x

Dyniobranie, czyli limitowane przysmaki z dynią w Browarach Warszawskich

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    28.10.2021

W Browarach Warszawskich 29 października zaczyna się Dyniobranie, które potrwa do 7 listopada. Wybrane restauracje i kawiarnie przygotowały z tej okazji specjalne dania, desery i napoje z dynią w roli głównej. Podpowiadamy, do których miejsc warto zajrzeć!

W Deseo czekają na nas tajemnicze desery w stylu petit gateau. Zdjęcie: materiały prasowe
W Deseo czekają na nas tajemnicze desery w stylu petit gateau. Zdjęcie: materiały prasowe
Smaki jesieni zagościły w kartach restauracji i kawiarni w Browarach Warszawskich. Podczas Dyniobrania goście mogą spróbować limitowanych dań z sezonowymi składnikami.

W Deseo czekają na nas tajemnicze i tematyczne desery w stylu petit gateau - Halloween i Bloody Nika. Będzie mrocznie, krwiście i przede wszystkim przepysznie! W cukierni wypijcie także Pumpkin Spice Latte i skosztujecie czekoladowych czaszek.

Halloweenowe pączki z dyniowo-pomarańczowym nadzieniem w Vita Cafe. Zdjęcie: materiały prasowe
Halloweenowe pączki z dyniowo-pomarańczowym nadzieniem w Vita Cafe. Zdjęcie: materiały prasowe
Dyniowego latte będzie można spróbować także w dobro&dobro cafe oraz w Etno Cafe. Halloweenowe pączki z dyniowo-pomarańczowym nadzieniem to propozycja kawiarni Vita Cafe. Wszystkie wypieki wyglądają tutaj jak z okładki. Piekarnia Bakery specjalnie z tej okazji przygotowała chleb na zakwasie z dynią.
Z kolei na limitowane koktajle polecamy zajrzeć do Munji, warto tutaj również spróbować oryginalnych dań znad Adriatyku, skierowanych wprost z buchającego płomieniami grilla, opalanego wyłącznie węglem i drewnem.

W sercu Browarów, w nowo otwartym Food Hall Browary na gości czekają wyjątkowe, dyniowe propozycje. Restauracje działające w dawnej Leżakowni - części historycznego Browaru Haberbuscha i Schielego - specjalnie na Dyniobranie przygotowały jesienne menu. Jasna Sprawa zaprasza na aromatyczny krem z pieczonej dyni z imbirem podawany w świeżej dyni hokkaido, a S’poke Bowl & Śledzie na halloweenowy bowl z dynią hokkaido w miso i miodzie z prażonymi orzeszkami ziemnymi, avocado, marynowanym shitake i japońską sałatką ziemniaczaną.

A’panu occo ?! stawia na kimchi z buraka ze śliwką, panierowaną dynią marynowaną sosem sojowym, imbirem oraz  majonezem szczypiorkowym z chorizo. Zdjęcie: materiały prasowe
A’panu occo ?! stawia na kimchi z buraka ze śliwką, panierowaną dynią marynowaną sosem sojowym, imbirem oraz majonezem szczypiorkowym z chorizo. Zdjęcie: materiały prasowe
Z kolei w Seafood Bar spróbujemy curry z kerali z krewetkami, dynią piżmową, chutneyem śliwkowym i ryżem japońskim. A’panu occo ?! stawia na kimchi z buraka ze śliwką, panierowaną dynią marynowaną sosem sojowym, imbirem oraz  majonezem szczypiorkowym z chorizo. Octo Pasta & Pizza przez tydzień będzie serwowała czarne makarony z pieczoną dynią Hokkaido i dodatkami. W Boston Burger władzę przejmuje burger z chutney dyniowym.

Browar Warszawski - rozgrzewający krem z dyni ze smażonymi krewetkami i dyniową pastą. Zdjęcie: materiały prasowe
Browar Warszawski - rozgrzewający krem z dyni ze smażonymi krewetkami i dyniową pastą. Zdjęcie: materiały prasowe
Co przygotował Browar Warszawski? W aktualnym menu znajdziemy rozgrzewający krem z dyni ze smażonymi krewetkami i dyniową pastą. Do tego oczywiście piwo. W historycznych piwnicach znajduje się 20 zbiorników, gdzie warzy się 18 rodzajów rzemieślniczego piwa, w tym legendarne Grodziskie i Porter.

Pizza Lecentano - ravioli z dynią w sosie pecorino. Zdjęcie: materiały prasowe
Pizza Lecentano - ravioli z dynią w sosie pecorino. Zdjęcie: materiały prasowe
We włoskiej restauracji Pizza Lecentano na gości czekają dwie jesienne propozycje - ravioli z dynią w sosie pecorino lub dyniowe risotto z Coppa di Parma i szafranem. Starowarszawska Gastronomja zaskoczy wegańskim ceviche z dyni podawanym z awokado oraz wegetariańskim kremem z dyni z popcornem o smaku mango-wanilia.
Starowarszawska Gastronomja - wegańskie ceviche z dyni i z awokado. Zdjęcie: materiały prasowe
Starowarszawska Gastronomja - wegańskie ceviche z dyni i z awokado. Zdjęcie: materiały prasowe
Wisienką na dyniowym torcie jest restauracja Olivos Cafe & Restaurant, w której będzie okazja do spróbowania ich autorskiej zupy z dyni pizzy na sosie dyniowym i tradycyjnego dyniowego deseru.



Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

MACIEJ ROSIŃSKI ROZSTAŁ SIĘ Z RESTAURACJĄ AFFOGATO

Pod koniec lutego po 10 latach swoją pracę na stanowisku szefa kuchni łódzkiej restauracji Affogato zakończył Maciej Rosiński.

Deser charytatywny w Lourse Warszawa

Już po raz drugi Cukiernia Lourse Warszawa została partnerem Kampanii na rzecz Walki z Rakiem Piersi Estée Lauder Companies.

Noma i Maaemo z trzema gwiazdkami! Przewodnik Michelin docenił najlepsze restauracje Skandynawii

Inspektorzy Michelin przyznali prestiżowe gwiazdki najlepszym lokalom w Skandynawii. Najwyższe wyróżnienie w tegorocznej edycji przewodnika "Michelin Nordic Countries 2021" otrzymały m.in. kopenhaska Noma oraz Maaemo z Oslo.

Selgros Cash & Carry kolejny pomaga potrzebującym

Selgros Cash & Carry przekazał Caritas Polska odzież dla potrzebujących.Ubrania z uwagi na zbliżające się chłodne miesiące będą dla nich z pewnością przydatne. Darowizna trafi do nich jeszcze w październiku.

Restaurant Week z wyjątkowym konkursem. Do wygrania kolacja z Magdą Gessler

Wiosenna edycja Restaurant Week obfituje w niespodzianki. Wszyscy goście festiwalu mogą wziąć udział w konkursie, w którym nagrodą jest kolacja z Magdą Gessler, która odbędzie się w restauracji U Fukiera. Festiwal potrwa od 9 do 27 czerwca.

Startuje 12. edycja Restaurant Week

20 września ruszyły rezerwacje na 12. edycję Restaurant Week. Jesienne wydarzenie odbędzie się w dniach 17-31 października pod hasłem "Destynacja restauracja". Hasło festiwalu nawiązuje do odkrywania kuchni świata poprzez polską scenę restauracyjną.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej