x

Dabiz Muñoz zwycięzcą The Best Chefs Awards 2021. Przemysław Klima wśród najlepszych!

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    16.09.2021

Dabiz Muñoz z Restauracji DiverXO otrzymał tytuł The Best Chef Top100 Award. Na prestiżowej liście stu najlepszych szefów kuchni znalazł się także Przemysław Klima z krakowskiej restauracji Bottiglieria 1881.

Zdjęcie: materiały prasowe
Zdjęcie: materiały prasowe
Szef kuchni Dabiz Muñoz z Restauracji DiverXO w Madrycie zdobył nagrodę The Best Chef Top100 Award. Björn Frantzén z Restauracji Frantzén w Sztokholmie zajął drugie miejsce i otrzymał nagrodę The Best Chef Awards Voted by Chefs. Pierwszą trójkę prestiżowej listy zamyka szef kuchni Andoni Luis Aduriz z Restauracji Mugaritz w San Sebastián, który z 45. miejsca w zeszłorocznym zestawieniu awansował na 3. pozycję w tegorocznym.

Powrót do życia
Po wirtualnej edycji gali w 2020 roku, tegorocznym hasłem przewodnim było: "Back to LIVE. Back to REALITY”. Jedne z najbardziej wpływowych osobistości w świecie kulinarnym spotkały się w Amsterdamie, aby uczcić najlepszych z najlepszych w gastronomii. W tym roku na liście znaleźli się szefowie kuchni z 29 krajów, w tym aż 15 szefów z Hiszpanii. Na podium stanął Dabiz Muñoz z DiverXO.

– Dla mnie The Best Chef Award to jedno z najbardziej prestiżowych wyróżnień w dzisiejszym świecie, a nagroda taka jak ta jest spełnieniem marzeń i docenieniem wielu lat kreatywności, poświęcenia, pasji i ciężkiej pracy. Ostatnie lata w mojej restauracji były bardzo intensywne i brutalne, ale mój zespół i ja mamy jasność, że to dopiero początek, a najlepsze jest jeszcze przed nami. Nie ma żadnych ograniczeń w zasięgu wzroku – mówi Dabiz Muñoz z restauracji DiverXo.

Wśród 100 najlepszych, na miejscu 88. znalazł się także Przemysław Klima z restauracji Bottiglieria 1881.
Najbardziej prestiżowe nagrody powędrowały do znanych nazwisk w świecie gastronomii, a także do kilku nowych osobowości. Oto lista nagród specjalnych:

  • The Best Chef Rising Star Award: Fatmata Binta z Sierra Leone
  • The Best Chef Fol-LOVERS: Manoella "Manu" Buffara z Brazylii
  • The Best Chef Pastry Award: Maša Salopek ze Słowenii
  • The Best Chef Food Art Award: Vicky Lau z Chin
  • The Best Chef Gourmet Award: RIJKS z Amsterdamu
  • The Best Chef New Entry Award: Henrique Sá Pessoa z Portugalii
  • The Best Chef Voted by Chefs Award: Björn Frantzen z Szwecji
  • The Best Chef Science Award: Joan Roca z Hiszpanii
  • The Best Chef Legend Award: Alfonso Iaccarino z Włoch
  • The Best Chef Pizza Award: Franco Pepe z Włoch

Miejsce dzielenia się doświadczeniami
THE BEST CHEF to światowa społeczność pasjonatów jedzenia. Projekt poświęcony utalentowanym szefom kuchni, którzy tworzą najlepsze doznania kulinarne. The Best Chef to także globalna społeczność zrzeszająca podobnie myślące osoby, które chcą dzielić się  swoimi doświadczeniami kulinarnymi. Wspólna przestrzeń, w której stara gwardia dzieli się podstawami rzemiosła z następnymi pokoleniem, które w zamian są inspiracją do nowych idei.




Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Nowości w programie Targów HoReCa

7-9 listopada 2018, Expo Kraków - Targi HoReCa/Gastrofood/EnoExpo jak co roku są wyjątkową okazją do spotkania się w Krakowie przedstawicieli branż gastronomicznej, hotelarskiej i winiarskiej.

The World’s 50 Best Restaurants bez rosyjskich lokali. Finał nie w Moskwie, lecz w Londynie

Wśród laureatów plebiscytów The World’s 50 Best Restaurants 2022 oraz The World’s 50 Best Bars 2022 nie będzie restauracji i koktajlbarów z Rosji. Ponadto, zaplanowana na lato gala wręczenia nagród najlepszym lokalom zostanie przeniesiona z Moskwy do Londynu.

Relacja: Food Service Summit 2018

Duża dawka wiedzy przekazana przez najlepszych ekspertów i liczne okazje do wymiany doświadczeń - tak wyglądała 5. jubileuszowa edycja konferencji Food Service Summit.

Legendarny konkurs

Pod koniec lutego w Warszawie odbędzie się finał polskich eliminacji konkursu Bocuse d’O r. O kulisach jednego z najstarszych (30- letnia tradycja) i najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych na świecie rozmawiamy z Jarosławem Walczykiem, przewodniczącym Komitetu Organizacyjnego polskiej edycji

Wielkopolski Kucharz Roku 2022 - zaproszenie do startu

Po dwuletniej pandemicznej przerwie wystartuje VII edycja konkursu kulinarnego Wielkopolski Kucharz Roku im. Rafała Jelewskiego. Odbędzie się 8 czerwca w malowniczym majątku Ostoja Chobienice k. Zbąszyna.

Świąteczny Stół Pajacyka - restauratorzy mogą pomóc i otrzymać wsparcie

4 grudnia odbędzie się "Świąteczny Stół Pajacyka" - tego dnia właściciele lokali gastronomicznych przekazują 10% dziennego obrotu na rzecz osób potrzebujących wsparcia żywnościowego. Jak włączyć się do akcji pomimo restrykcji epidemicznych?

Inne kategorie

Podcasty

Koniec papierowego kubka jest bliski? [PODCAST]

Ekologia coraz mocniej oddziałuje na wszystkie sfery życia i powoli wkracza także tam, gdzie jeszcze nie tak dawno w ogóle o niej nie myślano - do kawiarni, restauracji, barów. Jak ekologicznie prowadzić gastronomię? Rozmawiamy o tym z Krzysztofem Rzymanem, właścicielem kawiarni STOR w Warszawie.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej