x

Szef kuchni i restaurator Alon Than z tytułem Japanese Cuisine Goodwill Ambassador

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    04.11.2021

Alon Than - znany restaurator i szef kuchni - otrzymał od rządu Japonii tytuł Japanese Cuisine Goodwill Ambassador, czyli ambasadora dobrej woli kuchni japońskiej. Wyróżnienie zostało mu przyznane za zasługi w szerzeniu japońskiej sztuki kulinarnej w Polsce.

Alon Than z dyplomem Japanese Cuisine Goodwill Ambassador. Zdjęcie: Monika Jankowska-Kapica
Alon Than z dyplomem Japanese Cuisine Goodwill Ambassador. Zdjęcie: Monika Jankowska-Kapica
To pierwsza osoba z takim tytułem w naszym kraju. Uroczystość nadania wyróżnienia odbyła się dziś w rezydencji ambasadora Japonii w Warszawie. Odbierając pamiątkowy dyplom z rąk ambasadora, Alon Than podkreślił, że mieszka i gotuje w Polsce od 16 lat i był to okres ogromnego wzrostu zainteresowania kuchnią japońską w naszym kraju. – Będę nadal robił wszystko, co w mojej mocy, by przybliżać Polakom naszą kulturę kulinarną – powiedział.

Sushi z restauracji AlonaThana. Zdjęcie: Monika Jankowska-Kapica
Sushi z restauracji AlonaThana. Zdjęcie: Monika Jankowska-Kapica
Podczas uroczystości podano m. in. zestawy sushi z restauracji Alona Thana oraz czarnego dorsza marynowanego w miso (przygotowanego przez kucharza rezydencji ambasadora) i smażoną marynowaną makrelę, a na deser – pudding z matchy i ciasto z sake.

Wyróżnienie Japanese Cuisine Goodwill Ambassador dla Alona Thana. Zdjęcie: Monika Jankowska-Kapica
Wyróżnienie Japanese Cuisine Goodwill Ambassador dla Alona Thana. Zdjęcie: Monika Jankowska-Kapica
Alon Than to szef kuchni i restaurator, który wraz z żoną Alicją stworzył sieć restauracji Izumi Sushi i Kago Sushi oraz herbaciarnio-cukiernię Matcha Bistro & Bar.  W tym roku uruchomili nowe lokale - Kiseki by Alon w centrum Warszawy oraz Omakase przy ul. Woronicza, koncept działający tylko trzy wieczory w tygodniu, a specjalizujący się w serwowaniu sushi w stylu omakase.

Than jest mistrzem sushi z ponad 20-letnim doświadczeniem. Posiada 2 DAN czarnego pasa kuroobi w sushi, potwierdzony japońskim egzaminem rządowym. W 2015 r. wygrał World Sushi Cup w Tokio i od tej pory współpracuje ze stowarzyszeniem All Japonese Sushi Association, organizując szkolenia, oraz Poland Sushi Cup. Pełni też rolę Ambasadora World Sushi Skills Institute.  



Autor tekstu: Monika Jankowska-Kapica
O AUTORZE
Monika-Jankowska-Kapica
Od ponad 10 lat pisze i redaguje teksty o jedzeniu - najpierw w magazynie "Kuchnia", teraz w "Food Service" i na stronie Ouichef.pl. Z wykształcenia polonistka. Karierę zawodową zaczynała jako reporterka i prezenterka Polskiego Radia Szczecin. Była redaktorką "Gazety Wyborczej" w Szczecinie, "Gazety Stołecznej" i "Co jest Grane". Pasjonatka tanga argentyńskiego i jogi.

Zobacz także

W SŁUSZNEJ SPRAWIE

5 stycznia na Stadionie Energa Gdańsk odbyła się charytatywna "Kolacja Szefów Kuchni". Kolacje przygotowywane wspólnie przez kilku szefów kuchni to zawsze świetna okazja do wymiany pomysłów i doświadczeń, zdobycia nowych inspiracji.

Kawowe poniedziałki McCafé

Nowy tydzień najlepiej zacząć od dobrej kawy, dlatego w każdy poniedziałek w McDonald’s będzie można ją kupić jedynie za 2 zł w ramach "Kawowych Poniedziałków McCafé".

Transatlantyk Festival po raz kolejny zaprasza na Kino Kulinarne

Autorskie menu Kina Kulinarnego przygotują w tym roku jedni z najwybitniejszych w Polsce szefów kuchni. To niecodzienne wydarzenie, łączące sztukę filmową i kulinarną, podobnie jak w latach ubiegłych przygotowywane jest we współpracy z Międzynarodowym Festiwalem Filmowym Berlinale.

Paco Pérez pomaga w Gdańsku

Paco Pérez, jeden z najwybitniejszych kucharzy świata, który prowadzi restaurację Arco w Olivii Star na stałe zadomowił się w Gdańsku, a teraz pomaga gdańskiemu szpitalowi zakaźnemu.

Transgourmet i Selgros Cash & Carry wydają pierwszą edycję Trend Booka 2019

Podczas otwarcia Instytutu Kulinarnego, Transgourmet i Selgros Cash & Carry wydano pierwszą edycję Trend Booka 2019, w którym szefowie kuchni, cukiernicy, sommelierzy i eksperci z branży gastronomicznej wypowiadają się na temat trendów m. in.: kulinarnych, restauracyjnych, hotelarskich, winiarskich.

TISZ Festiwal Żydowskiego Jedzenia: Sąsiedzi

Czwarta edycja TISZ* Festiwalu Żydowskiego Jedzenia organizowanego przez Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN odbędzie się od 22 do 26 września 2021 (od środy do niedzieli) pod hasłem "Sąsiedzi".

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej