x

Gdzie w Warszawie na Restaurant Week? 5 topowych adresów

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    23.09.2021

W których stołecznych restauracjach warto zarezerwować stolik na Restaurant Week? Podpowiadamy!

Oferta restauracji Roxx. Zdjęcie: materiały prasowe
Oferta restauracji Roxx. Zdjęcie: materiały prasowe
Mimo trudnego roku, scena restauracyjna dynamicznie się rozwija, a szefowie kuchni wrócili do gotowania z nowymi pomysłami na apetyczne dania. Unikalnych potraw spoza regularnej karty można spróbować podczas festiwalu Restaurant Week, który potrwa do 3 października. W cenie 59 zł na wszystkich gości czeka 3-daniowe menu oraz festiwalowy koktajl.
Oto warszawskie rekomendacje:

Roxx
Co wyróżnia restaurację Roxx? Przede wszystkim różnorodna kuchnia, szeroka oferta win i alkoholi oraz przyjazna atmosfera. Menu zawiera wyłącznie świeże potrawy przygotowywane na miejscu, w tym świeże ryby, owoce morza, mięsa, steki oraz dania wegetariańskie. Z pewnością nikt nie wyjdzie stąd głodny po zjedzeniu wędzonego żebra wieprzowego z puree z pieczonym czosnkiem i włoską kapustą.

Klonn
Położona przy Zamku Ujazdowskim, otoczona ogrodem restauracja jest zieloną oazą w centrum stolicy. Inspiracją dla stworzenia restauracji Klonn stał się 200-letni pomnik przyrody stojący w pobliżu restauracji. W menu smaki kuchni europejskiej przeplatają się z wpływami z różnych stron świata i lokalnymi produktami, tworząc nieograniczone ramami żadnej kuchni, sezonowe kompozycje.

Nie brakuje propozycji zarówno dla wegan i wegetarian, jak i wielbicieli owoców morza czy jakościowej wołowiny. Podczas Festiwalu spróbujecie m. in. domowej kaszy bulgur ze słonecznikiem, pomarańczą i pak choi w wersji wege oraz z dorszem w wersji mięsnej.

Niewinni Czarodzieje
W gronie restauracji biorących udział w Festiwalu, jak zawsze są debiutanci. W Warszawie na Restaurant Week po raz pierwszy można się wybrać do restauracji Niewinni Czarodzieje 2.0. To projekt gastronomiczno-lifestylowy, którego inspiracją był film Andrzeja Wajdy pt. „Niewinni Czarodzieje”.
W festiwalowym menu są m. in. wołowina z truflą i kizami, kaczka, węgorz z foie gras z musem z pietruszki i dymem czereśniowym. Na deser owoce: pomarańcza i marakuja ze śmietanową nutą.

Słodki Słony Familia
Familia Słodki Słony to dwie rodziny, które prowadzą razem cukiernię i bistro od 25 lat. Menu bistro to przede wszystkim tradycyjna polska kuchnia pełna wegetariańskich i wegańskich pozycji, z hiszpańskimi i bliskowschodnimi akcentami, które są bliskie całej rodzinie.

O klasyki kulinarne i konfetti z kruszonki zadbała królowa polskiej gastronomii Magda Gessler. Karta dań wegańskich i wegetariańskich to konik syna Magdy – Tadeusza Mullera, doświadczonego kucharza oraz twórcy największych konceptów restauracyjnych w Polsce.

Podczas Festiwalu w opcji mięsnej jako danie główne zjecie sztufadę wołową nadziewaną czosnkiem z puree truflowym, podgrzybkami, brukselką i sosem demi glace. W opcji wege czeka pieczony burak w rumianym cieście francuskim z duxelle pieczarkowym, zapiekanka z buraka z kozim serem, szpinak na maśle oraz warzywny demi glace z octem balsamicznym.

Winestone Warszawa Centrum
Jeśli szukacie restauracji na wieczorne spotkania ze znajomymi przy lampce dobrego wina oraz  wybornej wieprzowinie, zarezerwujcie stolik w Winestone Warszawa Centrum. Czekają tu na was niesamowite połączenia smaków. W menu mięsnym króluje stek wieprzowy z kostką na pieczonych warzywach okopowych z chrupiącymi ziemniakami i sosem musztardowym. Dla miłośników wege przygotowano filet z pstrąga na salsie z grillowanych warzyw na ciepło, pieczoną dynię, czarną soczewicę, oliwę koperkową.

Miejsca można rezerwować za pośrednictwem aplikacji https://app.rclb.pl oraz na stronie https://RestaurantWeek.pl.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Działa targ Plonoteka w Elektrowni Powiśle

W każdy piątek i sobotę klienci mogą odwiedzić eko targ Plonoteka, na którym dostępny jest szeroki wybór certyfikowanych produktów z ekologicznych upraw, bezpośrednio od rolników i producentów.

KULINARNY TALENT 2019 JUŻ NIEBAWEM

11. edycja autorskiego konkursu Roberta Sowy Kulinarny Talent 2019 odbędzie się podczas targów Euro Gastro 28 marca o godz. 11.00 w Warsaw Ptak Expo. To prestiżowy konkurs pozwalający odkryć wybitne zdolności wśród rozpoczynających życie zawodowe uczniów kierunków gastronomicznych.

"Food Service" i Ouichef.pl na Instagramie!

Rusza nasze konto na Insta! Od teraz serwujemy wam najciekawsze informacje ze świata gastronomii nie tylko na portalu Ouichef.pl i w magazynie "Food Service", ale także w trzech mediach społecznościowych. Do Facebooka i Linkedina dołączył właśnie Instagram.

Najlepsze restauracje Plebiscytu Gości Restaurant Week

Prawie 90 tysięcy uczestników ogólnopolskiego Festiwalu Restaurant Week, który zakończył się 5 lipca, miało szansę ocenić dania, obsługę i atmosferę w 348 restauracjach w kraju. To jedyny tak duży plebiscyt, w którym o zwycięstwie decydują nie eksperci, a amatorzy dobrej kuchni.

Kulinarny tygiel pięciu kultur

Po raz kolejny Transatlantyk Festival zaprosił na wyjątkowe spotkanie sztuki filmowej i kulinarnej, czyli Kino Kulinarne przygotowywane we współpracy z 68. Berlinale Kulinarisches Kino. Festiwal odbywający się w Łodzi gromadzi co roku setki gości.

Urodziny na zamku

Dziesiąte urodziny obchodziła w tym roku restauracja Gothic Cafe. 26 sierpnia w gościnnych progach Zamku w Malborku odbyła się uroczysta kolacja.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej