x

Capstone California - zdobądź międzynarodowy certyfikat winiarski

Kategoria: Wino    01.09.2021

We wrześniu w pięciu miastach - Warszawie, Gdańsku, Poznaniu, Wrocławiu i Krakowie - odbędą się pierwsze stacjonarne degustacje w ramach międzynarodowych kursów wiedzy o winach kalifornijskich Capstone California.

Produkcja wina kalifornijskiego. Zdjęcie: materiały prasowe
Produkcja wina kalifornijskiego. Zdjęcie: materiały prasowe
Program Capstone California powstał z inicjatywy California Wine Institute. Partnerem i realizatorem kursów jest Adam Pawłowski MS Wine Academy. Program od swojej inauguracji w marcu tego roku zgromadził ponad 130 kursantów, którzy odbywają naukę na zaawansowanej platformie e-learningowej. Jesienią wezmą oni udział w stacjonarnych degustacjach odbywających się w największych miastach w Polsce.

Kurs składa się z czterech poziomów i obejmuje zagadnienia dotyczące historii, geografii, klimatu, gleby, szczepów winorośli, ich uprawy, winifikacji, leżakowania, prawa winiarskiego, oficjalnej klasyfikacji, terminologii, producentów, roczników win kalifornijskich oraz ekonomii wina. Po zdaniu egzaminu każdy uczestnik otrzyma międzynarodowy certyfikat Capstone California w formie elektronicznej oraz odznakę symbolizującą uzyskanie kwalifikacji.

Do uczestnictwa w kursie zachęca MS Adam Pawłowski:




Zapisy na kolejne kursy i degustację Capstone California odbywają się wyłącznie poprzez stronę http://adampawlowskims.pl/capstone/

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Znamy najlepszego sommeliera w Polsce!

Tegoroczne Mistrzostwa Polski Sommelierów wygrał Maciej Łyko, który na co dzień pracuje w londyńskiej restauracji Launceston Place.

Adam Pawłowski: Historie o Alentejo

Krajobraz regionu Alentejo utkany jest rozłożystymi, egzotycznie wyglądającymi drzewami z korka dębowego i latem można się tu poczuć jak na afrykańskiej sawannie. Zamiast dzikich zwierząt pasą się tam jednak woły, a kraina stoi chlebem, oliwą, rustykalną kuchnią i oczywiście winem.

ADAM PAWŁOWSKI: WINNICE W OGNIU

Ostatniej jesieni oczy całego świata winiarskiego ponownie skierowały się na Kalifornię. Dopiero co winiarze otrząsnęli się po fatalnym w skutkach trzęsieniu ziemi w 2014 r., a znów musieli stawić czoła żywiołom natury.

Piotr Pietras zwycięzcą Mistrzostw Polski Sommelierów

W finałowej trójce znaleźli się Marek Przyborek, Maciej Sokołowski i zeszłoroczny zwycięzca, który w Argentynie na Mistrzostwach Świata zajął 10. miejsce - Piotr Pietras. W tym roku wystartowała rekordowa liczba - aż 24 kandydatów z czołowych restauracji polskich i zagranicznych.

KWESTIONARIUSZ SOMMELIERA: ADRIAN GÓRNIAK

Aby rozwijać się jako sommelier dużo czytam i jeszcze więcej próbuję. Staram się możliwie często eksperymentować. Łączę na pozór niepasujące do siebie smaki, piję to samo wino w różnych kieliszkach i w różnych temperaturach - Adrian Górniak.

Kwestionariusz sommeliera: Tomasz Kramer

Wino od zawsze towarzyszyło mu w pracy. Od 1997 r. związany z poznańską gastronomią. Przez 11 lat pracował w hotelu Mercure w Poznaniu. Przez kolejnych sześć był kierownikiem baru oraz sommelierem w wine barze Mielżyński. Od 2002 r. należy do Stowarzyszenia Sommelierów Polskich.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej