x

Dyniobranie, czyli limitowane przysmaki z dynią w Browarach Warszawskich

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    28.10.2021

W Browarach Warszawskich 29 października zaczyna się Dyniobranie, które potrwa do 7 listopada. Wybrane restauracje i kawiarnie przygotowały z tej okazji specjalne dania, desery i napoje z dynią w roli głównej. Podpowiadamy, do których miejsc warto zajrzeć!

W Deseo czekają na nas tajemnicze desery w stylu petit gateau. Zdjęcie: materiały prasowe
W Deseo czekają na nas tajemnicze desery w stylu petit gateau. Zdjęcie: materiały prasowe
Smaki jesieni zagościły w kartach restauracji i kawiarni w Browarach Warszawskich. Podczas Dyniobrania goście mogą spróbować limitowanych dań z sezonowymi składnikami.

W Deseo czekają na nas tajemnicze i tematyczne desery w stylu petit gateau - Halloween i Bloody Nika. Będzie mrocznie, krwiście i przede wszystkim przepysznie! W cukierni wypijcie także Pumpkin Spice Latte i skosztujecie czekoladowych czaszek.

Halloweenowe pączki z dyniowo-pomarańczowym nadzieniem w Vita Cafe. Zdjęcie: materiały prasowe
Halloweenowe pączki z dyniowo-pomarańczowym nadzieniem w Vita Cafe. Zdjęcie: materiały prasowe
Dyniowego latte będzie można spróbować także w dobro&dobro cafe oraz w Etno Cafe. Halloweenowe pączki z dyniowo-pomarańczowym nadzieniem to propozycja kawiarni Vita Cafe. Wszystkie wypieki wyglądają tutaj jak z okładki. Piekarnia Bakery specjalnie z tej okazji przygotowała chleb na zakwasie z dynią.
Z kolei na limitowane koktajle polecamy zajrzeć do Munji, warto tutaj również spróbować oryginalnych dań znad Adriatyku, skierowanych wprost z buchającego płomieniami grilla, opalanego wyłącznie węglem i drewnem.

W sercu Browarów, w nowo otwartym Food Hall Browary na gości czekają wyjątkowe, dyniowe propozycje. Restauracje działające w dawnej Leżakowni - części historycznego Browaru Haberbuscha i Schielego - specjalnie na Dyniobranie przygotowały jesienne menu. Jasna Sprawa zaprasza na aromatyczny krem z pieczonej dyni z imbirem podawany w świeżej dyni hokkaido, a S’poke Bowl & Śledzie na halloweenowy bowl z dynią hokkaido w miso i miodzie z prażonymi orzeszkami ziemnymi, avocado, marynowanym shitake i japońską sałatką ziemniaczaną.

A’panu occo ?! stawia na kimchi z buraka ze śliwką, panierowaną dynią marynowaną sosem sojowym, imbirem oraz  majonezem szczypiorkowym z chorizo. Zdjęcie: materiały prasowe
A’panu occo ?! stawia na kimchi z buraka ze śliwką, panierowaną dynią marynowaną sosem sojowym, imbirem oraz majonezem szczypiorkowym z chorizo. Zdjęcie: materiały prasowe
Z kolei w Seafood Bar spróbujemy curry z kerali z krewetkami, dynią piżmową, chutneyem śliwkowym i ryżem japońskim. A’panu occo ?! stawia na kimchi z buraka ze śliwką, panierowaną dynią marynowaną sosem sojowym, imbirem oraz  majonezem szczypiorkowym z chorizo. Octo Pasta & Pizza przez tydzień będzie serwowała czarne makarony z pieczoną dynią Hokkaido i dodatkami. W Boston Burger władzę przejmuje burger z chutney dyniowym.

Browar Warszawski - rozgrzewający krem z dyni ze smażonymi krewetkami i dyniową pastą. Zdjęcie: materiały prasowe
Browar Warszawski - rozgrzewający krem z dyni ze smażonymi krewetkami i dyniową pastą. Zdjęcie: materiały prasowe
Co przygotował Browar Warszawski? W aktualnym menu znajdziemy rozgrzewający krem z dyni ze smażonymi krewetkami i dyniową pastą. Do tego oczywiście piwo. W historycznych piwnicach znajduje się 20 zbiorników, gdzie warzy się 18 rodzajów rzemieślniczego piwa, w tym legendarne Grodziskie i Porter.

Pizza Lecentano - ravioli z dynią w sosie pecorino. Zdjęcie: materiały prasowe
Pizza Lecentano - ravioli z dynią w sosie pecorino. Zdjęcie: materiały prasowe
We włoskiej restauracji Pizza Lecentano na gości czekają dwie jesienne propozycje - ravioli z dynią w sosie pecorino lub dyniowe risotto z Coppa di Parma i szafranem. Starowarszawska Gastronomja zaskoczy wegańskim ceviche z dyni podawanym z awokado oraz wegetariańskim kremem z dyni z popcornem o smaku mango-wanilia.
Starowarszawska Gastronomja - wegańskie ceviche z dyni i z awokado. Zdjęcie: materiały prasowe
Starowarszawska Gastronomja - wegańskie ceviche z dyni i z awokado. Zdjęcie: materiały prasowe
Wisienką na dyniowym torcie jest restauracja Olivos Cafe & Restaurant, w której będzie okazja do spróbowania ich autorskiej zupy z dyni pizzy na sosie dyniowym i tradycyjnego dyniowego deseru.



Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Letnia odsłona Fine Dining Week

Od 6 do 31 lipca odbędzie się festiwal sztuki restauracyjnej Fine Dining Week. Szefowie kuchni z ponad 100 restauracji przygotowali dla festiwalowych gości popisowe, autorskie menu spoza karty oraz niespodzianki smakowe, dzieląc się swoją filozofią kuchni.

Bocuse d’Or Poland on Tour - kolacje dla szerokiej publiczności

Bocuse d’Or Poland On Tour to projekt Akademii Bocuse d’Or Polska skierowany do szerszej publiczności. Podczas cyklu kolacji będzie można spróbować dań uczestników krajowych selekcji i szefów z Akademii oraz spotkać autorytety polskiej sceny kulinarnej. Najbliższa kolacja 24 czerwca w Sopocie.

Glovo dostarczy zamówienia na festiwal muzyczny Kortowiada. Koniec z kolejkami po jedzenie!

To pierwsze tego typu rozwiązanie oferowane przez platformę delivery na imprezie masowej - na terenie 61. Juwenaliów Olsztyńskich Glovo uruchomi punkt odbioru zamówień złożonych za pomocą aplikacji. Nie zabraknie konkursów, zniżek i promocji.

Robot-kelner w Pizza Hut. Sieć stawia na innowacje

Pizza Hut prowadzi od maja test robotów BellaBot w dwóch lokalizacjach w Polsce. Obsłużeni przez roboty-kelnerów mogą zostać goście warszawskiego Zodiaka przy ul. Widok 26 oraz lokalu Wrocław Rynek. Roboty z sympatycznymi buziami kotów wspierają pracę zespołu, wywołując uśmiechy konsumentów.

Za nami Whisky Day Cracow

Czwarty raz z rzędu Kraków stał się polską stolicą obchodów międzynarodowego dnia whisky, nieoficjalnego święta, które dało początek festiwalowi Whisky Day Cracow.

Ginweek - rusza nowy festiwal poświęcony ginowi

Moda na gin rozkwita w polskich barach! Od 1 do 19 czerwca w pięciu największych polskich miastach odbędzie się premierowa edycja festiwalu promocji kultury ginu - GinWeek. W ponad 60 topowych barach można skosztować zestawu dwóch koktajli w cenie 39 zł.

Inne kategorie

Podcasty

Koniec papierowego kubka jest bliski? [PODCAST]

Ekologia coraz mocniej oddziałuje na wszystkie sfery życia i powoli wkracza także tam, gdzie jeszcze nie tak dawno w ogóle o niej nie myślano - do kawiarni, restauracji, barów. Jak ekologicznie prowadzić gastronomię? Rozmawiamy o tym z Krzysztofem Rzymanem, właścicielem kawiarni STOR w Warszawie.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej