- Robert Kopacz, szef kuchni Upfield Professional Polska. Zdjęcie: materiały prasowe
Te cele stara się również realizować zawodowo Robert Kopacz. Główny szef kuchni w polskim oddziale Upfield Professional odpowiada przede wszystkim za szkolenia i pokazy kulinarne.
– Choć sam prywatnie nie jestem na diecie w 100% roślinnej, zdecydowanie częściej gotuję i zamawiam wegańskie potrawy. Dla mnie to sporo nowych inspiracji! – mówi Robert Kopacz. – Jako ambasador Chefs for Change chciałbym pokazać szefom kuchni, których na co dzień spotykam, że wprowadzenie choćby kilku pozycji dań roślinnych do menu nie jest ani trudne, ani kosztowne. A do tego tworzenie oryginalnych roślinnych potraw może być ciekawym wyzwaniem dla szefa kuchni. Grunt to chęć wprowadzenia zmiany, wiedza i uniwersalne produkty.
Robert Kopacz jest związany z gastronomią od prawie 30 lat. Pracował m.in. jako szef kuchni w restauracji, hotelu i w dużej korporacji. Doświadczenie zbierał również gotując na okrętach Marynarki Wojennej oraz na statkach pasażerskich i handlowych – przez osiem lat udało mu się opłynąć prawie cały świat (oprócz Australii i Nowej Zelandii) i spróbować licznych lokalnych kuchni, co ma duży wpływ na jego pracę do dziś.
Warto podkreślić, że Upfield jest największą firmą na świecie, która wytwarza produkty plant-based, a jej misją jest tworzenie „lepszej przyszłości opartej na roślinach”. W portfolio Upfield Professional znajduje się cała paleta produktów roślinnych przeznaczonych dla profesjonalnej gastronomii (m.in. roślinne alternatywy serów Violife czy roślinna alternatywa śmietanki Flora Plant Professional).
Więcej informacji o kampanii Chefs for Change na www.chefsforchange.pl
Więcej informacji o Upfield Professional na www.upfieldprofessional.com