x

Robert Kopacz nowym ambasadorem kampanii Chefs for Change

Kategoria: Ludzie    29.09.2021

Zainicjowany przez zespół kampanii RoślinnieJemy projekt Chefs for Change promuje szefowe i szefów kuchni stawiających na bardziej roślinne menu. Grono ambasadorów projektu powiększyło się właśnie o Roberta Kopacza, szefa kuchni Upfield Professional Polska.

Robert Kopacz, szef kuchni Upfield Professional Polska. Zdjęcie: materiały prasowe
Robert Kopacz, szef kuchni Upfield Professional Polska. Zdjęcie: materiały prasowe
Projekt Chefs for Change działa w Polsce już od ponad 2 lat. Jego celem jest inspirowanie, edukowanie i budowanie wspierającej społeczności oraz wprowadzanie roślinnego menu do jak największej liczby miejsc na gastronomicznej mapie Polski.

Te cele stara się również realizować zawodowo Robert Kopacz. Główny szef kuchni w polskim oddziale Upfield Professional odpowiada przede wszystkim za szkolenia i pokazy kulinarne.
– Choć sam prywatnie nie jestem na diecie w 100% roślinnej, zdecydowanie częściej gotuję i zamawiam wegańskie potrawy. Dla mnie to sporo nowych inspiracji! – mówi Robert Kopacz. – Jako ambasador Chefs for Change chciałbym pokazać szefom kuchni, których na co dzień spotykam, że wprowadzenie choćby kilku pozycji dań roślinnych do menu nie jest ani trudne, ani kosztowne. A do tego tworzenie oryginalnych roślinnych potraw może być ciekawym wyzwaniem dla szefa kuchni. Grunt to chęć wprowadzenia zmiany, wiedza i uniwersalne produkty.

Robert Kopacz jest związany z gastronomią od prawie 30 lat. Pracował m.in. jako szef kuchni w restauracji, hotelu i w dużej korporacji. Doświadczenie zbierał również gotując na okrętach Marynarki Wojennej oraz na statkach pasażerskich i handlowych – przez osiem lat udało mu się opłynąć prawie cały świat (oprócz Australii i Nowej Zelandii) i spróbować licznych lokalnych kuchni, co ma duży wpływ na jego pracę do dziś.

Warto podkreślić, że Upfield jest największą firmą na świecie, która wytwarza produkty plant-based, a jej misją jest tworzenie „lepszej przyszłości opartej na roślinach”. W portfolio Upfield Professional znajduje się cała paleta produktów roślinnych przeznaczonych dla profesjonalnej gastronomii (m.in. roślinne alternatywy serów Violife czy roślinna alternatywa śmietanki Flora Plant Professional).

Więcej informacji o kampanii Chefs for Change na www.chefsforchange.pl  
Więcej informacji o Upfield Professional na www.upfieldprofessional.com

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Agnieszka Rojewska poprowadzi szkolenia w Five Elephant

Jedna z najbardziej utytułowanych polskich baristek Agnieszka Rojewska rozpoczęła współpracę znaną niemiecką palarnią kawy speciality. W berlińskim Five Elephant Polka będzie między innymi prowadzić szkolenia dla baristów.

Andriy Cherukha, Eat Me At: ukraiński biznes roślinny w czasach wojny

Eat Me At jest jedną z firm produkujących w Ukrainie roślinne zamienniki mięsa mimo trwającej tam wojny. Jak się prowadzi działalność w tej trudnej sytuacji i jakich zmian trzeba było dokonać, aby było to możliwe - rozmawiamy o tym z Andriyem Cherukhą, CEO Eat Me At.

PEACHES GASTRO GIRLS: moc tkwi w wyjątkowości

Odwaga, styl i przede wszystkim smak! To cechy konceptu PEACHES GASTRO GIRLS, który w pandemii otworzyły KLAUDIA GÓRAK I MONIKA MAZUREK. Szturmem podbiły warszawską scenę gastronomiczną, stając się pionierkami kuchni wegańskiej w wydaniu restauracyjnym.

Robin Simsa: Roślinna ryba z wydruku 3D to nie science fiction!

Co się kryje za pojęciem "drukowanie żywności w 3D"? Jak to działa? Kiedy w kuchniach pojawią się maszyny drukujące posiłki? Rozmawiamy o tym z Robinem Simsą, CEO i współzałożycielem firmy Revo Foods.

Zofia Barto, piekarnia Zaczyn: Piekę chleb i karmię ludzi

Oferuje słodkie wypieki, chleby, śniadania. Brzmi znajomo i prosto, a jednak jej obecność przyczyniła się do zrewolucjonizowania polskiego rynku piekarniczego. O tym, co różni Zaczyn od podobnych lokali, opowiada właścicielka Zofia Barto.

Agnieszka Rojewska - mistrzyni polskiej sceny kawy - na GASTROTARGACH SMAKKi

Jest jedną z trzech osób na całej kuli ziemskiej, która ma dwa tytuły mistrzowskie w dwóch różnych kawowych kategoriach. Już w marcu Agnieszka Rojewska spotka się z uczestnikami GASTROTARGÓW SMAKKi w Centrum EXPO XXI w Warszawie.

Inne kategorie

Podcasty

Kryzys 2.0. Restauratorka Alicja Than o optymalizacji kosztów biznesu gastronomicznego [PODCAST]

W jaki sposób optymalizować koszty prowadzenia biznesu gastronomicznego w obliczu rosnącej inflacji oraz jak przetrwać na rynku, nie tracąc klientów i nie rezygnując z jakości - rozmawiamy o tym z Alicją Than, właścicielką lokali Izumi Sushi, Kago, Kiseki, Omakase, Matcha Bistro & Bar w Warszawie.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej