x

Seafood Station Restaurant & Oyster Bar w Warszawie

Kategoria: Miejsca    24.09.2021

Po sukcesie w Sopocie gastronomiczna marka Seafood Station Restaurant & Oyster Bar uruchomiła lokal w stolicy. Serwuje owoce morza, ryby i ostrygi z całego świata oraz mięsa w kompozycjach z sezonowymi, regionalnymi produktami. Wszystko to podlane białymi winami i szampanem.

Seafood Station Restaurant & Oyster Bar w Warszawie. Zdjęcie: Monika Jankowska-Kapica
Seafood Station Restaurant & Oyster Bar w Warszawie. Zdjęcie: Monika Jankowska-Kapica
Pierwsza była sopocka restauracja – powstała we wrześniu 2016 roku. Od czerwca Seafood Station Restaurant & Oyster Bar działa także w Warszawie, oficjalne otwarcie nastąpiło we wrześniu. Podczas spotkania z tej okazji właściciele poinformowali o planach uruchomienia podobnych konceptów w Miami na Florydzie oraz w Dubaju. To rodzinny biznes – markę od zera stworzyły trzy osoby, ale chcą zachować anonimowość.

Seafood Station Restaurant & Oyster Bar w Warszawie. Zdjęcie: materiały prasowe/seafoodstation.pl
Seafood Station Restaurant & Oyster Bar w Warszawie. Zdjęcie: materiały prasowe/seafoodstation.pl
Aranżacja lokalu to miks stylu industrialnego z elegancją. Z jednej strony znajdziemy tu nawiązania do targowych hal rybnych, np. białe płytki na ścianach czy długi stół z drewnianych bloczków, z drugiej – elementy glamour, takie jak komfortowa błękitna skórzana kanapa albo marmurowe blaty baru. Cieszą oko detale, choćby lampy czy klamki w kształcie ośmiornicy (w toalecie). Projekt stworzyła firma Sikora Wnętrza. Powierzchnia restauracji wnosi aż 500 m kw. łącznie z antresolą. W ciepłym sezonie dochodzi do tego również ogródek liczący 150 m kw.

Ostrygi na lodzie w Seafood Station Restaurant & Oyster Bar w Warszawie. Zdjęcie: Monika Jankowska-Kapica
Ostrygi na lodzie w Seafood Station Restaurant & Oyster Bar w Warszawie. Zdjęcie: Monika Jankowska-Kapica
Szefem kuchni warszawskiego lokalu jest Jakub Arażny. Co proponuje w stworzonym przez siebie menu? Hitem są świeże ostrygi Gillardeau podawane na lodzie lub ostrygi Rockefeller zapiekane z parmezanem oraz ośmiornica z grilla. Uwagę w karcie przyciągają także m. in. gorące nogi kraba, stek z tuńczyka, burger z krewetkami i chorizo, klasyczne brytyjskie fish & chips, tatar z przegrzebków z mango, kawiorem z łososia, kolendrą, chili i cytrynowym mayo, a także surowy tuńczyk z mango, awokado, ogórkiem, limonką i kolendrą. Nie brakuje propozycji bardziej swojskich, np. śledzia po kaszubsku.

Seafood Station Restaurant & Oyster Bar w Warszawie. Zdjęcie: materiały prasowe/seafoodstation.pl
Seafood Station Restaurant & Oyster Bar w Warszawie. Zdjęcie: materiały prasowe/seafoodstation.pl
Za dobór win odpowiada główny sommelier, a zarazem manager restauracji Filip Szaciłowski.
– Karta została stworzona tak, żeby goście mogli wybrać pairing bez obawy, że wino nie będzie pasowało do jedzenia. Mamy w ofercie 50 win, w tym 15 etykiet szampana, jest tez duży wybór sauvignon blanc i rieslinga. Wszystkie białe wina cechuje wyższa kwasowość i brak cukru resztkowego – opowiada Filip Szaciłowski.

W karcie drinków widnieje 10 koktajli, np. Porn Star Martini, na życzenie gości barmani mogą przygotować także większość oficjalnych koktajli z listy International Bartenders Association. Oprócz tego w ofercie jest 6 rodzajów piwa.
– W każdej restauracji promujemy regionalne browary. W Seafood Station Warsaw jest to piwo Piaseczyńskie, a w Seafood Station Sopot browar Amber. Do zobaczenia przy naszym barze! – zaprasza Filip Szaciłowski.


        

      

Autor tekstu: Monika Jankowska-Kapica
O AUTORZE
Monika-Jankowska-Kapica
Od ponad 10 lat pisze i redaguje teksty o jedzeniu - najpierw w magazynie "Kuchnia", teraz w "Food Service" i na stronie Ouichef.pl. Z wykształcenia polonistka. Karierę zawodową zaczynała jako reporterka i prezenterka Polskiego Radia Szczecin. Była redaktorką "Gazety Wyborczej" w Szczecinie, "Gazety Stołecznej" i "Co jest Grane". Pasjonatka tanga argentyńskiego i jogi.

Zobacz także

NOWE RESTAURACJE MAX PREMIUM BURGERS

Max Premium Burgers to najstarsza szwedzka sieć restauracji serwująca burgery. Firma powstała w 1968 r. i do dzisiaj pozostaje własnością założyciela marki i jego rodziny. W listopadzie br. nastąpiło otwarcie dwóch nowych lokali sieci Max Premium Burgers - w Świętochłowicach oraz w Warszawie.

Happa to Mame - mała Japonia na poznańskich Jeżycach

Po ich ręcznie robione japońskie słodycze ustawiają się kolejki. Ofertę lokalu docenił sam Robert Makłowicz, kręcąc w nim odcinek swego programu. Mowa o Happa to Mame - kawiarni prowadzonej przez Shotę Nakayamę i Marcina Cieśluka, który opowiada nam, jak tworzy się miejsce popularne w całej Polsce.

Wrocławskie Sushi Kushi - roboty w służbie sushi

Roboty w restauracji - brzmi jak fantastyka. Ale na całym świecie, również w Polsce, są restauracje, które wspierają się najnowszymi technologiami oraz automatyzują pracę. Wrocławski lokal franczyzowy Sushi Kushi do pomocy zatrudnił roboty. Przygotowują 200 rolek na godzinę!

CYDERIA

Właściciele warszawskiego Planu B otworzyli w lutym Cyderię. Lokal mieści się w zabytkowej kamienicy z 1910 r. przy znanej z licznych barów i restauracji ulicy Poznańskiej w Warszawie. Menedżerem i szefem baru jest znawca cydrów Przemysław Iwanek.

Warszawska Batida świętuje 30-lecie

W styczniu swój jubileusz obchodzi Batida, firma która nieprzerwanie od 30 lat serwuje swoim gościom jedne z najlepszych ciast w Warszawie.

Na wynos i w dostawie. Jak to robią Sen i Monka

Do odwołania restauracje mogą sprzedawać posiłki jedynie na wynos i w dowozach. Jak sobie z tym radzą? Warszawski Sen stawia na zestawy sushi, a toruńska Monka - na gęsinową ucztę.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej