x

Poznaliśmy mistrzów przyrządzania dziczyzny

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    13.09.2021

Za nami Mistrzostw Polski w Dziczyźnie - Memorial Mariana Tarnawskiego. 9 września podczas gali finałowej poznaliśmy nazwiska szefów kuchni, którzy najlepiej poradzili sobie z przyrządzeniem królika oraz jelenia.

Jurorzy drugiej edycji Mistrzostw Polski w Dziczyźnie / Zdjęcie: materiały prasowe
Jurorzy drugiej edycji Mistrzostw Polski w Dziczyźnie / Zdjęcie: materiały prasowe
Michał Filipczuk i Marcin Klóska z restauracji Pocztowa 13 w Gorzowie Wielkopolskim zwyciężyli  w drugiej edycji Mistrzostw Polski w Dziczyźnie – Memoriale Mariana Tarnawskiego. Podczas gali finałowej i uroczystego ogłoszenia wyników nie kryli radości oraz łez wzruszenia. Za nimi na drugim i trzecim miejscu podium znaleźli się kolejno Łukasz Boreczek i Angelika Klimek z hotelu i restauracji Piano w Lublinie oraz kucharze z Wielkopolski, Waldemar Kaniewski i Bartosz  Zajdel, reprezentujący restaurację Loft w Gostyniu.

Laureaci zostali uhonorowani upominkami rzeczowymi oraz nagrodami finansowymi. Zdobywcy pierwszego i trzeciego miejsca otrzymali dodatkowo zaproszenie na warsztaty z Maciejem Grubmanem, jednym z jurorów technicznych, szefem  kuchni Irish Pub & Stakehouse w Rzeszowie, gdzie dziczyzna pojawi się w jesiennym menu.

Tegoroczni kulinarni mistrzowie Polski w dziczyźnie to dziewiętnastoletni adepci zawodu kucharza – w Pocztowej 13 pracują zaledwie od roku. Pierwszy z nich jest uczniem Zespołu Szkół  Gastronomicznych im. Febronii Gajewskiej-Karamać w Gorzowie Wielkopolskim. Uczęszcza do IV  klasy o specjalności technika żywienia i usług gastronomicznych. Marcin Klóska natomiast ukończył tamtejszą Branżową Szkołę I stopnia. Obaj po raz pierwszy startowali w konkursie kulinarnym. A za  ich sukcesem stał wytrwały trening.


– Od chwili kiedy dowiedzieliśmy się o zakwalifikowaniu do Mistrzostw Polski w Dziczyźnie  zaczęliśmy rozpisywać sobie mise en place i dopracowywać plan działania. Każdy dzień poświęciliśmy  na to, żeby zrobić mniejszy lub większy krok w przygotowaniach. Odbyliśmy siedem prób  treningowych w reżimie konkursowym pełnych dwudziestu talerzy z przystawką oraz daniem głównym.  Poza tym doskonaliliśmy niezależnie te elementy, które nam nie wychodziły – mówi Michał Filipczuk.

Uczestnicy drugiej edycji Mistrzostw Polski w Dziczyźnie / Zdjęcie: materiały prasowe
Uczestnicy drugiej edycji Mistrzostw Polski w Dziczyźnie / Zdjęcie: materiały prasowe

Jako przystawkę mistrzowie zaserwowali consommé z królika w towarzystwie pieroga ruskiego, esencji zupy ogórkowej w postaci żelka oraz krokiet z mięsa króliczego z dodatkiem musztardy francuskiej. Popisowym daniem głównym był natomiast stek z jelenia w kruszonce rozmarynowej z sosem demi-glace, purée i musem z buraka z warzywami oraz pyzą ziemniaczaną z suszoną śliwką.


Co ciekawe młodzi kucharze nie mieli dużego doświadczenia z dziczyzną, a z mięsem króliczym zaczęli  pracować dopiero kiedy podjęli decyzję o starcie w mistrzostwach. Jak wspomina Michał Filipczuk,  w menu Pocztowej 13 był dostępny comber z sarny w kruszonce z czekolady i jałowca, serwowany  w towarzystwie pieroga z kaszą gryczaną i buraka, ale przez pandemię trzeba było tę potrawę wycofać  z karty. – Dziczyzna raczej do nas wróci, bo to naprawdę bardzo dobry produkt i trzeba do niego  przekonywać naszych gości – stwierdza finalista.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

ODLICZANIE DO WIELKIEJ GALI

Za nami już wszystkie tegoroczne regionalne edycje. Dwa ostatnie wydarzenia miały miejsce kolejno: w Krakowie i Sopocie. Już 27 listopada we Wrocławiu odbędzie się finałowa gala i premiera przewodnika Gault & Millau 2018.

WHISKY NAD BAŁTYKIEM

W dniach 26-27 sierpnia 2017 r. w Jastrzębiej Górze odbyła się IV edycja Festiwalu Whisky Jastrzębia Góra. Wydarzenie odwiedziło niespełna 7000 gości - zarówno miłośników whisky, jak i osób, które rozpoczynają przygodę z tym szlachetnym trunkiem.

Relacja: Food Service Summit 2018

Duża dawka wiedzy przekazana przez najlepszych ekspertów i liczne okazje do wymiany doświadczeń - tak wyglądała 5. jubileuszowa edycja konferencji Food Service Summit.

Kuchnia Warszawy na Historycznym Stole Kulinarnym

Degustacja historycznych dań w nowoczesnej odsłonie i opowieść o warszawskiej kuchni to główne motywy spotkania organizowanego przez sieć hurtowni Makro Polska w ramach programu Polskie Skarby Kulinarne.

Nagrody Żółtego Przewodnika Gault&Millau 2020 wręczone!

Tytuł Szefa Roku zdobył Darek Barański, szef kuchni restauracji Warszawska oraz Szóstka w Hotelu Warszawa. Nagrody najlepszym szefom w pięciu kategoriach wręczono podczas premiery Żółtego Przewodnika Gault&Millau na 2020 rok.

The World's 50 Best Restaurants 2019

Jest równie prestiżowy, co kontrowersyjny. Stawia restauracje w świetle reflektorów ku satysfakcji szefów i szefowych kuchni, podczas gdy krytycy mają wobec niego zastrzeżenia. O tegorocznym rankingu The World's 50 Best Restaurants oraz o tym, dlaczego lista wzbudza tak wiele emocji.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej