Kultura kawiarniana jest u Wietnamczyków rozpowszechniona. Jest to naród, który chętnie spędza czas na zewnątrz. W Wietnamie, gdzie temperatury bywają naprawdę wysokie, zazwyczaj pije się kawę z kostkami lodu w dwóch wersjach: aromatyczną, czarną lub z gęstym, skondensowanym mlekiem. Bardzo często jest to moment w ciągu dnia, w którym ludzie nie tylko odpoczywają, ale również spotykają się ze znajomymi, rozmawiają, dyskutują. Picie kawy ma więc społeczny i socjalny wymiar.
Zaskakująco krótka historia
O ile w Polsce kawę pije się od około XVII wieku, gdy z południa dotarła ona do nas za pośrednictwem Turków panujących nad Mołdawią, tak do Wietnamu zwyczaj ten przywędrował dopiero w wieku XIX. Kawa jest tam pozostałością po francuskich kolonizatorach. Była też jednym ze sposobów na wzbogacenie się kraju po kilku dekadach komunistycznej gospodarki.
Pierwsze uprawy kawowca, czyli wiecznie zielonej rośliny, która występuje aż w ponad 100 odmianach, pojawiły się w Wietnamie dopiero w latach 90. XX wieku, czyli około 30 lat temu. Był to na tyle intensywny i angażujący czas dla dużej części nacji, że obecnie Wietnam jest, tuż po Brazylii, największym producentem kawy na świecie. Najczęściej uprawiana i pijana jest Robusta, choć inne odmiany także są spotykane.
Sekret tkwi w szczegółach
Jest to nie tylko pyszny, ale przy tym bardzo efektowny sposób podania kawy.
W Warszawie oryginalną kawę po wietnamsku możecie wypić między innymi w restauracji tajsko-wietnamskiej Wi-Taj przy pl. Konstytucji 4, w której posmakujecie wyselekcjonowanej mieszanki czterech odmian kawy: Arabica, Robusta, Charry i Catimor.
Przepis – zrób to sam!
Bariści z restauracji Wi-Taj podzielili się przepisem na doskonałą kawę po wietnamsku, dzięki czemu można śmiało przenieść odrobinę Azji do własnych czterech kątów.
Będą do tego potrzebne:
skondensowane mleko
mielona kawa wietnamska
gorąca woda
Phin, czyli specjalny wietnamski filtr grawitacyjny
Do szklanki lub filiżanki należy wlać około 50 ml skondensowanego mleka i ustawić na niej Phin. Do zaparzacza wsypujemy 15 g kawy i ugniatamy sitkiem, aby równomiernie ją zalać. Wstępnie wlewamy odrobinę wody o temperaturze 90°C i czekamy 20 sekund, aż kawa odpowiednio się namoczy. Po upływie 20 sekund, do zbiornika z kawą wlewamy 150 ml wody i zakładamy wieczko na górę zaparzacza. Kawa powinna parzyć się około 5 minut. Tak przyrządzoną kawę podajemy, jeszcze gdy jest ona w trakcie skraplania.