x

Gdzie w Warszawie na Restaurant Week? 5 topowych adresów

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    23.09.2021

W których stołecznych restauracjach warto zarezerwować stolik na Restaurant Week? Podpowiadamy!

Oferta restauracji Roxx. Zdjęcie: materiały prasowe
Oferta restauracji Roxx. Zdjęcie: materiały prasowe
Mimo trudnego roku, scena restauracyjna dynamicznie się rozwija, a szefowie kuchni wrócili do gotowania z nowymi pomysłami na apetyczne dania. Unikalnych potraw spoza regularnej karty można spróbować podczas festiwalu Restaurant Week, który potrwa do 3 października. W cenie 59 zł na wszystkich gości czeka 3-daniowe menu oraz festiwalowy koktajl.
Oto warszawskie rekomendacje:

Roxx
Co wyróżnia restaurację Roxx? Przede wszystkim różnorodna kuchnia, szeroka oferta win i alkoholi oraz przyjazna atmosfera. Menu zawiera wyłącznie świeże potrawy przygotowywane na miejscu, w tym świeże ryby, owoce morza, mięsa, steki oraz dania wegetariańskie. Z pewnością nikt nie wyjdzie stąd głodny po zjedzeniu wędzonego żebra wieprzowego z puree z pieczonym czosnkiem i włoską kapustą.

Klonn
Położona przy Zamku Ujazdowskim, otoczona ogrodem restauracja jest zieloną oazą w centrum stolicy. Inspiracją dla stworzenia restauracji Klonn stał się 200-letni pomnik przyrody stojący w pobliżu restauracji. W menu smaki kuchni europejskiej przeplatają się z wpływami z różnych stron świata i lokalnymi produktami, tworząc nieograniczone ramami żadnej kuchni, sezonowe kompozycje.

Nie brakuje propozycji zarówno dla wegan i wegetarian, jak i wielbicieli owoców morza czy jakościowej wołowiny. Podczas Festiwalu spróbujecie m. in. domowej kaszy bulgur ze słonecznikiem, pomarańczą i pak choi w wersji wege oraz z dorszem w wersji mięsnej.

Niewinni Czarodzieje
W gronie restauracji biorących udział w Festiwalu, jak zawsze są debiutanci. W Warszawie na Restaurant Week po raz pierwszy można się wybrać do restauracji Niewinni Czarodzieje 2.0. To projekt gastronomiczno-lifestylowy, którego inspiracją był film Andrzeja Wajdy pt. „Niewinni Czarodzieje”.
W festiwalowym menu są m. in. wołowina z truflą i kizami, kaczka, węgorz z foie gras z musem z pietruszki i dymem czereśniowym. Na deser owoce: pomarańcza i marakuja ze śmietanową nutą.

Słodki Słony Familia
Familia Słodki Słony to dwie rodziny, które prowadzą razem cukiernię i bistro od 25 lat. Menu bistro to przede wszystkim tradycyjna polska kuchnia pełna wegetariańskich i wegańskich pozycji, z hiszpańskimi i bliskowschodnimi akcentami, które są bliskie całej rodzinie.

O klasyki kulinarne i konfetti z kruszonki zadbała królowa polskiej gastronomii Magda Gessler. Karta dań wegańskich i wegetariańskich to konik syna Magdy – Tadeusza Mullera, doświadczonego kucharza oraz twórcy największych konceptów restauracyjnych w Polsce.

Podczas Festiwalu w opcji mięsnej jako danie główne zjecie sztufadę wołową nadziewaną czosnkiem z puree truflowym, podgrzybkami, brukselką i sosem demi glace. W opcji wege czeka pieczony burak w rumianym cieście francuskim z duxelle pieczarkowym, zapiekanka z buraka z kozim serem, szpinak na maśle oraz warzywny demi glace z octem balsamicznym.

Winestone Warszawa Centrum
Jeśli szukacie restauracji na wieczorne spotkania ze znajomymi przy lampce dobrego wina oraz  wybornej wieprzowinie, zarezerwujcie stolik w Winestone Warszawa Centrum. Czekają tu na was niesamowite połączenia smaków. W menu mięsnym króluje stek wieprzowy z kostką na pieczonych warzywach okopowych z chrupiącymi ziemniakami i sosem musztardowym. Dla miłośników wege przygotowano filet z pstrąga na salsie z grillowanych warzyw na ciepło, pieczoną dynię, czarną soczewicę, oliwę koperkową.

Miejsca można rezerwować za pośrednictwem aplikacji https://app.rclb.pl oraz na stronie https://RestaurantWeek.pl.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Radio Kulinarne - pierwszy podcast kulinarno-winiarski

Ruszył nowy projekt mediowy - Radio Kulinarne, czyli podcast kulinarno-winiarski. To pierwszy tego typu format na rynku - poszczególne odcinki są realizowane w formie radiowych reportaży i wywiadów.

Bar Warmut świętuje drugie urodziny

To już dwa lata, odkąd działa warszawski Warmut przy Marszałkowskiej 45/49, popularyzując kulturę picia wermutu. Z tej okazji ekipa baru zaprasza w weekend między 18 a 20 września do świętowania - zabierze was na wakacje last minute w Śródmieściu Południowym.

AGENDA INSPIRACJI

Zagraniczne kongresy gastronomiczne są doskonałą okazją do nawiązywania nowych ciekawych kontaktów oraz do poszukiwania inspiracji. Podsuwamy kilka wskazówek na przyszłoroczne wyjazdy.

Odliczanie czasu do otwarcia gastronomii - przed warszawską Halą Koszyki

Przed Halą Koszyki w centrum Warszawy stanął zegar odmierzający czas do otwarcia polskiej gastronomi. Odliczanie potrwa do północy z piątku na sobotę, kiedy to po trwającym ponad pół roku zamknięciu restauracje otworzą swoje ogródki.

DelicioUS: kulinarna wyprawa przez smaki USA

Kuchnia amerykańska to nie tylko hamburgery i dania z grilla - udowodnia to program DelicioUS, którego celem jest przybliżenie przedstawicielom sektora handlowego i gastronomii oferty producentów amerykańskiej żywności.

WNĘTRZE CAMPO NAGRODZONE

Wrocławski Campo Modern Grill zaprojektowany przez Buck.Studio wygrał w międzynarodowym konkursie WIN Awards w Londynie. Restauracja zwyciężyła z projektami restauracji z Wielkiej Brytanii, Australii i Hongkongu. Projekt Campo był jedynym projektem z Polski nominowanym w tej edycji konkursu.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej