

Whisky Live Warsaw 2021: dwa dni z najlepszymi alkoholami


Whisky Live Warsaw powróciło do Praskiego Centrum Koneser po rocznej przerwie. Pomimo niesprzyjających, pandemicznych warunków dopisali nie tylko wystawcy, ale także goście.
W informacjach anonsujących festiwal organizatorzy pisali o szerokiej ławie debiutantów tegorocznego festiwalu i rzeczywiście – nawet ci, którzy pamiętają większość edycji festiwalu nie mogli narzekać na monotonię lub brak nowych twarzy. W tym roku swoje własne stoisko miała destylarnia odpowiedzialna za whiskey powstałe w kooperacji z Bobem Dylanem. Heaven’s Door można było spróbować łącznie w trzech wariantach, bo na festiwalu dostępny był jako bourbon, whiskey żytnia oraz w formie Double Barrel jako kupaż trzech różnych destylatów finiszowanych w beczkach z amerykańskiego dębu.
Wyspa na zielonej wyspie
W tym roku pierwszy raz na warszawskiej imprezie pojawiła się m.in. irlandzka gorzelnia Hinch. Swoją nazwę wzięła od pobliskiego miasta Ballynahinch, które z kolei w języku irlandzkim oznacza „miasto wyspy”. I rzeczywiście, Hinch, m.in. ze swoją torfową, rzadko spotykaną w Irlandii whiskey jest swego rodzaju wyspą na archipelagu wcale nie gorszych, ale zupełnie innych trunków z kraju czterolistnej koniczny.
Trunek od mistrza
Dopisały także marki dobrze już bywalcom WFW znane, jak chociażby Proper Twelve, irlandzka whiskey sygnowana nazwiskiem zawodnika MMA Conora McGregora. Ten fakt zresztą znajduje przeważnie odzwierciedlenie w wyglądzie stoiska marki. W tym roku, odwiedzający festiwal mogli, na przykład, sprawdzić siłę swojego prawego prostego dzięki maszynie zliczającej moc uderzeń w bokserski worek.
Dymne potwory i legendarne klasyki
Oczywiście, WLW to jednak przede wszystkim spotkanie dla amatorów i koneserów whisky i ci mogą mieć po ostatnim weekendzie wiele powodów do zadowolenia. Podczas kilkunastu sesji masterclass można było spróbować niezliczonej ilości trunków zarówno tych, które stanowią doskonałe wprowadzenie do świata zbożowych destylatów, jak i białych kruków, na ogół niedostępnych w regularnej sprzedaży.
Wśród tych ostatnich warto wymienić przede wszystkim Octomore - legendarną, ekstremalnie dymną whisky z Islay, zaprezentowaną łącznie w 5 odsłonach, czy przegląd znacznie łagodniejszej i nobliwej marki Glenfarclas z kilku dekad produkcji.
Nie tylko whisky
Na festiwalu whisky nie zabrakło też innych trunków: od rumu, przez brandy po mezcal czy inne owocowe destylaty. Ich obecność, choć z roku na rok zdaje się kurczyć, wciąż jednak jest dobrze widoczna i przypomina o tym, jak bogaty, zróżnicowany i jednocześnie podobny do siebie potrafi być świat mocnych alkoholi.

Zobacz także

Let’s drink about it - powraca World Class Cocktail Festival!

Kolejna odsłona World Class Cocktail Festival potrwa od 24 sierpnia do 18 września w sześciu największych polskich miastach. Goście Festiwalu mogą odwiedzić ponad 100 koktajlbarów i barów restauracyjnych oraz skosztować zestawu dwóch koktajli w cenie 35 zł.

Hub.Praga na Nocnym Markecie. Witek Iwański zaprezentuje street foodowe menu

Gościem Nocnego Marketu od 4 do 6 sierpnia będzie restauracja Hub.Praga. Specjalnie na tę okazję jej szef kuchni Witek Iwański przygotował menu, w którym znajdą się m.in. pączki z konfitowaną kaczką.

VIII Festiwal Whisky w Jastrzębiej Górze

600 różnych rodzajów whisky w czasie dwóch dni - wszystko to podczas Festiwalu Whisky w Jastrzębiej Górze, na którym już po raz ósmy spotkają się producenci, dystrybutorzy i fani dojrzewających alkoholi mocnych.

Dzień Czekolady: od gorzkich ziaren kakaowca po czekoladowe innowacje XXI w.

Jak czekoladowy rynek rozwija się w Polsce? W jakich czekoladowych wariacjach zakochaliśmy się do szaleństwa? Przypadający 7 lipca Światowy Dzień Czekolady to doskonała okazja, aby przyjrzeć się najsłodszej branży świata.

Letnia odsłona Fine Dining Week

Od 6 do 31 lipca odbędzie się festiwal sztuki restauracyjnej Fine Dining Week. Szefowie kuchni z ponad 100 restauracji przygotowali dla festiwalowych gości popisowe, autorskie menu spoza karty oraz niespodzianki smakowe, dzieląc się swoją filozofią kuchni.

Bocuse d’Or Poland on Tour - kolacje dla szerokiej publiczności

Bocuse d’Or Poland On Tour to projekt Akademii Bocuse d’Or Polska skierowany do szerszej publiczności. Podczas cyklu kolacji będzie można spróbować dań uczestników krajowych selekcji i szefów z Akademii oraz spotkać autorytety polskiej sceny kulinarnej. Najbliższa kolacja 24 czerwca w Sopocie.
Inne kategorie
Podcasty


Wegańskie słodycze: jak to ugryźć? [PODCAST]

