x

TISZ Festiwal Żydowskiego Jedzenia: Sąsiedzi

Kategoria: Wydarzenia - kalendarium    10.09.2021

Czwarta edycja TISZ* Festiwalu Żydowskiego Jedzenia organizowanego przez Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN odbędzie się od 22 do 26 września 2021 (od środy do niedzieli) pod hasłem "Sąsiedzi".

W tym roku motywem przewodnim wydarzenia będą relacje z sąsiadami – tymi najbliższymi, za ścianą czy po drugiej stronie ulicy, ale też tymi dalszymi. W programie: spotkania stacjonarne i online, spacery, wykłady i rozmowy o herbacie. Tradycyjnie TISZ Festiwal odbywa się w trakcie radosnego, żydowskiego święta Sukkot. Przychód z jednego ze spotkań wesprze Fundację Ocalenie, która pomaga uchodźcom, imigrantom i cudzoziemcom.

Do udziału w festiwalu Muzeum POLIN zaprasza zarówno ekspertów od kuchni żydowskiej, jak i przedstawicieli
mniejszości etnicznych i językowych oraz migrantów. Szykują się wspólne rozmowy o jedzeniu żydowskim w
perspektywie lokalnej wymiany. Tegoroczny TISZ Festiwal będzie także okazją, aby zastanowić się nad tym, jak
gotowanie i jedzenie łączą się ze świadomością ekologiczną i społeczną. Na 5 dni Muzeum POLIN przygotowało
spotkania online z przedstawicielami sąsiedzkich mniejszości, a także spacery kulinarne po Warszawie,
zarówno tej dawnej żydowskiej, jak i współczesnej, w której nadal mieszają się różne języki, smaki i zapachy.

Każdego dnia TISZ Festiwalu Żydowskiego Jedzenia będzie można zwrócić uwagę na swoich sąsiadów, tych
nowych i tych, którzy są obok od wielu lat, i zapoznać się z ich kuchnią. Będzie również czas, by przyjrzeć się,
jak bliskie są związki między kuchniami sąsiedzkimi, w tym także daniami żydowskimi i polskimi.

Autor tekstu: Przemysław Ziemichód
O AUTORZE
Przemysław Ziemichód
Dziennikarz i bloger kulinarny z ponad dziesięcioletnim stażem, specjalizujący się w tematyce alkoholi. Publikował m.in. w Polsce Times, Gazecie Krakowskiej, Naszemiasto.pl, Zwierciadle, Gotujmy.pl, Polki.pl, Cookmagazine.pl. Prowadzi podcast o alkoholach Strefa Wolnocłowa oraz blog Foodiesworld.pl

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej