x

Barszcz czerwony z suszonymi śliwkami Beaty Śniechowskiej i Tomasza Czechowskiego

Kategoria: Karta - dania    04.10.2021

Barszcz czerwony według przepisu Beaty Śniechowskiej i Tomasza Czechowskiego - właścicieli Bistro Młoda Polska we Wrocławiu.

Barszcz czerwony. Fot. Michał Radwański
Barszcz czerwony. Fot. Michał Radwański
SKŁADNIKI:
1 kg buraków
ok. 400 ml zakwasu z buraków
2,5 l bulionu warzywnego
2 cebule
2 jabłka, odmiana szara reneta
1 główka czosnku
4 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 12 ziaren pieprzu
majeranek
3 suszone śliwki
2 suszone podgrzybki
do smaku: sól

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 
Buraki umyć, obrać, pokroić na pół, włożyć do garnka wraz z opaloną cebulą, grzybami, rozkrojoną główką czosnku, zielem, liśćmi i ziarnami pieprzu. Całość zalać bulionem warzywnym, gotować na bardzo wolnym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Dodać do barszczu suszone śliwki, jeden dodatkowy rozgnieciony ząbek czosnku, jabłka, przetarty w dłoniach, suszony majeranek i gotować ok. 30-40 minut. Na koniec wlać zakwas buraczany i podgrzać (nie gotować). Całość doprawić do smaku solą. 
Barszcz serwować z purée ziemniaczanym i okrasą z cebuli.

Przepis ukazał się w „Food Service" 9/2021 nr 208.

Autor tekstu: Redakcja Foodservice

Zobacz także

Menu hotelowe - jak przygotować się do zimowych przyjazdów gości?

Już niedługo Polacy ruszą w zimowe podróże. Przed nami bowiem święta Bożego Narodzenia, okres noworoczny, przedłużony styczniowy wolny tydzień oraz oczywiście ferie zimowe. Jak przygotować restauracyjne menu, które w sezonie zimowym trafi w gusta różnorodnych gości?

Pierś kaczki z sosem buraczano-selerowym i purée pietruszkowym

Przepis pochodzi z materiału, który powstał w ramach współpracy z hotelem Lemon Resort SPA

Rogale świętomarcińskie - prawdziwe tylko z Wielkopolski

Nadziewany białym makiem, marcepanem i bakaliami rogal z ciasta półfrancuskiego jest symbolem i nieodłączną częścią poznańskich obchodów Dnia Świętego Marcina. W Wielkopolsce traktowany niemal jak świętość, ale 11 listopada coraz częściej staje się przysmakiem we wszystkich zakątkach naszego kraju.

Ciasto czekoladowe na przyjęcia - przepis Jamiego Olivera

Oto przepis Jamiego Olivera na pyszne ciasto czekoladowe, idealne na przyjęcia. Jego sekret to krem maślany w dwóch smakach i dodatek mandarynek. Receptura pochodzi z najnowszej książki Olivera "Jedno" wydanej przez Insignis Media.

Chili batatowe Jamiego Olivera

Zdradzamy wam przepis na chili batatowe Jamiego Olivera - z dodatkiem czarnej fasoli, pasty chili chipotle, kuminu, kolendry i fety. Receptura pochodzi z najnowszej książki Olivera "Jedno" wydanej przez Insignis Media.

Papryka ramiro faszerowana musem z kurczaka

Ten przepis na paprykę ramiro faszerowaną musem z kurczaka pochodzi z warszawskiej restauracji Źródło należącej do Adriana Górniaka. Zaskoczy waszych gości dodatkiem pysznej emulsji z rukoli!

Inne kategorie

Podcasty

Lifestyle czy zwykła konsumpcja: gdzie tu jest miejsce dla żywności [PODCAST]

Czy zakup tego bądź innego napoju czy przekąski jest emanacją stylu życia? I na ile w czasach inflacji jest miejsce na taką manifestację? Dyskutujemy z Szymonem Mordasiewiczem z GfK.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej