x

BIOEXPO: Międzynarodowe Targi Żywności i Produktów Ekologicznych powracają pod koniec września

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    10.09.2021

Trzy dni, dwie konferencje branżowe, pięć paneli tematycznych i blisko pięćdziesięciu ekspertów - Kongres BIOEXPO to niepowtarzalna okazja do poznania i rozpoczęcia swojej drogi z produktami ekologicznymi.

Zdjęcie: materiały prasowe
Zdjęcie: materiały prasowe
Tegoroczny Kongres będzie podzielony na 3 części: Polskie Forum Żywności Ekologicznej, Organic Food Conference oraz panel Eko dla ciała, domu i planety.
Organizatorzy podczas trzeciej edycji wydarzenia podejmą tematykę nowych przepisów, jakie zaczną obowiązywać w krajach UE od 1 stycznia 2022,  warunków rozwoju i tendencji na rynku bio w Polsce i na świecie, jego szans i barier oraz kanałów dystrybucji.

Prelegenci nawiążą również do najnowszych badań, przybliżą temat procesu certyfikacji oraz procesu konwersji gospodarstw rolnych z konwencjonalnych na ekologiczne.
 
Jak zostać ekologicznym rolnikiem?
Nie zabraknie również tematów dotyczących zdrowego żywienia i wpływu żywności ekologicznej na nasz organizm. W tym roku specjalnie dla rolników konwencjonalnych zostanie  przygotowana cała część kongresu:  Jak zostać rolnikiem ekologicznym. Wśród prelegentów są osoby, które od lat związane są z branżą ekologiczną oraz  partnerzy m.in.: bank BNP Paribas, kancelaria Moyers, firma Rekopol, Fundacja Fairtrade Polska. Poza tym osoby ze środowiska naukowego – przedstawiciele SGGW czy Wyższej Szkoły Inżynierii i Zdrowia oraz członkowie Polskiej Izby Żywności Ekologicznej, czyli najważniejsi gracze na rynku ekologicznym.
 
Pierwszego dnia Forum (30 września) odbędą się, aż dwa panele Tworzymy rynek eko oraz W zdrowym ciele zdrowy duch. W ramach pierwszego z paneli  słuchacze zapoznają się z wynikami najnowszego Raportu branży ekologicznej przygotowanego przez Koalicję na Rzecz Rynku żywności BIO i NielsenIQ. Dowiedzą się też, jakie dodatkowe możliwości dla produktów ekologicznych daje certyfikat fairtrade, a także co zmieniło się dla producentów po wejściu w życie tzn. ustawy opakowaniowej.

Biopolimery i ślad wodny
W czwartek w ramach drugiego panelu dr n. med. Tadeusz Oleszczuk opowie o leczeniu otyłości za pomocą żywności ekologicznej, a Katarzyna Bosacka odpowie na pytanie, jak i po co jeść zdrowo i ekologicznie. Uczestnicy poznają też 5 faktów, które przemawiają za stosowaniem diety wegańskiej.  Drugi dzień kongresu (1 października) to spotkanie z ekologią dla ciała, domu i planety. W tym panelu będzie można zgłębić swoją wiedzę na temat biopolimerów, rozszyfrowywania oznakowań na opakowaniach, a także dowiedzieć się, dlaczego musimy zmniejszyć swój ślad wodny.

Dla przedstawicieli branży kosmetycznej zostanie przedstawiony krótki poradnik o tym, jak przejść certyfikację w kategorii kosmetyki dla ciała oraz czy ekologia w branży chemicznej jest w ogóle możliwa.
 
Eko trendy i mobilne ubojnie
Ostatni dzień Forum (2 października) to potężna dawka wiedzy z jednej strony dla rolników konwencjonalnych, którzy dowiedzą się, jak przejść na rolnictwo ekologiczne i dlaczego warto. A druga część soboty w tym roku poświęcona będzie w całości eko-trendom. Wśród prezentacji pojawią się takie zagadnienia jak green generation, zielony listek, mobilna ubojnia dla drobiu czy rolnictwo a neutralność klimatyczna.

Organic Food Conference po raz pierwszy
Wyjątkowo tegorocznej edycji Kongresu towarzyszyć będzie Organic Food Conference, czyli międzynarodowa konferencja branżowa przygotowywana wspólnie z IFOAM, która zaplanowana została na dwa pierwsze dni wydarzenia (30.09-1.10) W ramach OFC 2021 Poland poruszone zostaną tematy najnowszych, światowych trendów w branży EKO, przedstawione będą aktualne badania i prognozy na przyszłość oraz odbędą się prelekcje międzynarodowych autorytetów.

Główne tematy, jakie zostaną poruszone podczas OFC2021 Poland, to ekologiczne rolnictwo i produkcja jako część projektu Europejskiego Zielonego Ładu, rozwój rynku EKO teraz, 2030 i 2050, opakowania oraz nowe zasady etykietowania produktów (NutriScore).  Wśród prelegentów będą przedstawiciele m.in. IFOAM, PIŻE, ITAB Planet-Score, czy EkoPlaza.

Organic Food Conference 2021, której tematem przewodnim jest „Przyszłość żywności ekologicznej” odbędzie się w formacie hybrydowym co oznacza, że można  dołączyć  do wydarzenia fizycznie w Warszawie lub śledzić je online z każdego innego zakątka świata.

Jak otrzymać bilety?
Aby otrzymać bezpłatny bilet na polską część Kongresu, wystarczy jedynie wypełnić formularz na stronie www.bioexpo.pl/rejestracja-b2b/ jako odwiedzający oraz zarejestrować się poprzez formularz: www.forms.gle/bBH8dPFv5sZxyb8UA. Uczestnictwo w Oranic Food Conference jest płatne, a bilety są do kupienia na stronie www.bioexpo.pl/organic-food-conference/. Więcej informacji o panelistach oraz szczegółowy program wydarzenia na www.jemyeko.com. Organizatorami Kongresu są Polska Izba Żywności Ekologicznej oraz PTAK Warsaw EXPO.


 



Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Znamy wyniki konkursu kucharskiego Archimagirus 2020!

Drużyna pod przewodnictwem Tomasza Ziółkowskiego, wspomaganego przez Oliwiera Kowalczyka i Oskara Wiewiórskiego (restauracja Powidok w Łodzi), zajęła pierwsze miejsce w konkursie kulinarnym Archimagirus, który odbył się 3-4 września w Hotelu Zamek Gniew. W tym roku na talerzach królował łosoś.

NAJLEPSZE RESTAURACJE W POLSCE NAGRODZONE NA WIELKIEJ GALI RESTAURANT WEEK 2018!

25 maja w Warszawie odbyła się doroczna Wielka Gala wręczenia nagród festiwalu najlepszych restauracji. Uczestnicy z całej Polski zabrani zostali w niezwykłą podróż kulinarną Andrzeja Polana oraz wysłuchali koncertu Reni Jusis. Galę poprowadzili Lara Gessler i Paweł Światczyński.

BOCUSE D'OR 2017 JUŻ ZA NAMI

W dniach 24-25 stycznia w Lyonie odbył się finał 30. edycji jednego z najważniejszych konkursów kulinarnych na świecie. Pierwszy raz w historii złoty medal otrzymał kucharz ze Stanów Zjednoczonych Mathew Peters.

Patryk Kowalski i Janusz Lemiesz ambasadorami alkoholi Coca-Coli

Zza baru do pracy dla korporacji - Patryk Kowalski i Janusz Lemiesz, doświadczeni eksperci barowi od lat związani z branżą gastronomiczną zostali ambasadorami alkoholi, które Coca-Cola HBC ma w swym portfolio od kilku miesięcy.

Inauguracja Akademii Inspiracji MAKRO w Krakowie

Sieć hurtowni MAKRO Polska otworzyła Akademię Inspiracji w drugiej lokalizacji. Gościem specjalnym wydarzenia był Tim Raue, szef kuchni i właściciel berlińskiej restauracji wyróżnionej dwoma gwiazdkami Michelin.

KULINARNY TRANSATLANTYK

Kolacją autorstwa Sebastiana Krauzowicza zakończyła się tegoroczna edycja Kina Kulinarnego Festiwalu Transatlantyk w Łodzi. 8 dni festiwalu to ponad 200 projekcji filmów, 55 filmowych premier i 63 tysiące widzów, wybitni twórcy z całego świata i wyjątkowe nagrody.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej