x

Powrót festiwalu Fine Dining Week

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    02.11.2021

Festiwal organizowany pod hasłem #NowyFineDining poszuka odpowiedzi na pytanie, jaka jest tożsamość autorskiej sztuki restauracyjnej po pandemicznych doświadczeniach. Najwybitniejsi szefowie kuchni z największych polskich miast (i nie tylko) zapraszają od 17 listopada do 5 grudnia.

Danie z warszawskiej restauracji InAzia. Zdjęcie: materiały prasowe
Danie z warszawskiej restauracji InAzia. Zdjęcie: materiały prasowe
Szefowie kuchni z wiodących restauracji w kraju zaserwują autorskie pięciodaniowe menu spoza karty, w specjalnej festiwalowej cenie 139 zł (z kartą Visa – 30 zł rabatu). Do każdego posiłku goście otrzymają festiwalowy koktajl Martini Fiero & Kinley Tonic Water. Wszystkie propozycje festiwalowych restauracji oraz oferowane przez nie menu znajdują się na stronie www.FineDiningWeek.pl. Tam też można dokonać rezerwacji.

Tegoroczna edycja Festiwalu poświęcona jest nowej tożsamości i próbie zdefiniowania najwyższej próby kulinariów w Polsce.  Po raz pierwszy wezmą w nim udział także restauracje, które najwyższy poziom restauracyjny i kulinarny reprezentują w bardziej codziennym wydaniu.

Pandemia spowodowała zerwanie z trendami, które jeszcze kilka miesięcy wcześniej stanowiły prawdziwą sensację. Pod wpływem zachodzących zmian szefowie kuchni i restauracje zaczęli poszukiwać nowej tożsamości i nowego miejsca na mapie kulinarnej i restauracyjnej, dokonując m.in. rekonstrukcji menu.

– Laboratoryjne modyfikacje ustąpiły miejsca fascynacji prostymi, naturalnymi składnikami najwyższej jakości. Do głosu dochodzi gotowanie zgodne z terroir i holistyczne spojrzenie na składniki. Przemiana zachodzi głównie w sferze produktów. Przestają liczyć się tylko najdroższe elementy. Fine dining dostosowuje się do otoczenia ekonomicznego i obostrzeń, ale dynamicznie wróci do czasów rezerwacji stolika z kilkumiesięcznym wyprzedzeniem – mówi Jacek Krawczyk, prezes Bocuse d’Or Poland.

#NowyFineDining to odkrycie świata najbardziej renomowanych restauracji typu fine dining z takich miast i regionów jak Kraków, Łódź, Poznań, Śląsk, Trójmiasto, Warszawa, Wrocław. W Festiwalu biorą udział zarówno restauracje postrzegane jako ekskluzywne, jak i te najbardziej interesujące wśród postrzeganych jako codzienne.

W samej Warszawie Goście odwiedzą ponad 20 restauracji, w tym: InAzia, N31, Klonn, Belvedere Łazienki Królewskie, Dyletanci i Venti-tre. Podczas Festiwalu zadebiutują m.in. stołeczne Gardens by Fort, Ceviche Bar, Klonn, czy Stara Wozownia w Pałacu Mała Wieś. Organizatorzy szacują, że w wydarzeniu weźmie udział nawet 15 tysięcy gości!

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Whisky Live Warsaw 2022 przeszedł do historii

Rekordowa liczba wystawców oraz frekwencja. Nowa przestrzeń, która udźwignęła presję wydarzenia, mnóstwo sesji Masterclass oraz kolekcjonerski kącik. Tegoroczna edycja festiwalu przechodzi do historii jako najlepsza z dotychczasowych.

Anna i Robert Lewandowscy stworzyli zdrowe przekąski dla kibiców

Nawet 65 proc. kibiców sięga po niezdrowe przegryzki podczas oglądania meczów. Dzięki nowym przekąskom Anny i Roberta Lewandowskich można teraz kibicować zdrowo. Trwający mundial to także okazja do udziału w konkursie i wymyślenia "cieszynki", którą wykona najlepszy napastnik świata.

Rekordy na Restaurant Week. Ruszyły rezerwacje na 2023 rok

Festiwal pod hasłem #FoodLooksGood zgromadził w najlepszych restauracjach rekordowe ponad 135 tysięcy gości. Polska edycja Restaurant Week jest siódmym największym wydarzeniem kulinarnym spośród wszystkich na świecie i drugim największym biletowanym eventem w kraju.

Tydzień Kuchni Polskiej - podsumowanie kulinarnego świętowania niepodległości

Blisko 400 restauracji z 224 miast wzięło udział w akcji Tydzień Kuchni Polskiej związanej z obchodami Święta Niepodległości. W menu pojawiło się kilkaset dań kuchni regionów, jak chociażby warmińskie dzyndzałki, podhalańska jagnięcina czy zupa z brukwi, zapomniany specjał kuchni Pomorza.

Festiwal hiszpański w gdańskiej Stacji Food Hall

Od 24 do 27 listopada Stacja Food Hall w gdańskiej galerii Metropolia zaprasza na kulinarną podróż do Hiszpanii. Podczas czterodniowego festiwalu będą serwowane dania inspirowane Andaluzją, Galicją czy też Katalonią.

Druga odsłona kolacji Grand Dinners za nami!

W Restauracji Belvedere odbyły się kolacje z cyklu Grand Dinners. Gwiazdami obu wieczorów - 7 i 8 listopada - byli francuscy szefowie kuchni Christophe Bacquié i Emmanuel Renaut, którzy przylecieli do Warszawy specjalnie na tę okazję. Kroku dorównywał im gospodarz miejsca Tomasz Łagowski.

Inne kategorie

Podcasty

Kryzys 2.0. Restauratorka Alicja Than o optymalizacji kosztów biznesu gastronomicznego [PODCAST]

W jaki sposób optymalizować koszty prowadzenia biznesu gastronomicznego w obliczu rosnącej inflacji oraz jak przetrwać na rynku, nie tracąc klientów i nie rezygnując z jakości - rozmawiamy o tym z Alicją Than, właścicielką lokali Izumi Sushi, Kago, Kiseki, Omakase, Matcha Bistro & Bar w Warszawie.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej