x

Ciasto mango z ziarnami kakaowca

Kategoria: Karta - dania    08.10.2021

Przepis na ciasto mango z ziarnami kakaowca. Autorem przepisu jest Patryk Szczepański z pracowni Pure Sugar, ambasador Chefs for Change.

Fot. Zuzanna Brożek
Fot. Zuzanna Brożek
Liczba porcji: 8
Czas przygotowania: 1,5 godziny
Sprzęt: miska, rózga, okrągła forma o średnicy 18 cm, rondelek

SKŁADNIKI: 
Biszkopt: 

  • mąka pszenna – 100 g
  • cukier kryształ – 65 g
  • proszek do pieczenia – 4 g
  • napój roślinny – 90 g
  • olej słonecznikowy – 50 g
  • posiekana ciemna czekolada

Crémeux mango:

  • purée z mango – 180 g
  • purée z marakui – 20 g
  • pektyna Nh – 4g
  • cukier kryształ – 50 g
  • pasta z nerkowców – 80 g

Chrupiące nibsy kakaowca: 

  • woda – 100 g
  • cukier kryształ – 100 g
  • nibsy kakaowca (prażone i kruszone ziarna)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 
Biszkopt: Wymieszaj suche składniki. Dodaj napój roślinny i wymieszaj. Dodaj olej i wymieszaj. Dodaj posiekaną czekoladę. Przelej masę do ramki i piecz ok. 30 minut w temperaturze 170°C.
Crémeux mango: Puree podgrzej do temperatury ok. 40°C, dodaj miks pektyny oraz cukru. Zagotuj. Odstaw do zżelowania. Zblenduj z pastą z nerkowców. 
Chrupiące nibsy kakaowca: Zagotuj wodę z cukrem. Dodaj nibsy i odstaw na 15 minut. Po tym czasie odcedź. Przełóż na blachę z pergaminem i praż w piecu nagrzanym do 170°C ok. 12 minut. 

ZŁOŻENIE: 
Na odpieczony biszkopt wyszprycuj crémeux mango. Udekoruj nibsami kakaowca. Ewentualnie dodaj kawałki świeżego mango.  

Przepis ukazał się w „Food Service" 9/2021 nr 208.

Autor tekstu: Redakcja Foodservice

Zobacz także

Pudding karmelowy

Pudding karmelowy (dla 10 osób) według przepisu Bartka Kieżuna.

Nie bójcie się cykorii!

Sezon na nią zaczął się w listopadzie i potrwa prawie do kwietnia, dlatego pełna witamin cykoria to wybawienie zimą, kiedy tak mało jest innych świeżych warzyw. Powinniśmy częściej używać jej w kuchni, ale różnie z tym bywa. Kucharzy i konsumentów odstrasza zapewne jej goryczka.

Pizza napoletana - (nie)spodziewany sukces

Czy pizza rzeczywiście jest najpopularniejszym daniem na świecie? Odpowiedź na to pytanie nie musi być jednoznaczna, ale jedno jest pewne - płaski placek z dodatkami trwale zdefiniował oblicze gastronomii nie tylko we Włoszech, ale też w dziesiątkach innych krajów, również w Polsce.

Wegański burger od Bobby Burgera

Największa polska sieć burgerowni wprowadza do oferty pierwszego wegańskiego burgera. "Power Plant" pojawi się we wszystkich 45 lokalach sieci 29 listopada i będzie bazował na "roślinnym mięsie" firmy Linda McCartney.

Mikroliście: rewolucja nigdy nie była smaczniejsza!

Zmiana ma postać niepozornych purpurowych i zielonych listków, które szturmem wdarły się do naszych kuchni i na nasze talerze. Są uprawiane w kontrolowanych warunkach na nowego typu farmach, w pomieszczeniach zamkniętych, bez gleby i sztucznych nawozów. Czy uda im się całkowicie odmienić rolnictwo?

Śledź smażony na babie

Śledź smażony na babie według autorskiego przepisu Bartosza Liska. Jak sam mówi: "Między innymi tak dba się o siebie w swojej restauracji. W tym daniu jest wszystko, co kocham: smażony śledź, kwaśna śmietana i baba ziemniaczana".

Inne kategorie

Podcasty

Koniec papierowego kubka jest bliski? [PODCAST]

Ekologia coraz mocniej oddziałuje na wszystkie sfery życia i powoli wkracza także tam, gdzie jeszcze nie tak dawno w ogóle o niej nie myślano - do kawiarni, restauracji, barów. Jak ekologicznie prowadzić gastronomię? Rozmawiamy o tym z Krzysztofem Rzymanem, właścicielem kawiarni STOR w Warszawie.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej