x

Matias z gzikiem

Kategoria: Karta - dania    04.10.2021

Matias z gzikiem według przepisu Beaty Śniechowskiej i Tomasza Czechowskiego - właścicieli Bistro Młoda Polska we Wrocławiu.

Matias z gzikiem. Fot. Michał Radwański
Matias z gzikiem. Fot. Michał Radwański
SKŁADNIKI:
2 filety z matiasa
3 małe ziemniaki La Ratte
koperek
30 ml oliwy szczypiorkowej
5 g siemienia lnianego
100 g twarogu tłustego
60 g śmietanki 34%
10 g masła
sól
wędzone płatki soli, np. Maldon 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 
Ubić śmietankę, twaróg zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Połączyć twaróg ze śmietanką, doprawić solą. Ziemniaki umyć, ugotować w osolonym wrzątku, odcedzić, rozdzielić każdego ziemniaka na pół. Za pomocą sylikonowego pędzelka posmarować roztopionym masłem. Ziemniaki zgrillować np. w Big Green Egg lub opalić na ogniu, posypać wędzonymi płatkami soli. Na talerzu rozłożyć matiasy, posypać prażonym lnem, na wierzchu ułożyć puszysty gzik, ciepłe ziemniaki. Wierzch udekorować dużą ilością koperku. Całość skropić oliwą szczypiorkową.

Przepis ukazał się w „Food Service" 9/2021 nr 208.

Autor tekstu: Redakcja Foodservice

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej