x

Konferencja Plant-Powered Perspectives na żywo i online 14 i 15 października

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    14.10.2021

Dzięki konferencji Plant-Powered Perspectives już po raz czwarty szeroko pojęte roślinne jedzenie znajdzie się w centrum uwagi. Przez dwa dni można uczestniczyć w niej na żywo oraz online.

Zdjęcie: materiały prasowe
Zdjęcie: materiały prasowe
Na całym świecie apetyt na mięso maleje, a potrzebę smacznych alternatyw – nie tylko dla produktów mięsnych – dostrzega coraz więcej producentów żywności. Nabiał roślinny kupuje już prawie co trzecie gospodarstwo domowe w Polsce (29,3%), jak wynika z danych GfK Polonia dla Rzeczpospolitej. Te same dane pokazują, iż w odstępie zaledwie jednego roku roślinne zamienniki mięsa zaczęło wybierać ponad dwa razy więcej Polaków – w listopadzie 2019 roku po takie produkty sięgało 4,3% Polaków, a w listopadzie 2020 roku aż 9,8%. Dynamicznie wzrasta również zainteresowanie roślinnymi zamiennikami ryb i owoców morza.

Polacy jedzą około 12 kg ryb i owoców morza rocznie, a GUS w publikacji „Rolnictwo 2019” wskazuje, że ich spożycie na osobę z roku na rok spada. W sąsiednich Niemczech sprzedaż detaliczna roślinnych alternatyw ryb wzrosła o 623% w ciągu dwóch lat. Również w Polsce na sklepowych półkach powoli pojawiają się takie produkty.

Konferencja Plant-Powered Perspectives to okazja do zastanowienia się nad przyszłością alternatyw produktów odzwierzęcych, poznania ludzi z branży, zainspirowania się i spróbowania roślinnych nowości. Jest to możliwe dzięki wyjątkowym partnerom. W tym roku obok przedstawicieli firm takich jak Danone, Biedronka, Żabka Polska czy Polsoja poznamy start-upy z różnych regionów świata – między innymi Lukę Sincek ze słoweńskiego Juicy Marbles, producentów roślinnego fillet mignon, Jacka Prusa z Kuleana,którego start-up wytwarza roślinnego tuńczyka sushi grade, czy Katarzynę Siczek z It’s Bean, lokalnej firmy produkującej alternatywy jogurtów na bazie fasoli.

Konferencji towarzyszy także kolejna odsłona Plant-Powered Pitching, przestrzeni dla innowatorów z pomysłami na zrewolucjonizowanie systemu produkcji żywności. To wyjątkowa okazja do zaprezentowania się przed jedyną w swoim rodzaju branżową widownią. Partnerami konkursu są EIT Food, część Europejskiego Instytutu Innowacji i Technologii oraz foodtech.ac, czyli akceleratora, który łączy technologię i branżę spożywczą w służbie całemu światu.

W tym roku podczas przerwy uczestnicy konferencji będą mogli spróbować nowych produktów – w tym alternatyw ryb od Polsoi, już niemalże legendarnej marki na rynku roślinnych zamienników. Lunch przyszłości zapewni Nice To Fit You, catering dietetyczny, który z sukcesem rozwija swoją ofertę dań roślinnych. Energetyczne doładowanie będzie możliwe dzięki kawie speciality HAYB. A znana i lubiana warszawska kawiarnia Słodki Bez zadba o słodką przekąskę do kawy, dzięki wsparciu zaprzyjaźnionej marki Naturell, producenta wysokiej jakości suplementów diety. Uczestnicy konferencji spróbują także produktów Violife – niepisanego lidera w kategorii alternatyw sera w Europie.

Partnerami technologicznymi konferencji są Hortimex, który swoimi rozwiązaniami wspiera producentów żywności roślinnej, oraz Givaudan, dzięki któremu uczestnicy będą mogli zgłębić temat innowacji w obszarze roślinnych alternatyw ryb. Konferencję Plant-Powered Perspectives 2021 swoim patronatem objęły portal OuiChef,magazyn Food Service oraz portal Handel i magazyn Handel Extra.

W tym roku wydarzenie odbywają się w formacie hybrydowym. Spotkania na żywo dostępne są tylko dla osób w pełni zaszczepionych na COVID-19. 

Program konferencji dostępny jest na stronie: https://konferencje.roslinniejemy.org/ppp-2021

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Giancarlo Russo trenerem Akademii Inspiracji MAKRO

Do grona trenerów Akademii Inspiracji MAKRO dołączył Giancarlo Russo - znany propagator kuchni włoskiej w branży HoReCa. Poprowadzi on cykl warsztatów dotyczących trzech regionów kuchni włoskiej. Szkolenia skierowane są do zawodowych kucharzy i szefów kuchni.

Yannick Lohou i Tomasz Łagowski prowadzącymi 8 warsztaty Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere

Ósme warsztaty Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere odbyły się 6 marca w restauracji Belvedere. Młodzi adepci sztuki kulinarnej mieli tym razem możliwość pracy z dwoma wybitnymi szefami kuchni oraz wzięcia udziału w kolejnym wykładzie eksperckim w budynku XVIII - wiecznej Nowej Oranżerii.

MAKRO Polska z nowym cyklem edukacyjnym "Kulinarna podróż po Polsce"

"Kulinarna podróż po Polsce" to nowy cykl skierowany do przedstawicieli branży HoReCa. Podczas tych spotkań uczestnicy zostaną zabrani w podróż po owocowych sadach centralnej Polski oraz mazurskich i warmińskich lasach. Odwiedzą również pogranicze Małopolski i Górnego Śląska oraz Kaszuby.

Szkolenie Manager w Akademii Inspiracji MAKRO

Akademia Inspiracji MAKRO wprowadziła do swojej oferty szkoleniowej nowy 5-dniowy kurs dedykowany obecnym i przyszłym managerom lokali gastronomicznych. Manager gastronomii to szkolenie, które obejmuje zagadnienia dotyczące między innymi tworzenie strategii, zarządzanie finansami czy organizację pra

MAKRO sponsorem strategicznym konkursu Arte Culinaria Italiana

Sieć hurtowni MAKRO Polska była sponsorem strategicznym 16. edycji konkursu włoskiej sztuki kulinarnej Arte Culinaria Italiana. W jury oceniającym uczestników zasiedli Rafał Zaręba i Michał Węcławek, szefowie kuchni Akademii Inspiracji MAKRO oraz Cezary Powała, szef kuchni Studia Kuchennego MAKRO,

I Mistrzostwa Polski Koktajli Bezalkoholowych. Znamy zwycięzcę!

To były pierwsze Mistrzostwa Koktajli Bezalkoholowych zorganizowane w naszym kraju. Zwyciężył je Karol Kraszewski, który będzie reprezentował Polskę z ramienia Stowarzyszenia Polskich Barmanów na mistrzostwach świata koktajli bezalkoholowych.

Inne kategorie

Podcasty

Konsument, który żyje w poczuciu zagrożenia: jak z nim prowadzić dialog? [PODCAST]

Jak zmieniają się konsumenci i jak zmieniają się producenci? W jaki sposób obie te grupy odczuwają niepokoje i jak warto na nie reagować - opowiada Małgorzata Cebelińska, dyrektor handlu firmy Mlekpol.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej