x

Krzysztof Konieczny i Łukasz Moneta w finale S.Pellegrino Young Chef 2021

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    19.10.2021

W zmaganiach najlepszych młodych szefów kuchni z całego świata, które odbędą się 28-30 października w Mediolanie Polskę będą reprezentować Krzysztof Konieczny, szef restauracji Neon Streetfood Bar w Gdyni i Łukasz Moneta z Nolita Restaurant w Warszawie.

Krzysztof Konieczny i Łukasz Moneta reprezentują Polskę w finale S.Pellegrino Young Chef 2021. Zdjęcie: materiały prasowe. Montaż: Tomasz Augustyniak
Krzysztof Konieczny i Łukasz Moneta reprezentują Polskę w finale S.Pellegrino Young Chef 2021. Zdjęcie: materiały prasowe. Montaż: Tomasz Augustyniak
Finał konkursu S.Pellegrino Young Chef Academy 2021 odbędzie się 28-30 października w Mediolanie. W tych dniach najlepsi młodzi szefowie kuchni z całego świata będą walczyć o prestiżowe nagrody, w tym o tytuł S.Pellegrino Young Chef 2021. Ponadto wezmą udział w szkoleniach i zgłębiać temat globalnej wizji zrównoważonych praktyk kulinarnych oraz niemarnowania żywności. Wydarzenie organizowane jest z inicjatywy S.Pellegrino – marki naturalnej wody mineralnej od Nestlé Waters.

W wydarzeniu weźmie udział 48 młodych szefów kuchni, a 12 z nich zawalczy o nagrodę główną. Wszyscy finaliści zostali wyłonieni przez lokalne jury z różnych regionów na całym globie. Wielki finał to punkt kulminacyjny prestiżowego konkursu, który od kilku lat przyciąga tysiące młodych talentów z całego świata oraz setki uznanych szefów kuchni, wcielających się w role jurorów oraz mentorów.

Polscy reprezentanci

Łukasz Moneta. Zdjęcie: materiały prasowe
Łukasz Moneta. Zdjęcie: materiały prasowe
Także Polska będzie miała swoją reprezentację w Mediolanie. Łukasz Moneta (chef de partie w Nolita Restaurant w Warszawie) zawalczy o nagrodę Acqua Panna Award for Connection in Gastronomy, a Krzysztof Konieczny (szef w restauracji Neon Streetfood Bar w Gdyni) będzie rywalizował o nagrodę Fine Dining Lovers Food for Thought Award.

W wydarzeniu udział weźmie także Lara Gessler – polska ambasadorka marek S.Pellegrino i Acqua Panna. Znana restauratorka i autorka książek kulinarnych podczas finału będzie nie tylko kibicować młodym talentom, ale też relacjonować całe wydarzenie za pośrednictwem swoich kanałów w mediach społecznościowych.

Krzysztof Konieczny. Zdjęcie: materiały prasowe
Krzysztof Konieczny. Zdjęcie: materiały prasowe
– Konkurs S.Pellegrino Young Chef Academy to wyjątkowa szansa dla młodych kucharzy, którzy mogą nie tylko pochwalić się swoimi umiejętnościami, ale też zdobyć nową wiedzę, czerpiąc od największych autorytetów. Mam nadzieję, że dzięki mojej relacji na Instagramie jeszcze więcej osób będzie mogło doświadczyć atmosfery finału – mówi Lara Gessler.

Nagroda główna oraz nagrody dodatkowe
W czasie wielkiego finału o tym, który z młodych szefów kuchni poczuje smak zwycięstwa zadecyduje jury składające się z siedmiu cenionych szefów kuchni z całego świata. Są to: Pim Techamuanvivit, Mauro Colagreco, Manu Buffara, Gavin Kaysen, Enrico Bartolini, Clare Smyth oraz Andreas Caminada.

Jurorzy będą oceniać finalistów na podstawie trzech głównych kryteriów – umiejętności technicznych, kreatywności i osobistej wiary w komponowane dania. Wezmą pod uwagę także potencjał kandydatów do wprowadzania pozytywnych zmian w społeczeństwie poprzez jedzenie. Młody talent, który spełni najlepiej wszystkie te wymagania zostanie nagrodzony tytułem S.Pellegrino Young Chef 2021.

W tegorocznej edycji konkursu oprócz tytułu S.Pellegrino Young Chef 2021 Jury przyzna także trzy nowe nagrody:
1. S.Pellegrino Award for Social Responsibility
Zwycięży autor dania, które najlepiej odzwierciedla przekonanie, że jedzenie powinno być rezultatem zachowań odpowiedzialnych społecznie.
2. Acqua Panna Award for Connection in Gastronomy
Nagrodę zdobędzie uczestnik, którego potrawa będzie prezentować idealne połączenie różnych kultur. Ta kategoria to odpowiedź na globalny trend w światowej gastronomii: „Szefowie bez granic”.
3. Fine Dining Lovers Food For Thought Award
Zwycięży kucharz, który najlepiej zaprezentuje swoje osobiste przekonania za pomocą dania.
Nagroda przyznawana jest w głosowaniu przez społeczność internetową Fine Dining Lovers. Swój głos może oddać każdy miłośnik jedzenia śledzący przebieg konkursu. Głosowanie trwa do 24 października do godz. 11:00 czasu polskiego na stronie: www.sanpellegrinoyoungchef.com/finedininglovers-award/

Nie tylko konkurs
Oprócz uroczystej gali wielkiego finału, organizatorzy zaplanowali również działania edukacyjne i networkingowe. Uczestnicy m.in. będą mogli wziąć udział (zarówno online, jak i offline) w S.Pellegrino Young Chef Academy Forum. Panel dyskusyjny swoją obecnością uatrakcyjnią słynni szefowie kuchni tacy jak Massimo Bottura i Virgilio Martinez. Ma on na celu dostarczyć pomysłów i refleksji związanych ze światem gastronomii wszystkim młodym szefom kuchni i prawdziwym entuzjastom jedzenia.

– Cieszymy się, że możemy powitać w Mediolanie międzynarodową społeczność gastronomiczną. Rok temu uruchomiliśmy S.Pellegrino Young Chef Academy, aby inspirować utalentowanych młodych szefów kuchni. Konkurs S.Pellegrino Young Chef Academy jest jednym z kluczowych działań projektu i podstawowym narzędziem, dzięki któremu chcemy stymulować kreatywność – mówi Stefano Bolognese, Dyrektor Sanpellegrino International Business Unit.

Transmisja na żywo
Wielki finał konkursu S.Pellegrino Young Chef Academy 2021 można śledzić na żywo za pośrednictwem kanałów społecznościowych:
    • Facebook (https://www.facebook.com/spyoungchefacademy)
    • YouTube (https://www.youtube.com/user/SanPellegrinoTV2)
Więcej informacji o konkursie: https://www.sanpellegrinoyoungchefacademy.com/

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

30 października - najsmaczniejszy spacer w Polsce, czyli protest gastro

- Czas najwyższy się zorganizować i pokazać, że przez nieprzemyślane działania rządu tracimy nasze biznesy i miejsca pracy! - mówią organizatorzy "Spaceru dla branży HoReCa". Na piątek 30 października w Warszawie zaplanowany jest protest właścicieli i pracowników hoteli, gastronomii oraz cateringu.

Akademia Gastronomiczna rozdała nagrody AIG Prix i Ars Coquinaria

Laury przyznawane są wybitnym jednostkom i instytucjom, które na obszarze danego kraju wyróżniają się międzynarodowym poziomem. Wśród tegorocznych laureatów znaleźli się m. in. współpracujący z magazynem "Food Service" prof. Jarosław Dumanowski, Patrycja Siwiec, Adam Pawłowski i Anna Oleksak.

Podróż do źródeł

Żywiec Zdrój wprowadził na rynek krystaliczną górską wodę źródlaną w szklanych butelkach. Nowość została oficjalnie zaprezentowana 13 czerwca podczas konferencji "Arcydzieło natury. U źródeł - trendy i inspiracje" w hotelu Warszawa.

Legendarny konkurs

Pod koniec lutego w Warszawie odbędzie się finał polskich eliminacji konkursu Bocuse d’O r. O kulisach jednego z najstarszych (30- letnia tradycja) i najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych na świecie rozmawiamy z Jarosławem Walczykiem, przewodniczącym Komitetu Organizacyjnego polskiej edycji

Maciej Mazur w półfinale międzynarodowego konkursu barmanów

Sukces polskiego barmana! Maciej Mazur, pierwszy Polak, który bierze udział w najstarszym konkursie sherry na świecie, przeszedł do półfinału "Tio Pepe 1on1". Kolejny pojedynek z udziałem Polaka już 12 maja. Głosować może każdy.

PLEBISCYT FINE DINIG WEEK

Ostatnia edycja festiwalu odbyła się w dniach 25 sierpnia - 3 września w Warszawie. Ogłaszamy najlepsze restauracje wybrane na podstawie głosów i recenzji gości.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej