x

Roślinny Przewodnik Cukierniczy: najlepsi szefowie kuchni podzielili się swoimi przepisami

Kategoria: Lifestyle - książki    20.09.2021

Perfekcyjny deser bez masła, jajek i śmietany - to nie tylko możliwe, ale dzięki tej publikacji - jeszcze łatwiejsze. Roślinny Przewodnik Cukierniczy to nowa publikacji autorstwa zespołu i ambasadorów projektu Chefs for Change.

Zdjęcie: materiały prasowe
Zdjęcie: materiały prasowe
Kuchnia roślinna w ostatnich latach wzmacnia swoją pozycję trendu kulinarnego. Jednocześnie zmienia się podejście Polaków do nabiału – już 23% z nich nie je lub ogranicza spożycie mleka i produktów mlecznych, a 18% podobnie zapatruje się na rolę jajek w swojej diecie. Mimo to, wśród twórców wypieków i deserów bardzo często wciąż panuje błędne przekonanie, że słodkości w wersji wegańskiej muszą być z automatu dietetyczne (bezcukrowe, bezglutenowe, surowe), a stworzenie roślinnych wariantów klasycznych pączków, drożdżówek czy kremówek jest niezwykle trudne.

– Tradycyjne cukiernictwo zbudowane na maśle, śmietanie i jajkach, to język, który jest zrozumiały dla profesjonalistów i domowych cukierników. Aby zasady przygotowywania roślinnych deserów były przystępne dla wszystkich, ważne jest by odnosić się do kultury kulinarnej, w której jesteśmy osadzeni. Ale także pamiętać, że za wspaniałymi deserami stoją reakcje chemiczne, które dają pożądany efekt i można go osiągać także bez składników odzwierzęcych – mówiła podczas spotkania prasowego Dominika Targosz, ambasadorka Chefs for Change i współautorka Przewodnika.

Wtórował jej Tadeusz Muller. – Odnoszenie się do tradycji to przygotowywanie deserów które wyglądają znajomo, także dla osób w średnim czy starszym wieku, należy więc zmienić myślenie o składnikach, ale nie o wrażeniach, których oczekujemy od najpyszniejszych deserów jakie tylko można sobie wyobrazić – mówił szef kuchni.

Roślinny Przewodnik Cukierniczy został przygotowany we współpracy z profesjonalistami – ambasadorami projektu Chefs for Change. Swoimi przepisami podzielili się: Tadeusz Muller, Patryk Szczepański, Ernest Jagodziński, Natalia Stachowska, Karolina Kowalczyk, Wojciech Starowicz, Jakub Mołda z zespołem, Laura Monti, Agnieszka Sierac, Dariusz Jatczak, Karolina Nej. Jakie przepisy można znaleźć w środku? M.in.: Czekoladowy biszkopt nasączony likierem pomarańczowym, tatar ze śliwek z pomarańczowym “żółtkiem”, 2 rodzaje bez, Irlandzkie ciasto piernikowe,mus rocher czy v-melbę z lodami.

Tatar ze śliwek z pomarańczowym żółtkiem według przepisu Natalii Stachowskiej / Zdjęcie: materiały prasowe
Tatar ze śliwek z pomarańczowym żółtkiem według przepisu Natalii Stachowskiej / Zdjęcie: materiały prasowe

Poza przepisami w środku znajdują się kierunki rozwoju, przykłady lokali, które z powodzeniem wprowadziły wegańskie wypieki i desery, tipy i triki.Przewodnik dostępny jest w dwóch formach: za darmo w formie cyfrowej na stronie RoślinnieJemy – https://bit.ly/398MyDZ oraz odpłatnie w wersji drukowanej w sklepie Otwarte Klatki – https://bit.ly/3EwagZs

Partnerem Roślinnego Przewodnika Cukierniczego jest firma Upfield Professional.

Autor tekstu: ( red. )

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej