x

TISZ Festiwal Żydowskiego Jedzenia: Sąsiedzi

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    13.09.2021

Czwarta edycja TISZ* Festiwalu Żydowskiego Jedzenia organizowanego przez Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN odbędzie się od 22 do 26 września 2021 (od środy do niedzieli) pod hasłem "Sąsiedzi".

Zdjęcie: materiały prasowe
Zdjęcie: materiały prasowe
W tym roku motywem przewodnim wydarzenia będą relacje z sąsiadami – tymi najbliższymi, za ścianą czy po drugiej stronie ulicy, ale też tymi dalszymi. W programie: spotkania stacjonarne i online, spacery, wykłady i rozmowy o herbacie. Tradycyjnie TISZ Festiwal odbywa się w trakcie radosnego, żydowskiego święta Sukkot. Przychód z jednego ze spotkań wesprze Fundację Ocalenie, która pomaga uchodźcom, imigrantom i cudzoziemcom.

Do udziału w festiwalu Muzeum POLIN zaprasza zarówno ekspertów od kuchni żydowskiej, jak i przedstawicieli mniejszości etnicznych i językowych oraz migrantów. Szykują się wspólne rozmowy o jedzeniu żydowskim w perspektywie lokalnej wymiany. Tegoroczny TISZ Festiwal będzie także okazją, aby zastanowić się nad tym, jak gotowanie i jedzenie łączą się ze świadomością ekologiczną i społeczną. Na 5 dni Muzeum POLIN przygotowało spotkania online z przedstawicielami sąsiedzkich mniejszości, a także spacery kulinarne po Warszawie, zarówno tej dawnej żydowskiej, jak i współczesnej, w której nadal mieszają się różne języki, smaki i zapachy.

Cykl „Sąsiedzi”: poznaj tych, co najbliżej
Każdego dnia TISZ Festiwalu Żydowskiego Jedzenia będzie można zwrócić uwagę na swoich sąsiadów, tych nowych i tych, którzy są obok od wielu lat, i zapoznać się z ich kuchnią. Będzie również czas, by przyjrzeć się,jak bliskie są związki między kuchniami sąsiedzkimi, w tym także daniami żydowskimi i polskimi. Jako pierwsza kuchnia łemkowska. Podczas pokazu kulinarnego w środę wieczorem Sylwia i Albert Pachowie z agroturystyki Malowane Wierchy zaprezentują śniadaniowy hit, prołziaki zwane też adzymkami. W czwartek spotkanie z Kaszubami. O kuchni regionalnej opowie Marzena Usarek, założycielka Muzeum Baśni Kaszubskiej, któremu patronuje Borowa Ciotka - postać z miejscowych legend.

Festiwalowy piątek to szansa na poznanie bliżej kuchni tatarskiej. Uczestnicy przekonają się, czy kuchnia tatarska ma wspólne związki z innymi kuchniami sąsiadów, w tym z kuchnią żydowską. Będzie można też zobaczyć, jak przygotować jedno z dań polskich Tatarów: kułduny a o wszystkim opowie Lilla Świerblewska, właścicielką restauracji HALVA. W sobotę kulinarna podróż do Amsterdamu. Szykują się opowieści o żydowskim jedzeniu oraz o jego związkach z kuchnią niderlandzką, w tym ze słynnym ciastkiem o nazwie „bolus” oraz odwiedziny w koszernej kawiarni w Żydowskim Muzeum Historycznym.

Zdjęcia: materiały prasowe
Zdjęcia: materiały prasowe
Na niedzielny finał - kulinarny spacer po „małym Wietnamie” w Warszawie i spacer po targowisku przy ul. Bakalarskiej. To miejsce pracy i życia wielu osób ze stołecznej wietnamskiej społeczności. Barbara Starecka, dziennikarka, znana w sieci jako Nakarmiona Starecka, i restauratorka Linh Nguyen od rana pokażą uczestnikom najwspanialsze azjatyckie zapachy i smaki – od wietnamskiej pyzy po sok z trzciny cukrowej. Środowe, czwartkowe, piątkowe i sobotnie spotkania w cyklu „Sąsiedzi” dostępne będą na kanale Muzeum POLIN na Facebooku i YouTube; spacer niedzielny odbędzie się stacjonarnie.

Spacery pełne smaków
W czasie TISZ Festiwalu spacerów kulinarnych będzie więcej. Na otwarcie, w środę, 22 września, festiwal zawita do Fortecy Kręglickich, gdzie na wielu stoiskach kupić można żydowskie jedzenie po polsku lub polskie po żydowsku. Gefilte fisz i składniki na cymes w targowym gąszczu pomoże znaleźć przewodnik Muzeum POLIN, który zaproponuje kulinarne spacery między stoiskami. Początek spotkania „W poszukiwaniu żydowskiego jedzenia” o 10.00.

W niedzielę, 26 września, o 13.00 spacer Tu kupisz i zjesz wszystko, podczas którego uczestnicy podążą śladem nieistniejących już jatek, bazarów, sklepów, żeby sprawdzić, gdzie przed wojną można było kupić najlepsze warzywa, kasze i mięso. Bilety na stronie internetowej muzeum polin.pl.

TISZ Festiwal to również dzielenie się wiedzą o tym, jak uprawiać warzywa i kwiaty w mieście. Centrum Kultury Jidysz w sobotę, 25 września o 12:00, zaprasza na spacer po ROD Pratulińska w Warszawie szlakiem roślin uprawianych na działkach jesienią. Będzie okazja posłuchać opowieści z życia ogrodu, legend, lokalnych historii i cennych porad na temat działkowej uprawy dyni, aronii, orzechów, cukinii, jabłek, winogron, dalii, astrów, wrzosów i cynii.

To również szansa, by sprawdzić, co dzieje się na działkach jesienią i jak działkowcy przygotowują ogrody na zimę. Nie trzeba ruszać do Nowego Jorku, by w biegu zjeść dobrze wypieczonego bajgla. Uczestnicy i uczestniczki sobotniego (25 września, 13:30) spaceru „Chodź na bajgla!” z degustacją przekonają się, czy smaki przedwojennej żydowskiej Warszawy można jeszcze odnaleźć na dzisiejszej kulinarnej mapie miasta.

Międzypokoleniowo i pysznie
W środę, 22 września, o 16:00 w Klubokawiarni Muzeum POLIN spotkanie przy herbacie dla seniorów i rozmowa o wielokulturowej podróży przez tradycje. Szykuje się opowieść nie tylko o aromatycznym napoju z samowara, wciąż lubianym także wśród żydowskich diaspor, ale również będzie mowa o tym, jak herbatę pije się w Japonii czy Mongolii. W piątek, 24 września, w siedzibie JCC Warszawa międzypokoleniowe warsztaty z tradycyjnymi szabatowymi przysmakami kuchni Żydów aszkenazyjskich i wspólne plecenie chałek.

Część przygotowanych potraw będzie można zabrać do domu, a część uzupełni szafkę Serce Miasta, które wspiera osoby w kryzysie bezdomności. Festiwal to również gratka dla najmłodszych. W sobotę zabawa w Mini-Chefa i wydarzenie online „Jewish Cooking with kids”. W niedzielę zaś stacjonarne kulinarne warsztaty rodzinne „Smaki bez granic” w Muzeum POLIN.

Wypleć chałkę w swoim domu i poznaj lokalne smaki. W czasie TISZ Festiwalu Żydowskiego Jedzenia w środę, 22 września, odbędzie się spacer wirtualny „Shop like a local – in search of Ashkenazi flavors in Warsaw” na Facebooku Friends of Polin. Spotkanie w j. angielskim. W piątek, 24 września, na kanale na Facebooku JCC Warszawa będzie natomiast można bez wychodzenia z domu nauczyć się zaplatania chałki.

Rękodzieło: jedzenie pod palcami
Wszystkich, którzy lubią zabawy z igłą i nitką, muzeum zaprasza na czwartkowe i piątkowe (23 i 24 września, od 17:30) warsztaty „Nici porozumienia”. Uczestnicy i uczestniczki wspólnie z „Zaradnymi” – zespołem profesjonalistek od rękodzieła – wyszyją nazwy potraw żydowskich w jidysz i po polsku na 2-metrowym obrusie.

Organizatorzy zachęcają również, by uszyć z nimi czulent i zapraszają do klubokawiarnia Muzeum POLIN na warsztaty szycia filcowych warzyw i składników czulentu w sobotę 25 września. Będzie to również okazja do tego, by poznać pojęcia w języku jidysz związane z kulinariami. Kto woli spędzić czas na świeżym powietrzu, koniecznie powinien pojawić się również w sobotę na warsztacie kolażu botanicznego w Domu
Działkowca na znanym już festiwalowiczom ROD Pratulińska w Warszawie.

Przy stole i w kinie
Tradycją TISZ Festiwalu Żydowskiego Jedzenia jest wieczorna szabatowa kolacja. Tym razem uczestniczki i uczestnicy spotkają się w kawiarni Czytelnik Nowe Wydanie. W piątek trzydaniowe menu zaprezentuje szef
kuchni Grzegorz Jankowski a deser przygotuje mistrzyni cukiernictwa Alessia Di Donato.

Kolacji towarzyszyć będzie opowieść o kuchni żydowskiej i jej związkach z kuchniami sąsiedzkimi, w tym regionalnymi kuchniami polskimi. Bilety dostępne na polin.pl. Wcześniej, w czwartek, nauka sezonowego jedzenia z Kooperatywą Spożywczą "Dobrze"; i rozmowa o tym, jak wspierać rolników i rolniczki z naszych okolic. W sobotni wieczór w Muzeum POLIN projekcja filmu „Breaking Bread” i dyskusja o tym, czy jedzenie może mieć wpływ tam, gdzie nie wystarcza polityka. Przychód z pokazu zostanie w całości przekazany Fundacji Ocalenie, która pomaga uchodźcom, imigrantom i cudzoziemcom.

Kuchnia żydowska w barach mlecznych i w restauracji
Muzeum POLIN, wzorem lat ubiegłych, organizatorzy TISZ Festiwalu Żydowskiego Jedzenia zapraszają do współpracy bary mleczne w Warszawie. Przez cały czas trwania wydarzenia, od 22 do 26 września, będzie można spróbować żydowskich potraw po sąsiedzku, blisko domu, bo nazwy niektórych potraw w Warszawie będą uzupełnione o odpowiedniki w języku jidysz. I tak zjeść będzie można naleśniki z serem, czyli blintzesy,placki ziemniaczane, czyli latkesy, gołąbki - holiszki.

Lista barów, które włączyły się do TISZ Festiwalu, na stronie www.polin.pl Warto też odwiedzić muzealną restaurację Warsze, która z okazji festiwalu przygotowała specjalne degustacyjne menu. Program TISZ Festiwalu Żydowskiego Jedzenia na stronie https://polin.pl/pl/tisz2021

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Whisky Live Warsaw 2022 przeszedł do historii

Rekordowa liczba wystawców oraz frekwencja. Nowa przestrzeń, która udźwignęła presję wydarzenia, mnóstwo sesji Masterclass oraz kolekcjonerski kącik. Tegoroczna edycja festiwalu przechodzi do historii jako najlepsza z dotychczasowych.

Anna i Robert Lewandowscy stworzyli zdrowe przekąski dla kibiców

Nawet 65 proc. kibiców sięga po niezdrowe przegryzki podczas oglądania meczów. Dzięki nowym przekąskom Anny i Roberta Lewandowskich można teraz kibicować zdrowo. Trwający mundial to także okazja do udziału w konkursie i wymyślenia "cieszynki", którą wykona najlepszy napastnik świata.

Rekordy na Restaurant Week. Ruszyły rezerwacje na 2023 rok

Festiwal pod hasłem #FoodLooksGood zgromadził w najlepszych restauracjach rekordowe ponad 135 tysięcy gości. Polska edycja Restaurant Week jest siódmym największym wydarzeniem kulinarnym spośród wszystkich na świecie i drugim największym biletowanym eventem w kraju.

Tydzień Kuchni Polskiej - podsumowanie kulinarnego świętowania niepodległości

Blisko 400 restauracji z 224 miast wzięło udział w akcji Tydzień Kuchni Polskiej związanej z obchodami Święta Niepodległości. W menu pojawiło się kilkaset dań kuchni regionów, jak chociażby warmińskie dzyndzałki, podhalańska jagnięcina czy zupa z brukwi, zapomniany specjał kuchni Pomorza.

Festiwal hiszpański w gdańskiej Stacji Food Hall

Od 24 do 27 listopada Stacja Food Hall w gdańskiej galerii Metropolia zaprasza na kulinarną podróż do Hiszpanii. Podczas czterodniowego festiwalu będą serwowane dania inspirowane Andaluzją, Galicją czy też Katalonią.

Druga odsłona kolacji Grand Dinners za nami!

W Restauracji Belvedere odbyły się kolacje z cyklu Grand Dinners. Gwiazdami obu wieczorów - 7 i 8 listopada - byli francuscy szefowie kuchni Christophe Bacquié i Emmanuel Renaut, którzy przylecieli do Warszawy specjalnie na tę okazję. Kroku dorównywał im gospodarz miejsca Tomasz Łagowski.

Inne kategorie

Podcasty

Lifestyle czy zwykła konsumpcja: gdzie tu jest miejsce dla żywności [PODCAST]

Czy zakup tego bądź innego napoju czy przekąski jest emanacją stylu życia? I na ile w czasach inflacji jest miejsce na taką manifestację? Dyskutujemy z Szymonem Mordasiewiczem z GfK.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej