x

Makaron w kuchni azjatyckiej. Najpopularniejsze dania

Kategoria: Karta - dania    25.10.2021

Udon, ryżowy czy sojowy? Z owocami morza, wołowiną, a może z tofu? Okazuje się, że nie samy ryżem żyją Azjaci. Jakie smakowe kompozycje na bazie makaronu są popularne na Dalekim Wschodzie - opowiada Linh Ziółkowska, managerka restauracji Wi-Taj.

Pad Thai w restauracji Witaj. Zdjęcie: materiały prasowe
Pad Thai w restauracji Witaj. Zdjęcie: materiały prasowe
Choć kuchnia azjatycka kojarzy się przede wszystkim z ryżem, to makaron jest tam także popularnym składnikiem. Króluje zwłaszcza na talerzach tajskich oraz wietnamskich.
- W naszym domu oraz tradycyjnie w wietnamskich domostwach na obiad lub kolację spożywa się z reguły dania z ryżem. Makaron natomiast bardzo często je się rano w formie różnych rozgrzewających zup, takich jak np. Phở bò, Bún riêu czy Bún thang. W dni świąteczne gotuje się zwykle zupę z makaronem sojowym na bazie wywaru drobiowego, drobiowych podrobów z dodatkiem grzybów shitake i uszaka bzowego - miến lòng gà – opisuje Linh Ziółkowska, managerka restauracji Wi-Taj.

Makaron o smaku Tajlandii
Jednym z najpopularniejszych dań tworzonych na bazie makaronu serwowanym w Tajlandii od wielu dekad jest Pad Thai. Polacy także polubili tę potrawę. Klasyk kuchni tajskiej jest przygotowywany na bazie makaronu ryżowego smażonego z jajkiem, z dodatkiem kiełków i kolendry, a potem serwowany z sosem tamaryndowym i orzechami.

Pad Thai jest u nas serwowany z płaskim ryżowym makaronem Pho. Najczęściej wybierany jest Pad Thai z kurczakiem i krewetkami, a nieco mniej znany jest Pad Thai z wołowiną. Osoby na diecie wegetariańskiej wybierają za to Pad Thai z tofu – mówi Linh Ziółkowska. Sztuka Pad Thaia tkwi w zaskakującej krzyżówce smaków słodkich, kwaśnych oraz pikantnych.

Wietnamskie specjały

Zdjęcie: materiały prasowe
Zdjęcie: materiały prasowe
W kuchni wietnamskiej, w której łączy się aż pięć smaków: pikantny, kwaśny, gorzki, słony i słodki, występuje wiele dań serwowanych z makaronem. Poza zupą Phở, będącą niejako symbolem tego kraju, jedną z mniej typowych potraw rodem z Wietnamu, która w ostatnich latach podbiła serca mieszkańców naszego kontynentu, jest makaron Phở Xào.

Jego oryginalną recepturę wykorzystują m.in. kucharze w warszawskiej restauracji Wi-Taj. Zamawiając Phở Xào, otrzymamy duży talerz smażonego makaronu ryżowego z grzybami shitake, cebulą, marchewką, pomidorem i sosem sojowym oraz z wybranym dodatkiem spośród: krewetek, wołowiny, kurczaka czy tofu. Istnieje również możliwość zamówienia dania w wersji wegańskiej.


Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Kaszotto z piersią indyka według Sebastiana Krauzowicza

Autorem przepisu na kaszotto z piersią indyka, serem burrata, szalotką i grzybami jest szef kuchni oraz ambasador akcji "To jest nasz drób! Europejska wysoka jakość", Sebastian Krauzowicz.

Żebro wołowe z glazurowaną marchewką

Żebro wołowe z glazurowaną marchwią doprawioną czarnuszką, podawane z ziemniakiem tłuczonym, według przepisu z gdyńskiej restauracji Malika.

(Nie)trudny orzech do zgryzienia

Czas na orzechy włoskie! Teraz są najsmaczniejsze - tuż po jesiennych zbiorach, porządnie podsuszone, wreszcie dotarły na stragany i będą nas kusić przez cały zimowy sezon. Grzech nie wykorzystać ich w menu.

Z chleba, ciasta albo... ziemniaków? Ewolucja pączka

Można go nadziewać praktycznie wszystkim, od słoniny i mięsa po czekoladę, konfiturę czy orzechy. Bywał już wyrabiany z ziemniaków i ciasta chlebowego. Od czasów starożytnych przeszedł sporą metamorfozę i wygląda na to, że nie powiedział jeszcze ostatniego słowa...

Mak - ziarnko do ziarnka

Na świecie występuje ponad 100 odmian maku w różnych kolorach - od białego, przez szary, niebieski, do czarnego. Każda ma inny smak i aromat. Najbardziej popularny w Polsce mak niebieski jest ostry i lekko gorzki, szary jest łagodniejszy, biały charakteryzuje się subtelną orzechową nutą.

Wegański burger od Bobby Burgera

Największa polska sieć burgerowni wprowadza do oferty pierwszego wegańskiego burgera. "Power Plant" pojawi się we wszystkich 45 lokalach sieci 29 listopada i będzie bazował na "roślinnym mięsie" firmy Linda McCartney.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej