x

Restaurant Week powraca 8 września

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    31.08.2021

Jesienny festiwal najlepszych restauracji potrwa od 8 do 26 września. W tym czasie blisko 350 lokali z ponad 30 miast zaprasza gości na popisowe trzydaniowe menu swoich szefów kuchni w cenie 59 zł.

Oferta  Sushi Muranów. Zdjęcie: materiały prasowe
Oferta Sushi Muranów. Zdjęcie: materiały prasowe
Liczba dotychczasowych gości Restaurant Week przekroczyła już milion. Tym razem w Festiwalu weźmie udział ponad 350 restauracji z całej Polski. Dobrze zjemy m.in. w Krakowie, Warszawie, Trójmieście, Wrocławiu, Poznaniu, Łodzi, Szczecinie, Białymstoku, Rzeszowie, Lublinie, a także na Śląsku i Podhalu.

Goście będą mogli spróbować zarówno dań kuchni polskiej, jak i wielu kuchni świata. W ofercie festiwalowej dostępne będą dania jarskie, rybne oraz mięsne. Zestaw składający się z przystawki, dania głównego i deseru będzie dostępny w cenie 59 zł. Każdy pełnoletni konsument otrzyma w prezencie także koktajl Martini Fiero & Kinley Tonic. Wszystkie uczestniczące restauracje otrzymały za darmo napój Coca-Cola Zero Cukru, który będzie sprzedawany za 5 zł. Dochód ze sprzedaży w całości trafi na konto restauracji.

#FoodMustGoOn!
Jesiennej edycji Restaurant Week towarzyszyć będzie ogólnopolska kampania #FoodMustGoOn!, której celem jest wsparcie niezależnej sceny restauracyjnej w warunkach powracających lockdownów. Ma ona przypominać gościom, że idąc na wrześniowy Festiwal nie tylko wesprą restauracje, ale też pozwolą im m. in. zebrać środki zapasowe na wypadek zamknięcia.

– Niech skala odkrywania i wspierania restauracji będzie rekordowa! Restauracje, które przetrwały dotychczasowe lockdowny włożyły ogromny wysiłek w ponowne przyjęcie gości – mówi Maciej Żakowski, jeden z założycieli RestaurantClub i organizator Restaurant Week. – Razem mówimy „Nie przerywajmy jedzenia!”. Niech ten Festiwal będzie kolejnym dużym krokiem w stronę odbudowy fundamentów polskiej sceny restauracyjnej, która jest przecież jedną z najbardziej kreatywnych i dynamicznych na świecie.
Ponieważ bezpieczeństwo gości jest dla organizatorów priorytetem, wszystkie uczestniczące w Festiwalu restauracje otrzymały Kartę Higieny zgodną z oficjalnymi i aktualnymi wytycznymi sanitarno-epidemiologicznymi.

Rezerwacje
Miejsca można już rezerwować za pośrednictwem aplikacji https://app.rclb.pl oraz na stronie www.RestaurantWeek.pl. Należy wybrać liczbę osób, datę, godzinę oraz jedno z dwóch menu. Każda wizyta w restauracji podczas Restaurant Week jest przewidziana na 90 minut.
Festiwal pozostaje wierny filozofii #SzanujJedzenie. Dzięki wcześniejszemu wyborowi menu przy dokonywaniu rezerwacji online, marnowanie żywności w restauracjach ograniczone jest do minimum.




Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

1. edycja Warsaw Bubbles Day

To jedyny w Polsce festiwal promujący kulturę szampańską i prezentujący bogactwo szampańskich bąbelków. Wydarzenie odbędzie się już 22. września w Domu Towarowym Braci Jabłkowskich w Warszawie.

ZAGRANICZNE WYSTĘPY

Poland National Culinary Team OSSKiC wystąpi na Expo Gast Culinary World Cup 2018 w Luksemburgu. Ogłoszenie składu reprezentacji odbyło się 2 grudnia podczas uroczystej Wigilii OSSiC w hotelu Double Tree by Hilton Warsaw.

Kulinarne oblicze Święta Dziękczynienia w USA i w Polsce. Opowiada Artur Jarczyński

Jak obchodzone jest Święto Dziękczynienia w USA, a jak w Polsce? Czym faszeruje się indyka i co oprócz niego musi znaleźć się na świątecznym stole? O Thanksgiving Day rozmawiamy z Arturem Jarczyńskim, właścicielem sieci restauracji amerykańskich Jeff’s.

Festiwal kulinarny Hot&Sweet w łódzkiej Manufakturze

Wołowina w sosie czekoladowo czy ostra pizza z chorizo i chilli? A może krewetki w sosie z masła orzechowego? Takie dylematy czekają gości Manufaktury w Łodzi, gdzie od 2 do 13 sierpnia trwać będzie festiwal Hot&Sweet. To dobra okazja, by spróbować nieznanych połączeń smakowych i kuchni sezonowej.

NAJWIĘKSZY FESTIWAL WHISKY W POLSCE

25 i 26 sierpnia odbędzie się IV edycja Festiwalu Whisky Jastrzębia Góra. Jego pomysłodawcą oraz organizatorem jest Dom Whisky. Festiwal Whisky Jastrzębia Góra to pierwszy w Polsce Festiwal Whisky, który premierę miał w 2014 r. w Jastrzębiej Górze.

Zniżka 15 zł na Restaurant Week dla czytelników Ouichef.pl i "Food Service"!

Jeszcze do niedzieli 27 czerwca potrwa wiosenna edycja festiwalu Restaurant Week. Jego organizatorzy przygotowali promocję dla czytelników Ouichef.pl i "Food Service" - zniżkę 15 zł na całe zamówienie. Oto rabatowe kody!

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej