x

Janusz Palikot planuje otwarcie sieci restauracji

Kategoria: Twój biznes - oferta    21.09.2021

Nowa wódka, rzemieślnicze destylaty i sieć własnych restauracji - spółka Alembik Polska Janusza Palikota ogłosiła plany rozwoju w najbliższym czasie.

Zdjęcie: materiały prasowe
Zdjęcie: materiały prasowe
Należąca do Janusza Palikota spółka Alembik Polska wyemituje kolejną serię akcji w ramach crowdfundingu udziałowego. Emisja rozpocznie się 30 września na platformie Crowdway. Środki pozyskane w ten sposób spólka przeznaczy na dalszy rozwój biznesu, otwarcia kolejnych lokali i rozwój nowej marki rzemieślniczych trunków.

Restauracje w Polsce i za granicą
Wśród planów Palikota jest otwarcie sieci restauracji – alkotek, w których nie tylko będzie można łączyć mocny alkohol z jedzeniem, ale także spróbować produkowanych na miejscu destylatów. Docelowo, mają one pojawić się także poza granicami Polski.

Na razie, pierwsze dwa lokale, które działać będą w tym modelu to Młoda Polska we Wrocławiu oraz Czarcia Łapa w Lublinie. Szefową kuchni Młodej Polski jest Beata Śniechowska, zwyciężczyni MasterChef Polska, a także autorka książek kulinarnych i Kobieta Szef 2019 roku według przewodnika Gault & Millau. Restauracja Czarcia Łapa przechodzi zaś generalny remont, który ma przygotować ją do ponownego otwarcia.

Nowa wódka
Podczas konferencji online zaprezentowano także nowy produkt. Wódka Kraftowa Palikot ma być połączeniem spirytusu rektyfikowanego oraz okowity. Produkt wkrótce ma być dostępny w sieci Żabka. Początkowo zadebiutuje w trzech wariantach: jako destylat z ziemniaka, żyta i jęczmienia. Alembik Polska planuje także wypuszczenie wersji owocowej destylatu.

Autor tekstu: Przemysław Ziemichód
O AUTORZE
Przemysław Ziemichód
Dziennikarz i bloger kulinarny z ponad dziesięcioletnim stażem, specjalizujący się w tematyce alkoholi. Publikował m.in. w Polsce Times, Gazecie Krakowskiej, Naszemiasto.pl, Zwierciadle, Gotujmy.pl, Polki.pl, Cookmagazine.pl. Prowadzi podcast o alkoholach Strefa Wolnocłowa oraz blog Foodiesworld.pl

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej