x

POLAGRA 2021: 200 firm, 13 krajów, 3 dni wymiany doświadczeń

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    14.10.2021

Od 4-6 października, na ternie Międzynarodowych Targów Poznańskich, odbyły się targi branży spożywczej POLAGRA. Wydarzeniu towarzyszyły Międzynarodowe Targi Techniki Pakowania i Etykietowania TAROPAK. Ekspozycje zajęły łącznie 2 pawilony, a swoją ofertę zaprezentowało blisko 200 firm z 13 krajów.


Zdjęcie: materiały prasowe
Zdjęcie: materiały prasowe
Początek jesieni w Poznaniu oznacza tylko jedno  - POLAGRA. To jedyne wydarzenie dla branży spożywczej w Polsce, które mimo pandemii zachowało ciągłość i odbyło się zarówno w roku 2020 jak i w obecnym. Zarówno producenci, jak i dystrybutorzy żywności są gotowi do spotkań, poszukują nowych klientów, produktów, usług, chcą rozmawiać o przyszłości.

Nowości w branży spożywczej
Tegoroczna ekspozycja POLAGRY to, zgodnie z założeniami marki, połączenie żywności, technologii dla branży spożywczej i sektora HoReCa. Na ekspozycji swoje najnowsze produkty prezentowały spółdzielnie mleczarskie, producenci mięsa i wyrobów mięsnych – w tym z Portugalii, producenci alkoholi, słodyczy, napojów słodzonych.

Nie zabrakło też cieszących się coraz większą popularnością wśród konsumentów produktów ekologicznych takich jak np. marchewka kiszona, kimchi z burak, łosoś jurajski, czy też regionalnych jak na przykład sery łomnickie, pochodzących z mniejszych manufaktur. Salon FOODTECH to z kolei wystawa najnowszych maszyn i urządzeń, bez których trudno wyobrazić sobie proces produkcyjny w nowoczesnym zakładzie. Na ekspozycji można było nawet zaobserwować prace niektórych z nich.

Nie powinno więc dziwić, że Grzegorz Puda, minister rolnictwa i rozwoju wsi, podczas gali otwarcia targów, która miała miejsce 4 października, zachęcał do wizyty w Poznaniu podkreślając, że targi są doskonałą okazją by rolnicy, przedstawiciele firm, przedsiębiorcy mieli okazję do wymiany doświadczeń, zapoznania się z technologiami.

Sięgnęli po złoto
Podczas wspomnianej gali wręczono także Złote Medale Grupy MTP. Niekwestionowanym liderem w tym roku w kategorii FOOD była Grupa Mlekovita, która otrzymała aż 12 statuetek. Nagrodzono także produkty takich firm jak: Krajowa Spółka Cukrowa, Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Kole, Przedsiębiorstwo Zbożowo-Młynarskie "PZZ" w Stoisławiu S.A. W kategorii FOODTECH medale zostały przyznane produktom z firm Clevro Robert Klemba, HERT, Foodmate B.V. oraz Weindich sp. j. Dyplomy i statuetki odebrali też laureaci plebiscytu Złoty Medal Wybór Konsumentów, a były to firmy:  Przedsiębiorstwa Zbożowo-Młynarskiego "PZZ" w Stoisławiu S.A. oraz Clevro Robert Klemba.

Wiedza i inspiracje
POLAGRA to także co roku bogaty harmonogram wydarzeń towarzyszących. Pierwszego dnia targów rozpoczęło się m.in. Międzynarodowe Forum Rynku Mięsnego z okazji Walnego Zgromadzenia UECBV (European Livestock and Meat Trading Union) i YEMCo, organizowane przez Związek Polskie Mięso. Podczas tego spotkania teoretycy, praktycy i urzędnicy z całego świata dyskutowali o fundamentalnych problemach sektora mięsnego. Tematem przewodnim była strategia „Od pola do stołu” i jej implikacje dla branży. Poruszono także takie zagadnienia jak handel w czasach post-COVID, czy kryzys związany z ASF i atakami na hodowców zwierząt.

Tego dnia na scenie pojawili się także eksperci z kancelarii WKB Wierciński, Kwieciński, Baehr, by omówić najnowsze trendy i obowiązki prawne w oznakowaniu, opakowaniu i dystrybucji żywności. Szkolenie to co roku cieszy się ogromną popularnością wśród gości POLAGRY, bo otoczenie prawne w tych kwestiach jest dynamiczne, zarówno jeśli chodzi o wymogi nakładane na dystrybutorów żywności, jak i kontrole z tym związane.

Master Class Show
Podczas tegorocznej edycji targów POLAGRA nie zabrakło również inspiracji kulinarnych. Tych dostarczali sami mistrzowie. W strefie Master Class Show pokazy prowadzili Paweł Salomon, Bartosz Fabiś i Michał Kozłowski – zwycięzcy Kulinarnego Pucharu Polski. Utworzona została także, przez redakcję Restaurant Management, strefa warsztatowa, w której przez 3 dni można było czerpać wiedzę i ją praktykować pod czujnym okiem takich szefów kuchni jak Wojciech Harpkiewicz, Ernest Jagodziński i Tomasz Purol.

Nie zabrakło też tematów piekarskich – przez 3 dni targowe odbywało się również Forum Piekarskie – Zdrowe Pieczywo, zorganizowane przez Stowarzyszenie Rzemieślników Piekarstwa RP, a finansowane ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.

Polska eksportem żywności stoi
Drugiego dnia targów odbyła się też pierwsza edycja Polagra Export Meeting. Spotkanie otworzył Filip Bittner, wiceprezes zarządu Grupy MTP podkreślając, że eksport żywności jest ważnym elementem napędowym polskiej gospodarki, więc na POLAGRZE nie może zabraknąć rozmów na temat działań proeksportowych.Wstępem do rozmów na temat przyszłości polskiego eksportu był krótki wykład dr hab. Iwony Szczepaniak z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, która podkreśliła, że eksport polskiej żywności wykazuje cały czas tendencję wzrostową.

Zaproszony do rozmowy Andrzej Szumowski, Prezes Stowarzyszenia Polska Wódka zgodził się z tym stwierdzeniem, ale zauważył, że aby utrzymać ten trend polscy przedsiębiorcy muszą szukać nowych rynków zbytu. Z kolei Witold Choiński, prezes Związku Polskie Mięso, zauważył, że istotne jest, by branża spożywcza nadążała za trendami europejskimi, bo o ile kilkanaście lat temu konsument patrzył na bezpieczeństwo żywności, później na jej jakość, to dziś jest to standardem i klienci szukają innych wartości takich jak np. zero emisyjność przy produkcji żywności.

W dalszej części kongresu dr hab. Karolina Pawlak z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu podsumowała wnioski na temat rynków perspektywicznych eksportu polskiej żywności, wymieniając wśród nich kraje Azji i Bliskiego Wschodu, a także Afryki i Ameryki Południowej.

Mistrzowie sztuki piekarstwa
Tegoroczna edycja targów POLAGRA była areną zmagań mistrzów piekarskiego fachu, zarówno zawodowców, jak i amatorów, a także przedstawicieli Kół Gospodyń Wiejskich i uczniów szkół o profilu spożywczym. Rywalizacja w ramach Ogólnopolskiego konkursu dla Piekarzy Master Baker toczyła się przez dwa dni. Jej efektem były przepyszne chleby,bułki, chałki oraz ciasta drożdżowe. Prace końcowe oceniało  jury pod przewodnictwem dr Józefa Sadkiewicza - prezesa Instytutu Sadkiewicza CPKZ przy Zakładzie Badawczym Przemysłu Piekarskiego Sp. z o.o.


Najlepsi w konkursowej rywalizacji okazali się: Wiktor Pałka z Niepublicznego Technikum Zawodowego im. Żołnierzy Sił Pokojowych ONZ ZDZ w Kielcach – kategoria UCZNIOWIE, Krzysztof Ryndak z Koła Gospodyń Wiejskich w Siedliszowicach – kategoria KOŁA GOSPODYŃ WIEJSKICH, Małgorzata Rybacka – kategoria AMATORZY oraz Karol Żuber reprezentujący Na2 Piekarnię – kategoria ZAWODOWCY. Całościowe wyniki konkursu dostępne są tutaj.

Targi POLAGRA od lat integrują branżę spożywczo-gastronomiczną i są miejscem pozyskiwania nowych kontaktów biznesowych, wymiany wiedzy, rozmów o przeszłości sektora. Jak podkreślił Tomasz Kobierski, prezes Grupy MTP: Polagra to czas na rozmowy o żywności, czas, w którym musimy zmierzyć się z nowymi preferencjami konsumentów, ale i ze zmienionymi kanałami dystrybucji. Kolejna edycja targów planowana jest jesienią 2022 roku. Szczegółowa data, jak informują organizatorzy, zostanie podana już wkrótce.

Więcej informacji: www.polagra.pl

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Madrid Fusión: powrót do gotowania

Pandemia skłoniła do zadawania pytań - o adekwatność formuł restauracji, potrzeby gości, przyszłość fine diningu, branżowych konferencji. Musieli się z nimi zmierzyć organizatorzy Madrid Fusión, najważniejszego wydarzenia poświęconego gastronomii w Hiszpanii i jednego z najistotniejszych na świecie.

Sydney czeka na najlepszego barmana w Polsce

Ruszyła 6. edycja World Class Poland. Ponad 20 godzin zajmie najlepszemu barmanowi w Polsce wyprawa do Sydney, w którym odbędzie się światowy finał.

Kamil Wojtasiak - Mistrz Polski Sommelierów 2018

Nowym Mistrzem Polski Sommelierów jest Kamil Wojtasiak z warszawskiej restauracji Butchery & Wine.

Integracja z edukacją

W poniedziałek 26 marca w warszawskim Food Lab Studio odbyła się trzecia odsłona edukacyjnego cyklu dla szefów kuchni i kucharzy "Chefs after hours " - tym razem pod hasłem "zimowe warzywa i noże".

Targi HoReCa Kraków za nami

Niemal 400 wystawców z 20 krajów, ponad 15 tys. zwiedzających, kilkadziesiąt godzin pokazów szefów w ramach Kuchni Mistrzów, kilkanaście tysięcy butelek win z całego świata - tak wyglądała 25. edycja Targów HoReCa/Gastro Food/Eno Expo, która odbyła się w dniach 15-17 listopada w Expo Kraków.

Polska reprezentacja po Wielkim Finale 15. edycji Coupe du Monde de la Patisserie

W dniach 27-28 stycznia 2019 roku podczas targów Sirha w Lyonie odbył się po raz 15. Wielki Finał jednego z najbardziej prestiżowych konkursów cukierniczych na świecie Coupe du Monde de la Patisserie.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej