x

"Havel od kuchni" Michaela Žantovskiego

Kategoria: Lifestyle - książki    13.09.2021

"Havel od kuchni" to kolejny przykład książki, która szerzej pokazuje kulinarną kulturę i historię. Mało kto wie, że czeski prezydent, polityk, działacz antyreżimowy, dramaturg i pisarz był także doskonałym kucharzem, a gotowanie i przyjmowanie gości było jego wielką pasją.

Książka \"Havel od kuchni" Michael Žantovski. Fot. materiały prasowe
Książka \"Havel od kuchni" Michael Žantovski. Fot. materiały prasowe
Autor publikacji Michael Žantovski – przyjaciel Havla i jego rzecznik prasowy – przytacza mnóstwo zabawnych historii i anegdot. Dzięki temu nie tylko bliżej poznajemy postać byłego prezydenta Czech i jego otoczenie, ale także realia epoki, historyczne wydarzenia i zwyczaje. Opowieści te przeplatane są przepisami na potrawy lubiane i gotowane przez bohatera. To tradycyjna czeska kuchnia: smażony ser, polędwica w śmietanie czy rogaliki waniliowe, które naprawdę warto wypróbować. Pojawia się tu także kilka dań egzotycznych, których przygotowanie w latach 70. wcale nie było proste. Zanurzcie się w historii, opowieściach, a momentami w teatrze absurdu. I odkryjcie wiele nowych smaków! 

„HAVEL OD KUCHNI”, MICHAEL ŽANTOVSKI, WYD. AFERA, 2020 R.

Recenzja ukazała się w „Food Service" 7–8/2021 nr 207.

Autor tekstu: Jakub Gutek
O AUTORZE
Jakub Gutek
Kulturoznawca, dziennikarz kulinarny i kucharz amator. Od 2016 r. związany z magazynem „Food Service”. W swojej pracy łączy kulinaria i kulturę, a w szczególności film. Współtworzy inicjatywę Films For Food, która zajmuje się dystrybucją i promocją najciekawszych filmów dokumentalnych o tematyce kulinarno-gastronomicznej oraz organizuje wokół nich wiele wydarzeń specjalnych.

Zobacz także

"Prosto" Yotama Ottolenghiego

Odległe kulinarne tradycje łączy w swojej kuchni Yotam Ottolenghi, znany izraelsko-brytyjski szef kuchni, właściciel londyńskich restauracji Nopi i Rovi oraz autor kultowych książek "Jerozolima" i "Obfitość". Na polskim rynku dostępna jest od niedawna jego najnowsza publikacja - "Prosto".

"Stambuł do zjedzenia" Bartka Kieżuna

Po Italii i Portugalii przyszedł czas na następną wyprawę z Bartkiem Kieżunem, tym razem do Stambułu.

"Raz na tydzień" Cloe Sucree

Nie macie czasu na gotowanie w domu? Chloe Sucree w książce "Raz na tydzień" twierdzi: to kwestia dobrej organizacji. I udowadnia, że smaczne, domowe dania na każdy dzień tygodnia może bez problemu przygotować każdy.

TO DOBRE, TO PROSTE

Jak przywracać zapomniane smaki, jak kultywować polską tradycję kulinarną i czym ona właściwie jest? Gdzie znaleźć najlepsze produkty? Jak hoduje się zwierzęta, a jak pozyskuje dzikie rośliny i dziczyznę? Czy możliwe jest całkowicie ekologiczne rolnictwo?

"The Polish Table" Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek w ścisłym finale Gourmand World Cookbook Awards

Książka Tomaszewskiej-Bolałek współfinansowana przez Ministerstwo Spraw Zagranicznych RP znalazła się w ścisłym finale Gourmand World Cookbook Awards, najbardziej prestiżowego konkursu dla książek kulinarnych nazywanego również Kulinarnymi Oscarami.

ODPOWIEDNIO PRZECHOWANE

Czy słyszeliście kiedyś o metodzie batch? To sposób konserwacji żywności − partiami, oszczędnie i w pełni naturalnie − który powstał dzięki pasji pary Kanadyjczyków do eksperymentowania (i zakręcania).

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej