x

Ciasto mango z ziarnami kakaowca

Kategoria: Karta - dania    08.10.2021

Przepis na ciasto mango z ziarnami kakaowca. Autorem przepisu jest Patryk Szczepański z pracowni Pure Sugar, ambasador Chefs for Change.

Fot. Zuzanna Brożek
Fot. Zuzanna Brożek
Liczba porcji: 8
Czas przygotowania: 1,5 godziny
Sprzęt: miska, rózga, okrągła forma o średnicy 18 cm, rondelek

SKŁADNIKI: 
Biszkopt: 

  • mąka pszenna – 100 g
  • cukier kryształ – 65 g
  • proszek do pieczenia – 4 g
  • napój roślinny – 90 g
  • olej słonecznikowy – 50 g
  • posiekana ciemna czekolada

Crémeux mango:

  • purée z mango – 180 g
  • purée z marakui – 20 g
  • pektyna Nh – 4g
  • cukier kryształ – 50 g
  • pasta z nerkowców – 80 g

Chrupiące nibsy kakaowca: 

  • woda – 100 g
  • cukier kryształ – 100 g
  • nibsy kakaowca (prażone i kruszone ziarna)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 
Biszkopt: Wymieszaj suche składniki. Dodaj napój roślinny i wymieszaj. Dodaj olej i wymieszaj. Dodaj posiekaną czekoladę. Przelej masę do ramki i piecz ok. 30 minut w temperaturze 170°C.
Crémeux mango: Puree podgrzej do temperatury ok. 40°C, dodaj miks pektyny oraz cukru. Zagotuj. Odstaw do zżelowania. Zblenduj z pastą z nerkowców. 
Chrupiące nibsy kakaowca: Zagotuj wodę z cukrem. Dodaj nibsy i odstaw na 15 minut. Po tym czasie odcedź. Przełóż na blachę z pergaminem i praż w piecu nagrzanym do 170°C ok. 12 minut. 

ZŁOŻENIE: 
Na odpieczony biszkopt wyszprycuj crémeux mango. Udekoruj nibsami kakaowca. Ewentualnie dodaj kawałki świeżego mango.  

Przepis ukazał się w „Food Service" 9/2021 nr 208.

Autor tekstu: Redakcja Foodservice

Zobacz także

Sosy gotowe Prymat GastroLine - smak i wygoda w Twojej kuchni

W ofercie sosów dla gastronomii Prymat znajdziemy zarówno tradycyjne, dobrze znane propozycje, np. sos barbecue czy tysiąca wysp, jak i nieoczywiste połączenia smakowe - w sosie sweet chilli czy sosie mango-jalapeño. Jakie mają atuty i jak wykorzystać je w kuchni? Oto kilka porad.

Ikony azjatyckiej kuchni

W ofertę polskich barów i restauracji na stałe wpisało się wiele dań kuchni Azji. Ich wkład w rozwój rodzimej gastronomii jest nieoceniony, chociażby ze względu na to, że oswajają odbiorców z nietypowymi dla naszej strefy geograficznej połączeniami smaków.

22 sierpnia - międzynarodowy dzień bułeczek bao, czyli święto azjatyckiej kuchni

Azjatyckie połączenie smaków słonego, kwaśnego i słodkiego, warzywa smażone w woku, pho, sushi i ramen podbiły nasze podniebienia. 22 sierpnia obchodzimy święto bułeczek bao. Jakie zamawiają najchętniej Polacy?

Tacos al pastor - przepis z restauracji Blue Cactus

Blue Cactus dzieli się przepisem na niezwykle proste i pyszne danie.

Desery dookoła świata. Co warto spróbować podczas wakacyjnych podróży?

Chrupiące sycylijskie cannoli, maczane w czekoladzie hiszpańskie churros czy popularna na Bałkanach i w krajach arabskich baklava to desery, które zachwycają ludzi z całego świata. Jakich słodkości możemy spróbować w miejscach, które Polacy odwiedzą w tym roku podczas swych wakacyjnych podróży?

Pad thai - krótka historia pierwszego tajskiego fast foodu

Pad thai to jedno z najpopularniejszych w Polsce dań kuchni tajskiej. Skąd się wzięło i jak trafiło na polskie stoły? Przedstawiamy krótką historię pad thaia, pierwszego tajskiego fast foodu.

Inne kategorie

Podcasty

Wegańskie słodycze: jak to ugryźć? [PODCAST]

Dania wegańskie dobrze zadomowiły się już w polskich sklepach i restauracjach. Coraz częściej klienci mają ochotę również na ciasta i desery, które nie zawierają produktów odzwierzęcych, a cukiernie chętnie wychodzą im naprzeciw. Rozmawiamy o tym z Dominiką Targosz, ambasadorką Chef for Change.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej