x

Kolacja według Marcina Przybysza i food designera Marca Bretillota

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    27.09.2021

Francuski food designer Marc Bretillot przygotowuje niepowtarzalną kolację wraz z szefem kuchni warszawskiej restauracji Epoka Marcinem Przybyszem. Będzie ona serwowana przez miesiąc w ramach międzynarodowego projektu IDE (International Design Expeditions).

Francuski food designer Marc Bretillot przygotowuje kolację wraz z szefem kuchni warszawskiej restauracji Epoka Marcinem Przybyszem. Zdjęcie: materiały prasowe
Francuski food designer Marc Bretillot przygotowuje kolację wraz z szefem kuchni warszawskiej restauracji Epoka Marcinem Przybyszem. Zdjęcie: materiały prasowe
IDE to Poland, Ceramic & Food Route to sześciotygodniowy projekt kreatywny, w ramach którego do Polski przyjechał międzynarodowy zespół projektantów i ekspertów, aby we współpracy z miejscowymi rzemieślnikami, kucharzami, architektami i artystami stworzyć przedmioty nawiązujące do lokalnego dziedzictwa artystycznego i kulinarnego.

Restauracja Epoka w Hotelu Europejskim w Warszawie specjalizująca się w fine food experience jest partnerem edycji IDE to Poland. Jej executive chef Marcin Przybysz we współpracy z francuskim food designerem Marc Brettilot przygotował kolację, która dostępna będzie jedynie od 29 września do listopada 2021 roku. Do 2 października dodatkową atrakcją podczas kolacji w restauracji Epoka będzie gra w „Gęś i Jabłko” zaprojektowana przez Brettilota wraz z ekspertem projektu IDE Laurentem Denize D’estréesem.

Główną misją IDE Poland jest opracowanie nowego języka projektowania inspirowanego dziedzictwem kulturowym Polski. Na przykładzie restauracji Epoka goście poznają polskie wydanie fine food experience, bazujące na recepturach z dawnych, zapomnianych ksiąg kulinarnych. Na podstawie doświadczeń zdobytych podczas pobytu w Polsce powstaną prototypy kolekcji ceramicznych, które będą zaprezentowane między 30 września a 1 października na prywatnym pokazie w Pavilonie w Hotelu Raffles Europejski Warsaw.

Marc Bretillot
Jest food designerem. Pracuje nad praktykami kulinarnymi, tworzeniem nowych produktów, doradza w sprawach innowacji w przemyśle spożywczym i organizuje międzynarodowe wydarzenia oraz występy w galeriach i muzeach.

Jest twórcą studiów podyplomowych z zakresu wzornictwa kulinarnego na Wyższej Szkole Sztuki i Wzornictwa w Reims (ESAD). To na tej uczelni zaczęła się jego przygoda, kiedy stworzył pierwszą pracownię naukową zajmującą się food design w 1999 roku. Wykłada także w prestiżowej szkole gastronomicznej Ecole Superieure de Cuisine Française Ferrandi w Paryżu.

Jest autorem książki „Culinaire Design” opublikowanej przez wydawnictwo Alternatives. Inspiruje go sztuka współczesna, a jego pasją jest nasycanie food designu innymi kreatywnymi działaniami z zakresu sztuki, literatury czy muzyki.

Marcin Przybysz
Executive chef restauracji Epoka doświadczenie zdobywał u boku najlepszych szefów kuchni świata. Inspiracje czerpał z pracy w kuchniach kultury skandynawskiej, śródziemnomorskiej i anglosaskiej. Gotował w otoczeniu czołówki światowej gastronomii, współpracując z takimi szefami jak Massimo Bottura (Osteria Francescana), Rasmus Kofoed (Geranium), René Redzepi (Noma), czy Franck Giovannini (Restaurant de l’Hôtel de Ville de Crissier).

W Epoce tworzy własne menu, studiując stare księgi, czerpiąc z polskich tradycji kulinarnych oraz rozmawiając z gośćmi. Marcin zbiera wszystkie te elementy i rozpisuje je na serwowane w restauracji przepisy.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Dzień Czekolady: od gorzkich ziaren kakaowca po czekoladowe innowacje XXI w.

Jak czekoladowy rynek rozwija się w Polsce? W jakich czekoladowych wariacjach zakochaliśmy się do szaleństwa? Przypadający 7 lipca Światowy Dzień Czekolady to doskonała okazja, aby przyjrzeć się najsłodszej branży świata.

Letnia odsłona Fine Dining Week

Od 6 do 31 lipca odbędzie się festiwal sztuki restauracyjnej Fine Dining Week. Szefowie kuchni z ponad 100 restauracji przygotowali dla festiwalowych gości popisowe, autorskie menu spoza karty oraz niespodzianki smakowe, dzieląc się swoją filozofią kuchni.

Bocuse d’Or Poland on Tour - kolacje dla szerokiej publiczności

Bocuse d’Or Poland On Tour to projekt Akademii Bocuse d’Or Polska skierowany do szerszej publiczności. Podczas cyklu kolacji będzie można spróbować dań uczestników krajowych selekcji i szefów z Akademii oraz spotkać autorytety polskiej sceny kulinarnej. Najbliższa kolacja 24 czerwca w Sopocie.

Glovo dostarczy zamówienia na festiwal muzyczny Kortowiada. Koniec z kolejkami po jedzenie!

To pierwsze tego typu rozwiązanie oferowane przez platformę delivery na imprezie masowej - na terenie 61. Juwenaliów Olsztyńskich Glovo uruchomi punkt odbioru zamówień złożonych za pomocą aplikacji. Nie zabraknie konkursów, zniżek i promocji.

Robot-kelner w Pizza Hut. Sieć stawia na innowacje

Pizza Hut prowadzi od maja test robotów BellaBot w dwóch lokalizacjach w Polsce. Obsłużeni przez roboty-kelnerów mogą zostać goście warszawskiego Zodiaka przy ul. Widok 26 oraz lokalu Wrocław Rynek. Roboty z sympatycznymi buziami kotów wspierają pracę zespołu, wywołując uśmiechy konsumentów.

Za nami Whisky Day Cracow

Czwarty raz z rzędu Kraków stał się polską stolicą obchodów międzynarodowego dnia whisky, nieoficjalnego święta, które dało początek festiwalowi Whisky Day Cracow.

Inne kategorie

Podcasty

Moda na wina nowofalowe w restauracjach. Rozmowa z Piotrem Pietrasem [PODCAST]

Czym się charakteryzują wina naturalne, organiczne, biodynamiczne, wegańskie? Kto je konsumuje i jakie możliwości stwarzają te kategorie w biznesie restauracyjnym? Czy warto podążać za tym trendem? Rozmawiamy o tym z Piotrem Pietrasem, Master Sommelierem, Wicemistrzem Europy Sommelierów.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej