x

Wrzesień w Neo(n) Bistro. Gotują m. in. Jagodziński, Wojnarowski i Jakubiak

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    01.09.2021

Neo(n) Bistro, czyli warszawskie kolacje pod gwiazdami autorstwa znanych szefów kuchni, przedłużone do końca września! Jakie menu zaserwują na dachu parkingu Hotelu Novotel Ernest Jagodziński, Robert Wojnarowski, Tomasz Jakubiak, Patryk Dziamski i Marcin Molik?

Neo(n) Bistro. Zdjęcie: materiały prasowe
Neo(n) Bistro. Zdjęcie: materiały prasowe
Neo(n) Bistro to seria jednorazowych kolacji autorstwa wiodących polskich szefów organizowana przez twórców Nocnego Marketu oraz Festiwali Restaurant Week i Fine Dining Week. Od początku wakacji, co weekend na dachu Hotelu Novotel przy ulicy Parkingowej w Warszawie goście mają okazję skosztować pięć degustacyjnych dań do wyboru w dwóch opcjach – mięsnej i wegetariańskiej.

Pierwszy weekend września będzie należał do Ernesta Jagodzińskiego, który od lat tworzy najlepsze projekty kulinarne. To ceniony autorytet w branży, trener i edukator związany z Poznaniiem. O sztuce kulinarnej mógłby opowiadać godzinami, a swoją pasją zaraża kolejne pokolenia kucharzy. Miłośnik słodko-gorzkich smaków. W jego menu znajdą się m. in. wegański tuńczyk z gorzką cytryną, gęsia wątróbka z owocami leśnymi oraz dorsz z kurkami i kalarepą.

10 i 11 września stery przejmie Robert Wojnarowski, szef kuchni w restauracji Mokolove zlokalizowanej na warszawskim Mokotowie. Przez lata stał na czele często nagradzanej Restauracji N°31. Jest absolwentem szkoły kulinarnej Culineur w Bangkoku, dlatego inspiracją do przygotowania jego menu były sezonowe produkty w połączeniu z akcentami kuchni azjatyckiej. Podczas kolacji w Neo(n) Bistro na gości czekać będzie m.in. wężymord z gruszką, bursztynem i tapioką, jesiotr z cebulą i zielonym słonecznikiem czy prosię z pasternakiem, mlekiem kokosowym, papierówką i kapustą.

W trzecim tygodniu września kubki smakowe gości rozpieszczać będzie trio szefów: Tomasz Jakubiak – kulinarny dziennikarz, celebryta i gospodarz programów telewizyjnych, Patryk Dziamski – właściciel i szef kuchni w Restauracji Aroma w Rokietnicy pod Poznaniem oraz Marcin Molik – szef warszawskiej Restauracji LAS - Lokalna Atrakcja Stolicy. Ich kolacja będzie wariacją trzech różnych stylów kulinarnych.

Na tym nie koniec niespodzianek! We wrześniu do ekipy Neo(n) Bistro dołączają zwycięzcy konkursu barmańskiego World Class Poland. Przygotują cocktail pairing dopasowany do fine diningowego menu.

Uwaga: w przypadku niepogody, wydarzenie zostanie przeniesione z dachu  Hotelu Novotel piętro niżej, skąd widok jest równie wyjątkowy. Rezerwacje trwają w aplikacji http://app.rclb.pl i na stronie http://restaurantclub.pl.



Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Whisky Live Warsaw 2022 przeszedł do historii

Rekordowa liczba wystawców oraz frekwencja. Nowa przestrzeń, która udźwignęła presję wydarzenia, mnóstwo sesji Masterclass oraz kolekcjonerski kącik. Tegoroczna edycja festiwalu przechodzi do historii jako najlepsza z dotychczasowych.

Anna i Robert Lewandowscy stworzyli zdrowe przekąski dla kibiców

Nawet 65 proc. kibiców sięga po niezdrowe przegryzki podczas oglądania meczów. Dzięki nowym przekąskom Anny i Roberta Lewandowskich można teraz kibicować zdrowo. Trwający mundial to także okazja do udziału w konkursie i wymyślenia "cieszynki", którą wykona najlepszy napastnik świata.

Rekordy na Restaurant Week. Ruszyły rezerwacje na 2023 rok

Festiwal pod hasłem #FoodLooksGood zgromadził w najlepszych restauracjach rekordowe ponad 135 tysięcy gości. Polska edycja Restaurant Week jest siódmym największym wydarzeniem kulinarnym spośród wszystkich na świecie i drugim największym biletowanym eventem w kraju.

Tydzień Kuchni Polskiej - podsumowanie kulinarnego świętowania niepodległości

Blisko 400 restauracji z 224 miast wzięło udział w akcji Tydzień Kuchni Polskiej związanej z obchodami Święta Niepodległości. W menu pojawiło się kilkaset dań kuchni regionów, jak chociażby warmińskie dzyndzałki, podhalańska jagnięcina czy zupa z brukwi, zapomniany specjał kuchni Pomorza.

Festiwal hiszpański w gdańskiej Stacji Food Hall

Od 24 do 27 listopada Stacja Food Hall w gdańskiej galerii Metropolia zaprasza na kulinarną podróż do Hiszpanii. Podczas czterodniowego festiwalu będą serwowane dania inspirowane Andaluzją, Galicją czy też Katalonią.

Druga odsłona kolacji Grand Dinners za nami!

W Restauracji Belvedere odbyły się kolacje z cyklu Grand Dinners. Gwiazdami obu wieczorów - 7 i 8 listopada - byli francuscy szefowie kuchni Christophe Bacquié i Emmanuel Renaut, którzy przylecieli do Warszawy specjalnie na tę okazję. Kroku dorównywał im gospodarz miejsca Tomasz Łagowski.

Inne kategorie

Podcasty

Lifestyle czy zwykła konsumpcja: gdzie tu jest miejsce dla żywności [PODCAST]

Czy zakup tego bądź innego napoju czy przekąski jest emanacją stylu życia? I na ile w czasach inflacji jest miejsce na taką manifestację? Dyskutujemy z Szymonem Mordasiewiczem z GfK.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej