x

Wojciech Starzycki zwycięzcą III Międzynarodowych Mistrzostw Młodych Sommelierów

Kategoria: Wino    30.08.2021

Wojciech Starzycki prowadzący firmę Winokąt zwyciężył w trzeciej edycji Międzynarodowych Mistrzostw Młodych Sommelierów. Jednocześnie został Mistrzem Polski Młodych Sommelierów i zdobył tytuł Mistrza Publiczności.

III Międzynarodowe Mistrzostwa Młodych Sommelierów. W środku zwycięzca konkursu Wojciech Starzycki. Zdjęcie: materiały prasowe
III Międzynarodowe Mistrzostwa Młodych Sommelierów. W środku zwycięzca konkursu Wojciech Starzycki. Zdjęcie: materiały prasowe
W finale konkursu, który odbył się 28 sierpnia w Gdańsku, Wojciech Starzycki pokonał Dragisę Damljanovica z Serbii pracującego dla Norwegian Cruise Line i Łukasza Górskiego związanego z powstającą dopiero w Warszawie restauracją Hub.Praga. W zawodach startowało 18 sommelierów – reprezentantów Belgii, Estonii, Finlandii, Grecji, Łotwy i Serbii oraz 12 zawodników z Polski. Kryterium udziału w mistrzostwach był wiek poniżej 30 lat.

Finał przed publicznością na scenie hotelu Mercure Gdańsk Stare Miasto poprzedziły zamknięte dla obserwatorów eliminacje, a następnie półfinały. Wśród zadań, z jakimi mierzyli się zawodnicy przed finałem, był test z wiedzy o winie, identyfikacja alkoholu, dobór wina do jedzenia czy zadania dotyczące sprzedaży alkoholu i serwisu wina. Finał, odbywający się na scenie przed publicznością, sprawdzał przede wszystkim praktyczne umiejętności młodych sommelierów: serwis, dobieranie wina do menu, zawierał też degustację wina i identyfikację alkoholi.

III Międzynarodowe Mistrzostwa Młodych Sommelierów. Zdjęcie: materiały prasowe
III Międzynarodowe Mistrzostwa Młodych Sommelierów. Zdjęcie: materiały prasowe
Jurorzy – sommelierzy z Polski oraz czterech krajów reprezentowanych przez zawodników – podkreślali wysoki poziom uczestników, energię i zapał młodych sommelierów. Zadania konkursowe nie były łatwiejsze niż w przypadku zawodów dla bardziej doświadczonych w branży, a dodatkowym wyzwaniem był język angielski jako obowiązujący podczas konkursu.

– Najbardziej cieszyło mnie zadowolenie zawodników z wszechstronności zadań na każdym etapie mistrzostw oraz ich postawa, możliwość współpracy z kolegami także z innych sommelierskich stowarzyszeń narodowych, a także perfekcyjna organizacja zawodów – mówi przewodniczący jury, Tomasz Kolecki.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Polskie wino coraz popularniejsze. Gdzie i jakie szczepy uprawia się nad Wisłą?

Rynek polskich win rozwija się dynamicznie. Jakość niektórych trunków jest bardzo wysoka. Choć branża winiarska w naszym kraju odrodziła się zaledwie kilka lat temu, to wina z Polski są już nagradzane na międzynarodowych konkursach.

10 pytań do Pawła Parmy

Paweł Parma, sommelier w restauracji Tamka 43, opowiada o rozwoju zawodowym i ulubionych aspektach swojej pracy.

HISTORYCZNIE O WINIE

11 stycznia po raz czwarty odbyła się konferencja naukowa poświęcona historii wina w Polsce. Już od 2015 roku Klub Historii i Kultury Wina przy Warszawskim Oddziale Stowarzyszenia Historyków Sztuki jest miejscem spotkań, na których prezentowane są wyniki aktualnych badań nad polską kulturą wina.

170. urodziny legendarnego włoskiego wina musującego Gancia

Gancia, producent pierwszego włoskiego wina musującego, obchodzi 170-lecie powstania. Marka dystrybuowana w ponad 65 krajach świata jest jednym z symboli włoskiego stylu życia.

Piotr Stramowski ambasadorem WILD WINE - win skierowanych do mężczyzn

Spółka JNT Group podpisała umowę z Piotrem Stramowskim, na mocy której aktor został ambasadorem nowej linii produktów.

Adam Pawłowski: take away + wino i nie tylko

Dzwoniąc do lokalu lub klikając w aplikację smartfona w celu zamówienia posiłku na wynos, kierujemy się nie tylko głodem, ale także chęcią sprawienia sobie przyjemności. O ile zwykle mamy dobrze sprecyzowane preferencje w kwestii jedzenia, to rzadko zastanawiamy się nad tym, jaki napój go dopełni.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej