x

Matias z gzikiem

Kategoria: Karta - dania    04.10.2021

Matias z gzikiem według przepisu Beaty Śniechowskiej i Tomasza Czechowskiego - właścicieli Bistro Młoda Polska we Wrocławiu.

Matias z gzikiem. Fot. Michał Radwański
Matias z gzikiem. Fot. Michał Radwański
SKŁADNIKI:
2 filety z matiasa
3 małe ziemniaki La Ratte
koperek
30 ml oliwy szczypiorkowej
5 g siemienia lnianego
100 g twarogu tłustego
60 g śmietanki 34%
10 g masła
sól
wędzone płatki soli, np. Maldon 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 
Ubić śmietankę, twaróg zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Połączyć twaróg ze śmietanką, doprawić solą. Ziemniaki umyć, ugotować w osolonym wrzątku, odcedzić, rozdzielić każdego ziemniaka na pół. Za pomocą sylikonowego pędzelka posmarować roztopionym masłem. Ziemniaki zgrillować np. w Big Green Egg lub opalić na ogniu, posypać wędzonymi płatkami soli. Na talerzu rozłożyć matiasy, posypać prażonym lnem, na wierzchu ułożyć puszysty gzik, ciepłe ziemniaki. Wierzch udekorować dużą ilością koperku. Całość skropić oliwą szczypiorkową.

Przepis ukazał się w „Food Service" 9/2021 nr 208.

Autor tekstu: Redakcja Foodservice

Zobacz także

Menu hotelowe - jak przygotować się do zimowych przyjazdów gości?

Już niedługo Polacy ruszą w zimowe podróże. Przed nami bowiem święta Bożego Narodzenia, okres noworoczny, przedłużony styczniowy wolny tydzień oraz oczywiście ferie zimowe. Jak przygotować restauracyjne menu, które w sezonie zimowym trafi w gusta różnorodnych gości?

Pierś kaczki z sosem buraczano-selerowym i purée pietruszkowym

Przepis pochodzi z materiału, który powstał w ramach współpracy z hotelem Lemon Resort SPA

Rogale świętomarcińskie - prawdziwe tylko z Wielkopolski

Nadziewany białym makiem, marcepanem i bakaliami rogal z ciasta półfrancuskiego jest symbolem i nieodłączną częścią poznańskich obchodów Dnia Świętego Marcina. W Wielkopolsce traktowany niemal jak świętość, ale 11 listopada coraz częściej staje się przysmakiem we wszystkich zakątkach naszego kraju.

Ciasto czekoladowe na przyjęcia - przepis Jamiego Olivera

Oto przepis Jamiego Olivera na pyszne ciasto czekoladowe, idealne na przyjęcia. Jego sekret to krem maślany w dwóch smakach i dodatek mandarynek. Receptura pochodzi z najnowszej książki Olivera "Jedno" wydanej przez Insignis Media.

Chili batatowe Jamiego Olivera

Zdradzamy wam przepis na chili batatowe Jamiego Olivera - z dodatkiem czarnej fasoli, pasty chili chipotle, kuminu, kolendry i fety. Receptura pochodzi z najnowszej książki Olivera "Jedno" wydanej przez Insignis Media.

Papryka ramiro faszerowana musem z kurczaka

Ten przepis na paprykę ramiro faszerowaną musem z kurczaka pochodzi z warszawskiej restauracji Źródło należącej do Adriana Górniaka. Zaskoczy waszych gości dodatkiem pysznej emulsji z rukoli!

Inne kategorie

Podcasty

Kryzys 2.0. Restauratorka Alicja Than o optymalizacji kosztów biznesu gastronomicznego [PODCAST]

W jaki sposób optymalizować koszty prowadzenia biznesu gastronomicznego w obliczu rosnącej inflacji oraz jak przetrwać na rynku, nie tracąc klientów i nie rezygnując z jakości - rozmawiamy o tym z Alicją Than, właścicielką lokali Izumi Sushi, Kago, Kiseki, Omakase, Matcha Bistro & Bar w Warszawie.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej