x

Chrupiący i pachnący, czyli przepis na chleb własnego wypieku

Kategoria: Karta - dania    15.10.2021

Przeciętny Polak zjada blisko 40 kg chleba rocznie - wynika z danych Głównego Urzędu Statystycznego. Z okazji Światowego Dnia Chleba (16 października) bierzemy chleb pod lupę i podpowiadamy, jakie pieczywo wybrać oraz jak samodzielnie upiec pachnący bochenek.

Dzień Chleba. Zdjęcie: materiały prasowe
Dzień Chleba. Zdjęcie: materiały prasowe
Domowy chleb to pewność składników, wykorzystanych podczas jego przygotowania, niezapomniany smak i aromat. Domowe wypieki będą zawsze bez dodatku polepszaczy smaku, spulchniaczy, emulgatorów i konserwantów. Mówiąc wprost – dokładnie wiemy, co jemy. Na tym nie koniec, bo wypiekanie chleba to zawsze świeże i po prostu smaczniejsze pieczywo, które może przygotować każdy, w dodatku taniej.

Na zakwasie czy na drożdżach? Ciemny, a może jasny?
Pomimo tego, że chleb jemy praktycznie codziennie, wiele osób nie przywiązuje zbyt dużej uwagi do wyboru konkretnego rodzaju pieczywa. A tych mamy naprawdę wiele. Podstawowe rozróżnienie obejmuje metodę wypiekania chleba: na zakwasie i z dodatkiem drożdży.

Nasi dziadkowie wypiekali chleb na zakwasie, czyli mieszance mąki z wodą, która została poddana procesowi fermentacji. Tak przygotowane pieczywo jest bardziej zbite i dłużej nadaje się do spożycia. Chleb wypiekany z dodatkiem drożdży znacznie częściej spotkamy w piekarniach, a to za sprawą szybszego procesu produkcji. Pieczywo jest lekkie i bardzo delikatne, ale już po kilku dniach stanie się twarde.

W kontekście różnych rodzajów chleba trzeba również wspomnieć o pieczywie ciemnych i jasnym. To pierwsze powstaje z mąki pszennej, żytniej lub mieszanej. Najczęściej określa się je mianem razowego, co oznacza, że do produkcji została wykorzystana mąka razowa, czyli jednokrotnie mielona. Pieczywo jasne wypieka się z oczyszczonej, białej mąki. Dzięki temu staje się bardzo delikatne, ale jednocześnie traci część swoich właściwości odżywczych.

Jaka mąka?
Domowy chleb to nie tylko sprawdzony przepis, ale i odpowiednia mąka. O wypiekaniu chleba powiedziano już chyba wszystko, a mimo to, nietrudno o błędy. Z pozoru mogłoby się wydawać, że to łatwa sztuka – kupujemy składniki, mieszamy, przelewamy do formy i władamy do piekarnika. W praktyce okazuje się jednak, że dobry przepis to wyłącznie połowa sukcesu, bo ogromne znacznie odgrywa mąka.

Wybór mąki determinuje smak chleba, jego konsystencję i trwałości. Najprostsza zasada mówi, że im wyższy wskaźnik, tym pieczywo będzie ciemniejsze, a poziom zmielenia mniejszy. Jeśli chodzi o kwestie zdrowotne, najlepiej byłoby wykorzystać do pieczenia mąkę o najwyższym wskaźniku, jednak nie do wszystkiego sprawdzi się równie dobrze.

Wśród tych najpopularniejszych można wymienić:
    • chleb z mąki pszennej - miękki i smaczny, ale mniej sycący i z niewielką ilością błonnika,
    • bogaty w błonnik, białka i składniki mineralne chleb z mąki orkiszowej,
    • chleb z mąki żytniej, który ze względu na niski indeks glikemiczny polecany jest cukrzykom,
    • chleb z mąki bezglutenowej – kukurydziana, gryczana czy amarantusowa mąka może z powodzeniem zastąpić te trzy powyższe.

Bardzo częstą praktyką jest mieszanie różnych rodzajów mąk, aby uzyskać lżejszy i łatwiej przyswajalny chleb, jak chociażby mąka żytnia pomieszana z pszenną. Warto też nadmienić, że najłatwiej rozpocząć swoją przygodę z wypiekaniem chleba od mąki pszennej, która jest bardzo plastyczna i wybacza wiele błędów.

Wyrabianie ręczne konta mikser planetarny
Samodzielny wypiek chleba wymaga odpowiedniego wyrobienia ciasta. Można to zrobić tradycyjnie, czyli przy użyciu własnych rąk albo zaprząc do pracy mikser planetarny. Ręczne wyrabianie ciasta jest zadaniem pracochłonnym i wymaga sporej wprawy, za to mikser jest w stanie zrobić to praktycznie samodzielnie, a nasza rola kończy się na dodaniu składników do misy.

Decydując się na wyrabianie ciasta przy użyciu miksera planetarnego, warto kupić model, który podoła temu zadaniu. Ważna jest przede wszystkim moc samego urządzenia - minimum to 1000 W, dzięki czemu nie trzeba przejmować się odpowiednim wyrobieniem ciasta. Nie bez znaczenia jest również pojemność misy miksera planetarnego. Najwygodniej będzie zaopatrzyć się w model z taką o pojemności 4 l lub większą, a wtedy bez trudu wymieszamy solidną porcję ciasta.

Ostatnim, ale nie mniej ważnym, jest mieszadło. Idealnie sprawdzi się spiralny hak do zagniatania ciasta, który zbierze je z każdego zakamarka misy – zarówno z boków, jak i samego spodu. Mogłoby się wydawać, że solidne urządzenie, które wspomoże nas w tym zadaniu – mocno nadwyręży domowy budżet, bo kosztuje kilka tysięcy złotych. Wprost przeciwnie. Oferty producentów są w tym momencie tak szerokie, że dobre i sprawdzone urządzenie można kupić już za ok. 600 zł.

Przepis na domowy chleb
    • 500 g mąki pszennej chlebowej (typ 750 lub 850),
    • 25 g świeżych drożdży,
    • 1 płaska łyżka cukru,
    • 270 ml letniej wody,
    • 1 łyżka miękkiego masła,
    • 1 łyżeczka soli,
    • opcjonalnie do ulubione ziarna (słonecznik, mak, sezam).

Do miseczki dodajemy drożdże, cukier, łyżkę mąki i letnią wodę (100 ml), dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Do misy robota przesiewamy przez sito pozostałą mąkę, dodajemy wodę (170 ml), masło, sól i wyrośnięty rozczyn. Wyrabiamy do momentu uzyskania elastycznej, plastycznej masy i odstawiamy ciasto przykryte ściereczką na godzinę. Wyrośniętą masę przekładamy do formy i odstawiamy na pół godziny. Rozgrzewamy piekarnik do 220°C, delikatnie nacinamy z wierzchu masę i lekko zwilżamy wodą za pomocą pędzelka. Posypujemy chleb ziarnami i przekładamy do piekarnika. Czas pieczenia: 20 minut.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Mak - ziarnko do ziarnka

Na świecie występuje ponad 100 odmian maku w różnych kolorach - od białego, przez szary, niebieski, do czarnego. Każda ma inny smak i aromat. Najbardziej popularny w Polsce mak niebieski jest ostry i lekko gorzki, szary jest łagodniejszy, biały charakteryzuje się subtelną orzechową nutą.

Flaki wołowe

Flaki wołowe według przepisu z restauracji Zazie Bistro.

OMAKASE TO FINE DINING PO JAPOŃSKU

Kuchnia japońska w Polsce, jaką znaliśmy do tej pory, powoli przebrzmiewa. Jej egzemplifikacja w postaci sushi cieszy się dużą popularnością, porównywalną jedynie z pizzą i kebabem. I tak jak w przypadku tych dwóch dań z Włoch i Persji również sushi zdegradowało się niemalże do roli fast foodu.

Wegańskie faworki według cukiernika Wojciecha Starowicza

Faworki to jedna z trudniejszych receptur w naszej tradycyjnej cukierni, jakie przyszło mi weganizować - wyznaje Wojciech Starowicz, szef Cukierni Starowicz. Ale udało się! Teraz znany cukiernik dzieli się swym przepisem - przyda się tym, którzy Tłusty Czwartek chcą świętować w roślinnym stylu.

Pełna spiżarnia już nie tylko od święta!

Śliwki kalifornijskie tradycyjnie goszczą w wielkanocnym koszyku zakupowym Polaków. Nie może ich zabraknąć również w tym roku, szczególnie teraz, kiedy na znaczeniu zyskują produkty spożywcze o wszechstronnym zastosowaniu w kuchni i dłuższym terminie przydatności do spożycia.

Złota kaczka

Dania z drobiu to pozycje obowiązkowe w karcie menu każdej niewegetariańskiej restauracji. Devolaye i panierowane kotlety à la schabowy z kurczaka nie przyciągną jednak wielu nowych klientów. Dlatego warto postawić na wysokiej jakości drób premium.

Inne kategorie

Podcasty

Moda na wina nowofalowe w restauracjach. Rozmowa z Piotrem Pietrasem [PODCAST]

Czym się charakteryzują wina naturalne, organiczne, biodynamiczne, wegańskie? Kto je konsumuje i jakie możliwości stwarzają te kategorie w biznesie restauracyjnym? Czy warto podążać za tym trendem? Rozmawiamy o tym z Piotrem Pietrasem, Master Sommelierem, Wicemistrzem Europy Sommelierów.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej