x

Wszyscy do stołu! Trwa festiwal Celebracje & Degustacje

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    21.10.2021

Transgourmet oraz Selgros Cash & Carry po raz kolejny wspierają wydarzenia aktywizujące branżę gastronomiczną. W Trójmieście ruszyła pierwsza edycja Festiwalu Celebracje & Degustacje, a już 26 października w Krakowie odbędzie się kolejna konferencja MADE For Restaurant.

Grafika: materiały prasowe
Grafika: materiały prasowe
Nadrzędnym celem Festiwalu Celebracje & Degustacje jest przypomnienie o społecznej,  integracyjnej roli stołu. To symbol dialogu, radości i doświadczeń smakowych, które po wielomiesięcznym okresie obostrzeń spowodowanych pandemią, przeżywamy intensywniej niż do tej pory.

Emocji, które towarzyszą wizycie w restauracji, nie da zastąpić innym doświadczeniem, dlatego FOR Solutions i portal MojStolik.pl wraz z najlepszymi lokalami w Polsce oraz partnerami strategicznymi, w tym Transgourmet i Selgros, podejmują inicjatywę mającą wesprzeć miejską gastronomię po trudnych miesiącach lockdownu.  

- Zdajemy sobie sprawę z tego, ile wyzwań pojawiło się przed restauratorami i jak ważne jest zapełnienie lokali gośćmi. Dlatego wspieramy akcję Celebracje & Degustacje, bo istotne jest dla nas przypomnienie, jak wyjątkowym doświadczeniem potrafi być wizyta w restauracji. Nieustannie dbamy o to, aby goście mogli cieszyć się z wyśmienitych dań, przygotowanych z produktów wysokiej jakości dostarczanych przez naszą firmę – mówi Marcin Dera, dyrektor sprzedaży ds. gastronomii Transgourmet Polska, operatora marek Transgourmet i Selgros Cash & Carry.

Pierwsza edycja Festiwalu wystartowała w Trójmieście 11 października i potrwa do końca miesiąca. Z  kolei w lutym 2022 r. festiwal kulinarny odbywać się będzie w Krakowie i w Warszawie. Goście będą mieli do wyboru menu degustacyjne w wersji wegetariańskiej lub klasycznej, na które będzie się składać przystawka, danie główne, deser oraz niespodzianki – deska serów, wino czy ryby i owoce morze dostarczone przez Selgros. Każde z dań ze specjalnej festiwalowej karty zostało przetestowane i zarekomendowane przez znanego krytyka kulinarnego Macieja Nowaka.  

Oprócz partnerstwa strategicznego festiwalu Transgourmet i Selgros bezpośrednio wspierają restauracje biorące udział w projekcie. Firma przekazała każdej restauracji bony o wartości 1400 zł do wykorzystania w Selgros oraz udzieliła specjalnego rabatu na cały miesiąc w którym festiwal się odbywa. Co najważniejsze, 5% dochodu z każdej kolacji zostanie przeznaczone na wsparcie Polskiej Akcji Humanitarnej. Festiwalowe kolacje są dostępne na stronie https://wydarzenia.mojstolik.pl/

Transgourmet oraz Selgros Cash & Carry są również partnerem strategicznym konferencji MADE FOR Restaurant 2021, która zbierze najważniejszych przedstawicieli branży 26 października w Krakowie. Wydarzenie zostanie podzielone na część naukową, biznesową i kulinarną. Uczestnicy będą mogli pogłębić swoją wiedzę na temat zrównoważonych kierunków rozwoju gastronomii i wynikających z nich realnych korzyści, a także z zakresu efektywniejszego zarządzania zespołem czy ograniczenia marnotrawienia żywności. Zostaną również zaprezentowane praktyki i pierwsze kroki dla Restauracji Przyszłości wypracowane przez przedstawicieli branży.  

Ponadto na scenie stanie dziesięciu najbardziej walecznych, przedsiębiorczych i pomysłowych w biznesie restauratorów. Opowiedzą o swoich doświadczeniach z ostatnich miesięcy, a spośród nich zostanie wybrany TOP KREATOR, który otrzyma stypendium biznesowe oraz bony o wartości 2000 zł do wykorzystania w halach Selgros. Dla właścicieli i pracowników restauracji udział w konferencji jest bezpłatny po wcześniejszej rejestracji, konferencja odbędzie w formie hybrydowej  i będzie również transmitowana online.  


Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Giancarlo Russo trenerem Akademii Inspiracji MAKRO

Do grona trenerów Akademii Inspiracji MAKRO dołączył Giancarlo Russo - znany propagator kuchni włoskiej w branży HoReCa. Poprowadzi on cykl warsztatów dotyczących trzech regionów kuchni włoskiej. Szkolenia skierowane są do zawodowych kucharzy i szefów kuchni.

Yannick Lohou i Tomasz Łagowski prowadzącymi 8 warsztaty Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere

Ósme warsztaty Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere odbyły się 6 marca w restauracji Belvedere. Młodzi adepci sztuki kulinarnej mieli tym razem możliwość pracy z dwoma wybitnymi szefami kuchni oraz wzięcia udziału w kolejnym wykładzie eksperckim w budynku XVIII - wiecznej Nowej Oranżerii.

MAKRO Polska z nowym cyklem edukacyjnym "Kulinarna podróż po Polsce"

"Kulinarna podróż po Polsce" to nowy cykl skierowany do przedstawicieli branży HoReCa. Podczas tych spotkań uczestnicy zostaną zabrani w podróż po owocowych sadach centralnej Polski oraz mazurskich i warmińskich lasach. Odwiedzą również pogranicze Małopolski i Górnego Śląska oraz Kaszuby.

Szkolenie Manager w Akademii Inspiracji MAKRO

Akademia Inspiracji MAKRO wprowadziła do swojej oferty szkoleniowej nowy 5-dniowy kurs dedykowany obecnym i przyszłym managerom lokali gastronomicznych. Manager gastronomii to szkolenie, które obejmuje zagadnienia dotyczące między innymi tworzenie strategii, zarządzanie finansami czy organizację pra

MAKRO sponsorem strategicznym konkursu Arte Culinaria Italiana

Sieć hurtowni MAKRO Polska była sponsorem strategicznym 16. edycji konkursu włoskiej sztuki kulinarnej Arte Culinaria Italiana. W jury oceniającym uczestników zasiedli Rafał Zaręba i Michał Węcławek, szefowie kuchni Akademii Inspiracji MAKRO oraz Cezary Powała, szef kuchni Studia Kuchennego MAKRO,

I Mistrzostwa Polski Koktajli Bezalkoholowych. Znamy zwycięzcę!

To były pierwsze Mistrzostwa Koktajli Bezalkoholowych zorganizowane w naszym kraju. Zwyciężył je Karol Kraszewski, który będzie reprezentował Polskę z ramienia Stowarzyszenia Polskich Barmanów na mistrzostwach świata koktajli bezalkoholowych.

Inne kategorie

Podcasty

Kryzys 2.0. Restauratorka Alicja Than o optymalizacji kosztów biznesu gastronomicznego [PODCAST]

W jaki sposób optymalizować koszty prowadzenia biznesu gastronomicznego w obliczu rosnącej inflacji oraz jak przetrwać na rynku, nie tracąc klientów i nie rezygnując z jakości - rozmawiamy o tym z Alicją Than, właścicielką lokali Izumi Sushi, Kago, Kiseki, Omakase, Matcha Bistro & Bar w Warszawie.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej