x

BIOEXPO: Międzynarodowe Targi Żywności i Produktów Ekologicznych powracają pod koniec września

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    10.09.2021

Trzy dni, dwie konferencje branżowe, pięć paneli tematycznych i blisko pięćdziesięciu ekspertów - Kongres BIOEXPO to niepowtarzalna okazja do poznania i rozpoczęcia swojej drogi z produktami ekologicznymi.

Zdjęcie: materiały prasowe
Zdjęcie: materiały prasowe
Tegoroczny Kongres będzie podzielony na 3 części: Polskie Forum Żywności Ekologicznej, Organic Food Conference oraz panel Eko dla ciała, domu i planety.
Organizatorzy podczas trzeciej edycji wydarzenia podejmą tematykę nowych przepisów, jakie zaczną obowiązywać w krajach UE od 1 stycznia 2022,  warunków rozwoju i tendencji na rynku bio w Polsce i na świecie, jego szans i barier oraz kanałów dystrybucji.

Prelegenci nawiążą również do najnowszych badań, przybliżą temat procesu certyfikacji oraz procesu konwersji gospodarstw rolnych z konwencjonalnych na ekologiczne.
 
Jak zostać ekologicznym rolnikiem?
Nie zabraknie również tematów dotyczących zdrowego żywienia i wpływu żywności ekologicznej na nasz organizm. W tym roku specjalnie dla rolników konwencjonalnych zostanie  przygotowana cała część kongresu:  Jak zostać rolnikiem ekologicznym. Wśród prelegentów są osoby, które od lat związane są z branżą ekologiczną oraz  partnerzy m.in.: bank BNP Paribas, kancelaria Moyers, firma Rekopol, Fundacja Fairtrade Polska. Poza tym osoby ze środowiska naukowego – przedstawiciele SGGW czy Wyższej Szkoły Inżynierii i Zdrowia oraz członkowie Polskiej Izby Żywności Ekologicznej, czyli najważniejsi gracze na rynku ekologicznym.
 
Pierwszego dnia Forum (30 września) odbędą się, aż dwa panele Tworzymy rynek eko oraz W zdrowym ciele zdrowy duch. W ramach pierwszego z paneli  słuchacze zapoznają się z wynikami najnowszego Raportu branży ekologicznej przygotowanego przez Koalicję na Rzecz Rynku żywności BIO i NielsenIQ. Dowiedzą się też, jakie dodatkowe możliwości dla produktów ekologicznych daje certyfikat fairtrade, a także co zmieniło się dla producentów po wejściu w życie tzn. ustawy opakowaniowej.

Biopolimery i ślad wodny
W czwartek w ramach drugiego panelu dr n. med. Tadeusz Oleszczuk opowie o leczeniu otyłości za pomocą żywności ekologicznej, a Katarzyna Bosacka odpowie na pytanie, jak i po co jeść zdrowo i ekologicznie. Uczestnicy poznają też 5 faktów, które przemawiają za stosowaniem diety wegańskiej.  Drugi dzień kongresu (1 października) to spotkanie z ekologią dla ciała, domu i planety. W tym panelu będzie można zgłębić swoją wiedzę na temat biopolimerów, rozszyfrowywania oznakowań na opakowaniach, a także dowiedzieć się, dlaczego musimy zmniejszyć swój ślad wodny.

Dla przedstawicieli branży kosmetycznej zostanie przedstawiony krótki poradnik o tym, jak przejść certyfikację w kategorii kosmetyki dla ciała oraz czy ekologia w branży chemicznej jest w ogóle możliwa.
 
Eko trendy i mobilne ubojnie
Ostatni dzień Forum (2 października) to potężna dawka wiedzy z jednej strony dla rolników konwencjonalnych, którzy dowiedzą się, jak przejść na rolnictwo ekologiczne i dlaczego warto. A druga część soboty w tym roku poświęcona będzie w całości eko-trendom. Wśród prezentacji pojawią się takie zagadnienia jak green generation, zielony listek, mobilna ubojnia dla drobiu czy rolnictwo a neutralność klimatyczna.

Organic Food Conference po raz pierwszy
Wyjątkowo tegorocznej edycji Kongresu towarzyszyć będzie Organic Food Conference, czyli międzynarodowa konferencja branżowa przygotowywana wspólnie z IFOAM, która zaplanowana została na dwa pierwsze dni wydarzenia (30.09-1.10) W ramach OFC 2021 Poland poruszone zostaną tematy najnowszych, światowych trendów w branży EKO, przedstawione będą aktualne badania i prognozy na przyszłość oraz odbędą się prelekcje międzynarodowych autorytetów.

Główne tematy, jakie zostaną poruszone podczas OFC2021 Poland, to ekologiczne rolnictwo i produkcja jako część projektu Europejskiego Zielonego Ładu, rozwój rynku EKO teraz, 2030 i 2050, opakowania oraz nowe zasady etykietowania produktów (NutriScore).  Wśród prelegentów będą przedstawiciele m.in. IFOAM, PIŻE, ITAB Planet-Score, czy EkoPlaza.

Organic Food Conference 2021, której tematem przewodnim jest „Przyszłość żywności ekologicznej” odbędzie się w formacie hybrydowym co oznacza, że można  dołączyć  do wydarzenia fizycznie w Warszawie lub śledzić je online z każdego innego zakątka świata.

Jak otrzymać bilety?
Aby otrzymać bezpłatny bilet na polską część Kongresu, wystarczy jedynie wypełnić formularz na stronie www.bioexpo.pl/rejestracja-b2b/ jako odwiedzający oraz zarejestrować się poprzez formularz: www.forms.gle/bBH8dPFv5sZxyb8UA. Uczestnictwo w Oranic Food Conference jest płatne, a bilety są do kupienia na stronie www.bioexpo.pl/organic-food-conference/. Więcej informacji o panelistach oraz szczegółowy program wydarzenia na www.jemyeko.com. Organizatorami Kongresu są Polska Izba Żywności Ekologicznej oraz PTAK Warsaw EXPO.


 



Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Pierwsze spotkanie rady programowej Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere

18 lipca 2022 r. w Restauracji Belvedere odbyła się pierwsza Rada Programowa Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere. Wśród uczestników wydarzenia znaleźli się zarówno trenerzy kulinarni, eksperci Akademii jak i przedstawiciele Organizatora oraz marki Chefs Culinar - Mecenasa Akademii.

MONIN CUP POLAND 2022: rusza piąta edycja barmańskiego konkursu

Ruszają eliminacje do 5 edycji Ogólnopolskiego Konkursu Barmańskiego MONIN Cup Poland 2022. Mogą wziąć w nim udział zarówno profesjonalni barmani jak i osoby dopiero szkolące się w barowym fachu.

Geranium najlepszą restauracją na świecie. Poznaliśmy listę The World’s 50 Best 2022

Kopenhaskie Geranium zostało uznane za najlepszą restaurację świata w corocznym rankingu The World’s 50 Best. Lokal otrzymał także tytuł najlepszego w Europie. W zestawieniu 50 gastronomicznych gigantów zabrakło miejsca z Polski.

Carlo Petrini nie jest już prezesem Slow Food. Na czele organizacji stanął Edward Mukiibi

Podczas ósmego międzynarodowego kongresu Slow Food Edward Mukiibi został wybrany nowym prezesem organizacji. Zastąpił na tym stanowisku dotychczasowego prezesa i twórcę ruchu, Carlo Petriniego.

Polacy z trzema medalami na Olimpiadzie Vera Pizza Napoletana

Przemysław Szkudlarek i Tomasz Wolski zdobyli odpowiednio srebrny oraz brązowy medal podczas Olimpiady Vera Pizza Napoletana. Wśród amatorów najlepszym okazał się także Polak, Kamil Błaszczyk. Odbywające się w Neapolu zawody ściągają do Włoch profesjonalnych pizzaiolo z całego świata.

Targi World of Coffee 2022 [RELACJA]

Gwatemalska kawa, wsparcie dla Ukrainy, studnie dla Afryki i Mistrzostwa Świata Baristów z polskim akcentem - oto czym żyły targi World of Coffee, które odbyły się pod koniec czerwca w Mediolanie. Najważniejsze wydarzenie branży kawowej odwiedziła rekordowa liczba ponad 11000 osób z całego świata.

Inne kategorie

Podcasty

Roślinne zamienniki w menu restauracji [PODCAST]

Coraz większa grupa Polaków deklaruje chęć ograniczenia spożycia mięsa, nie tylko w kuchni domowej, ale także podczas wizyt w restauracjach i spożywania dań na wynos. Chcąc trafić w ich gusta, warto rozważyć zmiany w menu lokalu na bardziej roślinne.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej