadora World Sushi Skills Institute.  



Autor tekstu: Monika Jankowska-Kapica
O AUTORZE
Monika-Jankowska-Kapica
Od ponad 10 lat pisze i redaguje teksty o jedzeniu - najpierw w magazynie "Kuchnia", teraz w "Food Service" i na stronie Ouichef.pl. Z wykształcenia polonistka. Karierę zawodową zaczynała jako reporterka i prezenterka Polskiego Radia Szczecin. Była redaktorką "Gazety Wyborczej" w Szczecinie, "Gazety Stołecznej" i "Co jest Grane". Pasjonatka tanga argentyńskiego i jogi.

Zobacz także

Letnia odsłona Fine Dining Week

Od 6 do 31 lipca odbędzie się festiwal sztuki restauracyjnej Fine Dining Week. Szefowie kuchni z ponad 100 restauracji przygotowali dla festiwalowych gości popisowe, autorskie menu spoza karty oraz niespodzianki smakowe, dzieląc się swoją filozofią kuchni.

Bocuse d’Or Poland on Tour - kolacje dla szerokiej publiczności

Bocuse d’Or Poland On Tour to projekt Akademii Bocuse d’Or Polska skierowany do szerszej publiczności. Podczas cyklu kolacji będzie można spróbować dań uczestników krajowych selekcji i szefów z Akademii oraz spotkać autorytety polskiej sceny kulinarnej. Najbliższa kolacja 24 czerwca w Sopocie.

Glovo dostarczy zamówienia na festiwal muzyczny Kortowiada. Koniec z kolejkami po jedzenie!

To pierwsze tego typu rozwiązanie oferowane przez platformę delivery na imprezie masowej - na terenie 61. Juwenaliów Olsztyńskich Glovo uruchomi punkt odbioru zamówień złożonych za pomocą aplikacji. Nie zabraknie konkursów, zniżek i promocji.

Robot-kelner w Pizza Hut. Sieć stawia na innowacje

Pizza Hut prowadzi od maja test robotów BellaBot w dwóch lokalizacjach w Polsce. Obsłużeni przez roboty-kelnerów mogą zostać goście warszawskiego Zodiaka przy ul. Widok 26 oraz lokalu Wrocław Rynek. Roboty z sympatycznymi buziami kotów wspierają pracę zespołu, wywołując uśmiechy konsumentów.

Za nami Whisky Day Cracow

Czwarty raz z rzędu Kraków stał się polską stolicą obchodów międzynarodowego dnia whisky, nieoficjalnego święta, które dało początek festiwalowi Whisky Day Cracow.

Ginweek - rusza nowy festiwal poświęcony ginowi

Moda na gin rozkwita w polskich barach! Od 1 do 19 czerwca w pięciu największych polskich miastach odbędzie się premierowa edycja festiwalu promocji kultury ginu - GinWeek. W ponad 60 topowych barach można skosztować zestawu dwóch koktajli w cenie 39 zł.

Inne kategorie

Podcasty

Wegańskie słodycze: jak to ugryźć? [PODCAST]

Dania wegańskie dobrze zadomowiły się już w polskich sklepach i restauracjach. Coraz częściej klienci mają ochotę również na ciasta i desery, które nie zawierają produktów odzwierzęcych, a cukiernie chętnie wychodzą im naprzeciw. Rozmawiamy o tym z Dominiką Targosz, ambasadorką Chef for Change.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej