x

Ciasto mango z ziarnami kakaowca

Kategoria: Karta - dania    08.10.2021

Przepis na ciasto mango z ziarnami kakaowca. Autorem przepisu jest Patryk Szczepański z pracowni Pure Sugar, ambasador Chefs for Change.

Fot. Zuzanna Brożek
Fot. Zuzanna Brożek
Liczba porcji: 8
Czas przygotowania: 1,5 godziny
Sprzęt: miska, rózga, okrągła forma o średnicy 18 cm, rondelek

SKŁADNIKI: 
Biszkopt: 

  • mąka pszenna – 100 g
  • cukier kryształ – 65 g
  • proszek do pieczenia – 4 g
  • napój roślinny – 90 g
  • olej słonecznikowy – 50 g
  • posiekana ciemna czekolada

Crémeux mango:

  • purée z mango – 180 g
  • purée z marakui – 20 g
  • pektyna Nh – 4g
  • cukier kryształ – 50 g
  • pasta z nerkowców – 80 g

Chrupiące nibsy kakaowca: 

  • woda – 100 g
  • cukier kryształ – 100 g
  • nibsy kakaowca (prażone i kruszone ziarna)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 
Biszkopt: Wymieszaj suche składniki. Dodaj napój roślinny i wymieszaj. Dodaj olej i wymieszaj. Dodaj posiekaną czekoladę. Przelej masę do ramki i piecz ok. 30 minut w temperaturze 170°C.
Crémeux mango: Puree podgrzej do temperatury ok. 40°C, dodaj miks pektyny oraz cukru. Zagotuj. Odstaw do zżelowania. Zblenduj z pastą z nerkowców. 
Chrupiące nibsy kakaowca: Zagotuj wodę z cukrem. Dodaj nibsy i odstaw na 15 minut. Po tym czasie odcedź. Przełóż na blachę z pergaminem i praż w piecu nagrzanym do 170°C ok. 12 minut. 

ZŁOŻENIE: 
Na odpieczony biszkopt wyszprycuj crémeux mango. Udekoruj nibsami kakaowca. Ewentualnie dodaj kawałki świeżego mango.  

Przepis ukazał się w „Food Service" 9/2021 nr 208.

Autor tekstu: Redakcja Foodservice

Zobacz także

Szarpane żeberka - danie z karty restauracji Dym na Wodzie

Szarpane żeberka to danie pochodzące z restauracji Dym na Wodzie prowadzonej przez Rafała Niewiarowskiego.

Śniadania regionalne - tradycyjne potrawy w porannym menu

Od suski sechlońskiej, przez wielkopolski gzik, po proziaki z Podkarpacia - produkty i potrawy regionalne tworzą nieprzebrany wachlarz smaków i potencjalnych kombinacji, które doskonale sprawdzą się podczas komponowania śniadaniowego menu.

Wielki powrót deserowych klasyków

Dlaczego nie warto wykreślać z menu szarlotki i innych tradycyjnych, by nie rzec spowszedniałych, deserów? Rok 2023 może być najlepszym momentem na ich powrót w nowym, odświeżonym wydaniu.

JABŁKOWE CRÊPES SUZETTE Z LABNEH Z KWAŚNEJ ŚMIETANY I MAŚLANĄ KRUSZONKĄ - przepis z restauracji Baken

Przepis pochodzi z restauracji Baken

Najdroższe pączki w Polsce serwuje... Kuba Wojewódzki. Ile kosztuje wariant z jadalnym złotem?

Tegoroczny cenowy rekord Tłustego Czwartku pobiła należąca do Kuby Wojewódzkiego trójmiejska restauracja Niewinni Czarodzieje Trzy Zero. Lokal poszedł na całość - oferował ekskluzywne pączki z jadalnym złotem w cenie 49 zł. Chętnych nie brakowało.

Pizza hawajska - hit czy kit? Już klasyka czy wciąż kulinarny obciach?

Pizza hawajska to danie, które jak żadne inne, podzieliło fanów włoskiej kuchni. Jedni ją uwielbiają, inni uważają za profanację, jeszcze inni kreatywnie ją modyfikują. Dlaczego ananas na pizzy wzbudza tak duże kontrowersje?

Inne kategorie

Podcasty

Nowe kierunki rozwoju i nowe kategorie roślinnych produktów [PODCAST]

Jak zmienia się rynek roślinnych zamienników produktów odzwierzęcych? Czego możemy się spodziewać na wegańskich talerzach w niedalekiej przyszłości? Rozmawiamy o tym z Katarzyną Sałatą, przedstawicielką kampanii RoślinnieJemy.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej