x

Jamie Oliver wraca do gastronomii? Znany szef kuchni chce ponownie otworzyć restauracje

Kategoria: Ludzie    16.09.2021

Czy zamknięte w 2018 i 2019 roku restauracje Jamiego Olivera znów otworzą swoje drzwi? Szef kuchni poważnie myśli o powrocie do gastronomii i zdradza, że ma "kilka ekscytujących pomysłów".

Zdjęcie: Shutterstock.com
Zdjęcie: Shutterstock.com
W wywiadzie dla magazynu „Radio Times” brytyjski szef kuchni zdradził, że myśli o ponownym otwarciu restauracji Fifteen, lokalu non profit w Londynie, który zadebiutował w 2002 roku. Jego zamknięcie dwa lata temu było dla Olivera dużym wstrząsem.

– Na razie obserwuję rynek, ale na pewno wrócę do gry. Mamy kilka ekscytujących pomysłów, na to, w jaki sposób Fifteen mogłaby się przeobrazić. Wciąż też posiadamy restauracje za granicą. Działałem metodą prób i błędów, ale nie mogę przestać próbować. Fifteen przecierała szlaki. Wszyscy mi mówili „nie rób tego”, ale ta restauracja to wciąż najlepsza rzecz, jaką kiedykolwiek zrobiłem – mówi szef kuchni w rozmowie z „Radio Times”.

Deklaracja ta może oznaczać koniec tarapatów, w które Oliver wpadł kilka lat temu. Problemy finansowe zmusiły go najpierw do zamknięcia 17 lokali w 2018 roku, zaś rok później kolejnych 22 miejsc. Dodatkowo, po przegranej sprawie sądowej, kucharz celebryta musiał zapłacić także byłym pracownikom zaległe wynagrodzenia.


Autor tekstu: Przemysław Ziemichód
O AUTORZE
Przemysław Ziemichód
Dziennikarz i bloger kulinarny z ponad dziesięcioletnim stażem, specjalizujący się w tematyce alkoholi. Publikował m.in. w Polsce Times, Gazecie Krakowskiej, Naszemiasto.pl, Zwierciadle, Gotujmy.pl, Polki.pl, Cookmagazine.pl. Prowadzi podcast o alkoholach Strefa Wolnocłowa oraz blog Foodiesworld.pl

Zobacz także

Janusz Garncarczyk (Lemon Resort SPA) - szef kuchni 24 godziny na dobę

Jego ścieżka kariery dowodzi, że dzięki ciężkiej pracy można wejść na sam szczyt. JANUSZ GARNCARCZYK jest dziś szefem kuchni prestiżowego LEMON RESORT SPA. Czym wyróżnia się praca w takim obiekcie? Jak mądrze zarządzać pracownikami? I czy jest tu miejsce na rozwój?

Agnieszka Sierac, właścicielka Fukafe o sukcesie jednej z pierwszych roślinnych kawiarni w Polsce

Fukafe powstało dziesięć lat temu jako jedno z pierwszych roślinnych miejsc w naszym kraju. Jak radzi on sobie po dekadzie funkcjonowania w branży? Co wyróżnia ten koncept na tle innych? Na pytania odpowiada Agnieszka Sierac, właścicielka Fukafe.

Tomasz Tracz szefem kuchni w restauracji Folga w Krakowie

Nowym szefem krakowskiej restauracji Folga został Tomasz Tracz. Zastąpił na tym stanowisku Macieja Bigaja, który otrzymał propozycję pracy w trzygwiazdkowej restauracji Cheval Blanc by Peter Knogl w Bazylei.

Adrian Górniak, właściciel restauracji Źródło: w tym szaleństwie jest metoda

Po ponad 5 latach pracy w topowych warszawskich restauracjach zdecydował się na otwarcie własnego lokalu - ŹRÓDŁO. O konsekwentnym dążeniu do celu i szukaniu równowagi w życiu opowiada człowiek orkiestra ADRIAN GÓRNIAK.

Adam Pawłowski w zarządzie Court of Master Sommeliers. To nowy impuls do rozwoju sztuki sommelierskiej w Polsce

Rodacy, którzy chcieliby zawalczyć o najwyższe wyróżnienie w branży sommelierskiej, mogą liczyć na moje wsparcie - zapewnia Adam Pawłowski, który został członkiem zarządu Court of Master Sommeliers, najbardziej prestiżowej organizacji szkolącej i zrzeszającej sommelierów na całym świecie.

Bartek Kieżun: grecka kuchnia z perspektywy Aten

"Ateny do zjedzenia" to kolejna książka Bartka Kieżuna, w której bada on śródziemnomorską kulturę od kuchni. Serwuje w niej przepisy i opowieści o historii miasta, greckich bogach, drogach czy świątyniach. Nam opowiedział m.in. o tym, jak się gotuje w Atenach i co piszczy w tamtejszej gastronomii.

Inne kategorie

Podcasty

Kryzys 2.0. Restauratorka Alicja Than o optymalizacji kosztów biznesu gastronomicznego [PODCAST]

W jaki sposób optymalizować koszty prowadzenia biznesu gastronomicznego w obliczu rosnącej inflacji oraz jak przetrwać na rynku, nie tracąc klientów i nie rezygnując z jakości - rozmawiamy o tym z Alicją Than, właścicielką lokali Izumi Sushi, Kago, Kiseki, Omakase, Matcha Bistro & Bar w Warszawie.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej