x

Barszcz czerwony

Kategoria: Karta - dania    04.10.2021

Barszcz czerwony według przepisu Beaty Śniechowskiej i Tomasza Czechowskiego - właścicieli Bistro Młoda Polska we Wrocławiu.

Barszcz czerwony. Fot. Michał Radwański
Barszcz czerwony. Fot. Michał Radwański
SKŁADNIKI:
1 kg buraków
ok. 400 ml zakwasu z buraków
2,5 l bulionu warzywnego
2 cebule
2 jabłka, odmiana szara reneta
1 główka czosnku
4 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 12 ziaren pieprzu
majeranek
3 suszone śliwki
2 suszone podgrzybki
do smaku: sól

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 
Buraki umyć, obrać, pokroić na pół, włożyć do garnka wraz z opaloną cebulą, grzybami, rozkrojoną główką czosnku, zielem, liśćmi i ziarnami pieprzu. Całość zalać bulionem warzywnym, gotować na bardzo wolnym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Dodać do barszczu suszone śliwki, jeden dodatkowy rozgnieciony ząbek czosnku, jabłka, przetarty w dłoniach, suszony majeranek i gotować ok. 30-40 minut. Na koniec wlać zakwas buraczany i podgrzać (nie gotować). Całość doprawić do smaku solą. 
Barszcz serwować z purée ziemniaczanym i okrasą z cebuli.

Przepis ukazał się w „Food Service" 9/2021 nr 208.

Autor tekstu: Redakcja Foodservice

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej