

Whisky Live Warsaw 2021: dwa dni z najlepszymi alkoholami


Whisky Live Warsaw powróciło do Praskiego Centrum Koneser po rocznej przerwie. Pomimo niesprzyjających, pandemicznych warunków dopisali nie tylko wystawcy, ale także goście.
W informacjach anonsujących festiwal organizatorzy pisali o szerokiej ławie debiutantów tegorocznego festiwalu i rzeczywiście – nawet ci, którzy pamiętają większość edycji festiwalu nie mogli narzekać na monotonię lub brak nowych twarzy. W tym roku swoje własne stoisko miała destylarnia odpowiedzialna za whiskey powstałe w kooperacji z Bobem Dylanem. Heaven’s Door można było spróbować łącznie w trzech wariantach, bo na festiwalu dostępny był jako bourbon, whiskey żytnia oraz w formie Double Barrel jako kupaż trzech różnych destylatów finiszowanych w beczkach z amerykańskiego dębu.
Wyspa na zielonej wyspie
W tym roku pierwszy raz na warszawskiej imprezie pojawiła się m.in. irlandzka gorzelnia Hinch. Swoją nazwę wzięła od pobliskiego miasta Ballynahinch, które z kolei w języku irlandzkim oznacza „miasto wyspy”. I rzeczywiście, Hinch, m.in. ze swoją torfową, rzadko spotykaną w Irlandii whiskey jest swego rodzaju wyspą na archipelagu wcale nie gorszych, ale zupełnie innych trunków z kraju czterolistnej koniczny.
Trunek od mistrza
Dopisały także marki dobrze już bywalcom WFW znane, jak chociażby Proper Twelve, irlandzka whiskey sygnowana nazwiskiem zawodnika MMA Conora McGregora. Ten fakt zresztą znajduje przeważnie odzwierciedlenie w wyglądzie stoiska marki. W tym roku, odwiedzający festiwal mogli, na przykład, sprawdzić siłę swojego prawego prostego dzięki maszynie zliczającej moc uderzeń w bokserski worek.
Dymne potwory i legendarne klasyki
Oczywiście, WLW to jednak przede wszystkim spotkanie dla amatorów i koneserów whisky i ci mogą mieć po ostatnim weekendzie wiele powodów do zadowolenia. Podczas kilkunastu sesji masterclass można było spróbować niezliczonej ilości trunków zarówno tych, które stanowią doskonałe wprowadzenie do świata zbożowych destylatów, jak i białych kruków, na ogół niedostępnych w regularnej sprzedaży.
Wśród tych ostatnich warto wymienić przede wszystkim Octomore - legendarną, ekstremalnie dymną whisky z Islay, zaprezentowaną łącznie w 5 odsłonach, czy przegląd znacznie łagodniejszej i nobliwej marki Glenfarclas z kilku dekad produkcji.
Nie tylko whisky
Na festiwalu whisky nie zabrakło też innych trunków: od rumu, przez brandy po mezcal czy inne owocowe destylaty. Ich obecność, choć z roku na rok zdaje się kurczyć, wciąż jednak jest dobrze widoczna i przypomina o tym, jak bogaty, zróżnicowany i jednocześnie podobny do siebie potrafi być świat mocnych alkoholi.

Zobacz także

Foodsi, Restaurant Week i Free Now we wspólnej kampanii

Tej wiosny Foodsi kontynuuje przekaz "Tu się nie marnuje", zwracający uwagę na problem marnotrawienia jedzenia, a dodatkowo zachęca do dbania nie tylko o planetę, ale również o własne samopoczucie. Aby lepiej realizować te misję Foodsi łączy siły z Free Now i Restaurant Week.

Poznańskie restauracje dołączają do przewodnika Michelin

Poznań dołączy do miast, których restauracje opisane są w słynnym przewodniku Michelin. Znajdzie się w nim obok Warszawy i Krakowa.

Festiwal Syryjski w gdańskiej Stacji Food Hall

W dniach 23-26 marca w Stacji Food Hall trwać będzie Festiwal Syryjski. Podczas imprezy spróbować będzie można dań oraz koktajli inspirowanych kulinarnym dziedzictwem Bliskiego Wschodu.

Fundacja Taka Akcja zakupi mobilne KTG dla ukraińskich kobiet w ciąży

Wskaźnik przyrostu naturalnego w Ukrainie spada, a warunki wojenne spowodowały, że wskaźnik ciąż patologicznych przewyższa 30 proc. Problem ten schodzi na dalszy plan, kiedy kraj działa w stanie wyższej konieczności. Fundacja Taka Akcja chce to zmienić i rusza ze zbiórką charytatywną NEW HOPE.

Trzecia odsłona kolacji Grand Dinners już w maju

Kolejne kolacje z cyklu Grand Dinners odbędą się 15 i 16 maja w Restauracji Belvedere położonej w samym sercu Łazienek Królewskich. Swoje popisowe dania zaserwują tym razem Jean-Philippe Blondet, Arnaud Bignon i gospodarz wieczoru Tomasz Łagowski.

Body Chief startuje ze szkołą gotowania. Na poczatek - warsztaty z Magdą Gessler

Marka cateringu dietetycznego Body Chief wraz z otwarciem nowej siedziby pod Poznaniem uruchamia autorską szkołę gotowania. Warsztaty kulinarne będą w niej prowadzić doświadczeni kucharze i znani blogerzy kulinarni. Pierwszy cykl zajęć poprowadzi restauratorka Magda Gessler.
Inne kategorie
Podcasty


Kryzys 2.0 i konsument, który przelicza: jak go zachęcić do marki? [PODCAST]

