x

Marek Kondrat odkrywa wina z Majorki

Kategoria: Wino    06.09.2021

O Majorce słyszał prawie każdy, ale nie każdy zna pochodzące stamtąd wina. Powszechnie wyspa nie kojarzy się z produkcją tego rodzaju alkoholu, chociaż historia uprawy winorośli sięga tam czasów rzymskich. Czym wina z Majorki zachwyciły Marka Kondrata?

Marek Kondrat na Majorce. Zdjęcie: materiały prasowe
Marek Kondrat na Majorce. Zdjęcie: materiały prasowe
– Z winami jest jak ze sztuką, jednym podoba się to, drugim zupełnie co innego. Ja wina z Majorki polubiłem dlatego, że oddają one charakter miejsca, z którego pochodzą. Kiedy będę je pił, będę sobie wyobrażał krajobrazy Majorki. Polubiłem je dlatego, że wyrażają bardzo odpowiadającą mi filozofię, filozofię człowieka w naturze, zgodnie z nią żyjącego, a nie dominującego. I wreszcie polubiłem je dlatego, że mają bardzo niski procent alkoholu, jak na współczesne wina. Na takich winach uczyłem się kiedyś, 12% to jest to, co lubię w winie. Spróbujcie, namawiam gorąco! – mówi Marek Kondrat, właściciel Kondrat Wina Wybrane.

Łyk historii
Początki winiarstwa na wyspie sięgają II wieku przed naszą erą, ale jego tradycja nie była kultywowana nieprzerwanie. Czasy prosperity dla winiarzy z Majorki trwały aż do ostatniej dekady XIX wieku, kiedy do wyspy dotarła plaga filoksery (mszycy atakującej krzaki winorośli). Większość plantatorów musiała zrezygnować z produkcji wina i zamienić winnice na uprawę zboża, migdałowców, figowców i cytrusów.
Późniejszy rozwój masowej turystyki również mocno wpłynął na wyspę. Chociaż na Majorce po tych zmianach produkcja wina mocno podupadła, to nigdy nie została zapomniana i zaczęła ponownie odradzać się na początku lat 90.

Lokalne odmiany winorośli
Aby dotrzeć do winnic na Majorce – niezależnie od tego, w którym kurorcie nadmorskim odpoczywamy – wystarczy krótka przejażdżka autem w głąb wyspy. Tam krajobraz gwałtownie zmienia się, wzgórza ustępują miejsca równinom. Następnie pojawiają się w oddali góry Serra de Tramuntana. Interior Majorki to tereny typowo rolnicze, w znacznej części podporządkowane uprawom winorośli.
Winnice na Majorce umiejscowione są zarówno w północnej jak i południowej części wyspy. Sami producenci działają zgodnie z własną filozofią, która opiera się nie tylko na czerpaniu z różnorodności, ale także na wykorzystaniu specyfiki lokalnych odmian winorośli, gleby i klimatu oraz dążeniu do racjonalnej uprawy i poszanowania środowiska. Winnice usytuowane są na gliniastym podłożu nazywanym lokalnie „cal vermell”, a uprawiane odmiany to m.in.: callet, manto negro, cabernet sauvignon, fogo neu, merlot, monastrell i syrah.

W zgodzie z naturą
Wielu winiarzy na wyspie wytwarza wina biodynamiczne
– Biodynamika to podejście do natury zakładające, że człowiek, ziemia, ale i zabudowania gospodarcze, zwierzęta i rośliny to wspólny świat wzajemnej równowagi i ograniczenia zewnętrznej interwencji – wyjaśnia Marek Kondrat.
W winnicach biodynamicznych na Majorce winogrona winifikowane są w zależności od specyfiki rocznika w kadziach z nierdzewnej stali, w dużych i małych beczkach i zbiornikach ceramicznych powstałych z tamtejszej gliny. To właśnie stanowi o wyjątkowości win z Majorki.

Relacja z podróży Marka Kondrata na Majorkę dostępna jest tutaj:
https://www.marekkondrat.pl/blog/nowosci-z-majorki

Autor tekstu: ( red. )

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej