x

"Havel od kuchni" Michaela Žantovskiego

Kategoria: Lifestyle - książki    13.09.2021

"Havel od kuchni" to kolejny przykład książki, która szerzej pokazuje kulinarną kulturę i historię. Mało kto wie, że czeski prezydent, polityk, działacz antyreżimowy, dramaturg i pisarz był także doskonałym kucharzem, a gotowanie i przyjmowanie gości było jego wielką pasją.

Książka \"Havel od kuchni" Michael Žantovski. Fot. materiały prasowe
Książka \"Havel od kuchni" Michael Žantovski. Fot. materiały prasowe
Autor publikacji Michael Žantovski – przyjaciel Havla i jego rzecznik prasowy – przytacza mnóstwo zabawnych historii i anegdot. Dzięki temu nie tylko bliżej poznajemy postać byłego prezydenta Czech i jego otoczenie, ale także realia epoki, historyczne wydarzenia i zwyczaje. Opowieści te przeplatane są przepisami na potrawy lubiane i gotowane przez bohatera. To tradycyjna czeska kuchnia: smażony ser, polędwica w śmietanie czy rogaliki waniliowe, które naprawdę warto wypróbować. Pojawia się tu także kilka dań egzotycznych, których przygotowanie w latach 70. wcale nie było proste. Zanurzcie się w historii, opowieściach, a momentami w teatrze absurdu. I odkryjcie wiele nowych smaków! 

„HAVEL OD KUCHNI”, MICHAEL ŽANTOVSKI, WYD. AFERA, 2020 R.

Recenzja ukazała się w „Food Service" 7–8/2021 nr 207.

Autor tekstu: Jakub Gutek
O AUTORZE
Jakub Gutek
Kulturoznawca, dziennikarz kulinarny i kucharz amator. Od 2016 r. związany z magazynem „Food Service”. W swojej pracy łączy kulinaria i kulturę, a w szczególności film. Współtworzy inicjatywę Films For Food, która zajmuje się dystrybucją i promocją najciekawszych filmów dokumentalnych o tematyce kulinarno-gastronomicznej oraz organizuje wokół nich wiele wydarzeń specjalnych.

Zobacz także

"TRADYCJE KULINARNE NORWEGII" autorstwa MAGDALENY TOMASZEWSKIEJ-BOLAŁEK

Magdalena Tomaszewska-Bolałek to badaczka kultury i kierowniczka Food Studies na SWPS, a także autorka bloga Kuchniokracja.

"WINO. PRZELANE NA PAPIER" autorstwa KUBY JANICKIEGO, MAGDALENY KUBIACZYK, JOANNY PLICHTY i TOMASZA KOSIŃSKIEGO

Nie trzeba być specjalistą od wina, żeby rozpoznać dobre etykiety, pić wino i czerpać z tego przyjemność - z takiego założenia wychodzą autorzy książki "Wino. Przelane na papier".

"LUKULLUS. NOWE CIASTKARSTWO" ALBERTA JUDYCKIEGO i JACKA MALARSKIEGO

Właściciele warszawskiej cukierni Lukullus, Albert Judycki i Jacek Malarski, stworzyli rozpoznawalną markę.

"Uczta na Wawelu, książka nie tylko kulinarna" Bartka Kieżuna

Czy kiedykolwiek na lekcjach historii "wchodziliście" do królewskiej kuchni? Zaglądaliście do staropolskich przepisów kulinarnych, by przekonać się, co jadali monarchowie na Wawelu? Dzięki publikacji Bartka Kieżuna "Uczta na Wawelu, książka nie tylko kulinarna" można teraz nadrobić zaległości.

Bartosz Paluszkiewicz: W międzywojennej Warszawie sukcesem była każda restauracja działająca dłużej niż rok

Złe traktowanie pracowników, upadłości, skandale. A z drugiej strony - europejska jakość. Taką gastronomię opisuje Bartosz Paluszkiewicz w książce "Warszawskie przedwojenne restauracje, bary, kawiarnie". Czy problemy i sukcesy lokali międzywojnia są podobne do bolączek współczesnej branży HoReCa?

Sophie Gordon "The whole vegetable: sustainable recipes for a happier planet"

Zero waste czy sustainability to hasła odmieniane dzisiaj przez wszystkie przypadki. Wykorzystanie całych warzyw, powrót do dawnych metod obróbki i przetwarzania żywności, sprawdzanie pochodzenia produktów i dbanie o ich jakość to tylko kilka umiejętności, których możemy nauczyć się z książki.

Inne kategorie

Podcasty

Lifestyle czy zwykła konsumpcja: gdzie tu jest miejsce dla żywności [PODCAST]

Czy zakup tego bądź innego napoju czy przekąski jest emanacją stylu życia? I na ile w czasach inflacji jest miejsce na taką manifestację? Dyskutujemy z Szymonem Mordasiewiczem z GfK.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej