x

Andrzeja Polana sposoby na ziemniaki. 3 przepisy na dania z kartofli

Kategoria: Karta - dania    04.10.2021

Jemy je najczęściej w formie dodatku do mięsa czy warzyw. Mimo to, ziemniaki, szczególnie jesienią doskonale sprawdzają się jako składniki klusek, placków, a nawet... kiełbasek. Andrzej Polan pokazuje, jak kreatywnie można wykorzystać poczciwe kartofle.

W jesiennej kuchni Andrzeja Polana szczególne miejsce zajmują ziemniaki. Znawca i miłośnik tradycyjnej kuchni polskiej, ekspert kulinarny kampanii „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz” proponuje o tej porze roku dania, w których nie może ich zabraknąć. Inspiracją do stworzenia przepisów z ziemniakami w roli głównej jest dla Andrzeja Polana kuchnia regionalna – z Kaszub, Małopolski i Podhala.

- Trudno wyobrazić sobie polską kuchnię bez ziemniaków. Jesienią nabierają one wyjątkowego smaku, kojarzą się z ciepłem, kominkiem, ogniskiem… Czy z kiełbaskami po kaszubsku, rydzami po małopolsku, czy też na słodko ze śliwkami w kuchni podhalańskiej, ziemniaki stanowią doskonałą i niepowtarzalną bazę dla tradycyjnych dań w nowej odsłonie. Przygotowując potrawy z ziemniakami, koniecznie pamiętajmy
o przyprawach, które dodają im charakteru. Dzięki temu nasza kuchnia będzie bardziej aromatyczna,
a ziemniaki – jeszcze smaczniejsze – mówi Andrzej Polan.

Zdjęcie: Grzegorz Grzeszczak-G&G Authentic
Zdjęcie: Grzegorz Grzeszczak-G&G Authentic

Pikantne kaszubskie kiełbaski domowe w ziemniakach
SKŁADNIKI:
200g wołowiny gulaszowej
200g szynki wieprzowej
200g baraniny lub jagnięciny
2 cebule
gorczyca i kolendra w ziarnach
3-4 ziarenka jałowca
200ml rosołu z niedzieli
sól, pieprz, majeranek
300g ziemniaków
masło klarowane do smażenia
2 łyżki musztardy francuskiej
150ml śmietanki 36%
sól, pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Na maśle przesmażamy ziemniaki pokrojone w kostkę, podlewamy rosołem, który nam pozostał z przygotowania kiełbasek. Dusimy do miękkości, doprawiamy pieprzem i solą, dodajemy śmietankę i redukujemy. Na koniec dodajemy musztardę. Kiełbaski umieszczamy w ziemniakach i raz jeszcze wstawiamy do piekarnika na ok. 15 minut.

Mięsa wszystkie mielimy na grubym oczku. Cebulę przesmażamy i również mielimy. Do masy dodajemy wszystkie przyprawy, dokładnie wyrabiamy, dodając rosół. Z masy formujemy kiełbaski, układamy na pergaminie i wstawiamy do nagrzanego piekarnika o temp. 200 stopni na ok. 20 minut. Po przyrumienieniu wyjmujemy kiełbaski z piekarnika.

Zdjęcie: Grzegorz Grzeszczak-G&G Authentic
Zdjęcie: Grzegorz Grzeszczak-G&G Authentic
Jacek placek z rydzami w pomidorach
SKŁADNIKI:
4 ziemniaki
natka pietruszki, koperek
sól, pieprz czarny, gałka muszkatołowa, cząber, kminek mielony
masło klarowane
300g rydzów
2 cebule
4 duże dojrzałe pomidory polskie
sól, pieprz
ziele angielskie, liść laurowy

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Rydze kroimy w paski, podobnie kroimy cebulę. Pomidory miksujemy blenderem na puree. Na maśle przesmażamy cebulę do miękkości, dodajemy pokrojone rydze, smażymy 3-4 minuty. Do podsmażonych grzybów z cebulą dodajemy zmiksowane pomidory, doprawiamy przyprawami i dusimy ok. 20 minut do częściowego odparowania sosu.Ziemniaki ścieramy na tarce o grubszych oczkach, zasalamy, chwilę czekamy i odciskamy z nadmiaru soku, wylewając go do miski. Po krótkiej chwili odlewamy sok, a skrobię osadzoną na dnie dodajemy z powrotem do ziemniaków, dodajemy posiekane drobno zioła, przyprawy. Na maśle klarowanym smażymy nieduże placki, odsączamy na ręczniku papierowym.

Zdjęcie: fot.Grzegorz Grzeszczak-G&G Authentic
Zdjęcie: fot.Grzegorz Grzeszczak-G&G Authentic
Zakopiańskie kluski z bryndzą, śmietaną i śliwkami
SKŁADNIKI:
1kg ziemniaków
200g bryndzy owczej
3 jajka
2 łyżki śmietany 18%
sól, pieprz do smaku
600g śliwek świeżych lub mrożonych
2 łyżki miodu
300ml śmietany 18%
2 łyżki masła

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Na patelnię wrzucamy masło i miód, rozpuszczamy i dodajemy śliwki, smażymy na miękko. Nasze kluski podajemy polane śliwkami i gęstą śmietaną.Ziemniaki gotujemy w mundurkach, po ugotowaniu obieramy, studzimy i przepuszczamy przez praskę. Bryndzę mieszamy ze śmietaną, pieprzem i solą. Łączymy z ziemniakami, jajkami i mąką, ale w niedużej ilości. Ciasto przekładamy na stolnicę, robimy wałki, spłaszczamy i jak kopytka kroimy ukośnie. Gotujemy w wodzie z dodatkiem soli ok. 7 minut.

Autor tekstu: ( red. )

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej