x

Dominika Targosz: Nie tylko roślinne mięso, czyli o alternatywnym nabiale

Kategoria: Lifestyle - zdrowe odżywianie    13.09.2021

Rozmowy o roślinnych produktach zdominował ostatnimi czasy temat alternatyw dla mięsa - co chwila pojawiają się na rynku elektryzujące nowości.

Dominika Targosz. Fot. materiały prasowe
Dominika Targosz. Fot. materiały prasowe
Dane sprzedaży zebrane przez agencję Nielsen pokazują jednak, że największą kategorię na rynku stanowią odpowiedniki nabiału. Wartość tego segmentu wzrosła w ostatnich dwóch latach o 44%. Roślinne napoje to największa i zarazem najmniej polaryzująca kategoria. Przyczyniła się do tego ich powszechna dostępność na dyskontowych półkach i w ofercie kawiarni. Na specjalistycznych forach bariści dyskutują już nie o sensie dodawania roślinnego „mleka” do kawy, ale o jego walorach. Blue Bottle, amerykańska sieć kawiarni speciality, testuje wprowadzenie „mleka” owsianego jako domyślnej opcji w serwowanych napojach, powołując się na jego wysoką jakość i preferencje klientów. W Polsce od niedawna w sieciach Starbucks i Costa Coffee można zamówić napoje z roślinną wersją bitej śmietany. Klienci coraz rzadziej muszą się martwić o dostępność alternatyw dla krowiego mleka w ulubionych kawiarniach – rynek gastronomiczny odpowiada za 40% wartości sprzedaży tych produktów. Jednak mleko do kawy to nie wszystko – konsumenci coraz częściej poszukują też roślinnych zamienników jogurtów, lodów czy sera. Ten ostatni wydaje się świętym Graalem wśród wegańskich składników. Obecnie dostępne produkty na bazie tłuszczu kokosowego i skrobi rzadko spełniają oczekiwania – ich smak, wygląd i konsystencja są odbierane jako kompromis wobec tradycyjnych serów. 
Najlepsze oceny zbierają artykuły do smarowania. Nic dziwnego, bo w porównaniu z twardymi serami technologia ich produkcji jest mniej skomplikowana. Na lokalnym rynku świetnie radzi sobie manufaktura Wege Siostry – marka, którą można spotkać na półkach największych dyskontów.
Tymczasem nad rozwiązaniem zagadki ciągnącego się roślinnego sera głowią się aktualnie technolodzy wielu firm. New Culture, berlińskie Formo czy Change Foods próbują osiągnąć satysfakcjonujące efekty na drodze fermentacji, by uzyskać roślinne odpowiedniki molekuł występujących w krowim mleku. Póki jednak technologia nie wkroczy na sklepowe półki, przygotowywanie dań z alternatywami dla sera może być interesującym wyzwaniem. Warszawska pizzeria Pizzaiolo na niektórych plackach serwuje kremowe purée ziemniaczane, które po zapieczeniu świetnie gra rolę sera i dobrze komponuje się z pozostałymi składnikami. Domowej mozzarelli migdałowej lub serowego sosu z ziemniaka można spróbować też w pizzerii Przyjemność. Posypka na bazie płatków drożdżowych i orzechów jest prosta w przygotowaniu, a świetnie sprawdza się w sałatkach czy daniach z makaronem, w restauracji Eatery podana jest do steku z kalafiora. No i nie można zapomnieć o deserach: naśladujące sernik kremowe wypieki na bazie tofu, kaszy jaglanej czy sojowych jogurtów zdobywają coraz większą popularność. Ostatni raport przygotowany przez RoślinnieJemy pokazuje, że zapotrzebowanie na zamienniki tradycyjnych produktów nabiałowych będzie rosnąć. Spoglądając z dystansem na te prognozy, warto pamiętać, że są one potrzebą nie tylko osób, które decydują się ograniczyć laktozę, ale też rzeszy konsumentów, którym spożycie nabiału nie służy ze względów zdrowotnych. Dla wielu z nich lody czy ser bez mleka to okazja na powrót do ulubionych smaków czy postawienie na stole przysmaku, którym będą mogli podzielić się wszyscy, bez względu na preferencje czy ograniczenia.

Autorka: Dominika Targosz

Felieton ukazał się w „Food Service" 7–8/2021 nr 207.

Autor tekstu: Redakcja Foodservice

Zobacz także

Jedzenie, które wzmacnia odporność

Posiłki w czasach zarazy powinny być odpowiednio zbilansowane i bogate w składniki zwiększające odporność. Prawidłowa dieta, to obok odpowiedniej ilości snu i ruchu, jeden z najważniejszych czynników wpływających na odporność organizmu - naszą główną broń w walce z koronawirusem.

Powrót do tradycji - jak wykorzystać jabłka w okresie świątecznym?

Kiedyś, zimą i w Boże Narodzenie na polskich stołach prym wiodły jabłka, teraz zazwyczaj królują cytrusy. W ramach kampanii "CuTE: Kultywowanie Smaku Europy" podpowiadamy, jak wykorzystywać polskie jabłka w okresie świątecznym i zimowym. One niczym nie ustępują egzotycznym owocom. Wręcz przeciwnie!

Jak zaradzić świątecznym dolegliwościom trawiennym? [ROZMOWA]

Polskie Boże Narodzenie to suto zastawiony stół, w tym potrawami podawanymi tylko raz w roku, którym trudno się oprzeć. Dietetyczka Natalia Chybzińska z Kukuła Healthy Food podpowiada, jak sobie radzić ze świątecznym przejedzeniem.

Jak zrozumieć informacje zdrowtne na etykietach? Pomoże w tym inicjatywa UE

Konsumenci coraz częściej mają problem ze zrozumieniem tzw. oświadczeń zdrowotnych na etykietach produktów.Informacja o tym, jak produkt wpływa na nasze zdrowie jest często nieczytelna albo myląca. Inicjatywa "Health Claims Unpacked" (Oświadczenia zdrowotne rozpakowane) ma pomóc to zmienić.

Zosia Pilitowska: Roślinna droga Rannego Ptaszka

Jak zmienić menu na roślinne? O swojej drodze do tego celu opowiada Zosia Pilitowska, właścicielka baru śniadaniowego Ranny Ptaszek w Krakowie, którego historia świadczy o tym, że kluczowe są małe kroki.

Co jeść, żeby mieć dobry humor? Na pewno nie słodycze!

Czasy są trudne, więc trudniej zachować dobry humor. Ale możemy go poprawić dobrze zbilansowaną dietą. Jakie jedzenie skutecznie poprawi nam nastrój? Przeczytajcie!

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej