x

Makaron w kuchni azjatyckiej. Najpopularniejsze dania

Kategoria: Karta - dania    25.10.2021

Udon, ryżowy czy sojowy? Z owocami morza, wołowiną, a może z tofu? Okazuje się, że nie samy ryżem żyją Azjaci. Jakie smakowe kompozycje na bazie makaronu są popularne na Dalekim Wschodzie - opowiada Linh Ziółkowska, managerka restauracji Wi-Taj.

Pad Thai w restauracji Witaj. Zdjęcie: materiały prasowe
Pad Thai w restauracji Witaj. Zdjęcie: materiały prasowe
Choć kuchnia azjatycka kojarzy się przede wszystkim z ryżem, to makaron jest tam także popularnym składnikiem. Króluje zwłaszcza na talerzach tajskich oraz wietnamskich.
- W naszym domu oraz tradycyjnie w wietnamskich domostwach na obiad lub kolację spożywa się z reguły dania z ryżem. Makaron natomiast bardzo często je się rano w formie różnych rozgrzewających zup, takich jak np. Phở bò, Bún riêu czy Bún thang. W dni świąteczne gotuje się zwykle zupę z makaronem sojowym na bazie wywaru drobiowego, drobiowych podrobów z dodatkiem grzybów shitake i uszaka bzowego - miến lòng gà – opisuje Linh Ziółkowska, managerka restauracji Wi-Taj.

Makaron o smaku Tajlandii
Jednym z najpopularniejszych dań tworzonych na bazie makaronu serwowanym w Tajlandii od wielu dekad jest Pad Thai. Polacy także polubili tę potrawę. Klasyk kuchni tajskiej jest przygotowywany na bazie makaronu ryżowego smażonego z jajkiem, z dodatkiem kiełków i kolendry, a potem serwowany z sosem tamaryndowym i orzechami.

Pad Thai jest u nas serwowany z płaskim ryżowym makaronem Pho. Najczęściej wybierany jest Pad Thai z kurczakiem i krewetkami, a nieco mniej znany jest Pad Thai z wołowiną. Osoby na diecie wegetariańskiej wybierają za to Pad Thai z tofu – mówi Linh Ziółkowska. Sztuka Pad Thaia tkwi w zaskakującej krzyżówce smaków słodkich, kwaśnych oraz pikantnych.

Wietnamskie specjały

Zdjęcie: materiały prasowe
Zdjęcie: materiały prasowe
W kuchni wietnamskiej, w której łączy się aż pięć smaków: pikantny, kwaśny, gorzki, słony i słodki, występuje wiele dań serwowanych z makaronem. Poza zupą Phở, będącą niejako symbolem tego kraju, jedną z mniej typowych potraw rodem z Wietnamu, która w ostatnich latach podbiła serca mieszkańców naszego kontynentu, jest makaron Phở Xào.

Jego oryginalną recepturę wykorzystują m.in. kucharze w warszawskiej restauracji Wi-Taj. Zamawiając Phở Xào, otrzymamy duży talerz smażonego makaronu ryżowego z grzybami shitake, cebulą, marchewką, pomidorem i sosem sojowym oraz z wybranym dodatkiem spośród: krewetek, wołowiny, kurczaka czy tofu. Istnieje również możliwość zamówienia dania w wersji wegańskiej.


Autor tekstu: ( red. )

Inne kategorie

Podcasty

Lifestyle czy zwykła konsumpcja: gdzie tu jest miejsce dla żywności [PODCAST]

Czy zakup tego bądź innego napoju czy przekąski jest emanacją stylu życia? I na ile w czasach inflacji jest miejsce na taką manifestację? Dyskutujemy z Szymonem Mordasiewiczem z GfK.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej