Powrót do życia
Po wirtualnej edycji gali w 2020 roku, tegorocznym hasłem przewodnim było: "Back to LIVE. Back to REALITY”. Jedne z najbardziej wpływowych osobistości w świecie kulinarnym spotkały się w Amsterdamie, aby uczcić najlepszych z najlepszych w gastronomii. W tym roku na liście znaleźli się szefowie kuchni z 29 krajów, w tym aż 15 szefów z Hiszpanii. Na podium stanął Dabiz Muñoz z DiverXO.
– Dla mnie The Best Chef Award to jedno z najbardziej prestiżowych wyróżnień w dzisiejszym świecie, a nagroda taka jak ta jest spełnieniem marzeń i docenieniem wielu lat kreatywności, poświęcenia, pasji i ciężkiej pracy. Ostatnie lata w mojej restauracji były bardzo intensywne i brutalne, ale mój zespół i ja mamy jasność, że to dopiero początek, a najlepsze jest jeszcze przed nami. Nie ma żadnych ograniczeń w zasięgu wzroku – mówi Dabiz Muñoz z restauracji DiverXo.
Wśród 100 najlepszych, na miejscu 88. znalazł się także Przemysław Klima z restauracji Bottiglieria 1881.
Najbardziej prestiżowe nagrody powędrowały do znanych nazwisk w świecie gastronomii, a także do kilku nowych osobowości. Oto lista nagród specjalnych:
- The Best Chef Rising Star Award: Fatmata Binta z Sierra Leone
- The Best Chef Fol-LOVERS: Manoella "Manu" Buffara z Brazylii
- The Best Chef Pastry Award: Maša Salopek ze Słowenii
- The Best Chef Food Art Award: Vicky Lau z Chin
- The Best Chef Gourmet Award: RIJKS z Amsterdamu
- The Best Chef New Entry Award: Henrique Sá Pessoa z Portugalii
- The Best Chef Voted by Chefs Award: Björn Frantzen z Szwecji
- The Best Chef Science Award: Joan Roca z Hiszpanii
- The Best Chef Legend Award: Alfonso Iaccarino z Włoch
- The Best Chef Pizza Award: Franco Pepe z Włoch
Miejsce dzielenia się doświadczeniami
THE BEST CHEF to światowa społeczność pasjonatów jedzenia. Projekt poświęcony utalentowanym szefom kuchni, którzy tworzą najlepsze doznania kulinarne. The Best Chef to także globalna społeczność zrzeszająca podobnie myślące osoby, które chcą dzielić się swoimi doświadczeniami kulinarnymi. Wspólna przestrzeń, w której stara gwardia dzieli się podstawami rzemiosła z następnymi pokoleniem, które w zamian są inspiracją do nowych idei.