x

Premiery w Browarach Warszawskich: nowe restauracje, foodcourt i piwo rzemieślnicze

Kategoria: Miejsca    21.09.2021

Odmieniony Browar Warszawski, Food Hall pod historycznymi kolebkami Leżakowni, 4-poziomowa restauracja i sports bar Roberta Lewandowskiego - NINE’s, starowarszawska Gastronomja oraz Japonka - sushi i japoński grill - to tylko niektóre z otwarć zaplanowanych na jesień w Browarach Warszawskich.

Restauracja Japonka / Zdjęcie: materiały prasowe
Restauracja Japonka / Zdjęcie: materiały prasowe
Jednym z najbardziej wyczekiwanych otwarć był Browar Warszawski, który po blisko dwóch dekadach, w tym samym miejscu, gdzie niegdyś sławni Haberbusch i Schiele, znów warzy piwo. Wszyscy koneserzy dobrego piwa mogą wybierać spośród 18 rodzajów piwa rzemieślniczego. W menu znajduje się wiele potraw z opalanego węglem drzewnym Josper Grilla, owoce morza, burgery oraz propozycje wegetariańskie. Pianką na kuflu jest piwny food pairing i zestawy przekąsek browarskich.

Piwny raj prężnie działa już od 10 września i znajduje się w piwnicach dawnej Leżakowni przy Grzybowskiej 56. To jednak nie wszystko. Browar Warszawski łączyć się będzie z włoskim konceptem Pizza Lecentano oraz whisky barem.

Food Hall Browary – podróż po smakach świata
Food Hall w historycznej Leżakowni Browaru Haberbuscha i Schielego - przestrzeni ze sklepieniami kolebkowymi i z oryginalną odrestaurowaną cegłą z XIX wieku - swoje drzwi otwiera  24 września przy Haberbuscha i Schielego 2. Autorem projektu hali jest Aleksander Likus wraz ze wspólnikami, przedstawiciel młodego pokolenia rodziny Likusów - znanych z licznych projektów hotelarskich i gastronomicznych.

Na powierzchni blisko 1,5 tys. mkw. we współpracy z cenionymi restauratorami Likusowie uruchomili kilkanaście różnorodnych restauracji i barów w kilku strefach i z bogatą ofertą.
– Już od samego początku oczywistym było, że nie można marnować potencjału efektownej przestrzeni piwnic więc zależało nam na stworzeniu przestrzeni, w której historia, kultura, artyzm i gastronomia wzajemnie się przenikają – mówi Aleksander Likus.

We wnętrzu znajduje się 300 miejsc siedzących z dużymi stołami idealnymi do grupowych spotkań lub mniejszymi dla bardziej kameralnych. Dużym atutem tego miejsca jest przestrzeń śniadaniowa. Konstrukcja witryn, przy których się znajduje, pozwala na ich całkowite zsunięcie i zatarcie przestrzeni między wnętrzem a strefą ogródków.
Kluczowym miejscem Food Hallu jest Bar Centralny, za który odpowiada Karim Bibars – znany Warszawiakom z koktajlbaru Charlie. Oferta barowa odwołuje się do piwnej historii Browarów i najnowszych światowych trendów.

Wszystkie restauracje zostały dobrane tak, aby każdy mógł znaleźć dla siebie odpowiedni rodzaj kuchni. Wśród nich: The Sushi Alona Thana, Dziurka Od Klucza z  OCTO Pasta Pizza i a’Panu occo?!, Silk & Spicy, The Seafood Bar, S'poke & śledzie, Falla, Jasna Sprawa, Boston Burgers, Okarima Ramen i Viet Nem.

Japonka - emocje, muzyka i smak bez kompromisów
Emocje, brak kompromisów, muzyka i oryginalny smak. To cechy charakterystyczne dla Japonki –  nowego projektu duetu Linh Nguyen i Dawida Uszyńskiego. Menu zostało skonstruowane tak, aby dzielić się najlepszymi kąskami, a posiłek stanowił przejście przez różne techniki kulinarne. Poza sashimi i sushi, można będzie spróbować dań z grilla robata czy prawdziwej tempury.

Wyróżnikiem jest dbałość o selekcję składników - ekstremalnie świeże owoce morza i ryby oraz japońska wołowina. O profesjonalizmie tej dwójki można było się już przekonać odwiedzając wcześniej Japonki Browary Warszawskie oraz Delikatesy Azjatka. Japonka swoje neoazjatyckie wnętrza otworzyła 17 września przy Grzybowskiej 56.

NINE’S Restaurant & Sports Bar
Długo wyczekiwane otwarcie to także restauracja połączona ze sports barem - NINE’s. Dla gości otworzą się 4 poziomy w zabytkowej XIX-wiecznej Warzelni - sercu Browarów Warszawskich. Każda strefa to inne doznania - zarówno kulinarne jak i te sportowe.

Robert Lewandowski oficjalnie zaprasza do drużyny i wspólnego tworzenia wyjątkowego miejsca pełnego zdrowych emocji – nie tylko na murawie. Warto zapamiętać adres Haberbuscha i Schielego 6 – to tam już na początku października będą rozgrywać się najgorętsze emocje sportowe.

 

Restauracja Gastronomja / Zdjęcie: materiały prasowe
Restauracja Gastronomja / Zdjęcie: materiały prasowe
Gastronomja – smak dawnej Warszawy
Mejsce skierowane jest do mięsożerców i posiada wybór wolno pieczonych żeber wołowych, wieprzowych i jagnięcych oraz steków z sezonowanej wołowiny. W karcie znajdą się również klasyczne polskie potrawy. Szefem kuchni jest Daniel Saczuk, który pracował wiele lat w znanych restauracjach jak „U kucharzy w hotelu Europejskim, następnie w „Soul Kitchen czy  „Żebra i Kości”. Otwarcie już 24 września przy Grzybowskiej 56.

Crazy Butcher – wolska ambasada mięsa
To dla wielu rzeźnik numer jeden w Warszawie. Ich dostawcy długo i uczciwie pracowali na zaufanie załogi, a to przełożyło się na zaufanie wiernych klientów. Oprócz wieprzowiny, najlepszej wołowiny, świeżych wędlin w Crazy Butcher dostępny jest również drób. Miejsce to jest więc prawdziwym rajem dla wszystkich mięsożerców. Lokal otworzy się przy Krochmalnej 61 jeszcze we wrześniu.

Oprócz nowych otwarć na gości czeka już mnóstwo otwartych miejsc, takich jak: Munja Browary Warszawskie, Olivos Cafe & Restaurant, Mykonos, piekarnia Bakery Browary Warszawskie, dobro&dobro cafe, delikatesy Azjatka, Piccola Italia and Mediterraneo, Japonki Browary Warszawskie, Le Paradox, DESEO Patisserie & Chocolaterie, Sobremesa Tapas Bar, Etno Cafe, Baila Show & Dining czy Vita Cafe.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Pop-up restauracji Epoka na Nocnym Markecie w Warszawie

Jak fine diningowa restauracja poradzi sobie w warunkach ulicznych? Przekonamy się podczas pop-upu restauracji Epoka na Nocnym Markecie w Warszawie! Szef kuchni Marcin Przybysz stworzył na tę okazję menu, w którym współczesne interpretacje historycznych przepisów przekłada na język comfort foodu.

Bałkańska Dusza na Saskiej Kępie pod wodzą Adama Chrząstowskiego

Adam Chrząstowski został szefem kuchni w warszawskiej restauracji Bałkańska Dusza. Przygotowuje tam potrawy na tradycyjnym bałkańskim grillu, ale w menu znajdziemy takie specjały jak m.in. pączek z grasicą czy bycze jądro w podwędzanej białej czekoladzie.

Druga restauracja MAX Premium Burgers w Poznaniu już otwarta

MAX Premium Burgers - najstarsza szwedzka sieć restauracji serwująca burgery - otworzyła drugi lokal w Poznaniu, a tym samym - siedemnasty w Polsce.

Nowe restauracje w Fabryce Norblina

Gastronomiczna oferta Fabryki Norblina poszerzyła się o nowe lokale. To Bocca Ristorante & Pizzeria z włoską kuchnią i pizzą neapolitańską, SOUL on the grill serwujący amerykański comfort food i restauracja Paradiso z kuchnią międzynarodową. Za kilka dni otworzy się legendarny tex-mex - Blue Cactus,

Aleksander Baron stawia na ziemniaczany fast food Kartoszki na warszawskim brzegu Wisły

Znany i ceniony szef kuchni Aleksander Baron otworzył w Warszawie Kartoszki - fast food serwujący grillowane ziemniaki z 14 wariantami przeróżnych farszów: od gzika, przez tzatziki, wędzony ser z Wiżajn czy boczniaki, po kimchi.

Nowa kawiarnia Green Caffè Nero w sercu Wrocławia

Green Caffè Nero poszerzyła sieć swoich kawiarni o nowy lokal przy ul. Szewskiej 8 we Wrocławiu. Nowoczesna architektura miejsca oraz jego usytuowanie wśród ceglanych kamienic odzwierciedlają kontrasty, którymi zachwyca turystów to pełne historii miasto.

Inne kategorie

Podcasty

Moda na wina nowofalowe w restauracjach. Rozmowa z Piotrem Pietrasem [PODCAST]

Czym się charakteryzują wina naturalne, organiczne, biodynamiczne, wegańskie? Kto je konsumuje i jakie możliwości stwarzają te kategorie w biznesie restauracyjnym? Czy warto podążać za tym trendem? Rozmawiamy o tym z Piotrem Pietrasem, Master Sommelierem, Wicemistrzem Europy Sommelierów.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej