x

Rusza Food Town w Fabryce Norblina

Kategoria: Miejsca    21.10.2021

Food Town w warszawskiej Fabryce Norblina to 23 różnorodne koncepty gastronomiczne i cztery bary stworzone przez wielokrotnego laureata prestiżowych konkursów barmańskich Tomasza Małka. Oprócz różnorodnej kuchni food hall ma także bogatą ofertę rozrywkową. Start - 22 października.

Fabryka Norblina. Zdjęcie: materiały prasowe
Fabryka Norblina. Zdjęcie: materiały prasowe
Food Town to oryginalnie zaprojektowana przestrzeń gastronomiczna w Fabryce Norblina, obejmująca pięć zabytkowych hal fabrycznych o łącznej powierzchni 3200 m kw. Jest największym tego typu miejscem w Warszawie. Jedna z hal przeznaczona jest na wydarzenia kulturalne i koncerty, pozostałe zorganizowane są tematycznie: azjatycka, śniadaniowo-lunchowa, industrialna czy centralna.

Znajdziemy tu 23 koncepty gastronomiczne. Zarówno ceny, jak i menu, mają być przystępne dla osób o różnych gustach i oczekiwaniach.

U kogo zjemy?

Food Town w Fabryce Norblina. Zdjęcie: Mediafresh
Food Town w Fabryce Norblina. Zdjęcie: Mediafresh
Przestrzeń norblinowskiego Food Town wypełniają kawiarnie, restauracje śniadaniowe, szeroka oferta obiadowa obejmująca różne kuchnie europejskie, bliskowschodnie, azjatyckie, tex-mex i amerykańską oraz niestandardowe koncepty vege/vegan i inne.

Wiele z nich to szyldy, które pojawią się w Polsce po raz pierwszy, m.in. Yaffo (kuchnia bliskowschodnia, w szczególności regionu Tel Avivu), Super Slice (pizza w stylu nowojorskim), Crêpes Store (naleśniki bretońskie z sezonowymi dodatkami), Bukhara (uzbecki street food), Les Frites, Casa Buena, Gnocchi, Yaday Goflafle (wytrawne gofry bąbelkowe).

Food Town w Fabryce Norblina. Zdjęcie: Mediafresh
Food Town w Fabryce Norblina. Zdjęcie: Mediafresh
Oprócz tego, funkcjonują: Buena Vista Social Food (kuchnia karaibska oraz hawajskie poke bowl), Pho Kwadrat, Umamitu, pierwsze w Warszawie Papuvege, sandwiche od Smoke Philly Cheese Steak, znany z Nocnego Marketu koncept kolaboracyjny Soul Food i slodkowasna.pl – Fat Daddy Banh Mi Joint, Sando Rice Express (japońskie kanapki ryżowe onigirazu), Picknick (koncept oferujący zdrowe przekąski na ciepło i zimno), My Thai, Dim Sum Ramen, indyjskie Curry Leaves, American Food Truck in the House oraz Noodle House.

Food Town w Fabryce Norblina ma działać przez 7 dni w tygodniu od wczesnych godzin rannych (8:00 od poniedziałku do piątku, 9:00 w weekendy) do późnego wieczora (22:00 od poniedziałku do czwartku i 23:00 w niedzielę), oraz do 1:00 w nocy w piątki i 2:00 w soboty.

Koncert na cztery bary
W Food Town działają cztery różne bary, prowadzone przez cocktail art directora Adama Grądziela oraz szefa barów Tomasza Małka - zwycięzcę 66 konkursów barmańskich na całym świecie, 4-krotnego Mistrza Roadhouse World Final oraz 4-krotnego zwycięzcę międzynarodowej ligi flair WFA Grand Slam.

Pierwszy bar to Old Shaker – jego inspiracją architektoniczną był produkowany w czasach świetności Fabryki Norblina shaker barmański. Zlokalizowany w sali industrialnej, wykonany z drewna, stali i miedzianych elementów w swojej ofercie skupia się na bourbonach, whisky, ginach, rumach i koktajlach oraz świeżym piwie z tanków.

Kolejny, Amaro Mio! w części śniadaniowej, serwuje drinki w typie aperitif, spritz czy niskoalkoholowe. W sali przeznaczonej na wydarzenia kulturalne, obsługą gości zajmuje się premium bar Gimlet – skoncentrowany na eleganckich koktajlach, urządzony w klasycznym stylu retro/glamour, z  wykorzystaniem drewna, cegły i stali.

Ostatni z barów – Pandan – znajduje się w hali azjatyckiej i swoim klimatem przypomina miejsca znane z takich dzielnic jak nowojorski Chinatown.
– Tworzymy naprawdę niesamowite miejsce, które zachwyci gości różnorodnością i poziomem - mówi Tomasz Małek – Beverage Director w Food Town. – W tych czterech różnorodnych barach serwować będziemy koktajle w stylu azjatyckim, aperitivo, klasycznym, koktajle lov ab, mocktaile, wegańskie i organiczne. Wszystko w duchu minimal waste – dodaje.

W barach pracuje pięćdziesięcioosobowy zespół barmański, za którego szkolenie odpowiada Head of Training, Maciej Szymański.

Co jeszcze?
Rewitalizacja Fabryki Norblina na warszawskiej Woli dobiegła końca. Swoją działalność rozpoczęły już tam pierwsze koncepty, m.in. autorskie kino butikowe KinoGram oraz BioBazar – pierwszy w Polsce targ z ekologiczną, certyfikowaną żywnością.

W kolejnym czasie uruchomione zostanie multimedialne Muzeum Fabryki Norblina, Piano Bar z muzyką na żywo, jak również restauracje Soul Food oraz Blue Cactus. Na terenie Fabryki pojawi się także monobrandowy sklep z autorską nalewką – Wiśniewski, a także sklep i bar z autorskim piwem kraftowym Uwaga Piwo.

 


Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Cukiernia Deseo w łódzkiej Fuzji

Pierwszą lokalizacją cukierni Deseo Patisserie & Chocolaterie poza granicami Warszawy będzie łódzka Fuzja. Koncept zajmie 75 m kw. na parterze historycznego budynku tuż obok zabytkowej elektrowni Karola Scheiblera. Kunsztowne desery pojawią się tam w drugim kwartale 2022 roku.

ZATOKA SMAKÓW

Dokładnie w połowie drogi między Zatoką Pucką a Bałtykiem spróbujemy dań nawiązujących do bogactwa kuchni kaszubskiej. Szefem kuchni jest Bartosz Warmowski - laureat plebiscytu Mistrzowie Smaku 2018, w którym zdobył tytuł Kucharza Roku 2018 na Pomorzu.

Fine dining w warszawskiej Epoce

Fine dining, który zachwyca, ale nie onieśmiela - taki kierunek obrała sobie powstała we wrześniu br. restauracja Epoka. To kolejna po Europejskim Grillu restauracja mieszcząca się w hotelu Raffles.

Bakery w Browarach Warszawskich. Michał Paleta szefem kuchni i wspólnikiem lokalu

Koncept piekarniczo-cukierniczy Bakery wzbogaci się o drugi lokal - w Browarach Warszawskich w centrum stolicy. - To będzie wyjątkowa rzemieślnicza piekarnia z polskim, ale przede wszystkim francuskim pieczywem - mówi Bartłomiej Rychcik, prezes firmy Enata Bread zarządzającej marką.

Mitsuro Restaurants w Starym Browarze

Klub muzyczny premium, restauracja sushi z pierwszym w Polsce menu w stylu robatayaki oraz steakhouse pod szyldem Whiskey in the Jar.

Pink Lobster

Pink Lobster otworzył się w listopadzie tego roku przy Żurawiej w Warszawie, w okolicy pełnej różnorodnych restauracji i barów.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej