x

Rusza Food Town w Fabryce Norblina

Kategoria: Miejsca    21.10.2021

Food Town w warszawskiej Fabryce Norblina to 23 różnorodne koncepty gastronomiczne i cztery bary stworzone przez wielokrotnego laureata prestiżowych konkursów barmańskich Tomasza Małka. Oprócz różnorodnej kuchni food hall ma także bogatą ofertę rozrywkową. Start - 22 października.

Fabryka Norblina. Zdjęcie: materiały prasowe
Fabryka Norblina. Zdjęcie: materiały prasowe
Food Town to oryginalnie zaprojektowana przestrzeń gastronomiczna w Fabryce Norblina, obejmująca pięć zabytkowych hal fabrycznych o łącznej powierzchni 3200 m kw. Jest największym tego typu miejscem w Warszawie. Jedna z hal przeznaczona jest na wydarzenia kulturalne i koncerty, pozostałe zorganizowane są tematycznie: azjatycka, śniadaniowo-lunchowa, industrialna czy centralna.

Znajdziemy tu 23 koncepty gastronomiczne. Zarówno ceny, jak i menu, mają być przystępne dla osób o różnych gustach i oczekiwaniach.

U kogo zjemy?

Food Town w Fabryce Norblina. Zdjęcie: Mediafresh
Food Town w Fabryce Norblina. Zdjęcie: Mediafresh
Przestrzeń norblinowskiego Food Town wypełniają kawiarnie, restauracje śniadaniowe, szeroka oferta obiadowa obejmująca różne kuchnie europejskie, bliskowschodnie, azjatyckie, tex-mex i amerykańską oraz niestandardowe koncepty vege/vegan i inne.

Wiele z nich to szyldy, które pojawią się w Polsce po raz pierwszy, m.in. Yaffo (kuchnia bliskowschodnia, w szczególności regionu Tel Avivu), Super Slice (pizza w stylu nowojorskim), Crêpes Store (naleśniki bretońskie z sezonowymi dodatkami), Bukhara (uzbecki street food), Les Frites, Casa Buena, Gnocchi, Yaday Goflafle (wytrawne gofry bąbelkowe).

Food Town w Fabryce Norblina. Zdjęcie: Mediafresh
Food Town w Fabryce Norblina. Zdjęcie: Mediafresh
Oprócz tego, funkcjonują: Buena Vista Social Food (kuchnia karaibska oraz hawajskie poke bowl), Pho Kwadrat, Umamitu, pierwsze w Warszawie Papuvege, sandwiche od Smoke Philly Cheese Steak, znany z Nocnego Marketu koncept kolaboracyjny Soul Food i slodkowasna.pl – Fat Daddy Banh Mi Joint, Sando Rice Express (japońskie kanapki ryżowe onigirazu), Picknick (koncept oferujący zdrowe przekąski na ciepło i zimno), My Thai, Dim Sum Ramen, indyjskie Curry Leaves, American Food Truck in the House oraz Noodle House.

Food Town w Fabryce Norblina ma działać przez 7 dni w tygodniu od wczesnych godzin rannych (8:00 od poniedziałku do piątku, 9:00 w weekendy) do późnego wieczora (22:00 od poniedziałku do czwartku i 23:00 w niedzielę), oraz do 1:00 w nocy w piątki i 2:00 w soboty.

Koncert na cztery bary
W Food Town działają cztery różne bary, prowadzone przez cocktail art directora Adama Grądziela oraz szefa barów Tomasza Małka - zwycięzcę 66 konkursów barmańskich na całym świecie, 4-krotnego Mistrza Roadhouse World Final oraz 4-krotnego zwycięzcę międzynarodowej ligi flair WFA Grand Slam.

Pierwszy bar to Old Shaker – jego inspiracją architektoniczną był produkowany w czasach świetności Fabryki Norblina shaker barmański. Zlokalizowany w sali industrialnej, wykonany z drewna, stali i miedzianych elementów w swojej ofercie skupia się na bourbonach, whisky, ginach, rumach i koktajlach oraz świeżym piwie z tanków.

Kolejny, Amaro Mio! w części śniadaniowej, serwuje drinki w typie aperitif, spritz czy niskoalkoholowe. W sali przeznaczonej na wydarzenia kulturalne, obsługą gości zajmuje się premium bar Gimlet – skoncentrowany na eleganckich koktajlach, urządzony w klasycznym stylu retro/glamour, z  wykorzystaniem drewna, cegły i stali.

Ostatni z barów – Pandan – znajduje się w hali azjatyckiej i swoim klimatem przypomina miejsca znane z takich dzielnic jak nowojorski Chinatown.
– Tworzymy naprawdę niesamowite miejsce, które zachwyci gości różnorodnością i poziomem - mówi Tomasz Małek – Beverage Director w Food Town. – W tych czterech różnorodnych barach serwować będziemy koktajle w stylu azjatyckim, aperitivo, klasycznym, koktajle lov ab, mocktaile, wegańskie i organiczne. Wszystko w duchu minimal waste – dodaje.

W barach pracuje pięćdziesięcioosobowy zespół barmański, za którego szkolenie odpowiada Head of Training, Maciej Szymański.

Co jeszcze?
Rewitalizacja Fabryki Norblina na warszawskiej Woli dobiegła końca. Swoją działalność rozpoczęły już tam pierwsze koncepty, m.in. autorskie kino butikowe KinoGram oraz BioBazar – pierwszy w Polsce targ z ekologiczną, certyfikowaną żywnością.

W kolejnym czasie uruchomione zostanie multimedialne Muzeum Fabryki Norblina, Piano Bar z muzyką na żywo, jak również restauracje Soul Food oraz Blue Cactus. Na terenie Fabryki pojawi się także monobrandowy sklep z autorską nalewką – Wiśniewski, a także sklep i bar z autorskim piwem kraftowym Uwaga Piwo.

 


Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Tutto Bene Italian Bistro - włoski slow na warszawskim Mokotowie

Włoska restauracja bez pizzy… Niemożliwe? A jednak! W Tutto Bene Italian Bistro w sercu warszawskiego Mokotowa serwowane są świeże trufle, karczochy, ośmiornica prosto z Sardynii, a do tego szeroki wybór sycylijskich, piemonckich czy apulijskich win oraz prosecco.

RESTAURACJA WARSZAWSKA

Barańskiemu zależało, aby Warszawska pokazywała jego spojrzenie na to, co obecnie dzieje się w gastronomii, ale aby talerze były proste, 2-3-składnikowe, czytelne dla gości. Ma to być miejsce, do którego będą wracać, a nie jednorazowe doświadczenie.

Źródło - polska kuchnia z ambicjami na warszawskiej Pradze

Restauracja Źródło należy do Adriana Górniaka, znanego warszawskiego menedżera i sommeliera. Pracował m.in. w Rozbrat 20, Kieliszkach na Próżnej czy Bez Gwiazdek, niektóre z tych restauracji tworząc od podstaw.

RESTAURACJE Z OGRODEM

Zrównoważone wykorzystanie mięsa, owoców i warzyw to silny trend już od lat. Restauracje w całej Europie robią krok dalej: hodują własne warzywa oraz zioła i wykorzystują je w kuchni. Miejsca te znajdują się zarówno z dala od cywilizacji, jak i w wielkich miastach - Paryżu, Berlinie czy Londynie.

Nałęczów Zdrój S.A. właścicielem Pałacu Małachowskich w Nałęczowie

Nałęczów Zdrój S.A., właściciel marki Cisowianka, to firma bardzo silnie związana z regionem Nałęczowa, świadoma jego wyjątkowości i pięknych, ponad 200-letnich, tradycji uzdrowiskowych.

Premiera Czerwonego Przewodnika Michelin "Main Cities of Europe 2018"

Polskie restauracje utrzymują Gwiazdki Michelin, ale na liście sporo zmian. 26 marca, w Budapeszcie zaprezentowano najnowsze wydanie kulinarnego Czerwonego Przewodnika Michelin "Main Cities of Europe 2018". Warszawskie restauracje Atelier Amaro i Senses po raz kolejny zachowały swoje Gwiazdki.

Inne kategorie

Podcasty

Roślinne zamienniki w menu restauracji [PODCAST]

Coraz większa grupa Polaków deklaruje chęć ograniczenia spożycia mięsa, nie tylko w kuchni domowej, ale także podczas wizyt w restauracjach i spożywania dań na wynos. Chcąc trafić w ich gusta, warto rozważyć zmiany w menu lokalu na bardziej roślinne.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej