x

Roślinna "ryba" przepustką Krzysztofa Koniecznego do finału S.Pellegrino Young Chef

Kategoria: Karta - dania    20.10.2021

Krzysztof Konieczny, szef kuchni restauracji Neon w Gdyni i ambasador Chefs for Change zwyciężył rywalizację "Finedining Lovers" by S.Pellegrino Young Chef 2021 w rejonie Europy Środkowej i tym samym wszedł do finału konkursu dzięki "rybie" z topinamburu!

Ryba z topinamburu. Zdjęcie: Małgorzata Minta, mintaeats.com
Ryba z topinamburu. Zdjęcie: Małgorzata Minta, mintaeats.com
Zwycięzca głównego konkursu zostanie wyłoniony za pomocą publicznego głosowania, w którym można wspierać naszego rodaka już tylko do 24 października. S.Pellegrino Young Chef Academy cyklicznie pomaga wyłonić najlepszych młodych szefów i szefowe kuchni na świecie. W tej edycji każdemu uczestnikowi zadano to samo pytanie: „Jaki przekaz/opowieść/tożsamość chciałbyś wyrazić swoim daniem?”

Krzysztof Konieczny jako danie konkursowe przygotował wegetariańską „rybę” zrobioną z topinamburu przy użyciu technik tradycyjnie używanych przy daniach mięsnych.
– Zauważyłem, że kiedy odpowiednio potraktuję topinambur, to po otworzeniu go uzyskuję rybną strukturę. Stąd pomysł, by potraktować go dokładnie tak jak nadmorski specjał. Użyłem do tego tych samych technik jak do mięsa: najpierw solankowałem topinambur, następnie gotowałem w oleju z ostropestu w niskiej temperaturze, aż finalnie usmażyłem dla uzyskania chrupkości i soczystości w środku. Zależało mi, by to danie smakowo zbudować dodatkami o morskim charakterze, stąd soliród, koper morski i liście ostrygowca. Dodatkowo przyrządziłem swój „wegański sos rybny” na bazie fermentowanego soku z kurek, karmelu, glonów kombu, soku z rzepy, gruszki i kalarepy. A całość doprawiłem palonym nori i oliwą z estragonu i zielonego ogórka. Za kremowe dodatki do dania rybnego odpowiadało purée z pasternaku z palonym liściem laurowym i gładki mus z gruszki z marynowanymi w goździkach i occie kulkami tego samego owocu. W daniu znalazły się też cebulki perłowe piklowane w ciemnym wędzonym piwie, soliród marynowany w cayenne i czips ryżowy z papryką wędzoną, który był elementem chrupkości – opisuje swoje danie Krzysztof Konieczny.

Krzysztof Konieczny. Zdjęcie: materiały prasowe
Krzysztof Konieczny. Zdjęcie: materiały prasowe
Według badań 30% zasobów światowych ryb jest przełowionych, natomiast 60% poławianych jest na najwyższym możliwym poziomie. Przełowienie mórz i oceanów niesie za sobą katastrofalne skutki dla środowiska i może doprowadzić do wyginięcia wielu gatunków ryb, dlatego niezmiernie cieszy nas, że zamienniki ryb zyskują coraz większą popularność już nie tylko w postaci gotowych produktów na sklepowych półkach, ale i na w postaci wykwintnych, restauracyjnych dań na światowym poziomie.

– Upowszechnianie takich rozwiązań przyczynia się do ratowania ekosystemu wodnego, popularyzacji bogactwa kuchni roślinnej i zmniejszenia cierpienia zwierząt, dlatego gorąco kibicujemy Krzysztofowi i bardzo trzymamy kciuki za jego zwycięstwo – mówi Weronika Pochylska z kampanii Chefs for Change.

Warto wspomnieć, że kolejny uczestnik z Polski Łukasz Moneta także został zwycięzcą w rejonie Europy środkowej, ale w kategorii „Acqua Panna Award for Connection in Gastronomy”. Zwycięzca zostanie wyłoniony za pomocą publicznego głosowania trwającego do 24 października. Na uczestników konkursu można głosować na stronie: https://www.sanpellegrinoyoungchef.com/finedininglovers-award/.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Śniadania regionalne - tradycyjne potrawy w porannym menu

Od suski sechlońskiej, przez wielkopolski gzik, po proziaki z Podkarpacia - produkty i potrawy regionalne tworzą nieprzebrany wachlarz smaków i potencjalnych kombinacji, które doskonale sprawdzą się podczas komponowania śniadaniowego menu.

Wielki powrót deserowych klasyków

Dlaczego nie warto wykreślać z menu szarlotki i innych tradycyjnych, by nie rzec spowszedniałych, deserów? Rok 2023 może być najlepszym momentem na ich powrót w nowym, odświeżonym wydaniu.

JABŁKOWE CRÊPES SUZETTE Z LABNEH Z KWAŚNEJ ŚMIETANY I MAŚLANĄ KRUSZONKĄ - przepis z restauracji Baken

Przepis pochodzi z restauracji Baken

Najdroższe pączki w Polsce serwuje... Kuba Wojewódzki. Ile kosztuje wariant z jadalnym złotem?

Tegoroczny cenowy rekord Tłustego Czwartku pobiła należąca do Kuby Wojewódzkiego trójmiejska restauracja Niewinni Czarodzieje Trzy Zero. Lokal poszedł na całość - oferował ekskluzywne pączki z jadalnym złotem w cenie 49 zł. Chętnych nie brakowało.

Pizza hawajska - hit czy kit? Już klasyka czy wciąż kulinarny obciach?

Pizza hawajska to danie, które jak żadne inne, podzieliło fanów włoskiej kuchni. Jedni ją uwielbiają, inni uważają za profanację, jeszcze inni kreatywnie ją modyfikują. Dlaczego ananas na pizzy wzbudza tak duże kontrowersje?

Świąteczne potrawy, które warto przyrządzić. Poznaj nasze propozycje

Wigilijne potrawy, wspólne gotowanie i dzielenie się przysmakami są nieodłącznymi elementami świątecznej magii. Dziś radzimy, co warto przyrządzić, by dobrze i różnorodnie zjeść w towarzystwie rodziny i przyjaciół.

Inne kategorie

Podcasty

Nowe kierunki rozwoju i nowe kategorie roślinnych produktów [PODCAST]

Jak zmienia się rynek roślinnych zamienników produktów odzwierzęcych? Czego możemy się spodziewać na wegańskich talerzach w niedalekiej przyszłości? Rozmawiamy o tym z Katarzyną Sałatą, przedstawicielką kampanii RoślinnieJemy.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej