x

Premiera książki "Pastaman" Mateo Zielonki

Kategoria: Lifestyle - książki    19.10.2021

Mateo Zielonka, nazywany Pastamanem, jest popularnym kulinarnym instagramerem, a także szefem kuchni w londyńskich The Store X oraz 180 The Strand. W Polsce ukazała się właśnie jego książka "Pastaman".

Grafika: materiały prasowe
Grafika: materiały prasowe
– Składa się najczęściej tylko z jajek i mąki, ale nic nie daje większej satysfakcji niż łączenie dwóch składników, a potem obserwowanie, jak ciasto wychodzi z maszynki w formie pięknych nitek, gotowych do przyrządzenia na kolację – uważa Mateo Zielonka, szef kuchni 180 The Strand i The Store X w Londynie, autor książki „Pastaman”, którą w Polsce opublikowało Wydawnictwo Buchmann.

Proces produkcji doskonałego makaronu nie ma przed nim żadnych tajemnic, a swoim doświadczeniem, wiedzą oraz entuzjazmem dzieli się z fanami w mediach społecznościowych. W końcu przyszedł czas na publikację papierową.

Jak zrobić podstawowe ciasto na makaron, jak wykonać jego wersję wegańską czy bezglutenową? Jakie wybierać produkty, na co zwracać uwagę przy zagniataniu ciasta, jak formować określone kształty, jak dobierać do nich odpowiednie sosy, smaki i dodatki? Tagliatelle, papardelle, garganelli, ale także makaronowe pierożki: ravioli, capeletti czy agnolotti, po lekturze „Pastaman” nie będą miały przed wami żadnych tajemnic.

Dużą zaletą książki jest przystępny język i precyzyjne instrukcje. Znajdziecie tu mnóstwo inspiracji, smaków i aromatów: zarówno klasyczne połączenia, jak i innowacyjne, zaskakujące.

Mateo Zielonka urodził się w Polsce, do Londynu wyjechał 6 lat temu na tydzień i został do dziś. Zaczynał bez znajomości języka, na zmywaku, ale szybko awansował na kucharza. Pracował w takich londyńskich restauracjach jak Padella i Polpo. Teraz prowadzi makaronowe warsztaty, a jego filmiki na temat makaronów można znaleźć na
Instagramie: www.instagram.com/mateo.zielonka (gdzie obserwuje go ponad
200 000 osób!) oraz w serwisach Food52, Feedfeed i Designmilk.

Autor tekstu: Jakub Gutek
O AUTORZE
Jakub Gutek
Kulturoznawca, dziennikarz kulinarny i kucharz amator. Od 2016 r. związany z magazynem „Food Service”. W swojej pracy łączy kulinaria i kulturę, a w szczególności film. Współtworzy inicjatywę Films For Food, która zajmuje się dystrybucją i promocją najciekawszych filmów dokumentalnych o tematyce kulinarno-gastronomicznej oraz organizuje wokół nich wiele wydarzeń specjalnych.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej