x

Wszyscy do stołu! Trwa festiwal Celebracje & Degustacje

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    21.10.2021

Transgourmet oraz Selgros Cash & Carry po raz kolejny wspierają wydarzenia aktywizujące branżę gastronomiczną. W Trójmieście ruszyła pierwsza edycja Festiwalu Celebracje & Degustacje, a już 26 października w Krakowie odbędzie się kolejna konferencja MADE For Restaurant.

Grafika: materiały prasowe
Grafika: materiały prasowe
Nadrzędnym celem Festiwalu Celebracje & Degustacje jest przypomnienie o społecznej,  integracyjnej roli stołu. To symbol dialogu, radości i doświadczeń smakowych, które po wielomiesięcznym okresie obostrzeń spowodowanych pandemią, przeżywamy intensywniej niż do tej pory.

Emocji, które towarzyszą wizycie w restauracji, nie da zastąpić innym doświadczeniem, dlatego FOR Solutions i portal MojStolik.pl wraz z najlepszymi lokalami w Polsce oraz partnerami strategicznymi, w tym Transgourmet i Selgros, podejmują inicjatywę mającą wesprzeć miejską gastronomię po trudnych miesiącach lockdownu.  

- Zdajemy sobie sprawę z tego, ile wyzwań pojawiło się przed restauratorami i jak ważne jest zapełnienie lokali gośćmi. Dlatego wspieramy akcję Celebracje & Degustacje, bo istotne jest dla nas przypomnienie, jak wyjątkowym doświadczeniem potrafi być wizyta w restauracji. Nieustannie dbamy o to, aby goście mogli cieszyć się z wyśmienitych dań, przygotowanych z produktów wysokiej jakości dostarczanych przez naszą firmę – mówi Marcin Dera, dyrektor sprzedaży ds. gastronomii Transgourmet Polska, operatora marek Transgourmet i Selgros Cash & Carry.

Pierwsza edycja Festiwalu wystartowała w Trójmieście 11 października i potrwa do końca miesiąca. Z  kolei w lutym 2022 r. festiwal kulinarny odbywać się będzie w Krakowie i w Warszawie. Goście będą mieli do wyboru menu degustacyjne w wersji wegetariańskiej lub klasycznej, na które będzie się składać przystawka, danie główne, deser oraz niespodzianki – deska serów, wino czy ryby i owoce morze dostarczone przez Selgros. Każde z dań ze specjalnej festiwalowej karty zostało przetestowane i zarekomendowane przez znanego krytyka kulinarnego Macieja Nowaka.  

Oprócz partnerstwa strategicznego festiwalu Transgourmet i Selgros bezpośrednio wspierają restauracje biorące udział w projekcie. Firma przekazała każdej restauracji bony o wartości 1400 zł do wykorzystania w Selgros oraz udzieliła specjalnego rabatu na cały miesiąc w którym festiwal się odbywa. Co najważniejsze, 5% dochodu z każdej kolacji zostanie przeznaczone na wsparcie Polskiej Akcji Humanitarnej. Festiwalowe kolacje są dostępne na stronie https://wydarzenia.mojstolik.pl/

Transgourmet oraz Selgros Cash & Carry są również partnerem strategicznym konferencji MADE FOR Restaurant 2021, która zbierze najważniejszych przedstawicieli branży 26 października w Krakowie. Wydarzenie zostanie podzielone na część naukową, biznesową i kulinarną. Uczestnicy będą mogli pogłębić swoją wiedzę na temat zrównoważonych kierunków rozwoju gastronomii i wynikających z nich realnych korzyści, a także z zakresu efektywniejszego zarządzania zespołem czy ograniczenia marnotrawienia żywności. Zostaną również zaprezentowane praktyki i pierwsze kroki dla Restauracji Przyszłości wypracowane przez przedstawicieli branży.  

Ponadto na scenie stanie dziesięciu najbardziej walecznych, przedsiębiorczych i pomysłowych w biznesie restauratorów. Opowiedzą o swoich doświadczeniach z ostatnich miesięcy, a spośród nich zostanie wybrany TOP KREATOR, który otrzyma stypendium biznesowe oraz bony o wartości 2000 zł do wykorzystania w halach Selgros. Dla właścicieli i pracowników restauracji udział w konferencji jest bezpłatny po wcześniejszej rejestracji, konferencja odbędzie w formie hybrydowej  i będzie również transmitowana online.  


Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Ruszyły zgłoszenia do Bocuse d’Or Poland 2019

24 czerwca 2019 roku w w Akademii Kurta Schellera w Jawczycach odbędą się preeliminacje do Bocuse d’Or Poland 2019. Zgłoszenia można nadsyłać do 3 czerwca.

POLAGRA 2021: 200 firm, 13 krajów, 3 dni wymiany doświadczeń

Od 4-6 października, na ternie Międzynarodowych Targów Poznańskich, odbyły się targi branży spożywczej POLAGRA. Wydarzeniu towarzyszyły Międzynarodowe Targi Techniki Pakowania i Etykietowania TAROPAK. Ekspozycje zajęły łącznie 2 pawilony, a swoją ofertę zaprezentowało blisko 200 firm z 13 krajów.

Nagrody Bolt Food Restaurant Awards po raz pierwszy przyznane w Polsce

Laureatami Bolt Food Restaurant Awards są najciekawsze polskie lokale, których oferta jest dostępna w aplikacji Bolt Food. Nagrody w 10 kategoriach przyznano m. in. na podstawie ocen użytkowników oraz liczby zamówień w 2021 roku.

Asia's 50 Best 2022: znamy najlepsze restauracje Azji

The World's 50 Best Restaurants ogłosiło listę pięćdziesięciu najlepszych restauracji na kontynencie azjatyckim, czyli Asia's 50 Best 2022. Na pierwszym miejscu zestawienia znalazł się tokijski lokal Den. Większość wyróżnionych konceptów pochodzi z Bangkoku, Singapuru i Tokio.

Transgourmet i Selgros Cash & Carry partnerami konferencji MADE FOR Restaurant

Jak ważna jest odpowiedzialność środowiskowa w biznesie? Dla Transgourmet i Selgros Cash & Carry wsparcie i edukacja restauratorów to jedne z najważniejszych wartości, dlatego firma znów została sponsorem konferencji MADE FOR Restaurant, która odbędzie pod hasłem "Responsibility".

25. edycja Targów HORECA/GASTROFOOD/ ENOEXPO Kraków

Wydarzenie odbędzie się w dniach: 15-17 listopada w Międzynarodowym Centrum Targowo-Kongresowym EXPO Kraków

Inne kategorie

Podcasty

Koniec papierowego kubka jest bliski? [PODCAST]

Ekologia coraz mocniej oddziałuje na wszystkie sfery życia i powoli wkracza także tam, gdzie jeszcze nie tak dawno w ogóle o niej nie myślano - do kawiarni, restauracji, barów. Jak ekologicznie prowadzić gastronomię? Rozmawiamy o tym z Krzysztofem Rzymanem, właścicielem kawiarni STOR w Warszawie.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej