x

Wrzesień w Neo(n) Bistro. Gotują m. in. Jagodziński, Wojnarowski i Jakubiak

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    01.09.2021

Neo(n) Bistro, czyli warszawskie kolacje pod gwiazdami autorstwa znanych szefów kuchni, przedłużone do końca września! Jakie menu zaserwują na dachu parkingu Hotelu Novotel Ernest Jagodziński, Robert Wojnarowski, Tomasz Jakubiak, Patryk Dziamski i Marcin Molik?

Neo(n) Bistro. Zdjęcie: materiały prasowe
Neo(n) Bistro. Zdjęcie: materiały prasowe
Neo(n) Bistro to seria jednorazowych kolacji autorstwa wiodących polskich szefów organizowana przez twórców Nocnego Marketu oraz Festiwali Restaurant Week i Fine Dining Week. Od początku wakacji, co weekend na dachu Hotelu Novotel przy ulicy Parkingowej w Warszawie goście mają okazję skosztować pięć degustacyjnych dań do wyboru w dwóch opcjach – mięsnej i wegetariańskiej.

Pierwszy weekend września będzie należał do Ernesta Jagodzińskiego, który od lat tworzy najlepsze projekty kulinarne. To ceniony autorytet w branży, trener i edukator związany z Poznaniiem. O sztuce kulinarnej mógłby opowiadać godzinami, a swoją pasją zaraża kolejne pokolenia kucharzy. Miłośnik słodko-gorzkich smaków. W jego menu znajdą się m. in. wegański tuńczyk z gorzką cytryną, gęsia wątróbka z owocami leśnymi oraz dorsz z kurkami i kalarepą.

10 i 11 września stery przejmie Robert Wojnarowski, szef kuchni w restauracji Mokolove zlokalizowanej na warszawskim Mokotowie. Przez lata stał na czele często nagradzanej Restauracji N°31. Jest absolwentem szkoły kulinarnej Culineur w Bangkoku, dlatego inspiracją do przygotowania jego menu były sezonowe produkty w połączeniu z akcentami kuchni azjatyckiej. Podczas kolacji w Neo(n) Bistro na gości czekać będzie m.in. wężymord z gruszką, bursztynem i tapioką, jesiotr z cebulą i zielonym słonecznikiem czy prosię z pasternakiem, mlekiem kokosowym, papierówką i kapustą.

W trzecim tygodniu września kubki smakowe gości rozpieszczać będzie trio szefów: Tomasz Jakubiak – kulinarny dziennikarz, celebryta i gospodarz programów telewizyjnych, Patryk Dziamski – właściciel i szef kuchni w Restauracji Aroma w Rokietnicy pod Poznaniem oraz Marcin Molik – szef warszawskiej Restauracji LAS - Lokalna Atrakcja Stolicy. Ich kolacja będzie wariacją trzech różnych stylów kulinarnych.

Na tym nie koniec niespodzianek! We wrześniu do ekipy Neo(n) Bistro dołączają zwycięzcy konkursu barmańskiego World Class Poland. Przygotują cocktail pairing dopasowany do fine diningowego menu.

Uwaga: w przypadku niepogody, wydarzenie zostanie przeniesione z dachu  Hotelu Novotel piętro niżej, skąd widok jest równie wyjątkowy. Rezerwacje trwają w aplikacji http://app.rclb.pl i na stronie http://restaurantclub.pl.



Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Foodsi, Restaurant Week i Free Now we wspólnej kampanii

Tej wiosny Foodsi kontynuuje przekaz "Tu się nie marnuje", zwracający uwagę na problem marnotrawienia jedzenia, a dodatkowo zachęca do dbania nie tylko o planetę, ale również o własne samopoczucie. Aby lepiej realizować te misję Foodsi łączy siły z Free Now i Restaurant Week.

Poznańskie restauracje dołączają do przewodnika Michelin

Poznań dołączy do miast, których restauracje opisane są w słynnym przewodniku Michelin. Znajdzie się w nim obok Warszawy i Krakowa.

Festiwal Syryjski w gdańskiej Stacji Food Hall

W dniach 23-26 marca w Stacji Food Hall trwać będzie Festiwal Syryjski. Podczas imprezy spróbować będzie można dań oraz koktajli inspirowanych kulinarnym dziedzictwem Bliskiego Wschodu.

Fundacja Taka Akcja zakupi mobilne KTG dla ukraińskich kobiet w ciąży

Wskaźnik przyrostu naturalnego w Ukrainie spada, a warunki wojenne spowodowały, że wskaźnik ciąż patologicznych przewyższa 30 proc. Problem ten schodzi na dalszy plan, kiedy kraj działa w stanie wyższej konieczności. Fundacja Taka Akcja chce to zmienić i rusza ze zbiórką charytatywną NEW HOPE.

Trzecia odsłona kolacji Grand Dinners już w maju

Kolejne kolacje z cyklu Grand Dinners odbędą się 15 i 16 maja w Restauracji Belvedere położonej w samym sercu Łazienek Królewskich. Swoje popisowe dania zaserwują tym razem Jean-Philippe Blondet, Arnaud Bignon i gospodarz wieczoru Tomasz Łagowski.

Body Chief startuje ze szkołą gotowania. Na poczatek - warsztaty z Magdą Gessler

Marka cateringu dietetycznego Body Chief wraz z otwarciem nowej siedziby pod Poznaniem uruchamia autorską szkołę gotowania. Warsztaty kulinarne będą w niej prowadzić doświadczeni kucharze i znani blogerzy kulinarni. Pierwszy cykl zajęć poprowadzi restauratorka Magda Gessler.

Inne kategorie

Podcasty

Konsument, który żyje w poczuciu zagrożenia: jak z nim prowadzić dialog? [PODCAST]

Jak zmieniają się konsumenci i jak zmieniają się producenci? W jaki sposób obie te grupy odczuwają niepokoje i jak warto na nie reagować - opowiada Małgorzata Cebelińska, dyrektor handlu firmy Mlekpol.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej