x

Gardens by Fort - zielona restauracja w Forcie Mokotów

Kategoria: Miejsca    29.10.2021

Restauracja Gardens by Fort serwuje autorską międzynarodową kuchnię w industrialnej przestrzeni wypełnionej zielenią. Miejsce zlokalizowane w Forcie Mokotów pozwala na znalezienie odrobiny ciszy i spokoju w mieście.

Restauracja Gardens by Fort. Zdjęcie: materiały prasowe
Restauracja Gardens by Fort. Zdjęcie: materiały prasowe
W Gardens by Fort na gości czekają dania kuchni międzynarodowej inspirowanej różnymi zakątkami świata, w tym głównie Azją. Szef kuchni Kamil Rabczyński proponuje urozmaicone menu. Z przystawek poleca m.in. tatar z tuńczyka z kawiorem z marakui oraz bao z kaczką, a z dań głównych przegrzebki z boczniaka i jagnięcinę.

Spośród deserów warto sięgnąć po nowo wprowadzone jesienne jabłko w trzech odsłonach (jabłko prażone, karmelizowane jabłko ze śliwką oraz mini tarta tatin z kremem waniliowym i miętową żelką) czy parfait z karmelem i czekoladą. W restauracji serwowane są także autorskie drinki, które zaskakują nie tylko kompozycją smaków, ale również sposobem podania.

Wyjątkowa przestrzeń

Restauracja Gardens by Fort. Zdjęcie: materiały prasowe
Restauracja Gardens by Fort. Zdjęcie: materiały prasowe
Budynek, w którym znajduje się Restauracja Gardens by Fort, to część Fortu Mokotów, który został wybudowany jako element carskich fortyfikacji, a dziś stanowi zieloną enklawę w sercu Mokotowa. Wnętrze lokalu utrzymane jest w stylu industrialnym wykreowanym przez użycie takich materiałów jak metal, drewno, szkło oraz ceglane ściany, które tworzą niepowtarzalny klimat.  Charakter miejsca podkreśla roślinność.

Miejsce na co dzień i na specjalne okazje

Restauracja Gardens by Fort. Zdjęcie: materiały prasowe
Restauracja Gardens by Fort. Zdjęcie: materiały prasowe
Restauracja Gardens by Fort to także miejsce, gdzie można organizować wydarzenia specjalne takie jak kolacje biznesowe, spotkania firmowe czy rodzinne. Przestrzeń oferuje 80 miejsc w sali głównej i 30 miejsc w sali VIP. Dodatkowo w sezonie wiosenno-letnim do dyspozycji gości jest taras o powierzchni 200 m kw. oraz ogrodów.
 Na większe wydarzenia przeznaczony jest B’Fort liczący prawie 400 m kw. (do dowolnej aranżacji) oraz taras o powierzchni 260 m kw. Dopełnieniem każdego wydarzenia będzie z pewnością cały teren Fortu Mokotów, który wyróżnia niepowtarzalna architektura i otaczająca go zieleń.


Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Wrocławski Green Bus znika po siedmiu latach działalności. Właściciel prosi o pomoc w spłaceniu długów

Green Bus, popularna wrocławska restauracja z kuchnią roślinną, znalazła się w poważnych tarapatach. Po siedmiu latach od swojego otwarcia lokal przestał istnieć. Aby spłacić długi, jego właściciel wraz z żoną uruchomili zbiórkę w serwisie Pomagam.pl.

Setki Powodów w warszawskim Centrum Koneser już otwarte

Setki Powodów to nowy lokal w Warszawie z muzyką na żywo, jedzeniem i koktajlami. Powstał na parterze Muzeum Polskiej Wódki przy Placu Konesera 1, w miejscu, gdzie niegdyś mieścił się bar Wuwu.

MUAS Coffee: nitro cold brew od twórców rzemieślniczej ceramiki

MUAS Coffee to kawiarnia z kawą speciality założona przez twórców studia ceramicznego MUAS. Na miejscu, oprócz typowych kaw na bazie espresso spróbować można też wyjątkowego nitro cold brew.

Zamknięcie gdyńskiej restauracji Pieterwas Krew i Woda

Jeden z najbardziej rozpoznawalnych trójmiejskich lokali - restauracja Pieterwas Krew i Woda - znika z ulicy Abrahama w Gdyni po ponad 7 latach istnienia. Powodem zamknięcia nie są jednak ekonomiczne skutki pandemii. Jakie są przyczyny decyzji właścicieli - Mariusza i Marty Pieterwas?

Falafel Bejrut ma poważne problemy finansowe. Twórcy lokalu proszą internautów o pomoc

Falafel Bejrut potrzebuje pomocy. Legendarny warszawski lokal uruchomił w serwisie Zrzutka.pl zbiórkę na pokrycie zadłużenia. - To dla nas ostatnia szansa - mówią.

Ramen People: jak ramen zawojował Kraków

Od 2016 r. współtworzymy z Rafałem Brzostkiem alternatywne miejsca gastronomiczne, skupiające się wokół kuchni azjatyckiej. Jesteśmy partnerami w życiu prywatnym i zawodowym. Obecnie prowadzimy w Krakowie dwa ramen shopy pod marką Ramen People, a także bar z kuchnią Hongkongu - Wschód Bar.

Inne kategorie

Podcasty

Roślinne zamienniki w menu restauracji [PODCAST]

Coraz większa grupa Polaków deklaruje chęć ograniczenia spożycia mięsa, nie tylko w kuchni domowej, ale także podczas wizyt w restauracjach i spożywania dań na wynos. Chcąc trafić w ich gusta, warto rozważyć zmiany w menu lokalu na bardziej roślinne.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej