x

Belvedere zredukuje emisję CO2 o 95%. Nowa biokotłownia to dopiero początek zmian

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    20.09.2021

Marka Belvedere zaprezentowała nową przestrzeń biokotłowni, która umożliwi destylarni redukcję emisji CO2 o 95% w 2022 roku.

Zdjęcie: materiały prasowe
Zdjęcie: materiały prasowe
Wraz z uruchomieniem instalacji wytwarzania energii elektrycznej i cieplnej w oparciu o paliwo biomasowe, marka Belvedere ogłosiła przyspieszony harmonogram działań zmierzający do redukcji emisji CO2: nowa instalacja będzie produkować 100% energii odnawialnej, w konsekwencji zmniejszając emisję CO2 o 95%.

Pierwszy krok zrobiony
Prezes i dyrektor generalny Belvedere Vodka, skomentował inauguracyjne otwarcie instalacji zaznaczając, że „jest takie chińskie przysłowie, które mówi, że "podróż na 1000 mil zaczyna się od jednego kroku”. – Wiemy, że mamy przed sobą długą drogę do realizacji naszych ambicji, aby pielęgnować ziemie uprawne, z których korzystamy oraz chronić ekosystemy i bioróżnorodność, od których jesteśmy zależni. Nowa instalacja wykorzystująca biomasę oznacza duży krok naprzód w kierunku realizacji przekonania marki Belvedere, że lepsze praktyki biznesowe tworzą lepszy świat – mówi Rodney Williams i dodaje: – Opieramy się na tych osiągnięciach, stawiając sobie poprzeczkę jeszcze wyżej, podejmując osiem zobowiązań w zakresie zrównoważonego rozwoju, możliwych do zrealizowania do 2025 r.

Owe 8 zobowiązań obejmuje:
• Przejście na rolnictwo ekologiczne: Od 2020 r. marka Belvedere zaczęła pozyskiwać organiczne składniki dla wszystkich nowych produktów wchodzących na rynek od 2021 roku. Marka planuje przechodzenie na produkcję w pełni organiczną od 2023 roku.

• Renaturyzację: Belvedere pracuje obecnie nad programem regeneracji gleb w Polsce, którego celem jest ochrona ich naturalnego charakteru.

• Zmniejszenie zużycia wody: Celem jest zmniejszenie ilości odprowadzanych ścieków o 40%, co przyczyni się do zmniejszenia zużycia wody pochodzącej z własnych studni o 27% do roku 2024.

• Zielone rozwiązania energetyczne: Oprócz działań związanych z instalacją wytwarzania energii elektrycznej i cieplnej w oparciu o paliwo biomasowe, Belvedere pracuje nad zainstalowaniem dodatkowego rozwiązania w zakresie energii słonecznej w swojej destylarni do 2023 r.

• Zrównoważone rozwiązania w zakresie opakowań: Belvedere wyeliminowało 95% plastiku jednorazowego użytku i rozpoczęło wdrażanie eko-wzornictwa dla wszystkich nowych produktów i materiałów promocyjnych. Firma Belvedere zobowiązała się do dalszego zmniejszenia zużycia plastiku o 50%, zwiększenia zużycia plastiku pochodzącego z recyklingu o 50% oraz zwiększenia zużycia szkła pochodzącego z recyklingu do 2025 r.

• Odzysk ciepła odpadowego: Do 2022 r. Belvedere zamierza przekształcić produkt uboczny destylacji w paliwo. Równocześnie, wraz z instalacją Biokotłowni, zakład będzie odzyskiwać ciepło odpadowe poprzez ponowne wykorzystanie spalin, co doprowadzi do zmniejszenia zużycia energii przez kotłownię o 20% już od 2021 r.

• Współpracę z lokalnymi społecznościami w celu promocji i zaopatrzenia ich w zieloną
energię: Firma pracuje nad planem dostarczenia do miejskiej sieci energetycznej zielonej energii produkowanej we własnym zakresie od 2025 r. Jednocześnie pomoże swoim partnerom z branży rolniczej przejść od całkowitej do zerowej zależności od węgla dzięki nowemu planowi wykorzystania energii odnawialnej, który zostanie wdrożony do 2025 r.

• Wykorzystanie współpracy z organizacjami pozarządowymi i uniwersytetami w celu zwiększenia ochrony wody i poprawy wydajności.

Zielona energia w destylarni
Plan Belvedere dotyczący zielonej i odnawialnej energii był przygotowywany od wielu lat. W latach 2012-2017 marka zmniejszyła emisję CO2 związaną z produkcją energii o 42% dzięki zmianie źródeł paliwa. Licząca 111 lat Destylarnia Belvedere ma długą historię wspierania polskiej społeczności poprzez inicjatywy na rzecz zrównoważonego rozwoju. Jest współzałożycielem Fundacji Ochrony Środowiska Lokalnego, a swoje polskie ziarna żyta pozyskuje wyłącznie lokalnie, utrzymując długofalowe relacje z pięcioma polskimi producentami rolnymi. Zainicjowała również Raw Spirit Program, uruchomiony w partnerstwie z Politechniką Łódzką, którego celem jest m. in. promowanie zrównoważonego rozwoju uprawy polskiego żyta.





Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Dabiz Muñoz zwycięzcą The Best Chefs Awards 2021. Przemysław Klima wśród najlepszych!

Dabiz Muñoz z Restauracji DiverXO otrzymał tytuł The Best Chef Top100 Award. Na prestiżowej liście stu najlepszych szefów kuchni znalazł się także Przemysław Klima z krakowskiej restauracji Bottiglieria 1881.

TARGI EUROGASTRO I WORLDHOTEL 2018 ZA NAMI

22. Międzynarodowe Targi Gastronomiczne Euro Gastro oraz 11. Międzynarodowe Targi Wyposażenia Obiektów Noclegowych WorldHotel w dniach 21-23 marca odwiedziło 19 117 osób. Czekało na nich 268 wystawców z 20 krajów.

KRGiC zmienia się w Związek Pracodawców HoReCa

Krajowa Rada Gastronomii i Cateringu, organizacja powołana do reprezentowania i działania na rzecz polskiej branży gastronomicznej, zmieniła nazwę oraz formę prawną. Odtąd będzie działała jako Związek Pracodawców Hoteli, Restauracji i Cateringu (ZP HoReCa).

Dawid Pytkowski z El Koktel najlepszym barmanem w konkursie KINLEY Mixology Club

Po kilku miesiącach barmańskich wyzwań wyłoniony został mistrz koktajlowego rzemiosła w konkursie KINLEY Mixology Club. Podczas finałowych zmagań zwyciężył Dawid Pytkowski, szef baru w stołecznym cocktail barze El Koktel.

Kulinarnego Pucharu Polski w tym roku nie będzie

Najważniejszy konkurs w polskiej gastronomii został przełożony - na informację o tym, kto po raz 20. otrzyma tytuł "Najlepszego z najlepszych" będziemy musieli poczekać do 20121 roku. Trwają prace nad alternatywnym wydarzeniem dla sektora HoReCa.

Konkurs Caffè Vergnano Best Barista 2019

Rusza piąta edycja ogólnopolskiego konkursu Caffè Vergnano Best Barista. Po raz pierwszy wydarzenie odbędzie się w nowej otwartej formule. Mogą w nim wziąć udział wszyscy bariści, niezależnie od marki kawy, na której pracują.

Inne kategorie

Podcasty

Moda na wina nowofalowe w restauracjach. Rozmowa z Piotrem Pietrasem [PODCAST]

Czym się charakteryzują wina naturalne, organiczne, biodynamiczne, wegańskie? Kto je konsumuje i jakie możliwości stwarzają te kategorie w biznesie restauracyjnym? Czy warto podążać za tym trendem? Rozmawiamy o tym z Piotrem Pietrasem, Master Sommelierem, Wicemistrzem Europy Sommelierów.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej