x

Bocuse d’Or 2021: znamy nazwiska kandydatów

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    21.09.2021

4 listopada podczas 28. Międzynarodowych Targów Wyposażenia Hoteli i Gastronomii HORECA w Krakowie pięciu szefów kuchni wystąpi przed szeroką publicznością, by zmierzyć się w największej kulinarnej rozgrywce.

Szefowie kuchni biorący udział w Bocuse d'Or Poland 2021 / Zdjęcie: Materiały prasowe
Szefowie kuchni biorący udział w Bocuse d'Or Poland 2021 / Zdjęcie: Materiały prasowe
Z uwagi na obecną, światową sytuację pandemiczną, tegoroczna selekcja najbardziej prestiżowego konkursu kulinarnego na świecie nie była łatwa do zaplanowania i zorganizowania, choć zainteresowanie młodych szefów kuchni konkursem było duże.

Z kilkunastu zgłoszeń, udało się wyłonić drogą preselekcji pięciu kandydatów, wśród których znaleźli się:
- Łukasz Cichy, restauracja Biała Róża w Krakowie
- Jakub Kasprzak, 5 Posiłków Dziennie w Poznaniu
- Sebastian Klamka, restauracja Widnokrąg w Sandomierzu
- Tomasz Łagowski, restauracja Belvedere w Warszawie
- Kamil Tłuczek, restauracja Patio w Grand Hotel Boutique Rzeszów

Co czeka na zawodników?
W ciągu 5 godzin i 35 minut każdy z kandydatów wspierany przez swojego pomocnika (commis) będzie musiał przygotować dwa dania każde w 15 porcjach. Pierwsze danie serwowane wyłącznie na talerzu musi być skomponowane z polskiego śledzia, rodzimego jabłka i śmietany 18%, pozostałe składniki według uznania kandydata. Natomiast drugie danie zaprezentowane na platerze a następnie wyserwowane na talerzach musi być przygotowane z rostbefu, ogona wołowego, świeżych pomidorów malinowych oraz dyni.

Jak poradzą sobie z tematami obowiązkowymi zawodnicy, to się okaże na początku listopada. Jedno jest pewne, czeka nas wiele emocji, zaciętej rywalizacji i tym razem również możliwość spotkania ciekawych postaci ze światowej sceny kulinarnej, a w jury zasiądzie sama śmietanka polskich i zagranicznych szefów kuchni, dodamy, że nie zabraknie gwiazdek Michelin.

Na żywo i w internecie
Patronat honorowy nad polską selekcją objęło Bocuse d’Or Winners, elitarne zrzeszenie zwycięzców wszystkich finałowych rozgrywek w Lyonie, które w polskiej selekcji będzie miało również swojego przedstawiciela w jury technicznym. Zapowiada się zatem po raz kolejny wspaniałe widowisko, które w tym roku będzie można śledzić na żywo również w internecie. Rywalizację będzie można śledzić w social media Bocuse d’Or Poland oraz za pomocą strony www.bocusedorpoland.pl.

Technika, smak i tekstura
Bocuse d’Or jest konkursem wysokiej klasy gotowania, który odbywa się przed publicznością i jest prezentacją najnowszych światowych trendów kulinarnych. W konkursie kładzie się duży nacisk na kreatywność, technikę, smak oraz teksturę. Bocuse d’Or ma na celu promowanie i rozwijanie młodych talentów w kraju i poza jego granicami, promowanie różnorodności dziedzictwa kulinarnego oraz polskiej gastronomii jak również zwiększenie świadomości kulinarnej kucharzy i szefów kuchni. Finał konkursu Bocuse d’Or odbywa się co dwa lata w samym sercu Sirha, profesjonalnych targów w Lyonie poświęconych gastronomii.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Ameryka od Kuchni

Współczesna amerykańska kuchnia prezentuje całe bogactwo smaków, o czym będą mogli się przekonać goście 4. Kongresu Szefów Kuchni już 9 października br. w hali Expo XXI w Warszawie.

Zwycięzcy Testu Kulinarnego MAKRO

Znamy zwycięzców konkursu pierwszego Testu Kulinarnego, organizowanego w ramach programu Szef dla Młodych Talentów przez sieć hurtowni MAKRO Polska.

Grzegorz Bucki i Adriana Wójcikowska w finale Kulinarnego Pucharu Polski 2018

W sobotę, 2 czerwca, odbył się piąty z konkursów nominowanych do Kulinarnego Pucharu Polski - "Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś".

Podsumowanie Restaurant Week

Jubileuszowa, 10. edycja Restaurant Week odbyła się w dniach 20-31 października w 13 polskich miastach pod hasłem "Okazja do świętowania".

Team Poland 2022 przygotowuje się do europejskiej selekcji Bocuse d’Or

Czasu na przygotowania jest niewiele, gdyż Bocuse d’Or Europe 2022 odbędzie się już 23-24 marca, tym razem w Budapeszcie. Polskę reprezentuje Jakub Kasprzak wspierany przez Dawida Cieślińskiego. Podczas wykonywania dań konkursowych obowiązywać będą produkty z Węgier.

Makłowicz zaprasza do Chefs for Change: "zmiana zaczyna się na talerzu"

Robert Makłowicz zaprasza do dołączenia do Chefs for Change - społeczności szefów i szefowych kuchni, którzy dzielą się wiedzą i inspiracjami w zakresie kuchni roślinnej. Wszystko po to, by serwować dania, które pomogą w rozwiązaniu problemów współczesnego świata.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej