x

Barszcz czerwony z suszonymi śliwkami Beaty Śniechowskiej i Tomasza Czechowskiego

Kategoria: Karta - dania    04.10.2021

Barszcz czerwony według przepisu Beaty Śniechowskiej i Tomasza Czechowskiego - właścicieli Bistro Młoda Polska we Wrocławiu.

Barszcz czerwony. Fot. Michał Radwański
Barszcz czerwony. Fot. Michał Radwański
SKŁADNIKI:
1 kg buraków
ok. 400 ml zakwasu z buraków
2,5 l bulionu warzywnego
2 cebule
2 jabłka, odmiana szara reneta
1 główka czosnku
4 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 12 ziaren pieprzu
majeranek
3 suszone śliwki
2 suszone podgrzybki
do smaku: sól

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 
Buraki umyć, obrać, pokroić na pół, włożyć do garnka wraz z opaloną cebulą, grzybami, rozkrojoną główką czosnku, zielem, liśćmi i ziarnami pieprzu. Całość zalać bulionem warzywnym, gotować na bardzo wolnym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Dodać do barszczu suszone śliwki, jeden dodatkowy rozgnieciony ząbek czosnku, jabłka, przetarty w dłoniach, suszony majeranek i gotować ok. 30-40 minut. Na koniec wlać zakwas buraczany i podgrzać (nie gotować). Całość doprawić do smaku solą. 
Barszcz serwować z purée ziemniaczanym i okrasą z cebuli.

Przepis ukazał się w „Food Service" 9/2021 nr 208.

Autor tekstu: Redakcja Foodservice

Zobacz także

Pad thai - krótka historia pierwszego tajskiego fast foodu

Pad thai to jedno z najpopularniejszych w Polsce dań kuchni tajskiej. Skąd się wzięło i jak trafiło na polskie stoły? Przedstawiamy krótką historię pad thaia, pierwszego tajskiego fast foodu.

Peruwiańskie ceviche z pstrąga tęczowego - przepis Pascala Brodnickiego

Z łatwo dostępnego hodowlanego pstrąga tęczowego można wyczarować prawdziwe kulinarne cuda. Nas zachwyciło ceviche na modłę peruwiańską w interpretacji znanego kucharza Pascala Brodnickiego, ambasadora kampanii "Teraz pstrąg". Oto przepis!

Karmelizowany popcorn z Mr. Pancake & Pizza Boys

Karmelizowany popcorn według przepisu z Mr. Pancake i Pizza Boys.

McDonald’s poszerza menu o Ukraińskiego Burgera

Czasowe wprowadzenie Ukraińskiego Burgerago do menu McDonald’s w Polsce jest "gestem gościnności w kierunku uchodźców z Ukrainy" . Jednocześnie ma pozwolić na pozyskanie pieniędzy na pomoc humanitarną dla mieszkańców pozostających nadal w swojej ojczyźnie.

Pizza z Kijowa w menu restauracji Chianti

W ofercie warszawskiej Restauracji Chianti należącej do grupy Kręgliccy. Restauracje i Catering pojawiła się wyjątkowa pizza. Za jej przygotowywanie odpowiada Elena Laptieva, która do 24 lutego prowadziła w Kijowie koncept Pizza Love.

Wszystko, co chcielibyście wiedzieć o czekoladzie. Plus przepis na mazurek czekoladowy

Czekolada to prosty sposób na poprawę nastroju i pobudzenie organizmu do działania, a przede wszystkim przyjemne doznania smakowe. Jak ją jeść, aby sobie nie zaszkodzić? Jaki ma wpływ na nasz organizm? Jak jest produkowana? Jaka jest jej historia? Przeczytajcie!

Inne kategorie

Podcasty

Wegańskie słodycze: jak to ugryźć? [PODCAST]

Dania wegańskie dobrze zadomowiły się już w polskich sklepach i restauracjach. Coraz częściej klienci mają ochotę również na ciasta i desery, które nie zawierają produktów odzwierzęcych, a cukiernie chętnie wychodzą im naprzeciw. Rozmawiamy o tym z Dominiką Targosz, ambasadorką Chef for Change.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej