x

Janusz Palikot i Tomasz Czechowski zainwestują 4,5 mln zł w trzy lokale. Wrocławska Młoda Polska otrzyma 700 tys. zł

Kategoria: Twój biznes - wiedza    29.09.2021

Znamy szczegóły emisji akcji spółki Janusza Palikota i Tomasza Czechowskiego. Alembik Polska chce zainwestować 4,5 mln i w trzy restauracje: 700 tys. w Młodą Polskę we Wrocławiu, 1,6 mln w Czarcią Łapę w Lublinie i 2,2 mln w nową restaurację w Warszawie.

Beata Śniechowska i Tomasz Czechowski, właściciele restauracji Młoda Polska we Wrocławiu. Zdjęcie: Michał Radwański
Beata Śniechowska i Tomasz Czechowski, właściciele restauracji Młoda Polska we Wrocławiu. Zdjęcie: Michał Radwański
Kilka dni temu Janusz Palikot ogłosił plany rozwoju sieci tzw. alkotek, restauracji z własnymi mikrodestylarniami. Łącznie powstać ma 10 lokali tego typu. Pierwsze trzy pojawią się we Wrocławiu i Warszawie. Do ich otwarcia potrzebne będzie 4,5 mln złotych, które spółka Alembik Polska chce pozyskać z emisji akcji w modelu equity crowdfunding.

Trzy restauracje na początek
Uzyskana dzięki emisji akcji kwota będzie podzielona na trzy restauracje. Wrocławska Młoda Polska ma zostać dofinansowana kwotą 700 tys złotych na modernizację lokalu. Kultowa restauracja Czarcia Łapa w Lublinie planuje remont generalny i otrzyma na ten cel 1,6 mln złotych. Obecnie lokal jest nieczynny. Kolejne 2,2 mln trafi do powstającej dopiero w Warszawie restauracji.

Palikot: Jesteśmy na plusie
Pierwotnie spółka zakładała powstanie lokali patronackich, jednak jak twierdzi jej prezes, pandemia zrewidowała biznesowe plany Alembiku Polska.

– Nic nie jest stałą w biznesie, a tym bardziej w specjalnych warunkach, jakie dyktowała pandemia. Dziś wiemy już, że zmiana podejścia do tworzenia Alkotek i poczynione inwestycje były bardzo dobrym ruchem. Koszty specjalistycznego sprzętu do produkcji alkoholu poszły mocno w górę, a fakt, że zakupiliśmy alembiki w krótkim czasie sprawił, że jesteśmy na plusie – mówi Janusz Palikot, prezes zarządu Alembik Polska SA.

Autor tekstu: Przemysław Ziemichód
O AUTORZE
Przemysław Ziemichód
Dziennikarz i bloger kulinarny z ponad dziesięcioletnim stażem, specjalizujący się w tematyce alkoholi. Publikował m.in. w Polsce Times, Gazecie Krakowskiej, Naszemiasto.pl, Zwierciadle, Gotujmy.pl, Polki.pl, Cookmagazine.pl. Prowadzi podcast o alkoholach Strefa Wolnocłowa oraz blog Foodiesworld.pl

Zobacz także

Convotherm ConvoSense. Welbilt kolejny raz zaskakuje innowacjami

Firma Welbilt z produktami z linii Convotherm od lat jest liderem rynku nowoczesnych urządzeń dla gastronomii. Do gamy dostępnych opcji Convotherm Maxx Pro dołączyła nowa funkcja ze sztuczną inteligencją ConvoSense. Zaprezentowano ją po raz pierwszy na targach Horeca Gastrofo na stoisku Mondo-Tech.

Ukraińscy pracownicy na rynku HoReCa: ambitni, wykształceni, tymczasowi?

Często mają wyższe wykształcenie, znają języki obce, nie boją się pracy poniżej własnych kompetencji. Chętnie wybierają zatrudnienie w gastronomii lub hotelarstwie. Większość Ukraińców deklaruje jednak, że zaraz po wojnie wróci do swojej ojczyzny.

Restauratorze! Nie marnuj jedzenia, zarabiaj! Chcesz wiedzieć jak? [PORADNIK]

Straty produktów są nieodłączną częścią każdego biznesu gastronomicznego. Nie oznacza to jednak, że restaurator nie ma kontroli nad ilością marnowanej żywności. Wprost przeciwnie, jak podpowiadają doświadczeni szefowie kuchni, sposobów radzenia sobie z tym problemem jest bardzo dużo.

Polacy jedzą oczami. Wygląd jedzenia w czołówce czynników decydujących o wyborze konsumenta [RAPORT]

Jedzenie jest przyjemnością, reguluje nastrój i zaspokaja potrzeby psychospołeczne, a blisko co czwarty z nas poszukuje przyjemności płynącej z wyglądu posiłku. To wnioski z badania "Komunikacja wizualna w branży spożywczej i HoReCa a decyzje zakupowe Polaków".

Promocja restauracji. Sprawdzone pomysły na trudne czasy - podpowiada Rafał Lankosz, Head of Marketing w Unilever Food Solutions, North Europe

Nawet najlepsze restauracje muszą podejmować wiele czynności, aby dać się poznać i przyciągać klientów. Promocja restauracji w niełatwych czasach, kiedy goście coraz rzadziej jedzą na mieście, to zatem już nie nice-to-have, ale must-have. Jak ją zrobić skutecznie i efektywnie kosztowo?

Kawiarnia wprowadza opłaty za korzystanie z grzejników

Cafe Mombasa w Antwerpii na północy Belgii zainstalowała terminale płatnicze do grzejników, z których klienci korzystają na tarasie. Chodzi oczywiście o rekompensatę wysokich kosztów energii.

Inne kategorie

Podcasty

Kryzys 2.0 i konsument, który przelicza: jak go zachęcić do marki? [PODCAST]

Czego potrzebuje teraz konsument? Czy zmieniać portfolio? Jak się z nim komunikować? Czy to jest moment na wprowadzanie nowości? Opowiada Jacek Sadowski, prezes Demo Effective Launching.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej