x

Kulinarni giganci w wielkim finale Bocuse d’Or 2021 w Krakowie

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    26.10.2021

Nadchodzi święto polskiej gastronomii - już 4 listopada odbędzie się Bocuse d’Or Poland 2021. Do walki o miano najlepszego szefa kuchni w Polsce stanie pięć kulinarnych gigantów: Łukasz Cichy, Jakub Kasprzak, Sebastian Klamka, Tomasz Łagowski i Kamil Tłuczek.

W jury konkursu zasiądzie świeżo upieczony zwycięzca z Lyonu – Davy Tissot, reprezentant Francji, który w pięknym stylu pokonał 21 kandydatów z całego świata i 27 września zdobył złotą statuetkę Bocuse d’Or! Podczas konkursu nie tylko będzie oceniał naszych kandydatów, ale zaprezentuje swoje trofeum na żywo, przed szeroką publicznością, która zgromadzi się tego dnia na targach Expo Kraków.  

Ponadto na fotelu jurorskim zobaczymy Christophe’a Bacquie, posiadacza trzech gwiazdek Michelin, 5 czapek Gault & Millau Francja, wybitnego szefa kuchni z Francji. Tak utytułowanego i tej rangi szefa, nie było jak dotąd w Polsce.

W składzie jurorskim znajdą się również inne osobistości międzynarodowego formatu i polskiej sceny kulinarnej, m.in. Przemysław Klima - wyróżniony jedną gwiazdką Michelin, Kurt Scheller - niekwestionowany autorytet w Polsce i za granicą, Dariusz Barański, Ernest Jagodziński, srebrny medalista Bocuse d’Or Poland 2019, Dominik Brodziak, trener Bocuse d’Or Team Poland w latach 2011 i 2020 oraz Mariusz Pieterwas, szef kuchni z Gdyni, juror polskiej  selekcji 2019.

Szykuje się wielkie kulinarne wydarzenie na światowym poziomie. Wielu szefów kuchni z Polski potwierdziło swoją obecność na konkursie w roli kibica, by w ten sposób okazać wsparcie i szacunek młodszym kolegom po fachu, którzy podjęli się trudu startu w  konkursie.  

Bądźcie gotowi na dużą dawkę pozytywnych emocji, zaciętą rywalizację i przede wszystkim piękny, kulinarny spektakl, który rozegra się w ciągu 5 godzin i 35 minut na waszych oczach. Śledźcie Bocuse d’Or Poland 2021 na Facebooku i Instagramie!


Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

"Ciao Italia" - cykl edukacyjny dla restauratorów

W styczniu MAKRO Polska wystartowało z bezpłatnym cyklem edukacyjnym "Ciao Italia" skierowanym do przedstawicieli branży HoReCa. Warsztaty dotyczą kuchni włoskiej.

Kurt Scheller gwiazdą siódmych warsztatów Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere

Siódme spotkanie z cyklu Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere poświęcone były rybom i owocom morza. Ich gościem specjalnym był szwajcarski szef kuchni Kurt Scheller.

Konkurs Heinz Selection dla burgerowni niesieciowych

Heinz Selection to globalny program kierowany do burgerowni niesieciowych, które zrzeszają poniżej 5 punktów pod tą samą nazwą. Kwalifikacja do konkursu lokali przygotowujących i sprzedających burgery potrwa do 5 lutego. Finał odbędzie się na Gastrotargach SMAKKI w Warszawie - 25 marca 2023 roku.

GASTROTARGI SMAKKi: Czy gastronomii opłaca się być "eko"?

Rozmowy o byciu "eko" często sprowadzają się do dyskusji o kosztach. Wciąż pokutuje przekonanie, że to drogie rozwiązanie. Podczas GASTROTARGÓW SMAKKi, które odbędą się 23-25 marca w EXPO XXI w Warszawie, HoReCa przekona się, że "eko" to nie tylko eko-logia, ale też eko-nomia, czyli eko-efektywność.

Roślinne wyzwanie: misja oszczędzanie

Z powodu wysokiej inflacji oraz rosnących cen produktów spożywczych podczas podejmowania zakupów intuicyjnie sięgamy po tańsze opcje. Czy bazując na tanich artykułach, możemy stworzyć pełnowartościową dietę roślinną?

Plebiscyt RoślinnieJemy na najlepszy roślinny produkt 2022 r

Głosy na najlepszy roślinny produkt roku oddają konsumenci, więc dla producentów żywności nagroda jest szczególnie wartościowa. Wyróżnienia w Plebiscycie kampanii RoślinnieJemy zostaną przyznane w sześciu kategoriach.

Inne kategorie

Podcasty

Lifestyle czy zwykła konsumpcja: gdzie tu jest miejsce dla żywności [PODCAST]

Czy zakup tego bądź innego napoju czy przekąski jest emanacją stylu życia? I na ile w czasach inflacji jest miejsce na taką manifestację? Dyskutujemy z Szymonem Mordasiewiczem z GfK.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej