SKŁADNIKI:
1 kg buraków
ok. 400 ml zakwasu z buraków
2,5 l bulionu warzywnego
2 cebule
2 jabłka, odmiana szara reneta
1 główka czosnku
4 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 12 ziaren pieprzu
majeranek
3 suszone śliwki
2 suszone podgrzybki
do smaku: sól
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Buraki umyć, obrać, pokroić na pół, włożyć do garnka wraz z opaloną cebulą, grzybami, rozkrojoną główką czosnku, zielem, liśćmi i ziarnami pieprzu. Całość zalać bulionem warzywnym, gotować na bardzo wolnym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Dodać do barszczu suszone śliwki, jeden dodatkowy rozgnieciony ząbek czosnku, jabłka, przetarty w dłoniach, suszony majeranek i gotować ok. 30-40 minut. Na koniec wlać zakwas buraczany i podgrzać (nie gotować). Całość doprawić do smaku solą.
Barszcz serwować z purée ziemniaczanym i okrasą z cebuli.
Przepis ukazał się w „Food Service" 9/2021 nr 208.