x

Dabiz Muñoz zwycięzcą The Best Chefs Awards 2021. Przemysław Klima wśród najlepszych!

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    16.09.2021

Dabiz Muñoz z Restauracji DiverXO otrzymał tytuł The Best Chef Top100 Award. Na prestiżowej liście stu najlepszych szefów kuchni znalazł się także Przemysław Klima z krakowskiej restauracji Bottiglieria 1881.

Zdjęcie: materiały prasowe
Zdjęcie: materiały prasowe
Szef kuchni Dabiz Muñoz z Restauracji DiverXO w Madrycie zdobył nagrodę The Best Chef Top100 Award. Björn Frantzén z Restauracji Frantzén w Sztokholmie zajął drugie miejsce i otrzymał nagrodę The Best Chef Awards Voted by Chefs. Pierwszą trójkę prestiżowej listy zamyka szef kuchni Andoni Luis Aduriz z Restauracji Mugaritz w San Sebastián, który z 45. miejsca w zeszłorocznym zestawieniu awansował na 3. pozycję w tegorocznym.

Powrót do życia
Po wirtualnej edycji gali w 2020 roku, tegorocznym hasłem przewodnim było: "Back to LIVE. Back to REALITY”. Jedne z najbardziej wpływowych osobistości w świecie kulinarnym spotkały się w Amsterdamie, aby uczcić najlepszych z najlepszych w gastronomii. W tym roku na liście znaleźli się szefowie kuchni z 29 krajów, w tym aż 15 szefów z Hiszpanii. Na podium stanął Dabiz Muñoz z DiverXO.

– Dla mnie The Best Chef Award to jedno z najbardziej prestiżowych wyróżnień w dzisiejszym świecie, a nagroda taka jak ta jest spełnieniem marzeń i docenieniem wielu lat kreatywności, poświęcenia, pasji i ciężkiej pracy. Ostatnie lata w mojej restauracji były bardzo intensywne i brutalne, ale mój zespół i ja mamy jasność, że to dopiero początek, a najlepsze jest jeszcze przed nami. Nie ma żadnych ograniczeń w zasięgu wzroku – mówi Dabiz Muñoz z restauracji DiverXo.

Wśród 100 najlepszych, na miejscu 88. znalazł się także Przemysław Klima z restauracji Bottiglieria 1881.
Najbardziej prestiżowe nagrody powędrowały do znanych nazwisk w świecie gastronomii, a także do kilku nowych osobowości. Oto lista nagród specjalnych:

  • The Best Chef Rising Star Award: Fatmata Binta z Sierra Leone
  • The Best Chef Fol-LOVERS: Manoella "Manu" Buffara z Brazylii
  • The Best Chef Pastry Award: Maša Salopek ze Słowenii
  • The Best Chef Food Art Award: Vicky Lau z Chin
  • The Best Chef Gourmet Award: RIJKS z Amsterdamu
  • The Best Chef New Entry Award: Henrique Sá Pessoa z Portugalii
  • The Best Chef Voted by Chefs Award: Björn Frantzen z Szwecji
  • The Best Chef Science Award: Joan Roca z Hiszpanii
  • The Best Chef Legend Award: Alfonso Iaccarino z Włoch
  • The Best Chef Pizza Award: Franco Pepe z Włoch

Miejsce dzielenia się doświadczeniami
THE BEST CHEF to światowa społeczność pasjonatów jedzenia. Projekt poświęcony utalentowanym szefom kuchni, którzy tworzą najlepsze doznania kulinarne. The Best Chef to także globalna społeczność zrzeszająca podobnie myślące osoby, które chcą dzielić się  swoimi doświadczeniami kulinarnymi. Wspólna przestrzeń, w której stara gwardia dzieli się podstawami rzemiosła z następnymi pokoleniem, które w zamian są inspiracją do nowych idei.




Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Krakowski TAG. na liście 100 najlepszych koktajlbarów na świecie

Na tydzień przed ogłoszeniem listy najlepszych koktajbarów The World’s 50 Best Bars 2022, poznaliśmy drugą pięćdziesiątkę lokali, które uplasowały się na pozycjach od 51 do 100. Wśród wyróżnionych na 97. lokacie znalazł się krakowski TAG.

Konferencja Plant-Powered Perspectives: o nadchodzących dynamicznych zmianach w branży spożywczej

Konferencja Plant-Powered Perspectives, największe wydarzenie poświęcone branży roślinnej w tej części Europy, odbędzie się po raz piąty 27 października w Warszawie. Zapewni przestrzeń do dyskusji na temat przyszłości żywności.

Znamy uczestników "Czas na rybę!"

Po burzliwych obradach jurorzy zdecydowali, kto przyjedzie do Niemodlina na Opolszczyźnie, aby zaprezentować swój kunszt podczas V edycji Konkursu Kulinarnego "Czas na rybę!". Rywalizacja, która odbędzie się 1 i 2 października, jest nominowana do Kulinarnego Pucharu Polski 2023.

Transgourmet Foodservice i Selgros Cash & Carry łowią kulinarne talenty

Ruszyły eliminacje do Les Chefs en Or - polskiej edycji konkursu kulinarnego dla uczniów szkół gastronomicznych. Do 16 października chętni mogą zgłosić propozycję autorskiego dania rybnego poprzez formularz na stronie internetowej konkursu.

Next Day Studio - ruszamy od 2 listopada

Magazyny "Food Service", "Media Marketing Polska" oraz "Handel" łączą siły w kolejnej edycji projektu Next Day Studio. W każdą środę listopada poruszać będziemy tematy ważne z punktu widzenia pracowników i właścicieli gastronomii.

SushiMaster Class niebawem w kolejnych miastach Polski

Dotychczas przedstawiciele Grafen Europe (wraz z marką SUZUMO) pojawili się z warsztatami SushiMaster Class w Szczecinie, Poznaniu, Warszawie oraz Białymstoku. Kolejne wydarzenia już wkrótce!

Inne kategorie

Podcasty

Koniec papierowego kubka jest bliski? [PODCAST]

Ekologia coraz mocniej oddziałuje na wszystkie sfery życia i powoli wkracza także tam, gdzie jeszcze nie tak dawno w ogóle o niej nie myślano - do kawiarni, restauracji, barów. Jak ekologicznie prowadzić gastronomię? Rozmawiamy o tym z Krzysztofem Rzymanem, właścicielem kawiarni STOR w Warszawie.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej