x

Seafood Station Restaurant & Oyster Bar w Warszawie

Kategoria: Miejsca    24.09.2021

Po sukcesie w Sopocie gastronomiczna marka Seafood Station Restaurant & Oyster Bar uruchomiła lokal w stolicy. Serwuje owoce morza, ryby i ostrygi z całego świata oraz mięsa w kompozycjach z sezonowymi, regionalnymi produktami. Wszystko to podlane białymi winami i szampanem.

Seafood Station Restaurant & Oyster Bar w Warszawie. Zdjęcie: Monika Jankowska-Kapica
Seafood Station Restaurant & Oyster Bar w Warszawie. Zdjęcie: Monika Jankowska-Kapica
Pierwsza była sopocka restauracja – powstała we wrześniu 2016 roku. Od czerwca Seafood Station Restaurant & Oyster Bar działa także w Warszawie, oficjalne otwarcie nastąpiło we wrześniu. Podczas spotkania z tej okazji właściciele poinformowali o planach uruchomienia podobnych konceptów w Miami na Florydzie oraz w Dubaju. To rodzinny biznes – markę od zera stworzyły trzy osoby, ale chcą zachować anonimowość.

Seafood Station Restaurant & Oyster Bar w Warszawie. Zdjęcie: materiały prasowe/seafoodstation.pl
Seafood Station Restaurant & Oyster Bar w Warszawie. Zdjęcie: materiały prasowe/seafoodstation.pl
Aranżacja lokalu to miks stylu industrialnego z elegancją. Z jednej strony znajdziemy tu nawiązania do targowych hal rybnych, np. białe płytki na ścianach czy długi stół z drewnianych bloczków, z drugiej – elementy glamour, takie jak komfortowa błękitna skórzana kanapa albo marmurowe blaty baru. Cieszą oko detale, choćby lampy czy klamki w kształcie ośmiornicy (w toalecie). Projekt stworzyła firma Sikora Wnętrza. Powierzchnia restauracji wnosi aż 500 m kw. łącznie z antresolą. W ciepłym sezonie dochodzi do tego również ogródek liczący 150 m kw.

Ostrygi na lodzie w Seafood Station Restaurant & Oyster Bar w Warszawie. Zdjęcie: Monika Jankowska-Kapica
Ostrygi na lodzie w Seafood Station Restaurant & Oyster Bar w Warszawie. Zdjęcie: Monika Jankowska-Kapica
Szefem kuchni warszawskiego lokalu jest Jakub Arażny. Co proponuje w stworzonym przez siebie menu? Hitem są świeże ostrygi Gillardeau podawane na lodzie lub ostrygi Rockefeller zapiekane z parmezanem oraz ośmiornica z grilla. Uwagę w karcie przyciągają także m. in. gorące nogi kraba, stek z tuńczyka, burger z krewetkami i chorizo, klasyczne brytyjskie fish & chips, tatar z przegrzebków z mango, kawiorem z łososia, kolendrą, chili i cytrynowym mayo, a także surowy tuńczyk z mango, awokado, ogórkiem, limonką i kolendrą. Nie brakuje propozycji bardziej swojskich, np. śledzia po kaszubsku.

Seafood Station Restaurant & Oyster Bar w Warszawie. Zdjęcie: materiały prasowe/seafoodstation.pl
Seafood Station Restaurant & Oyster Bar w Warszawie. Zdjęcie: materiały prasowe/seafoodstation.pl
Za dobór win odpowiada główny sommelier, a zarazem manager restauracji Filip Szaciłowski.
– Karta została stworzona tak, żeby goście mogli wybrać pairing bez obawy, że wino nie będzie pasowało do jedzenia. Mamy w ofercie 50 win, w tym 15 etykiet szampana, jest tez duży wybór sauvignon blanc i rieslinga. Wszystkie białe wina cechuje wyższa kwasowość i brak cukru resztkowego – opowiada Filip Szaciłowski.

W karcie drinków widnieje 10 koktajli, np. Porn Star Martini, na życzenie gości barmani mogą przygotować także większość oficjalnych koktajli z listy International Bartenders Association. Oprócz tego w ofercie jest 6 rodzajów piwa.
– W każdej restauracji promujemy regionalne browary. W Seafood Station Warsaw jest to piwo Piaseczyńskie, a w Seafood Station Sopot browar Amber. Do zobaczenia przy naszym barze! – zaprasza Filip Szaciłowski.


        

      

Autor tekstu: Monika Jankowska-Kapica
O AUTORZE
Monika-Jankowska-Kapica
Od ponad 10 lat pisze i redaguje teksty o jedzeniu - najpierw w magazynie "Kuchnia", teraz w "Food Service" i na stronie Ouichef.pl. Z wykształcenia polonistka. Karierę zawodową zaczynała jako reporterka i prezenterka Polskiego Radia Szczecin. Była redaktorką "Gazety Wyborczej" w Szczecinie, "Gazety Stołecznej" i "Co jest Grane". Pasjonatka tanga argentyńskiego i jogi.

Zobacz także

Bartosz Lisek ponownie otwiera Lokal na Rybę. W menu m. in. ... bawimordki

Zamknięty w kwietniu 2022 roku Lokal na Rybę Bartosza Liska wystartuje ponownie w swojej dawnej lokalizacji na początku grudnia. Wnętrze przechodzi właśnie gruntowny remont.

Jedyny taki McDonald's w Polsce. Lokal opakowany w wełniane ubranko

Restauracja McDonald's w Ustroniu została przyodziana... w wełniany kubrak. Oryginalne "opakowanie" budynku lokalu to część kampanii, która promuje zimową, sezonową ofertę Burger Drwala. Jej premiera rusza 23 listopada.

The Complex w Warszawie - miks smaków i rozrywki

The Complex to kulinarno-rozrywkowe serce multibrandowego obiektu Louvre Hotels Group w Warszawie. Przestrzeń pełną smaków i wydarzeń współtworzą trzy koncepty gastronomiczne.

Sposób na kryzys? Morski Zając - restauracja latem, palarnia kawy poza sezonem

Niektórzy restauratorzy zamiast utyskiwać na wojnę i szalejącą inflację, dywersyfikują ryzyko, przekształcając swój koncept. Morski Zając z Kuźnicy, dotąd miejsce całoroczne, w tym roku zamyka się na zimę, by skupić się na drugim biznesie - palarni kawy.

Pomysł na kryzys według Koko & Roy - delikatesy zamiast bistro

Pandemia, wojna, inflacja... Są restauratorzy, którzy się nie poddają kryzysom, a zamiast narzekać wymyślają kolejne sposoby na dywersyfikowanie lub zmianę swojego biznesu. Bistro Koko & Roy przekształciło się w delikatesy. O zmianie rozmawiamy z Anną Sytą, właścicielką biznesu.

Tauzen Pizza w miejsce Cyrulika Śląskiego - zmiana konceptu sposobem na kryzys

Dawna katowicka kawiarnia Cyrulik Śląski przeobraziła się w pizzerię inspirowaną Nowym Jorkiem. Radykalna zmiana to pomysł na radzenie sobie ze skutkami pandemii i inflacją. O tym, czy pizza sprawdza się lepiej niż kawa i ciastko rozmawiamy z Efremem Brolem, właścicielem Tauzen Pizzy.

Inne kategorie

Podcasty

Nowe kierunki rozwoju i nowe kategorie roślinnych produktów [PODCAST]

Jak zmienia się rynek roślinnych zamienników produktów odzwierzęcych? Czego możemy się spodziewać na wegańskich talerzach w niedalekiej przyszłości? Rozmawiamy o tym z Katarzyną Sałatą, przedstawicielką kampanii RoślinnieJemy.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej