x

"Ziemniak" Katarzyny i Zofii Pilitowskich

Kategoria: Lifestyle - książki    11.10.2021

Kasia i Zosia Pilitowskie - mama i córka - to znany duet kulinarny stojący za sukcesem krakowskiej śniadaniowni Ranny Ptaszek (Kasia prowadzi też Hummus Amamamusi) oraz książki "Jajko".

\"Ziemniak" Katarzyny i Zofii Pilitowskich. Fot. materiały prasowe
\"Ziemniak" Katarzyny i Zofii Pilitowskich. Fot. materiały prasowe
Oto wracają z kolejną publikacją – „Ziemniak”. Jeśli jeszcze czegoś nie wiecie o zastosowaniu tego produktu, to teraz wszelkiego rodzaju ziemniaczane kluski, placki, zapiekanki i sałatki nie będą dla was już tajemnicą. Przepisy podzielono m.in. na rozdziały: „Zagniecione”, „Z ziemniakami dookoła świata” i „Ziemniak na słodko”. Autorki nazywają książkę podróżą, zachęcając nas do ugotowania afrykańskiej zupy z masłem orzechowym, francuskiego gratin, austriackiego rosti czy polskich pyz, kopytek i klusek śląskich. Dzięki nim odkryjemy, że nasza ukochana bulwa z dużą zawartością skrobi, często kojarząca się z rodzinnym domem, ma wszechstronne zastosowanie także w odległych zakątkach świata.

„ZIEMNIAK”, KATARZYNA PILITOWSKA, ZOFIA PILITOWSKA, WYDAWNICTWO BUCHMANN, 2021.

Recenzja ukazała się w „Food Service" 9/2021 nr 208.

Autor tekstu: Jakub Gutek
O AUTORZE
Jakub Gutek
Kulturoznawca, dziennikarz kulinarny i kucharz amator. Od 2016 r. związany z magazynem „Food Service”. W swojej pracy łączy kulinaria i kulturę, a w szczególności film. Współtworzy inicjatywę Films For Food, która zajmuje się dystrybucją i promocją najciekawszych filmów dokumentalnych o tematyce kulinarno-gastronomicznej oraz organizuje wokół nich wiele wydarzeń specjalnych.

Zobacz także

"Smaki Gdańska" Aleksandry Kucharskiej i Katarzyny Fiszer

Czy tradycyjna kuchnia polska istnieje? Oczywiście funkcjonuje pewien kanon klasycznych polskich dań, ale rodzimą kulturę kulinarną tworzą głównie kuchnie regionalne - potrawy charakterystyczne dla poszczególnych województw czy miejscowości.

"That noodle life: soulful, savory, spicy, slurpy" Mikea and Stephanie Le

Coraz częściej pojawiają się na rynku książki kulinarne instagramowych blogerów i influencerów i coraz więcej z tych pozycji jest bardzo dobrych.

"The Miller's daughter" Emmy Zimmermann

Nie ma idealnych wypieków bez świetnej mąki, a tej bez odpowiednich ziaren i dobrego młyna.

"Learning Korean. Recipes from home cooking" Petera Serpico

Peter Serpico przez wiele lat gotował z Davidem Changiem, twórcą Momofuku, prowadził też własną restaurację w Filadelfii.

"Kuchnia bezwzględna" Joshuy Weissmana

"Najbardziej kontrowersyjny, nieidący na kompromisy" to epitety dobrze charakteryzujące Joshuę Weissmana, autora "Kuchni bezwzględnej", który jest bezkompromisowy w kwestii jakości składników i przygotowania dań od podstaw, bez używania półproduktów.

"Tak gotuje TikTok" - pierwsza oficjalna książka kucharska twórców z popularnej platformy

"TikTok to coś więcej niż tylko rozrywka. To też narzędzie, które buduje kolejne pokolenie smakoszy" - uważa znany kucharz Gordon Ramsay, który wraz ze swą córką Tilly napisał przedmowę do książki "Tak gotuje TikTok". Zgromadzono w niej gorące trendy kulinarne z tej popularnej platformy.

Inne kategorie

Podcasty

Wegańskie słodycze: jak to ugryźć? [PODCAST]

Dania wegańskie dobrze zadomowiły się już w polskich sklepach i restauracjach. Coraz częściej klienci mają ochotę również na ciasta i desery, które nie zawierają produktów odzwierzęcych, a cukiernie chętnie wychodzą im naprzeciw. Rozmawiamy o tym z Dominiką Targosz, ambasadorką Chef for Change.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej