x

Jamie Oliver wraca do gastronomii? Znany szef kuchni chce ponownie otworzyć restauracje

Kategoria: Ludzie    16.09.2021

Czy zamknięte w 2018 i 2019 roku restauracje Jamiego Olivera znów otworzą swoje drzwi? Szef kuchni poważnie myśli o powrocie do gastronomii i zdradza, że ma "kilka ekscytujących pomysłów".

Zdjęcie: Shutterstock.com
Zdjęcie: Shutterstock.com
W wywiadzie dla magazynu „Radio Times” brytyjski szef kuchni zdradził, że myśli o ponownym otwarciu restauracji Fifteen, lokalu non profit w Londynie, który zadebiutował w 2002 roku. Jego zamknięcie dwa lata temu było dla Olivera dużym wstrząsem.

– Na razie obserwuję rynek, ale na pewno wrócę do gry. Mamy kilka ekscytujących pomysłów, na to, w jaki sposób Fifteen mogłaby się przeobrazić. Wciąż też posiadamy restauracje za granicą. Działałem metodą prób i błędów, ale nie mogę przestać próbować. Fifteen przecierała szlaki. Wszyscy mi mówili „nie rób tego”, ale ta restauracja to wciąż najlepsza rzecz, jaką kiedykolwiek zrobiłem – mówi szef kuchni w rozmowie z „Radio Times”.

Deklaracja ta może oznaczać koniec tarapatów, w które Oliver wpadł kilka lat temu. Problemy finansowe zmusiły go najpierw do zamknięcia 17 lokali w 2018 roku, zaś rok później kolejnych 22 miejsc. Dodatkowo, po przegranej sprawie sądowej, kucharz celebryta musiał zapłacić także byłym pracownikom zaległe wynagrodzenia.


Autor tekstu: Przemysław Ziemichód
O AUTORZE
Przemysław Ziemichód
Dziennikarz i bloger kulinarny z ponad dziesięcioletnim stażem, specjalizujący się w tematyce alkoholi. Publikował m.in. w Polsce Times, Gazecie Krakowskiej, Naszemiasto.pl, Zwierciadle, Gotujmy.pl, Polki.pl, Cookmagazine.pl. Prowadzi podcast o alkoholach Strefa Wolnocłowa oraz blog Foodiesworld.pl

Zobacz także

Nie żyje cukiernik Piotr Chylarecki

Z ogromną przykrością informujemy, że zmarł znany cukiernik Piotr Chylarecki, związany m.in. z Deseo i Odette.

Werner & Mertz: Od kołyski do kołyski

O tym, czy działania na rzecz ochrony środowiska mogą przełożyć się na sukces w biznesie, założeniach zrównoważonego rozwoju i ekologicznych środkach do utrzymania czystości marki Green Care Professional, rozmawiamy z Reinhardem Schneiderem, właścicielem firmy Werner & Mertz.

Makro wciąż wspiera młode talenty

Agata to 18-letnia mieszkanka małej miejscowości Rokietnica w województwie wielkopolskim. Jej największą pasją jest gotowanie, dlatego marzy, by swoją przyszłość związać właśnie z gastronomią. Pierwsze zawodowe doświadczenie zdobywała w znanej poznańskiej restauracji A Nóż Widelec dzięki wygranej w

SZEŚĆ RĄK, SZEŚCIORO OCZU I TRZY MÓZGI

Eduardo Xartuch, Oriol Castro i Mateo Casañas przez blisko 20 lat pracowali w zespole kreatywnym legendarnej El Bulli. Po przeobrażeniu restauracji w El Bulli Foundation zdecydowali się na odważny krok. Ich wspólne restauracje - Compartir i Disfrutar zdobyły wielkie uznanie smakoszy i krytyków.

Massimo Bottura: Mała restauracja z wielkimi marzeniami

O roli szefów kuchni we współczesnym świecie, o idei #RespectFood oraz o tym, co jest obecnie naprawdę ważne w gotowaniu, opowiedział nam Massimo Bottura, szef trzygwiazdkowej restauracji Osteria Francescana.

Konrad Kowalski w Opasłym Tomie. Odpowiada za nowe menu

Konrad Kowalski został nowym rezydentem restauracji Opasły Tom w Warszawie należącej do grupy Kręgliccy. Restauracje i Catering. Z początkiem stycznia objął on stery kuchni przy ul. Wierzbowej.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej