x

Dyniobranie, czyli limitowane przysmaki z dynią w Browarach Warszawskich

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    28.10.2021

W Browarach Warszawskich 29 października zaczyna się Dyniobranie, które potrwa do 7 listopada. Wybrane restauracje i kawiarnie przygotowały z tej okazji specjalne dania, desery i napoje z dynią w roli głównej. Podpowiadamy, do których miejsc warto zajrzeć!

W Deseo czekają na nas tajemnicze desery w stylu petit gateau. Zdjęcie: materiały prasowe
W Deseo czekają na nas tajemnicze desery w stylu petit gateau. Zdjęcie: materiały prasowe
Smaki jesieni zagościły w kartach restauracji i kawiarni w Browarach Warszawskich. Podczas Dyniobrania goście mogą spróbować limitowanych dań z sezonowymi składnikami.

W Deseo czekają na nas tajemnicze i tematyczne desery w stylu petit gateau - Halloween i Bloody Nika. Będzie mrocznie, krwiście i przede wszystkim przepysznie! W cukierni wypijcie także Pumpkin Spice Latte i skosztujecie czekoladowych czaszek.

Halloweenowe pączki z dyniowo-pomarańczowym nadzieniem w Vita Cafe. Zdjęcie: materiały prasowe
Halloweenowe pączki z dyniowo-pomarańczowym nadzieniem w Vita Cafe. Zdjęcie: materiały prasowe
Dyniowego latte będzie można spróbować także w dobro&dobro cafe oraz w Etno Cafe. Halloweenowe pączki z dyniowo-pomarańczowym nadzieniem to propozycja kawiarni Vita Cafe. Wszystkie wypieki wyglądają tutaj jak z okładki. Piekarnia Bakery specjalnie z tej okazji przygotowała chleb na zakwasie z dynią.
Z kolei na limitowane koktajle polecamy zajrzeć do Munji, warto tutaj również spróbować oryginalnych dań znad Adriatyku, skierowanych wprost z buchającego płomieniami grilla, opalanego wyłącznie węglem i drewnem.

W sercu Browarów, w nowo otwartym Food Hall Browary na gości czekają wyjątkowe, dyniowe propozycje. Restauracje działające w dawnej Leżakowni - części historycznego Browaru Haberbuscha i Schielego - specjalnie na Dyniobranie przygotowały jesienne menu. Jasna Sprawa zaprasza na aromatyczny krem z pieczonej dyni z imbirem podawany w świeżej dyni hokkaido, a S’poke Bowl & Śledzie na halloweenowy bowl z dynią hokkaido w miso i miodzie z prażonymi orzeszkami ziemnymi, avocado, marynowanym shitake i japońską sałatką ziemniaczaną.

A’panu occo ?! stawia na kimchi z buraka ze śliwką, panierowaną dynią marynowaną sosem sojowym, imbirem oraz  majonezem szczypiorkowym z chorizo. Zdjęcie: materiały prasowe
A’panu occo ?! stawia na kimchi z buraka ze śliwką, panierowaną dynią marynowaną sosem sojowym, imbirem oraz majonezem szczypiorkowym z chorizo. Zdjęcie: materiały prasowe
Z kolei w Seafood Bar spróbujemy curry z kerali z krewetkami, dynią piżmową, chutneyem śliwkowym i ryżem japońskim. A’panu occo ?! stawia na kimchi z buraka ze śliwką, panierowaną dynią marynowaną sosem sojowym, imbirem oraz  majonezem szczypiorkowym z chorizo. Octo Pasta & Pizza przez tydzień będzie serwowała czarne makarony z pieczoną dynią Hokkaido i dodatkami. W Boston Burger władzę przejmuje burger z chutney dyniowym.

Browar Warszawski - rozgrzewający krem z dyni ze smażonymi krewetkami i dyniową pastą. Zdjęcie: materiały prasowe
Browar Warszawski - rozgrzewający krem z dyni ze smażonymi krewetkami i dyniową pastą. Zdjęcie: materiały prasowe
Co przygotował Browar Warszawski? W aktualnym menu znajdziemy rozgrzewający krem z dyni ze smażonymi krewetkami i dyniową pastą. Do tego oczywiście piwo. W historycznych piwnicach znajduje się 20 zbiorników, gdzie warzy się 18 rodzajów rzemieślniczego piwa, w tym legendarne Grodziskie i Porter.

Pizza Lecentano - ravioli z dynią w sosie pecorino. Zdjęcie: materiały prasowe
Pizza Lecentano - ravioli z dynią w sosie pecorino. Zdjęcie: materiały prasowe
We włoskiej restauracji Pizza Lecentano na gości czekają dwie jesienne propozycje - ravioli z dynią w sosie pecorino lub dyniowe risotto z Coppa di Parma i szafranem. Starowarszawska Gastronomja zaskoczy wegańskim ceviche z dyni podawanym z awokado oraz wegetariańskim kremem z dyni z popcornem o smaku mango-wanilia.
Starowarszawska Gastronomja - wegańskie ceviche z dyni i z awokado. Zdjęcie: materiały prasowe
Starowarszawska Gastronomja - wegańskie ceviche z dyni i z awokado. Zdjęcie: materiały prasowe
Wisienką na dyniowym torcie jest restauracja Olivos Cafe & Restaurant, w której będzie okazja do spróbowania ich autorskiej zupy z dyni pizzy na sosie dyniowym i tradycyjnego dyniowego deseru.



Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Bogusław Linda tańczy w reklamie nowego burgera z McDonald’s

Bogusław Linda zagrał w reklamie McDonald’s, prezentując... niezwykły taniec. Znany z kultowych ról aktor to kolejna osobowość polskiej kultury - po m.in. Michale Żebrowskim, Borysie Szycu czy idolu młodego pokolenia raperze Macie - zaangażowana w kampanię fastfoodowej sieci.

Festiwal Syryjski w gdańskiej Stacji Food Hall

W dniach 23-26 marca w Stacji Food Hall trwać będzie Festiwal Syryjski. Podczas imprezy spróbować będzie można dań oraz koktajli inspirowanych kulinarnym dziedzictwem Bliskiego Wschodu.

Fundacja Taka Akcja zakupi mobilne KTG dla ukraińskich kobiet w ciąży

Wskaźnik przyrostu naturalnego w Ukrainie spada, a warunki wojenne spowodowały, że wskaźnik ciąż patologicznych przewyższa 30 proc. Problem ten schodzi na dalszy plan, kiedy kraj działa w stanie wyższej konieczności. Fundacja Taka Akcja chce to zmienić i rusza ze zbiórką charytatywną NEW HOPE.

Trzecia odsłona kolacji Grand Dinners już w maju

Kolejne kolacje z cyklu Grand Dinners odbędą się 15 i 16 maja w Restauracji Belvedere położonej w samym sercu Łazienek Królewskich. Swoje popisowe dania zaserwują tym razem Jean-Philippe Blondet, Arnaud Bignon i gospodarz wieczoru Tomasz Łagowski.

Body Chief startuje ze szkołą gotowania. Na poczatek - warsztaty z Magdą Gessler

Marka cateringu dietetycznego Body Chief wraz z otwarciem nowej siedziby pod Poznaniem uruchamia autorską szkołę gotowania. Warsztaty kulinarne będą w niej prowadzić doświadczeni kucharze i znani blogerzy kulinarni. Pierwszy cykl zajęć poprowadzi restauratorka Magda Gessler.

Brzmienie jedzenia ideą wiosennej edycji Restaurant Week. Wystartowały rezerwacje

Po dwóch ostatnich rekordowych edycjach Restaurant Week - czyli festiwal popisowych menu w restauracjach - powraca pod hasłem #FoodSoundsGood! Jak dobrze brzmi jedzenie? Będzie można się przekonać od 22 marca do 30 kwietnia w około 400 lokalach w Polsce. Cena trzech dań i koktajlu wynosi 69 zł.

Inne kategorie

Podcasty

Lifestyle czy zwykła konsumpcja: gdzie tu jest miejsce dla żywności [PODCAST]

Czy zakup tego bądź innego napoju czy przekąski jest emanacją stylu życia? I na ile w czasach inflacji jest miejsce na taką manifestację? Dyskutujemy z Szymonem Mordasiewiczem z GfK.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej