x

Mikroliście amarantusa od Baziółki

Kategoria: Produkty    13.09.2021

Mikroliście amarantusa, dzięki zawartości betalainy ma piękny purpurowy kolor. Listki tej rośliny mogą zatem pełnić rolę naturalnego barwnika potraw.

Zdjęcie: materiały prasowe
Zdjęcie: materiały prasowe
Mają niezwykle ciekawy smak, który lekko przypomina buraczki, dlatego można nimi podkreślać sałatki, surówki i wszelkiego rodzaju pasty oraz dipy. Sprawdzi się jako dodatek do buraczanego hummusu, sałatki z kozim serem, smażonych krewetek, kremu ze słonecznika lub nerkowców oraz różnorodnych koktajli przygotowanych na bazie owoców jagodowych. Mikroamarantus to cenne źródło żelaza, magnezu oraz kwasu foliowego. Warto włączyć go do swojej diety nie tylko z uwagi na smak i atrakcyjny wygląd, ale także ze względu na właściwości odżywcze, ponieważ jest istną skarbnicą witamin i składników mineralnych.

Autor tekstu: Przemysław Ziemichód
O AUTORZE
Przemysław Ziemichód
Dziennikarz i bloger kulinarny z ponad dziesięcioletnim stażem, specjalizujący się w tematyce alkoholi. Publikował m.in. w Polsce Times, Gazecie Krakowskiej, Naszemiasto.pl, Zwierciadle, Gotujmy.pl, Polki.pl, Cookmagazine.pl. Prowadzi podcast o alkoholach Strefa Wolnocłowa oraz blog Foodiesworld.pl

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej