x

Whisky Live Warsaw 2021: dwa dni z najlepszymi alkoholami

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    04.10.2021

Whisky Live Warsaw powróciło do Praskiego Centrum Koneser po rocznej przerwie. Pomimo niesprzyjających, pandemicznych warunków dopisali nie tylko wystawcy, ale także goście.

Zdjęcie: materiały prasowe
Zdjęcie: materiały prasowe
O tym, że coroczne spotkanie w Centrum Koneser stało się już tradycją niech świadczy ilość gości oraz wystawców, którzy zawitali w pierwszy weekend października na Whisky Live Warsaw.

W informacjach anonsujących festiwal organizatorzy pisali o szerokiej ławie debiutantów tegorocznego festiwalu i rzeczywiście – nawet ci, którzy pamiętają większość edycji festiwalu nie mogli narzekać na monotonię lub brak nowych twarzy. W tym roku swoje własne stoisko miała destylarnia odpowiedzialna za whiskey powstałe w kooperacji z Bobem Dylanem. Heaven’s Door można było spróbować łącznie w trzech wariantach, bo na festiwalu dostępny był jako bourbon, whiskey żytnia oraz w formie Double Barrel jako kupaż trzech różnych destylatów finiszowanych w beczkach z amerykańskiego dębu.

Wyspa na zielonej wyspie
W tym roku pierwszy raz na warszawskiej imprezie pojawiła się m.in. irlandzka gorzelnia Hinch. Swoją nazwę wzięła od pobliskiego miasta Ballynahinch, które z kolei w języku irlandzkim oznacza „miasto wyspy”. I rzeczywiście, Hinch, m.in. ze swoją torfową, rzadko spotykaną w Irlandii whiskey jest swego rodzaju wyspą na archipelagu wcale nie gorszych, ale zupełnie innych trunków z kraju czterolistnej koniczny.

Trunek od mistrza
Dopisały także marki dobrze już bywalcom WFW znane, jak chociażby Proper Twelve, irlandzka whiskey sygnowana nazwiskiem zawodnika MMA Conora McGregora. Ten fakt zresztą znajduje przeważnie odzwierciedlenie w wyglądzie stoiska marki. W tym roku, odwiedzający festiwal mogli, na przykład, sprawdzić siłę swojego prawego prostego dzięki maszynie zliczającej moc uderzeń w bokserski worek.

Dymne potwory i legendarne klasyki
Oczywiście, WLW to jednak przede wszystkim spotkanie dla amatorów i koneserów whisky i ci mogą mieć po ostatnim weekendzie wiele powodów do zadowolenia. Podczas kilkunastu sesji masterclass można było spróbować niezliczonej ilości trunków zarówno tych, które stanowią doskonałe wprowadzenie do świata zbożowych destylatów, jak i białych kruków, na ogół niedostępnych w regularnej sprzedaży.

Wśród tych ostatnich warto wymienić przede wszystkim Octomore - legendarną, ekstremalnie dymną whisky z Islay, zaprezentowaną łącznie w 5 odsłonach, czy przegląd znacznie łagodniejszej i nobliwej marki Glenfarclas z kilku dekad produkcji.

Nie tylko whisky
Na festiwalu whisky nie zabrakło też innych trunków: od rumu, przez brandy po mezcal czy inne owocowe destylaty. Ich obecność, choć z roku na rok zdaje się kurczyć, wciąż jednak jest dobrze widoczna i przypomina o tym, jak bogaty, zróżnicowany i jednocześnie podobny do siebie potrafi być świat mocnych alkoholi.






Autor tekstu: Przemysław Ziemichód
O AUTORZE
Przemysław Ziemichód
Dziennikarz i bloger kulinarny z ponad dziesięcioletnim stażem, specjalizujący się w tematyce alkoholi. Publikował m.in. w Polsce Times, Gazecie Krakowskiej, Naszemiasto.pl, Zwierciadle, Gotujmy.pl, Polki.pl, Cookmagazine.pl. Prowadzi podcast o alkoholach Strefa Wolnocłowa oraz blog Foodiesworld.pl

Zobacz także

Nowości w Too Good To Go

Świetna wiadomość dla wszystkich pizzomaniaków w Warszawie! Od dziś do walki Too Good To Go z marnowaniem jedzenia włączyła się sieć pizzerii Pizza Hut. Jedna z najbardziej rozpoznawalnych marek w Polsce będzie oferować pozycje ze swojego menu w 15 miejscach w Warszawie.

9 czerwca rozpoczął się Restaurant Week

Wiosenna edycja festiwalu kulinarnego Restaurant Week potrwa do 27 czerwca. Trzydaniowe menu w cenie 59 zł można zjeść w blisko 350 restauracjach. Gdzie warto pójść? Sprawdźcie!

Wódka i owoce - szlachetna para

Moda na parowanie alkoholi i jedzenia zatacza coraz szersze kręgi. Tym razem w DOM WÓDKI - Restauracja Elixir odbył się lunch połączony z prelekcją na temat wódek owocowych.

TRÓJMIEJSKI FESTIWAL WHISKY

Ponad 200 gatunków whisky, warsztaty, szkolenia, a na koniec licytacja najlepszej single malt na świecie - tak wyglądał Festiwal Whisky Live Sopot, który 3 czerwca odbył się w Sopocie. Impreza była pierwszą lokalną odsłoną wydarzeń organizowanych pod szyldem Whisky Live.

Tematyczne festiwale kulinarne w Nadbużańskim Domu

Najbliższe wydarzenie to II Nadbużański Festiwal Truskawek, który odbędzie się 26 czerwca. Ucztę przygotuje Anna Klajmon, szefowa kuchni w Kulturalna Cafe, uczestniczka 5. edycji TOP CHEF Polska.

Radio Kulinarne - pierwszy podcast kulinarno-winiarski

Ruszył nowy projekt mediowy - Radio Kulinarne, czyli podcast kulinarno-winiarski. To pierwszy tego typu format na rynku - poszczególne odcinki są realizowane w formie radiowych reportaży i wywiadów.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej