x

Bocuse d’Or 2021: znamy nazwiska kandydatów

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    21.09.2021

4 listopada podczas 28. Międzynarodowych Targów Wyposażenia Hoteli i Gastronomii HORECA w Krakowie pięciu szefów kuchni wystąpi przed szeroką publicznością, by zmierzyć się w największej kulinarnej rozgrywce.

Szefowie kuchni biorący udział w Bocuse d'Or Poland 2021 / Zdjęcie: Materiały prasowe
Szefowie kuchni biorący udział w Bocuse d'Or Poland 2021 / Zdjęcie: Materiały prasowe
Z uwagi na obecną, światową sytuację pandemiczną, tegoroczna selekcja najbardziej prestiżowego konkursu kulinarnego na świecie nie była łatwa do zaplanowania i zorganizowania, choć zainteresowanie młodych szefów kuchni konkursem było duże.

Z kilkunastu zgłoszeń, udało się wyłonić drogą preselekcji pięciu kandydatów, wśród których znaleźli się:
- Łukasz Cichy, restauracja Biała Róża w Krakowie
- Jakub Kasprzak, 5 Posiłków Dziennie w Poznaniu
- Sebastian Klamka, restauracja Widnokrąg w Sandomierzu
- Tomasz Łagowski, restauracja Belvedere w Warszawie
- Kamil Tłuczek, restauracja Patio w Grand Hotel Boutique Rzeszów

Co czeka na zawodników?
W ciągu 5 godzin i 35 minut każdy z kandydatów wspierany przez swojego pomocnika (commis) będzie musiał przygotować dwa dania każde w 15 porcjach. Pierwsze danie serwowane wyłącznie na talerzu musi być skomponowane z polskiego śledzia, rodzimego jabłka i śmietany 18%, pozostałe składniki według uznania kandydata. Natomiast drugie danie zaprezentowane na platerze a następnie wyserwowane na talerzach musi być przygotowane z rostbefu, ogona wołowego, świeżych pomidorów malinowych oraz dyni.

Jak poradzą sobie z tematami obowiązkowymi zawodnicy, to się okaże na początku listopada. Jedno jest pewne, czeka nas wiele emocji, zaciętej rywalizacji i tym razem również możliwość spotkania ciekawych postaci ze światowej sceny kulinarnej, a w jury zasiądzie sama śmietanka polskich i zagranicznych szefów kuchni, dodamy, że nie zabraknie gwiazdek Michelin.

Na żywo i w internecie
Patronat honorowy nad polską selekcją objęło Bocuse d’Or Winners, elitarne zrzeszenie zwycięzców wszystkich finałowych rozgrywek w Lyonie, które w polskiej selekcji będzie miało również swojego przedstawiciela w jury technicznym. Zapowiada się zatem po raz kolejny wspaniałe widowisko, które w tym roku będzie można śledzić na żywo również w internecie. Rywalizację będzie można śledzić w social media Bocuse d’Or Poland oraz za pomocą strony www.bocusedorpoland.pl.

Technika, smak i tekstura
Bocuse d’Or jest konkursem wysokiej klasy gotowania, który odbywa się przed publicznością i jest prezentacją najnowszych światowych trendów kulinarnych. W konkursie kładzie się duży nacisk na kreatywność, technikę, smak oraz teksturę. Bocuse d’Or ma na celu promowanie i rozwijanie młodych talentów w kraju i poza jego granicami, promowanie różnorodności dziedzictwa kulinarnego oraz polskiej gastronomii jak również zwiększenie świadomości kulinarnej kucharzy i szefów kuchni. Finał konkursu Bocuse d’Or odbywa się co dwa lata w samym sercu Sirha, profesjonalnych targów w Lyonie poświęconych gastronomii.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Targi World of Coffee 2022 [RELACJA]

Gwatemalska kawa, wsparcie dla Ukrainy, studnie dla Afryki i Mistrzostwa Świata Baristów z polskim akcentem - oto czym żyły targi World of Coffee, które odbyły się pod koniec czerwca w Mediolanie. Najważniejsze wydarzenie branży kawowej odwiedziła rekordowa liczba ponad 11000 osób z całego świata.

XXI Madrid Fusion w styczniu 2023 roku

XXI edycja światowego kongresu gastronomicznego Madrid Fusion odbędzie się 23 - 25 stycznia w 2023 roku.

Nie żyje Tadeusz Gołębiewski, twórca sieci hoteli Gołębiewski

Nie żyje Tadeusz Gołębiewski, założyciel sieci hoteli Gołębiewski oraz fabryki cukierniczej Tago. Zmarł 21 czerwca - poinformowała Agnieszka Gawińska, odpowiedzialna za kontakty z mediami w firmie Tago.

Start Akademii Mistrzów Smaku By Belvedere. Znani szefowie kuchni w ekipie trenerów

Najlepsi szefowie kuchni z całej Polski będą szkolić młodych kucharzy kształcących się na kierunkach gastronomicznych. Wśród trenerów Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere znaleźli się m.in. Adam Chrząstowski, Michał Iwaniuk, Ernest Jagodziński czy Tomasz Łagowski.

Tadeusz Müller, Arkadiusz Kurowski, Witold Szabłowski i Restaurant Club - laureatami nagród AIG PRIX 2022

Podczas uroczystej gali w warszawskim Hotelu Raffles Europejski wręczono nagrody AIG PRIX przyznawane przez Międzynarodową Akademię Gastronomiczną na wniosek Akademii Gastronomicznej w Polsce. Tegoroczni laureaci to Tadeusz Müller, Arkadiusz Kurowski, Witold Szabłowski i Restaurant Club.

Konkurs "Czas na rybę!" - jest o co walczyć!

Laureaci trzech pierwszych miejsc ogólnopolskiego konkursu kulinarnego "Czas na rybę!" pojadą na wycieczkę do Włoch, do fabryki pieców UNOX w Padwie. Natomiast trzy najlepsze drużyny w rywalizacji uczniów szkół gastronomicznych wezmą udział w warsztatach kulinarnych z wykorzystaniem pieców UNOX.

Inne kategorie

Podcasty

Koniec papierowego kubka jest bliski? [PODCAST]

Ekologia coraz mocniej oddziałuje na wszystkie sfery życia i powoli wkracza także tam, gdzie jeszcze nie tak dawno w ogóle o niej nie myślano - do kawiarni, restauracji, barów. Jak ekologicznie prowadzić gastronomię? Rozmawiamy o tym z Krzysztofem Rzymanem, właścicielem kawiarni STOR w Warszawie.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej