x

Leonardo DiCaprio inwestuje w wołowinę przyszłości

Kategoria: Twój biznes - wiedza    24.09.2021

Gwiazdor kina Leonardo DiCaprio dołączył do firmy Mosa Meat jako inwestor i doradca, by współtworzyć zrównoważony system żywnościowy. Firma planuje produkcję wołowiny "z laboratorium" na większą skalę.

Leonardo DiCaprio inwestuje w Mosa Meat, firmę która hoduje laboratoryjnej wołowinę. Zdjęcie: Shuttestock.com
Leonardo DiCaprio inwestuje w Mosa Meat, firmę która hoduje laboratoryjnej wołowinę. Zdjęcie: Shuttestock.com
Mosa Meat to firma zajmująca się technologią żywności z siedzibą w Maastricht w Holandii. Założyli ją naukowiec Mark Post i technik żywnościowy Peter Verstrate. W 2013 r. Mosa Meat wyhodowała wołowego burgera poprzez pobranie kilku komórek od krowy – bez konieczności odebrania jej życia.

Niezależne badania pokazują, że laboratoryjna hodowla mięsa zmniejszy szkodliwy wpływ przemysłu mięsnego na klimat o 92%, na zanieczyszczenie powietrza o 93%, zużyje 95% mniej gruntów i 78% mniej wody. Przewiduje się bowiem, że globalne spożycie mięsa do 2050 r. wzrośnie o 40-70%, dlatego – według ekspertów – rozwiązaniem łagodzącym skutki jego przemysłowej produkcji jest wołowina stworzona w laboratorium.

Wołowy burger wyhodowany przez Mosa Meat. Zdjęcie: Mosa Meat
Wołowy burger wyhodowany przez Mosa Meat. Zdjęcie: Mosa Meat
– Udowodniliśmy, że potrafimy wytworzyć hamburgera – powiedział dyrektor generalny Mosy Marten Bosch. – Teraz chodzi o zwiększenie skali i odpowiednie obniżenie kosztów i to na tym koncentrujemy się w tej fazie.

I tu do gry włącza się amerykański gwiazdor Hollywood Leonardo DiCaprio.
– Jednym z najskuteczniejszych sposobów walki z kryzysem klimatycznym jest fundamentalna zmiana kształtu naszego globalnego systemu żywnościowego. Mosa Meat jest pionierem czystszego i humanitarnego sposobu produkcji wołowiny w laboratorium – uważa Leonardo DiCaprio. – Jestem zaszczycony, że mogę do nich dołączyć, ponieważ obecnie przygotowują się do wprowadzenia na rynek wołowiny „z laboratorium” dla wszystkich, którzy pragną zmian.

Już po sukcesie „Titanica”, a wiec lata temu, aktor zaangażował się w działalność charytatywną na rzecz planety, dzikich zwierząt i wspierania społeczności rdzennych. Do tej pory, dzięki swoim wysiłkom filantropijnym, DiCaprio przekazał ponad 100 milionów dolarów dotacji na różne programy i projekty. Założona przez niego fundacja od prawie 20 lat organizuje między innymi kampanie na rzecz kształtowania społecznej świadomości zmian klimatycznych i działań mających na celu ratowanie oceanów. DiCaprio jest członkiem zarządu Światowego Funduszu Ochrony Przyrody (WWF), działa w Międzynarodowym Funduszu na Rzecz Zwierząt (International Fund for Animal Welfare), Global Green USA oraz Rady Ochrony Zasobów Naturalnych.


Autor tekstu: Małgorzata Hnat

Zobacz także

Kawiarnia to najlepsze miejsce na pierwszą randkę - uważa ponad połowa Polaków

Polacy uważają, że spotkania przy kawie to wciąż najlepszy sposób na randkę - wynika z nowego badania aplikacji randkowej Badoo. To miejsce wskazało aż 57% polskich singli, obalając tym samym przekonanie, że rozmowy przy małej czarnej lub dużej białej są już staromodne.

Pascal Brodnicki uruchamia restauracyjny codzienny catering PascalBox w eko-pudełkach

Na PascalBox.pl można już zarezerwować pięć posiłków dziennie z dostawą. To pierwszy z zaplanowanych formatów konceptu gastronomicznego PASCAL Franchise uruchamianego na podstawie umowy między Pascalem Brodnickim a spółką Food & Friends Polska S.A., której założycielami są Jan i Marek Rogala.

Wyposażenie kuchenne - ABC eksploatacji

Lodówki, zamrażarki, piece, kuchenki, płyty, zmywarki... Podpowiadamy, jak prawidłowo korzystać z wyposażenia kuchennego, aby nie doprowadzić do kosztownych w naprawie usterek.

Poza domem, z mlekiem, na pobudzenie. Jaką kawę pijemy najchętniej?

Polacy coraz częściej piją kawę poza domem, lubią dodawać do niej mleko, ale głównie krowie. Dużo rzadziej do swojego latte wybierają napój owsiany, sojowy czy migdałowy - wynika z raportu ARC Rynek i Opinia.

Jak nie polec na azjatyckim fusion?

Mnogość fantastycznych produktów importowanych z Dalekiego Wschodu oraz wyjątkowych dań, które można z nich przygotować, sprawia, że to jedzenie po prostu się nie nudzi!

Chleb w subskrypcji od twórcy Green Caffé Nero

Związana z Adamem Ringerem piekarnia Muffia Bakery rusza z prenumeratą pieczywa. To kolejna próba sprzedaży produktów spożywczych w ten właśnie sposób.

Inne kategorie

Podcasty

Moda na wina nowofalowe w restauracjach. Rozmowa z Piotrem Pietrasem [PODCAST]

Czym się charakteryzują wina naturalne, organiczne, biodynamiczne, wegańskie? Kto je konsumuje i jakie możliwości stwarzają te kategorie w biznesie restauracyjnym? Czy warto podążać za tym trendem? Rozmawiamy o tym z Piotrem Pietrasem, Master Sommelierem, Wicemistrzem Europy Sommelierów.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej