x

Matias z gzikiem

Kategoria: Karta - dania    04.10.2021

Matias z gzikiem według przepisu Beaty Śniechowskiej i Tomasza Czechowskiego - właścicieli Bistro Młoda Polska we Wrocławiu.

Matias z gzikiem. Fot. Michał Radwański
Matias z gzikiem. Fot. Michał Radwański
SKŁADNIKI:
2 filety z matiasa
3 małe ziemniaki La Ratte koperek
30 ml oliwy szczypiorkowej
5 g siemienia lnianego
100 g twarogu tłustego
60 g śmietanki 34%
10 g masła
sól
wędzone płatki soli, np. Maldon 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 
Ubić śmietankę, twaróg zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Połączyć twaróg ze śmietanką, doprawić solą. Ziemniaki umyć, ugotować w osolonym wrzątku, odcedzić, rozdzielić każdego ziemniaka na pół. Za pomocą sylikonowego pędzelka posmarować roztopionym masłem. Ziemniaki zgrillować np. w Big Green Egg lub opalić na ogniu, posypać wędzonymi płatkami soli. Na talerzu rozłożyć matiasy, posypać prażonym lnem, na wierzchu ułożyć puszysty gzik, ciepłe ziemniaki. Wierzch udekorować dużą ilością koperku. Całość skropić oliwą szczypiorkową.

Przepis ukazał się w „Food Service" 9/2021 nr 208.

Autor tekstu: Redakcja Foodservice

Zobacz także

Z chleba, ciasta albo... ziemniaków? Ewolucja pączka

Można go nadziewać praktycznie wszystkim, od słoniny i mięsa po czekoladę, konfiturę czy orzechy. Bywał już wyrabiany z ziemniaków i ciasta chlebowego. Od czasów starożytnych przeszedł sporą metamorfozę i wygląda na to, że nie powiedział jeszcze ostatniego słowa...

Tykwa, awokado, omlet. Lista składników na sushi dla wegetarian

Choć mogłoby się wydawać, że sushi to danie przede wszystkim dla mięso-, a właściwie rybożerców, japoński specjał smakuje także wegetarianom, a nawet weganom.

Rabarbaru czas i czar

Jego słodko-kwaśno-cierpkie łodygi są pierwszym wiosennym przysmakiem sezonowym dostępnym w naszej strefie klimatycznej - rabarbar wznawia pozimową wegetację, kiedy tylko stopnieje śnieg i rozmarznie gleba. Pyszni się teraz na bazarach, na kulinarnych blogach i w menu restauracji.

Śliwka Kalifornijska coraz lepsza w oczach Polaków

Z badań przeprowadzonych na zlecenie California Prune Board w 2017 r. wynika, że ankietowani coraz bardziej doceniają jakość premium suszonej śliwki z Kalifornii. Wzrasta też pozytywny sposób postrzegania śliwki kalifornijskiej jako owocu o lepszym smaku i dobrej jakości, w stosunku do ceny.

Potrawka z fasoli z kiełbasą z gęsi, ćwikłą, kiszonymi pomidorami, burakami, kwaśną śmietaną i koprem

Krzysztof Łapawa/Ośla Ławka

SMAŻONA WOŁOWINA Z YUNNANU Z DRESSINGIEM Z MIĘTY, FERMENTOWANEJ PASTY Z BOBU Z CHILI, LIMONKI I TRAWY CYTRYNOWEJ

Przepis pochodzi z menu restauracji A Wong, której właścicielem jest Andrew Wong. To danie to doskonały przykład zróżnicowania chińskich kuchni regionalnych.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej