x

Gardens by Fort - zielona restauracja w Forcie Mokotów

Kategoria: Miejsca    29.10.2021

Restauracja Gardens by Fort serwuje autorską międzynarodową kuchnię w industrialnej przestrzeni wypełnionej zielenią. Miejsce zlokalizowane w Forcie Mokotów pozwala na znalezienie odrobiny ciszy i spokoju w mieście.

Restauracja Gardens by Fort. Zdjęcie: materiały prasowe
Restauracja Gardens by Fort. Zdjęcie: materiały prasowe
W Gardens by Fort na gości czekają dania kuchni międzynarodowej inspirowanej różnymi zakątkami świata, w tym głównie Azją. Szef kuchni Kamil Rabczyński proponuje urozmaicone menu. Z przystawek poleca m.in. tatar z tuńczyka z kawiorem z marakui oraz bao z kaczką, a z dań głównych przegrzebki z boczniaka i jagnięcinę.

Spośród deserów warto sięgnąć po nowo wprowadzone jesienne jabłko w trzech odsłonach (jabłko prażone, karmelizowane jabłko ze śliwką oraz mini tarta tatin z kremem waniliowym i miętową żelką) czy parfait z karmelem i czekoladą. W restauracji serwowane są także autorskie drinki, które zaskakują nie tylko kompozycją smaków, ale również sposobem podania.

Wyjątkowa przestrzeń

Restauracja Gardens by Fort. Zdjęcie: materiały prasowe
Restauracja Gardens by Fort. Zdjęcie: materiały prasowe
Budynek, w którym znajduje się Restauracja Gardens by Fort, to część Fortu Mokotów, który został wybudowany jako element carskich fortyfikacji, a dziś stanowi zieloną enklawę w sercu Mokotowa. Wnętrze lokalu utrzymane jest w stylu industrialnym wykreowanym przez użycie takich materiałów jak metal, drewno, szkło oraz ceglane ściany, które tworzą niepowtarzalny klimat.  Charakter miejsca podkreśla roślinność.

Miejsce na co dzień i na specjalne okazje

Restauracja Gardens by Fort. Zdjęcie: materiały prasowe
Restauracja Gardens by Fort. Zdjęcie: materiały prasowe
Restauracja Gardens by Fort to także miejsce, gdzie można organizować wydarzenia specjalne takie jak kolacje biznesowe, spotkania firmowe czy rodzinne. Przestrzeń oferuje 80 miejsc w sali głównej i 30 miejsc w sali VIP. Dodatkowo w sezonie wiosenno-letnim do dyspozycji gości jest taras o powierzchni 200 m kw. oraz ogrodów.
 Na większe wydarzenia przeznaczony jest B’Fort liczący prawie 400 m kw. (do dowolnej aranżacji) oraz taras o powierzchni 260 m kw. Dopełnieniem każdego wydarzenia będzie z pewnością cały teren Fortu Mokotów, który wyróżnia niepowtarzalna architektura i otaczająca go zieleń.


Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Costa Coffee FlyDining na Okęciu

Costa Coffee Fly Dining na Lotnisku Okęcie to nowa kulinarna odsłona Costa Coffee. Jest to jedyny koncept kulinarny na lotnisku otwarty dla gości całą dobę. Zarówno amatorzy tradycyjnej kuchni polskiej, jak i fani kulinarnych specjałów z Włoch, Indii czy Azji znajdą tutaj coś dla siebie.

Restauracja Belvedere z nowym szefem kreatywnym Łukaszem Guzińskim

Ponowne otwarcie warszawskiej restauracji Belvedere po lockdownie przyniosło zmiany. Nowy szef kreatywny Łukasz Guziński w swym autorskim, letnim menu stawia akcent na ryby i owoce morza.

FoodX z nową lokalizacją w Krakowie w odmienionym koncepcie

FoodX zmienia adres w Krakowie. W miejsce restauracji przy ul. Romanowicza rusza lokal przy ul. Krupniczej 21 a. To największa miejscówka sieci - od poprzedniej różni ją wygląd wnętrza i jego funkcjonalność. Sala dzienna wieczorem zamienia się w taneczny parkiet z widokiem na bar z autorskimi drinka

Kolejna Tankovna Pilsner Urquell - w Barze Koszyki w Warszawie

Pilsner Urquell kończy w tym roku 178 lat i z okazji urodzin otwiera nowe miejsce, w którym można napić się niepasteryzowanego piwa prosto z czeskiego browaru. Marka przeobraża popularny Bar Koszyki w kolejną Tankovną.

Śródziemnomorska Treinta y Tres w Gdańsku

Restauracja Treinta y Tres na 33. piętrze Olivii Star oferuje śródziemnomorskie dania przygotowywane przez kucharzy sąsiedniej fine-diningowej restauracji Arco, której szefuje Paco Pérez. Kuchnia ma tu jednak mniej formalny charakter, a ceny są przystępniejsze.

Mięsny Befsztyk na warszawskim Żoliborzu

We wrześniu na warszawskim Żoliborzu powstał Befsztyk. Jest to już drugie miejsce pod tą marką. Pierwszy sklep mięsno-wędliniarski Befsztyk został założony w 1994 r. na Mokotowie.

Inne kategorie

Podcasty

Moda na wina nowofalowe w restauracjach. Rozmowa z Piotrem Pietrasem [PODCAST]

Czym się charakteryzują wina naturalne, organiczne, biodynamiczne, wegańskie? Kto je konsumuje i jakie możliwości stwarzają te kategorie w biznesie restauracyjnym? Czy warto podążać za tym trendem? Rozmawiamy o tym z Piotrem Pietrasem, Master Sommelierem, Wicemistrzem Europy Sommelierów.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej