x

Konferencja Plant-Powered Perspectives

Kategoria: Wydarzenia - kalendarium    30.08.2021

Roślinne alternatywy mięsa i nabiału po raz kolejny w centrum uwagi - 14 i 15 października odbędzie się czwarta edycja konferencji Plant-Powered Perspectives.

Konferencja Plant-Powered Perspectives to największe w tej części Europy wydarzenie, które przyciąga ekspertki i ekspertów oraz osoby związane z branżami HoReCa i FMCG. Pozwala nie tylko lepiej poznać rynek produktów roślinnych, lecz także umożliwia zdobycie wiedzy osobom, które chcą tworzyć bardziej roślinną przyszłość.

Pandemia COVID-19 wpłynęła na zmianę nawyków żywieniowych Polek i Polaków – coraz więcej osób deklaruje chęć ograniczenia spożycia mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego, a liczne przesłanki wskazują na dynamiczny rozwój rynku roślinnych produktów, nie tylko w Polsce.

Według GfK Polonia, w ciągu pierwszych sześciu miesięcy 2021 r. sprzedaż roślinnych alternatyw nabiału wzrosła o 50 proc., a roślinne alternatywy mięsa odnotowały wzrost aż o 179 proc. Rynek produktów roślinnych w Polsce jest wart ponad 600 mln zł. Wartość europejskiego rynku produktów roślinnych w okresie między 2018 a 2020 wzrosła o 49%, osiągając wartość 3,6 mld EUR. Branża spożywcza coraz bardziej zdecydowanie odpowiada na te potrzeby, tworząc więcej alternatyw dla produktów tradycyjnych i tym samym demokratyzując dostęp do roślinnego jedzenia.

Uczestnicy konferencji będą mieli okazję wziąć udział w dyskusji o trendach i udanych produktowych debiutach, dowiedzieć się więcej o roślinnym nabiale czy zamiennikach ryb oraz o tym, jak z sukcesem prowadzić sprzedaż produktów na dużą skalę, a także będą mogli wziąć udział w warsztatach prowadzonych przez specjalistki i specjalistów z branży.

W ramach konferencji odbędzie się sesja Plant-Powered Pitching organizowana we współpracy z akceletatorem Foodtech.ac, przeznaczona dla start-upów i innowatorów, którzy będą mogli przedstawić swoje pomysły szerszemu gronu odbiorców, a także zdobyć nagrody, które ułatwią ich produktom wejście na rynek.

W tym roku wydarzenie odbędzie się w formacie hybrydowym. Spotkania na żywo dostępne są tylko dla osób w pełni zaszczepionych na COVID-19. Bilety w specjalnej cenie są dostępne na stronie partnera wydarzenia, platformie Eventory.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

SMAKKi GASTROTARGI

SMAKKi GASTROTARGI odbędą się 23-25 marca 2023 roku w Centrum EXPO XXI w Warszawie. Poza ofertą innowacyjnych produktów i rozwiązań dla gastronomii odwiedzający otrzymają solidną porcję praktycznej wiedzy, która pomoże odnaleźć się w trudnych okolicznościach biznesowych.

Taste The Wine - polska kolacja degustacyjna w Concordia Taste

Winiarskie perełki z trzech polskich winnic będą główną atrakcją Taste The Wine - polskiej kolacji degustacyjnej, która 24 listopada odbędzie się w poznańskiej restauracji Concordia Taste. W programie także aukcja charytatywna dzieł sztuki na… butelkach i fotografii z winobrania.

Targi HORECA®/GASTROFOOD/ENOEXPO®

Ponad 250 wystawców zaprezentuje produkty, sprzęt i rozwiązania niezbędne w restauracji czy hotelu podczas targów HORECA®/ GASTROFOOD/ ENOEXPO®, które odbędą się 16-18 listopada w EXPO Kraków.

Monin Cup Poland 2022 - piąta edycja barmańskiego konkursu

Finał 5 edycji Ogólnopolskiego Konkursu Barmańskiego Monin Cup Poland 2022 odbędzie się 17 października w lokalu NINE's Restaurant & Sport Bar w Warszawie.

Whisky Live Warsaw 2022

Festiwal Whisky Live Warsaw powraca! 28 i 29 października na gości imprezy czekać będą wyjątkowe sesje degustacyjne masterclass oraz rekordowa liczba wystawców.

Next Day Studio 2022

Magazyny "Food Service", "Media Marketing Polska" oraz "Handel" łączą siły w kolejnej edycji projektu Next Day Studio. Od 2 listopada, w każdą listopadową środę będziemy poruszać tematy ważne z punktu widzenia pracowników i właścicieli gastronomii.

Inne kategorie

Podcasty

Nowe kierunki rozwoju i nowe kategorie roślinnych produktów [PODCAST]

Jak zmienia się rynek roślinnych zamienników produktów odzwierzęcych? Czego możemy się spodziewać na wegańskich talerzach w niedalekiej przyszłości? Rozmawiamy o tym z Katarzyną Sałatą, przedstawicielką kampanii RoślinnieJemy.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej