„ZIEMNIAK”, KATARZYNA PILITOWSKA, ZOFIA PILITOWSKA, WYDAWNICTWO BUCHMANN, 2021.
Recenzja ukazała się w „Food Service" 9/2021 nr 208.
Kasia i Zosia Pilitowskie - mama i córka - to znany duet kulinarny stojący za sukcesem krakowskiej śniadaniowni Ranny Ptaszek (Kasia prowadzi też Hummus Amamamusi) oraz książki "Jajko".
„ZIEMNIAK”, KATARZYNA PILITOWSKA, ZOFIA PILITOWSKA, WYDAWNICTWO BUCHMANN, 2021.
Recenzja ukazała się w „Food Service" 9/2021 nr 208.
"East London Food", Rosie Birkett, wyd. Hoxton Mini Press 2016
Otto von Bismarck podobno mawiał, że gdyby śledzie były droższe i nie było ich tak dużo, ceniono by je tak samo jak kawior czy homary. I coś w tym jest - wciąż nie dostrzegamy wartości i potencjału tej ryby.
Ile to już książek określano mianem kulinarnych Biblii? "Signature Dishes That Matter" nie będzie pierwszą publikacją z takim przydomkiem, ale jak najbardziej na niego zasługuje.
Po napisaniu wraz z prof. Jarosławem Dumanowskim świetnej książki "Kapłony i szczeżuje" o korzeniach polskiej kuchni Magdalena Kasprzyk-Chevriaux sięgnęła po wzbudzający emocje temat - mięso. Podeszła do niego z historyczną rzetelnością i bez z góry założonej tezy.
Marta Dymek przygotowuje potrawy z całego świata z użyciem polskich, sezonowych warzyw - pokazuje, że drogie egzotyczne dodatki wcale nie są potrzebne. Chłodnik z kalafiora, krem z pietruszek z tahiną, koreańska mizeria czy węgierski gulasz z boczniaków i papryki to tylko kilka ciekawych przepisów.
Zagraniczne kongresy gastronomiczne są doskonałą okazją do nawiązywania nowych ciekawych kontaktów oraz do poszukiwania inspiracji. Podsuwamy kilka wskazówek na przyszłoroczne wyjazdy.