x

Janusz Palikot i Tomasz Czechowski zainwestują 4,5 mln zł w trzy lokale. Wrocławska Młoda Polska otrzyma 700 tys. zł

Kategoria: Twój biznes - wiedza    29.09.2021

Znamy szczegóły emisji akcji spółki Janusza Palikota i Tomasza Czechowskiego. Alembik Polska chce zainwestować 4,5 mln i w trzy restauracje: 700 tys. w Młodą Polskę we Wrocławiu, 1,6 mln w Czarcią Łapę w Lublinie i 2,2 mln w nową restaurację w Warszawie.

Beata Śniechowska i Tomasz Czechowski, właściciele restauracji Młoda Polska we Wrocławiu. Zdjęcie: Michał Radwański
Beata Śniechowska i Tomasz Czechowski, właściciele restauracji Młoda Polska we Wrocławiu. Zdjęcie: Michał Radwański
Kilka dni temu Janusz Palikot ogłosił plany rozwoju sieci tzw. alkotek, restauracji z własnymi mikrodestylarniami. Łącznie powstać ma 10 lokali tego typu. Pierwsze trzy pojawią się we Wrocławiu i Warszawie. Do ich otwarcia potrzebne będzie 4,5 mln złotych, które spółka Alembik Polska chce pozyskać z emisji akcji w modelu equity crowdfunding.

Trzy restauracje na początek
Uzyskana dzięki emisji akcji kwota będzie podzielona na trzy restauracje. Wrocławska Młoda Polska ma zostać dofinansowana kwotą 700 tys złotych na modernizację lokalu. Kultowa restauracja Czarcia Łapa w Lublinie planuje remont generalny i otrzyma na ten cel 1,6 mln złotych. Obecnie lokal jest nieczynny. Kolejne 2,2 mln trafi do powstającej dopiero w Warszawie restauracji.

Palikot: Jesteśmy na plusie
Pierwotnie spółka zakładała powstanie lokali patronackich, jednak jak twierdzi jej prezes, pandemia zrewidowała biznesowe plany Alembiku Polska.

– Nic nie jest stałą w biznesie, a tym bardziej w specjalnych warunkach, jakie dyktowała pandemia. Dziś wiemy już, że zmiana podejścia do tworzenia Alkotek i poczynione inwestycje były bardzo dobrym ruchem. Koszty specjalistycznego sprzętu do produkcji alkoholu poszły mocno w górę, a fakt, że zakupiliśmy alembiki w krótkim czasie sprawił, że jesteśmy na plusie – mówi Janusz Palikot, prezes zarządu Alembik Polska SA.

Autor tekstu: Przemysław Ziemichód
O AUTORZE
Przemysław Ziemichód
Dziennikarz i bloger kulinarny z ponad dziesięcioletnim stażem, specjalizujący się w tematyce alkoholi. Publikował m.in. w Polsce Times, Gazecie Krakowskiej, Naszemiasto.pl, Zwierciadle, Gotujmy.pl, Polki.pl, Cookmagazine.pl. Prowadzi podcast o alkoholach Strefa Wolnocłowa oraz blog Foodiesworld.pl

Zobacz także

Szef i sommelier. Symbioza czy kompromisy?

O swoim podejściu do współpracy pracowników kuchni i sali oraz tworzeniu udanych połączeń wina i jedzenia opowiadają Adam Pawłowski, pierwszy polski Master Sommelier, oraz Adam Chrząstowski, szef kuchni.

Shoarma z restauracji sieci Sphinx trafi do 1500 sklepów

Shoarma, najpopularniejsze danie restauracji Sphinx, w styczniu trafiła do sprzedaży jako danie gotowe w Delikatesach Centrum, sieci liczącej ponad 1500 sklepów w Polsce. Oferta jest dostępna w pięciu wersjach smakowych. Na każdym opakowaniu umieszczono kupon o wartości 10 zł do restauracji Sphinx.

Święto branży HoReCa już w marcu

W dniach 21-23 marca, w Centrum Targowo-Kongresowym w Warszawie odbędą się 22. Międzynarodowe Targi Gastronomiczne EuroGastro oraz 11. Międzynarodowe Targi Wyposażenia Obiektów Noclegowych WorldHotel.

Selgros Cash&Carry deklaruje chęć wycofania ze sprzedaży jaj z chowu klatkowego

Sieć samoobsługowych hal hurtowych Selgros Cash&Carry, należąca do Transgourmet Polska, zadeklarowała, że razem ze swoimi dostawcami podejmie działania prowadzące do wycofania ze sprzedaży jaj z chowu klatkowego do 2025 roku.

Pyszne.pl i TripAdvisor współpracują

Portal stanowiący część grupy Takeaway.com N.V. - wiodącej platformy do zarządzania dostawami jedzenia w Europie kontynentalnej - ogłosił dzisiaj nawiązanie współpracy z portalem TripAdvisor, największym na świecie serwisem turystycznym.

Trendy produktowe

Pandemia COVID-19 zmieniła nasze życie w niemal każdym jego obszarze. Ostatnie 1,5 roku oznaczało także istotne zmiany w kartach dań i napojów. Niektóre trendy powróciły do lokali na nowo, inne narodziły się z potrzeby chwili, a jeszcze inne rozwijać mogły się dopiero po zniesieniu lockdownu.

Inne kategorie

Podcasty

Roślinne zamienniki w menu restauracji [PODCAST]

Coraz większa grupa Polaków deklaruje chęć ograniczenia spożycia mięsa, nie tylko w kuchni domowej, ale także podczas wizyt w restauracjach i spożywania dań na wynos. Chcąc trafić w ich gusta, warto rozważyć zmiany w menu lokalu na bardziej roślinne.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej