x

Dabiz Muñoz zwycięzcą The Best Chefs Awards 2021. Przemysław Klima wśród najlepszych!

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    16.09.2021

Dabiz Muñoz z Restauracji DiverXO otrzymał tytuł The Best Chef Top100 Award. Na prestiżowej liście stu najlepszych szefów kuchni znalazł się także Przemysław Klima z krakowskiej restauracji Bottiglieria 1881.

Zdjęcie: materiały prasowe
Zdjęcie: materiały prasowe
Szef kuchni Dabiz Muñoz z Restauracji DiverXO w Madrycie zdobył nagrodę The Best Chef Top100 Award. Björn Frantzén z Restauracji Frantzén w Sztokholmie zajął drugie miejsce i otrzymał nagrodę The Best Chef Awards Voted by Chefs. Pierwszą trójkę prestiżowej listy zamyka szef kuchni Andoni Luis Aduriz z Restauracji Mugaritz w San Sebastián, który z 45. miejsca w zeszłorocznym zestawieniu awansował na 3. pozycję w tegorocznym.

Powrót do życia
Po wirtualnej edycji gali w 2020 roku, tegorocznym hasłem przewodnim było: "Back to LIVE. Back to REALITY”. Jedne z najbardziej wpływowych osobistości w świecie kulinarnym spotkały się w Amsterdamie, aby uczcić najlepszych z najlepszych w gastronomii. W tym roku na liście znaleźli się szefowie kuchni z 29 krajów, w tym aż 15 szefów z Hiszpanii. Na podium stanął Dabiz Muñoz z DiverXO.

– Dla mnie The Best Chef Award to jedno z najbardziej prestiżowych wyróżnień w dzisiejszym świecie, a nagroda taka jak ta jest spełnieniem marzeń i docenieniem wielu lat kreatywności, poświęcenia, pasji i ciężkiej pracy. Ostatnie lata w mojej restauracji były bardzo intensywne i brutalne, ale mój zespół i ja mamy jasność, że to dopiero początek, a najlepsze jest jeszcze przed nami. Nie ma żadnych ograniczeń w zasięgu wzroku – mówi Dabiz Muñoz z restauracji DiverXo.

Wśród 100 najlepszych, na miejscu 88. znalazł się także Przemysław Klima z restauracji Bottiglieria 1881.
Najbardziej prestiżowe nagrody powędrowały do znanych nazwisk w świecie gastronomii, a także do kilku nowych osobowości. Oto lista nagród specjalnych:

  • The Best Chef Rising Star Award: Fatmata Binta z Sierra Leone
  • The Best Chef Fol-LOVERS: Manoella "Manu" Buffara z Brazylii
  • The Best Chef Pastry Award: Maša Salopek ze Słowenii
  • The Best Chef Food Art Award: Vicky Lau z Chin
  • The Best Chef Gourmet Award: RIJKS z Amsterdamu
  • The Best Chef New Entry Award: Henrique Sá Pessoa z Portugalii
  • The Best Chef Voted by Chefs Award: Björn Frantzen z Szwecji
  • The Best Chef Science Award: Joan Roca z Hiszpanii
  • The Best Chef Legend Award: Alfonso Iaccarino z Włoch
  • The Best Chef Pizza Award: Franco Pepe z Włoch

Miejsce dzielenia się doświadczeniami
THE BEST CHEF to światowa społeczność pasjonatów jedzenia. Projekt poświęcony utalentowanym szefom kuchni, którzy tworzą najlepsze doznania kulinarne. The Best Chef to także globalna społeczność zrzeszająca podobnie myślące osoby, które chcą dzielić się  swoimi doświadczeniami kulinarnymi. Wspólna przestrzeń, w której stara gwardia dzieli się podstawami rzemiosła z następnymi pokoleniem, które w zamian są inspiracją do nowych idei.




Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

MAKRO Polska zrealizowało założenia strategii odpowiedzialnego biznesu na rok 2022

Realizacja założeń strategii odpowiedzialnego biznesu jest istotnym elementem działalności MAKRO Polska. W 2022 roku firma skupiła się między innymi na: rozwoju kultury bezpieczeństwa żywności, minimalizacji negatywnego wpływu na środowisko oraz wdrożeniu programów wspierających pracowników.

Selgros Cash & Carry sponsorem Ogólnopolskiego Turnieju Kucharskiego dla uczniów szkół gastronomicznych

16 uczestników z 8 szkół walczyło o tytuł najlepszego młodego kucharza podczas finału VII Ogólnopolskiego Turnieju Kucharskiego. Sponsorem wydarzenia był Selgros Cash & Carry.

Foodsi, Restaurant Week i Free Now we wspólnej kampanii

Tej wiosny Foodsi kontynuuje przekaz "Tu się nie marnuje", zwracający uwagę na problem marnotrawienia jedzenia, a dodatkowo zachęca do dbania nie tylko o planetę, ale również o własne samopoczucie. Aby lepiej realizować te misję Foodsi łączy siły z Free Now i Restaurant Week.

Giancarlo Russo trenerem Akademii Inspiracji MAKRO

Do grona trenerów Akademii Inspiracji MAKRO dołączył Giancarlo Russo - znany propagator kuchni włoskiej w branży HoReCa. Poprowadzi on cykl warsztatów dotyczących trzech regionów kuchni włoskiej. Szkolenia skierowane są do zawodowych kucharzy i szefów kuchni.

Yannick Lohou i Tomasz Łagowski prowadzącymi 8 warsztaty Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere

Ósme warsztaty Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere odbyły się 6 marca w restauracji Belvedere. Młodzi adepci sztuki kulinarnej mieli tym razem możliwość pracy z dwoma wybitnymi szefami kuchni oraz wzięcia udziału w kolejnym wykładzie eksperckim w budynku XVIII - wiecznej Nowej Oranżerii.

Poznańskie restauracje dołączają do przewodnika Michelin

Poznań dołączy do miast, których restauracje opisane są w słynnym przewodniku Michelin. Znajdzie się w nim obok Warszawy i Krakowa.

Inne kategorie

Podcasty

Kryzys 2.0 i konsument, który przelicza: jak go zachęcić do marki? [PODCAST]

Czego potrzebuje teraz konsument? Czy zmieniać portfolio? Jak się z nim komunikować? Czy to jest moment na wprowadzanie nowości? Opowiada Jacek Sadowski, prezes Demo Effective Launching.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej