x

Najlepsze restauracje w Polsce - według gości jesiennego Restaurant Week

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    25.10.2021

Festiwal trwał od 8 września do 3 października, a wybrało się na niego prawie 85 tysięcy gości. Po odbytej wizycie w restauracji mieli szansę na ocenę dania, obsługi i atmosfery w ponad 300 najlepszych lokalach w kraju. Zdradzamy zwycięzców Plebiscytu Gości Restaurant Week!

Danie z restauracji Zest. Zdjęcie: materiały prasowe
Danie z restauracji Zest. Zdjęcie: materiały prasowe
W tej edycji festiwalu goście oceniali restauracje w kilku kategoriach – przystawka, danie główne, deser, obsługa, atmosfera. Został wyłoniony również najlepszy debiut oraz najpopularniejsza restauracja. Która restauracja wypadła najlepiej?
W jesiennej edycji zwycięzcą ogólnopolskiego Plebiscytu Gości Restaurant Week została restauracja ZEST w Rzeszowie, którą okrzyknięto “Najlepszym debiutem” oraz przyznano jej pierwszą nagrodę w kategorii “Najlepsza atmosfera”.

Na drugim miejscu znalazło się Forum Kulinarne z Wrocławia, które według opinii gości festiwalu miało najlepszą przystawkę, a także zostało ogłoszone “Najpopularniejszą restauracją”.

Trzecie miejsce na podium uzyskał Taki Pan Pstrąg, który otrzymał nagrodę za “Najlepszy deser”. W kategorii “Najlepsze danie główne” zwyciężyła warszawska restauracja Bursztynowa Bistro, a w kategorii “Najlepsza obsługa” Ważne Miejsce w Katowicach. Gratulujemy!

Oto pełna lista zwycięzców:
Wyniki ogólnopolskie
I MIEJSCE: ZEST (Rzeszów)
II MIEJSCE: Forum Kulinarne (Wrocław)
III MIEJSCE: Taki Pan Pstrąg (Łódź)
NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: Forum Kulinarne (Wrocław)
NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: Bursztynowa Bistro (Warszawa)
NAJLEPSZY DESER: Taki Pan Pstrąg (Łódź)
NAJLEPSZA OBSŁUGA: Ważne Miejsce (Katowice)
NAJLEPSZA ATMOSFERA: ZEST (Rzeszów)
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Forum Kulinarne (Wrocław)
NAJLEPSZY DEBIUT: ZEST (Rzeszów)
 
Wyniki regionalne
BIAŁYSTOK

Danie z restauracji Atmosfera. Zdjęci: materiały prasowe
Danie z restauracji Atmosfera. Zdjęci: materiały prasowe
I MIEJSCE: Po Pierwsze
II MIEJSCE: Dwór Czarneckiego
III MIEJSCE: Atmosfera
NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: Po Pierwsze
NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: Dwór Czarneckiego
NAJLEPSZY DESER: Atmosfera
NAJLEPSZA OBSŁUGA: Po Pierwsze
NAJLEPSZA ATMOSFERA: Po Pierwsze
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Atmosfera
NAJLEPSZY DEBIUT: Atmosfera

KRAKÓW
I MIEJSCE: Restauracja Baster
II MIEJSCE: Qrudo Food&Wine
III MIEJSCE: Sobremesa Restaurant
NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: Restauracja Baster
NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: Qrudo Food&Wine
NAJLEPSZY DESER: Sobremesa Restaurant
NAJLEPSZA OBSŁUGA: Restauracja Baster
NAJLEPSZA ATMOSFERA: William Rabbit & Co - Magic Spot
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Sobremesa Restaurant
NAJLEPSZY DEBIUT: Restauracja Baster

LUBLIN
I MIEJSCE: Małe Indie
II MIEJSCE: Niepospolita
III MIEJSCE: Od Kuchni
NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: Małe Indie
NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: Od Kuchni
NAJLEPSZY DESER: Małe Indie
NAJLEPSZA OBSŁUGA: Niepospolita
NAJLEPSZA ATMOSFERA: Za Kulisami
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Niepospolita
NAJLEPSZY DEBIUT: Shani Jani

ŁÓDŹ

Danie z restauracji Taki Pan Pstrąg. Zdjęcie: materiały prasowe
Danie z restauracji Taki Pan Pstrąg. Zdjęcie: materiały prasowe
I MIEJSCE: Taki Pan Pstrąg
II MIEJSCE: Heksagon
III MIEJSCE: Powidok
NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: Powidok
NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: Taki Pan Pstrąg
NAJLEPSZY DESER: Taki Pan Pstrąg
NAJLEPSZA OBSŁUGA: Taki Pan Pstrąg
NAJLEPSZA ATMOSFERA: Heksagon
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Heksagon
NAJLEPSZY DEBIUT: Trattoria Bandiera Italiana

POZNAŃ
I MIEJSCE: Oregano and Wine
II MIEJSCE: James Star Restaurant Burger&Steak
III MIEJSCE: Podanie
NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: ORZO people - music - nature Poznań
NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: Oregano and Wine
NAJLEPSZY DESER: Oregano and Wine
NAJLEPSZA OBSŁUGA: Oregano and Wine
NAJLEPSZA ATMOSFERA: James Star Restaurant Burger&Steak
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: BulwaR
NAJLEPSZY DEBIUT: Kura na Grzędzie

RZESZÓW
I MIEJSCE: ZEST
II MIEJSCE: Wina Dajcie
III MIEJSCE: Folwark
NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: ZEST
NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: ZEST
NAJLEPSZY DESER: Wina Dajcie
NAJLEPSZA OBSŁUGA: ZEST
NAJLEPSZA ATMOSFERA: ZEST
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Wina Dajcie
NAJLEPSZY DEBIUT: ZEST

ŚLĄSK
I MIEJSCE: Ważne Miejsce (Katowice)
II MIEJSCE: ORSO (Knurów)
III MIEJSCE: Restauracja Chopina 5 (Bielsko-Biała)
NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: Stek i Wino (Bielsko-Biała)
NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: Ważne Miejsce (Katowice)
NAJLEPSZY DESER: Bosco (Bielsko Biała)
NAJLEPSZA OBSŁUGA: Ważne Miejsce (Katowice)
NAJLEPSZA ATMOSFERA: Ważne Miejsce (Katowice)
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Ważne Miejsce (Katowice)
NAJLEPSZY DEBIUT: Restauracja Chopina 5 (Bielsko-Biała)

SZCZECIN
I MIEJSCE: Kathmandu Restaurant
II MIEJSCE: VA BANQUE
III MIEJSCE: The Kitchen Meet & Eat
NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: The Kitchen Meet & Eat
NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: Chinkalnia Restauracja Gruzińska
NAJLEPSZY DESER: Kathmandu Restaurant
NAJLEPSZA OBSŁUGA: VA BANQUE
NAJLEPSZA ATMOSFERA: Kathmandu Restaurant
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: VA BANQUE

TRÓJMIASTO
I MIEJSCE: Fisherman (Sopot)
II MIEJSCE: Trattoria Al Dente (Gdańsk)
III MIEJSCE: Fellini (Gdańsk)
NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: Fisherman (Sopot)
NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: Przepis na (Gdańsk)
NAJLEPSZY DESER: Fisherman (Sopot)
NAJLEPSZA OBSŁUGA: Fisherman (Sopot)
NAJLEPSZA ATMOSFERA: Trattoria Al Dente (Gdańsk)
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: JUNGLA Cocktails & Food (Gdańsk)
NAJLEPSZY DEBIUT: Trattoria Al Dente (Gdańsk)

WARMIA I MAZURY
I MIEJSCE: Browar Chmury (Giżycko)
II MIEJSCE: Pierogi na widelcu (Olsztyn)
III MIEJSCE: Staromiejska 2.0 (Olsztyn)
NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: Staromiejska 2.0 (Olsztyn)
NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: Browar Chmury (Giżycko)
NAJLEPSZY DESER: Ratuszowa (Mrągowo)
NAJLEPSZA OBSŁUGA: Pierogi na widelcu (Olsztyn)
NAJLEPSZA ATMOSFERA: Hotel Omega (Olsztyn)
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Staromiejska 2.0 (Olsztyn)
NAJLEPSZY DEBIUT: Staromiejska 2.0 (Olsztyn)

WARSZAWA

Danie z restauracji Bursztynowa Bistro. Zdjęcie: materiały prasowe
Danie z restauracji Bursztynowa Bistro. Zdjęcie: materiały prasowe
I MIEJSCE: Bursztynowa Bistro
II MIEJSCE: Wolna Europa
III MIEJSCE: Czarne Czerwone Złote
NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: Bursztynowa Bistro
NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: Bursztynowa Bistro
NAJLEPSZY DESER: BYDŁO I POWIDŁO Steaks&Seafood
NAJLEPSZA OBSŁUGA: Aruba - Sophisticated Ribs Bar
NAJLEPSZA ATMOSFERA: Wolna Europa
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Niewinni Czarodzieje 2.0
NAJLEPSZY DEBIUT: Wolna Europa

WROCŁAW
I MIEJSCE: Forum Kulinarne
II MIEJSCE: Czarna Trufla - pizza & pasta
III MIEJSCE: Alyki
NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: Forum Kulinarne
NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: Czarna Trufla - pizza & pasta
NAJLEPSZY DESER: Forum Kulinarne
NAJLEPSZA OBSŁUGA: Enigma RestoBar
NAJLEPSZA ATMOSFERA: Alyki
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Forum Kulinarne
NAJLEPSZY DEBIUT: Gospoda Pod Złotą Marią







Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Rekordy na Restaurant Week. Ruszyły rezerwacje na 2023 rok

Festiwal pod hasłem #FoodLooksGood zgromadził w najlepszych restauracjach rekordowe ponad 135 tysięcy gości. Polska edycja Restaurant Week jest siódmym największym wydarzeniem kulinarnym spośród wszystkich na świecie i drugim największym biletowanym eventem w kraju.

Tydzień Kuchni Polskiej - podsumowanie kulinarnego świętowania niepodległości

Blisko 400 restauracji z 224 miast wzięło udział w akcji Tydzień Kuchni Polskiej związanej z obchodami Święta Niepodległości. W menu pojawiło się kilkaset dań kuchni regionów, jak chociażby warmińskie dzyndzałki, podhalańska jagnięcina czy zupa z brukwi, zapomniany specjał kuchni Pomorza.

Festiwal hiszpański w gdańskiej Stacji Food Hall

Od 24 do 27 listopada Stacja Food Hall w gdańskiej galerii Metropolia zaprasza na kulinarną podróż do Hiszpanii. Podczas czterodniowego festiwalu będą serwowane dania inspirowane Andaluzją, Galicją czy też Katalonią.

Druga odsłona kolacji Grand Dinners za nami!

W Restauracji Belvedere odbyły się kolacje z cyklu Grand Dinners. Gwiazdami obu wieczorów - 7 i 8 listopada - byli francuscy szefowie kuchni Christophe Bacquié i Emmanuel Renaut, którzy przylecieli do Warszawy specjalnie na tę okazję. Kroku dorównywał im gospodarz miejsca Tomasz Łagowski.

Gęsina na św. Marcina 2022 - XIV edycja slowfoodowej akcji

Tegoroczna edycja slowfoodowej akcji "Gęsina na św. Marcina" potrwa od 11 do 27 listopada. Wybrane zostaną najlepsze restauracje w całej Polsce, które w tym okresie będą serwować przynajmniej trzy dania na bazie gęsiny. Do udziału w akcji Slow Food Polska zaprosił w tym roku blisko 100 lokali.

Bocuse d’Or Poland ON TOUR 2022 za nami!

Za nami pierwszy cykl kolacji Bocuse d’Or Poland ON TOUR 2022, podczas których można było spróbować dań uczestników krajowych selekcji i szefów z Akademii Bocuse d’Or Poland. Projekt Akademii spotkał się z ogromnym zainteresowaniem szerokiej publiczności, wręcz przerósł oczekiwania organizatorów.

Inne kategorie

Podcasty

Nowe kierunki rozwoju i nowe kategorie roślinnych produktów [PODCAST]

Jak zmienia się rynek roślinnych zamienników produktów odzwierzęcych? Czego możemy się spodziewać na wegańskich talerzach w niedalekiej przyszłości? Rozmawiamy o tym z Katarzyną Sałatą, przedstawicielką kampanii RoślinnieJemy.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej