

BIOEXPO: Międzynarodowe Targi Żywności i Produktów Ekologicznych powracają pod koniec września


Trzy dni, dwie konferencje branżowe, pięć paneli tematycznych i blisko pięćdziesięciu ekspertów - Kongres BIOEXPO to niepowtarzalna okazja do poznania i rozpoczęcia swojej drogi z produktami ekologicznymi.
Organizatorzy podczas trzeciej edycji wydarzenia podejmą tematykę nowych przepisów, jakie zaczną obowiązywać w krajach UE od 1 stycznia 2022, warunków rozwoju i tendencji na rynku bio w Polsce i na świecie, jego szans i barier oraz kanałów dystrybucji.
Prelegenci nawiążą również do najnowszych badań, przybliżą temat procesu certyfikacji oraz procesu konwersji gospodarstw rolnych z konwencjonalnych na ekologiczne.
Jak zostać ekologicznym rolnikiem?
Nie zabraknie również tematów dotyczących zdrowego żywienia i wpływu żywności ekologicznej na nasz organizm. W tym roku specjalnie dla rolników konwencjonalnych zostanie przygotowana cała część kongresu: Jak zostać rolnikiem ekologicznym. Wśród prelegentów są osoby, które od lat związane są z branżą ekologiczną oraz partnerzy m.in.: bank BNP Paribas, kancelaria Moyers, firma Rekopol, Fundacja Fairtrade Polska. Poza tym osoby ze środowiska naukowego – przedstawiciele SGGW czy Wyższej Szkoły Inżynierii i Zdrowia oraz członkowie Polskiej Izby Żywności Ekologicznej, czyli najważniejsi gracze na rynku ekologicznym.
Pierwszego dnia Forum (30 września) odbędą się, aż dwa panele Tworzymy rynek eko oraz W zdrowym ciele zdrowy duch. W ramach pierwszego z paneli słuchacze zapoznają się z wynikami najnowszego Raportu branży ekologicznej przygotowanego przez Koalicję na Rzecz Rynku żywności BIO i NielsenIQ. Dowiedzą się też, jakie dodatkowe możliwości dla produktów ekologicznych daje certyfikat fairtrade, a także co zmieniło się dla producentów po wejściu w życie tzn. ustawy opakowaniowej.
Biopolimery i ślad wodny
W czwartek w ramach drugiego panelu dr n. med. Tadeusz Oleszczuk opowie o leczeniu otyłości za pomocą żywności ekologicznej, a Katarzyna Bosacka odpowie na pytanie, jak i po co jeść zdrowo i ekologicznie. Uczestnicy poznają też 5 faktów, które przemawiają za stosowaniem diety wegańskiej. Drugi dzień kongresu (1 października) to spotkanie z ekologią dla ciała, domu i planety. W tym panelu będzie można zgłębić swoją wiedzę na temat biopolimerów, rozszyfrowywania oznakowań na opakowaniach, a także dowiedzieć się, dlaczego musimy zmniejszyć swój ślad wodny.
Dla przedstawicieli branży kosmetycznej zostanie przedstawiony krótki poradnik o tym, jak przejść certyfikację w kategorii kosmetyki dla ciała oraz czy ekologia w branży chemicznej jest w ogóle możliwa.
Eko trendy i mobilne ubojnie
Ostatni dzień Forum (2 października) to potężna dawka wiedzy z jednej strony dla rolników konwencjonalnych, którzy dowiedzą się, jak przejść na rolnictwo ekologiczne i dlaczego warto. A druga część soboty w tym roku poświęcona będzie w całości eko-trendom. Wśród prezentacji pojawią się takie zagadnienia jak green generation, zielony listek, mobilna ubojnia dla drobiu czy rolnictwo a neutralność klimatyczna.
Organic Food Conference po raz pierwszy
Wyjątkowo tegorocznej edycji Kongresu towarzyszyć będzie Organic Food Conference, czyli międzynarodowa konferencja branżowa przygotowywana wspólnie z IFOAM, która zaplanowana została na dwa pierwsze dni wydarzenia (30.09-1.10) W ramach OFC 2021 Poland poruszone zostaną tematy najnowszych, światowych trendów w branży EKO, przedstawione będą aktualne badania i prognozy na przyszłość oraz odbędą się prelekcje międzynarodowych autorytetów.
Główne tematy, jakie zostaną poruszone podczas OFC2021 Poland, to ekologiczne rolnictwo i produkcja jako część projektu Europejskiego Zielonego Ładu, rozwój rynku EKO teraz, 2030 i 2050, opakowania oraz nowe zasady etykietowania produktów (NutriScore). Wśród prelegentów będą przedstawiciele m.in. IFOAM, PIŻE, ITAB Planet-Score, czy EkoPlaza.
Organic Food Conference 2021, której tematem przewodnim jest „Przyszłość żywności ekologicznej” odbędzie się w formacie hybrydowym co oznacza, że można dołączyć do wydarzenia fizycznie w Warszawie lub śledzić je online z każdego innego zakątka świata.
Jak otrzymać bilety?
Aby otrzymać bezpłatny bilet na polską część Kongresu, wystarczy jedynie wypełnić formularz na stronie www.bioexpo.pl/rejestracja-b2b/ jako odwiedzający oraz zarejestrować się poprzez formularz: www.forms.gle/bBH8dPFv5sZxyb8UA. Uczestnictwo w Oranic Food Conference jest płatne, a bilety są do kupienia na stronie www.bioexpo.pl/organic-food-conference/. Więcej informacji o panelistach oraz szczegółowy program wydarzenia na www.jemyeko.com. Organizatorami Kongresu są Polska Izba Żywności Ekologicznej oraz PTAK Warsaw EXPO.
Zobacz także

Giancarlo Russo trenerem Akademii Inspiracji MAKRO

Do grona trenerów Akademii Inspiracji MAKRO dołączył Giancarlo Russo - znany propagator kuchni włoskiej w branży HoReCa. Poprowadzi on cykl warsztatów dotyczących trzech regionów kuchni włoskiej. Szkolenia skierowane są do zawodowych kucharzy i szefów kuchni.

Yannick Lohou i Tomasz Łagowski prowadzącymi 8 warsztaty Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere

Ósme warsztaty Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere odbyły się 6 marca w restauracji Belvedere. Młodzi adepci sztuki kulinarnej mieli tym razem możliwość pracy z dwoma wybitnymi szefami kuchni oraz wzięcia udziału w kolejnym wykładzie eksperckim w budynku XVIII - wiecznej Nowej Oranżerii.

MAKRO Polska z nowym cyklem edukacyjnym "Kulinarna podróż po Polsce"

"Kulinarna podróż po Polsce" to nowy cykl skierowany do przedstawicieli branży HoReCa. Podczas tych spotkań uczestnicy zostaną zabrani w podróż po owocowych sadach centralnej Polski oraz mazurskich i warmińskich lasach. Odwiedzą również pogranicze Małopolski i Górnego Śląska oraz Kaszuby.

Szkolenie Manager w Akademii Inspiracji MAKRO

Akademia Inspiracji MAKRO wprowadziła do swojej oferty szkoleniowej nowy 5-dniowy kurs dedykowany obecnym i przyszłym managerom lokali gastronomicznych. Manager gastronomii to szkolenie, które obejmuje zagadnienia dotyczące między innymi tworzenie strategii, zarządzanie finansami czy organizację pra

MAKRO sponsorem strategicznym konkursu Arte Culinaria Italiana

Sieć hurtowni MAKRO Polska była sponsorem strategicznym 16. edycji konkursu włoskiej sztuki kulinarnej Arte Culinaria Italiana. W jury oceniającym uczestników zasiedli Rafał Zaręba i Michał Węcławek, szefowie kuchni Akademii Inspiracji MAKRO oraz Cezary Powała, szef kuchni Studia Kuchennego MAKRO,

I Mistrzostwa Polski Koktajli Bezalkoholowych. Znamy zwycięzcę!

To były pierwsze Mistrzostwa Koktajli Bezalkoholowych zorganizowane w naszym kraju. Zwyciężył je Karol Kraszewski, który będzie reprezentował Polskę z ramienia Stowarzyszenia Polskich Barmanów na mistrzostwach świata koktajli bezalkoholowych.
Inne kategorie
Podcasty


Nowe kierunki rozwoju i nowe kategorie roślinnych produktów [PODCAST]

