x

Krzysztof Konieczny i Łukasz Moneta w finale S.Pellegrino Young Chef 2021

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    19.10.2021

W zmaganiach najlepszych młodych szefów kuchni z całego świata, które odbędą się 28-30 października w Mediolanie Polskę będą reprezentować Krzysztof Konieczny, szef restauracji Neon Streetfood Bar w Gdyni i Łukasz Moneta z Nolita Restaurant w Warszawie.

Krzysztof Konieczny i Łukasz Moneta reprezentują Polskę w finale S.Pellegrino Young Chef 2021. Zdjęcie: materiały prasowe. Montaż: Tomasz Augustyniak
Krzysztof Konieczny i Łukasz Moneta reprezentują Polskę w finale S.Pellegrino Young Chef 2021. Zdjęcie: materiały prasowe. Montaż: Tomasz Augustyniak
Finał konkursu S.Pellegrino Young Chef Academy 2021 odbędzie się 28-30 października w Mediolanie. W tych dniach najlepsi młodzi szefowie kuchni z całego świata będą walczyć o prestiżowe nagrody, w tym o tytuł S.Pellegrino Young Chef 2021. Ponadto wezmą udział w szkoleniach i zgłębiać temat globalnej wizji zrównoważonych praktyk kulinarnych oraz niemarnowania żywności. Wydarzenie organizowane jest z inicjatywy S.Pellegrino – marki naturalnej wody mineralnej od Nestlé Waters.

W wydarzeniu weźmie udział 48 młodych szefów kuchni, a 12 z nich zawalczy o nagrodę główną. Wszyscy finaliści zostali wyłonieni przez lokalne jury z różnych regionów na całym globie. Wielki finał to punkt kulminacyjny prestiżowego konkursu, który od kilku lat przyciąga tysiące młodych talentów z całego świata oraz setki uznanych szefów kuchni, wcielających się w role jurorów oraz mentorów.

Polscy reprezentanci

Łukasz Moneta. Zdjęcie: materiały prasowe
Łukasz Moneta. Zdjęcie: materiały prasowe
Także Polska będzie miała swoją reprezentację w Mediolanie. Łukasz Moneta (chef de partie w Nolita Restaurant w Warszawie) zawalczy o nagrodę Acqua Panna Award for Connection in Gastronomy, a Krzysztof Konieczny (szef w restauracji Neon Streetfood Bar w Gdyni) będzie rywalizował o nagrodę Fine Dining Lovers Food for Thought Award.

W wydarzeniu udział weźmie także Lara Gessler – polska ambasadorka marek S.Pellegrino i Acqua Panna. Znana restauratorka i autorka książek kulinarnych podczas finału będzie nie tylko kibicować młodym talentom, ale też relacjonować całe wydarzenie za pośrednictwem swoich kanałów w mediach społecznościowych.

Krzysztof Konieczny. Zdjęcie: materiały prasowe
Krzysztof Konieczny. Zdjęcie: materiały prasowe
– Konkurs S.Pellegrino Young Chef Academy to wyjątkowa szansa dla młodych kucharzy, którzy mogą nie tylko pochwalić się swoimi umiejętnościami, ale też zdobyć nową wiedzę, czerpiąc od największych autorytetów. Mam nadzieję, że dzięki mojej relacji na Instagramie jeszcze więcej osób będzie mogło doświadczyć atmosfery finału – mówi Lara Gessler.

Nagroda główna oraz nagrody dodatkowe
W czasie wielkiego finału o tym, który z młodych szefów kuchni poczuje smak zwycięstwa zadecyduje jury składające się z siedmiu cenionych szefów kuchni z całego świata. Są to: Pim Techamuanvivit, Mauro Colagreco, Manu Buffara, Gavin Kaysen, Enrico Bartolini, Clare Smyth oraz Andreas Caminada.

Jurorzy będą oceniać finalistów na podstawie trzech głównych kryteriów – umiejętności technicznych, kreatywności i osobistej wiary w komponowane dania. Wezmą pod uwagę także potencjał kandydatów do wprowadzania pozytywnych zmian w społeczeństwie poprzez jedzenie. Młody talent, który spełni najlepiej wszystkie te wymagania zostanie nagrodzony tytułem S.Pellegrino Young Chef 2021.

W tegorocznej edycji konkursu oprócz tytułu S.Pellegrino Young Chef 2021 Jury przyzna także trzy nowe nagrody:
1. S.Pellegrino Award for Social Responsibility
Zwycięży autor dania, które najlepiej odzwierciedla przekonanie, że jedzenie powinno być rezultatem zachowań odpowiedzialnych społecznie.
2. Acqua Panna Award for Connection in Gastronomy
Nagrodę zdobędzie uczestnik, którego potrawa będzie prezentować idealne połączenie różnych kultur. Ta kategoria to odpowiedź na globalny trend w światowej gastronomii: „Szefowie bez granic”.
3. Fine Dining Lovers Food For Thought Award
Zwycięży kucharz, który najlepiej zaprezentuje swoje osobiste przekonania za pomocą dania.
Nagroda przyznawana jest w głosowaniu przez społeczność internetową Fine Dining Lovers. Swój głos może oddać każdy miłośnik jedzenia śledzący przebieg konkursu. Głosowanie trwa do 24 października do godz. 11:00 czasu polskiego na stronie: www.sanpellegrinoyoungchef.com/finedininglovers-award/

Nie tylko konkurs
Oprócz uroczystej gali wielkiego finału, organizatorzy zaplanowali również działania edukacyjne i networkingowe. Uczestnicy m.in. będą mogli wziąć udział (zarówno online, jak i offline) w S.Pellegrino Young Chef Academy Forum. Panel dyskusyjny swoją obecnością uatrakcyjnią słynni szefowie kuchni tacy jak Massimo Bottura i Virgilio Martinez. Ma on na celu dostarczyć pomysłów i refleksji związanych ze światem gastronomii wszystkim młodym szefom kuchni i prawdziwym entuzjastom jedzenia.

– Cieszymy się, że możemy powitać w Mediolanie międzynarodową społeczność gastronomiczną. Rok temu uruchomiliśmy S.Pellegrino Young Chef Academy, aby inspirować utalentowanych młodych szefów kuchni. Konkurs S.Pellegrino Young Chef Academy jest jednym z kluczowych działań projektu i podstawowym narzędziem, dzięki któremu chcemy stymulować kreatywność – mówi Stefano Bolognese, Dyrektor Sanpellegrino International Business Unit.

Transmisja na żywo
Wielki finał konkursu S.Pellegrino Young Chef Academy 2021 można śledzić na żywo za pośrednictwem kanałów społecznościowych:
    • Facebook (https://www.facebook.com/spyoungchefacademy)
    • YouTube (https://www.youtube.com/user/SanPellegrinoTV2)
Więcej informacji o konkursie: https://www.sanpellegrinoyoungchefacademy.com/

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Czysty sukces! Winterhalter Polska podsumowuje SMAKKi Gastrotargi

SMAKKi to przestrzeń wymiany doświadczeń i sprawdzonych praktyk, pełna pomysłów i wiedzy, wydarzenie stworzone przez ludzi branży dla branży. Jednym z wystawców, którzy wysoko oceniają udział w targach, jest Winterhalterr, producent profesjonalnych zmywarek gastronomicznych.

Heinz Selection: poznaliśmy najlepsze polskie burgerownie

Finały konkursu Heinz Selection już za nami. Poznaliśmy dziesiątkę najlepszych burgerowni, które objęte zostaną globalnym programem partnerskim.

MAKRO Polska zrealizowało założenia strategii odpowiedzialnego biznesu na rok 2022

Realizacja założeń strategii odpowiedzialnego biznesu jest istotnym elementem działalności MAKRO Polska. W 2022 roku firma skupiła się między innymi na: rozwoju kultury bezpieczeństwa żywności, minimalizacji negatywnego wpływu na środowisko oraz wdrożeniu programów wspierających pracowników.

Selgros Cash & Carry sponsorem Ogólnopolskiego Turnieju Kucharskiego dla uczniów szkół gastronomicznych

16 uczestników z 8 szkół walczyło o tytuł najlepszego młodego kucharza podczas finału VII Ogólnopolskiego Turnieju Kucharskiego. Sponsorem wydarzenia był Selgros Cash & Carry.

Foodsi, Restaurant Week i Free Now we wspólnej kampanii

Tej wiosny Foodsi kontynuuje przekaz "Tu się nie marnuje", zwracający uwagę na problem marnotrawienia jedzenia, a dodatkowo zachęca do dbania nie tylko o planetę, ale również o własne samopoczucie. Aby lepiej realizować te misję Foodsi łączy siły z Free Now i Restaurant Week.

Giancarlo Russo trenerem Akademii Inspiracji MAKRO

Do grona trenerów Akademii Inspiracji MAKRO dołączył Giancarlo Russo - znany propagator kuchni włoskiej w branży HoReCa. Poprowadzi on cykl warsztatów dotyczących trzech regionów kuchni włoskiej. Szkolenia skierowane są do zawodowych kucharzy i szefów kuchni.

Inne kategorie

Podcasty

Kryzys 2.0. Restauratorka Alicja Than o optymalizacji kosztów biznesu gastronomicznego [PODCAST]

W jaki sposób optymalizować koszty prowadzenia biznesu gastronomicznego w obliczu rosnącej inflacji oraz jak przetrwać na rynku, nie tracąc klientów i nie rezygnując z jakości - rozmawiamy o tym z Alicją Than, właścicielką lokali Izumi Sushi, Kago, Kiseki, Omakase, Matcha Bistro & Bar w Warszawie.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej