x

Jak poradzić sobie z niedoborem pracowników? Oto cztery strategie

Kategoria: Koronawirus - Pracownicy    28.10.2021

Trudno znaleźć dobrych pracowników, a jeszcze trudniej ich zatrzymać. Jeszcze przed pandemią rekrutacja i utrzymanie najlepszych stanowiło problem. W miarę znoszenia ograniczeń staje się jasne, że wielu w ogóle nie chce wracać do swoich starych miejsc pracy. Co robić?

Zdjęcie: Shutterstock
Zdjęcie: Shutterstock
Najpierw dobra wiadomość: sytuacja nie jest beznadziejna. Potrzebne są jednak alternatywne strategie, kreatywne myślenie, cierpliwość, czas i dużo energii.

Jakie są pułapki?
Goście nie lubią czekać na przyjęcie zamówienia, dania czy rachunek. Mniejsza liczba pracowników oznacza wydłużenie czasu oczekiwania. W końcu mniejsza liczba pracowników musi opiekować się taką samą liczbą gości. Ale jedno z pewnością nie może ucierpieć: gościnność.

Dlatego mniejsza liczba stolików czy ograniczone godziny otwarcia to rozwiązanie tylko w ograniczonym zakresie – krótkoterminowa oszczędność kosztów operacyjnych jest kompensowana zmniejszeniem przychodów. Należy zatem zapobiegać niższym marżom oraz jeszcze większej rotacji personelu.

1. Utrzymanie i kwalifikacje pracowników
Twój obecny zespół jest teraz jeszcze ważniejszy. Zwiększ więc swoje wysiłki związane z  rozwojem umiejętności. Jest to łatwiejsze i tańsze niż poszukiwanie na rynku nowych kandydatów. Poważnie traktuj ich opinie i korzystaj z okazji, aby poprawić ich satysfakcję. Często narzekają na słabą organizację czy brak planowania. Zaangażuj swoich pracowników w procesy decyzyjne i zapewnij przejrzystość, uczciwość, uznanie i szacunek – to zwiększa lojalność i zmniejsza rotację.

2. Nagradzanie
Twój zespół to Twój potencjał - zadbaj o swoich ludzi. Pomyśl o urodzinach i rocznicach. W krótkim okresie wydaje się to być dodatkowym kosztem – ale w rzeczywistości rekrutacja i szkolenie są znacznie bardziej kosztowne.

3. Alternatywne pomysły
Szukając pracowników, wybierz alternatywne ścieżki poszukiwań. Być może warto rozważyć wewnętrzną zachętę, która nagradza pracowników, jeśli zarekomendują odpowiednich kandydatów. Twoi goście też mogą mieć pomysły – kreatywnie zaprojektowana kartka pozostawiona na stole z rachunkiem może nawiązać nieoczekiwane kontakty.

4. Technologia
Skorzystaj z zalet nowoczesnej technologii zarówno przy obsłudze gości, jak i przygotowywaniu potraw. Twoja efektywność znacznie się poprawi, jeśli Twoi goście będą mogli zamawiać za pomocą aplikacji. W tym czasie personel obsługujący może już przyjmować zamówienie i doradzać innym gościom. W kuchni należy również wprowadzić pewne usprawnienia, aby zwiększyć wydajność. Istnieją obecnie urządzenia kuchenne, które zastępują dużą liczbę tradycyjnych urządzeń.

Na przykład dzięki iVario RATIONAL udało się zastąpić garnki, patelnię, frytownicę, szybkowar, patelnię grillową i bemar jednym urządzeniem. Stwarza to przestrzeń w kuchni i uatrakcyjnia miejsce pracy. Jednocześnie mise en place i wydawanie można wykonać za pomocą jednego urządzenia, który usprawnia procesy pracy, a tym samym przynajmniej w niewielkim stopniu przeciwdziała niedoborom wykwalifikowanych pracowników.

Jedno jest pewne – nie będzie łatwo przeciwdziałać niedoborom wykwalifikowanych pracowników. Wyzwaniem pozostaje utrzymanie i znalezienie dobrze wykwalifikowanych i zmotywowanych pracowników. Ale jeśli zastosujesz się do jednej lub dwóch wskazówek, z pewnością pomoże to w osiągnięciu sukcesu Twojej restauracji.

Więcej informacji można znaleźć na stronie rational-online.com i umówić się na niezobowiązującą konsultację pod adresem info-poland@rational-online.com 

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

HoReCa wraca do gry o pracowników, ale z powikłaniami po covidzie

Restauratorzy i hotelarze po walce z koronawirusem stanęli do kolejnej bitwy, tym razem o pracowników. Ich odpływ z HoReCa może zwolnić powrót do normalności. Tylko w III kwartale 2021 r. największy - bo ponad trzykrotny - wzrost wolnych miejsc pracy w skali roku wystąpił w tej branży.

W branży hotelarskiej zabraknie rąk do pracy?

W sektorze usług związanych z obsługą podróżnych w hotelach i ośrodkach wypoczynkowych możemy spodziewać się znacznego odpływu kadr. Jak informuje opublikowane właśnie opracowanie Medallia - Global Staffing Report blisko 40% pracowników tej branży planuje opuścić ją w ciągu najbliższych 3 miesięcy.

Jak znaleźć dobrego pracownika w gastronomii? Oto cztery zadania do wykonania!

Szukasz personelu? Nie ty jeden! Zdaniem ekspertów z Polskiego Instytutu Ekonomicznego, popyt na usługi w naszym kraju powoli będzie powracał do poziomu sprzed pandemii. Należy się spodziewać jeszcze większej rywalizacji o pracowników z konkretnymi kompetencjami.

Goście skarżą się na jakość obsługi w hotelach i restauracjach. Powód? Braki kadrowe w HoReCa

Po miesiącach ograniczeń Polacy planują wakacje w kraju i zajmują stoliki w lokalach gastronomicznych. Mimo rosnącego popytu, wiele obiektów nie jest przygotowanych na skok zainteresowania ich usługami. Z powodu braków kadrowych spada jakość obsługi gości hoteli i restauracji.

Praca w restauracji dostępna od zaraz. Chętnych brak

Braki kadrowe, słabo wyszkoleni i nieodpowiedzialni pracownicy, niska płaca i brak umów dla personelu - to tylko część kłopotów gastronomii, o których w czasie lockdownu na chwilę zapomniano. Teraz, gdy restauracje się otwierają, znów stają się dotkliwe.

Handel rekrutuje pracowników gastronomii. Co dalej?

Długotrwałe zamknięcie gastronomii spowodowało odpływ jej pracowników m. in. do handlu. Czy po zniesieniu lockdownu kucharze i kelnerzy wrócą do swoich zawodów?

Inne kategorie

Podcasty

Wegańskie słodycze: jak to ugryźć? [PODCAST]

Dania wegańskie dobrze zadomowiły się już w polskich sklepach i restauracjach. Coraz częściej klienci mają ochotę również na ciasta i desery, które nie zawierają produktów odzwierzęcych, a cukiernie chętnie wychodzą im naprzeciw. Rozmawiamy o tym z Dominiką Targosz, ambasadorką Chef for Change.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej